Irodaszerek

Hogyan védheti meg vállalati nyomtatását a kiberfenyegetésekkel szemben

Jelenleg a modern irodákban és otthonokban a hálózati nyomtatók használatának gyors növekedését tapasztaljuk. A hálózati nyomtatók rugalmasan megoszthatják a nyomtatóeszközöket több felhasználó és ugyanazon a hálózaton belüli eszközök között. A felhőn és mobileszközökön keresztüli nyomtatási és beolvasási képességük növeli vonzerejüket a modern munkakörnyezetben. A használat növekedésével megnövekednek a biztonsági fenyegetések és kockázatok, amelyek figyelmet és mérséklő intézkedéseket igényelnek.

A felhasználók leginkább a számítógépekkel, laptopokkal és mobiltelefonokkal kapcsolatos munkahelyi kibertámadások veszélyeire gondolnak. Kevésbé tartják veszélyeztetettnek az irodai berendezéseket és különösen a vállalati hálózatra csatlakozó nyomtatókat. A hálózati nyomtatók sokkal sebezhetőbbek és könnyebben támadhatók, mint más eszközök. A legnagyobb buktató, hogy ezeket a nyomtatókat gyakran nem maguk a vállalkozások biztosítják, így a kiberbűnözőknek lehetőségük nyílik a biztonsági rések segítségével megkerülni a biztonsági rendszert, és hozzáférni az eszköz merevlemezén vagy a vállalati hálózaton lévő adatokhoz. Ahogy egyre több eszköz csatlakozik a vállalati hálózathoz, a vállalkozások számára fontos, hogy megvédjék infrastruktúrájukat az olyan kiberfenyegetésekkel szemben, mint az adathalászat, a rosszindulatú programok, az illetéktelen letöltések stb.

Tudja, hogyan védheti meg vállalkozását a kiberfenyegetésekkel szemben?

A hálózati nyomtatókkal kapcsolatos biztonsági kockázatok megértése és kezelése több okból is fontos. Mellékesen megemlíthető a fizikai lopás, amikor illetéktelen személy kezébe kerülnek különböző érzékeny adatokat tartalmazó papíralapú dokumentumok. Ez a cégbe való betöréssel érhető el, ami sok esetben nem kell, hogy olyan nehéz legyen, és ideális lehetőség a sok helyen heverő iratok megszerzése, az asztaloktól a nyomtatótálcákig, vagy akár a kukában aprítatlanul.

Feltételezzük, hogy a dokumentumok biztonságos helyen vannak, és a felhatalmazott személyeken kívül senki sem férhet hozzájuk fizikailag. Tehát itt van egy vállalati hálózat és számos csatlakoztatott hálózati nyomtató. Milyen veszély fenyegethet kibertámadások formájában, és milyen biztonsági intézkedésekre van szükség?

A legnagyobb biztonsági rések a hálózati nyomtatókkal kapcsolatban

 

A hozzáférés elégtelen biztonsága

A hálózati nyomtatókhoz való hozzáférés nem megfelelő ellenőrzése bizalmas dokumentumok jogosulatlan nyomtatásához vagy a nyomtatók támadásokhoz való visszaéléséhez vezethet. 

Elavult firmware és szoftver

A nem megfelelő firmware- és szoftverfrissítések sebezhetőséget okozhatnak a számítógépes támadásokkal szemben.

Titkosítatlan adatátvitel

A nyomtató és a hálózaton lévő eszközök között továbbított adatok nem megfelelő titkosítása érzékeny információk lehallgatását és visszaélését teheti lehetővé.

A nyomtatási feladatok elégtelen kezelése

A nyomtatási feladatok rossz kezelése és a nem biztonságos nyomtatási sorok lehetővé teszik a támadók számára, hogy manipulálják a nyomtatási feladatokat.

Alapértelmezett bejelentkezési adatok

Az alapértelmezett bejelentkezési adatok módosításának elmulasztása jogosulatlan hozzáférést tesz lehetővé a nyomtatóhoz.

Nem megfelelő ellenőrzés és figyelés

A nyomtatási tevékenységek nem megfelelő nyomon követése és az elégtelen ellenőrzés megnehezítheti a biztonsági események észlelését.

A nyomtatási feladatok integritása és hitelessége

A nyomtatási feladatok integritásának és hitelességének nem megfelelő ellenőrzése jogosulatlan beavatkozáshoz vezethet a nyomtatási folyamatokba.

Intézkedések a kiberfenyegetések kockázatának kiküszöbölésére

Annak érdekében, hogy a vállalat és a felhasználók megakadályozzák ezeket a hálózati nyomtatókkal kapcsolatos biztonsági réseket, több intézkedést is meg kell tenni.

 

 Hozzáférési jogok kezelése

- erős jelszavak és kétlépcsős azonosítás bevezetése

- a nyomtatókhoz való hozzáférés korlátozása csak az arra jogosult felhasználók számára

- a hozzáférési jogok rendszeres felülvizsgálata és frissítése

 

Firmware és szoftver frissítés

- a nyomtató firmware-ének és szoftverének rendszeres frissítése a legújabb verziókra

- a nyomtatógyártók biztonsági frissítéseinek figyelése és a frissítések időben történő alkalmazása

 

Adat titkosítás

- a nyomtató és a hálózat egyéb eszközei között továbbított adatok titkosításának biztosítása

- titkosított protokollok használata a nyomtatóval való kommunikációhoz

 

Nyomtatási feladatok kezelése

- a nyomtatási feladatok alapos kezelése és a biztonságos nyomtatási sorok bevezetése

- a nyomtatási munkák nyomon követése és auditálása a szabálytalanságok felderítésére

 

Az alapértelmezett bejelentkezési adatok módosítása

- az újonnan telepített nyomtatók alapértelmezett bejelentkezési adatainak azonnali megváltoztatása

- a bejelentkezési adatok rendszeres megváltoztatása a kialakított biztonsági protokoll szerint

 

Monitoring és auditálás

- a nyomtatás tevékenységének rendszeres nyomon követése és a biztonsági események auditálása

- a gyanús tevékenységekre és eseményekre adott válaszok, a biztonsági fenyegetések korai felismerése

 

A nyomtatási feladatok integritása és hitelessége

- intézkedések bevezetése a nyomtatási munkák integritásának és hitelességének ellenőrzésére

A vállalati hálózati nyomtatók nem megfelelő védelme komoly következményekkel járhat 

Érzékeny adatok elvesztése

A kibertámadók gyengén védett nyomtatókat használhatnak ki érzékeny vállalati információk megszerzésére, ami bizalmas adatok kiszivárgásához és az adatvédelmi előírások megsértéséhez vezethet.

Pénzügyi veszteségek

A gyengén védett hálózati nyomtatók elleni sikeres kibertámadás anyagi veszteségeket okozhat leállások, adat-helyreállítási költségek és a hírnév károsodása miatt.

A magánélet megsértése

A nem megfelelően védett nyomtatókkal visszaélhetnek a vállalat alkalmazottai és ügyfelei magánéletének megsértésére, ami súlyos következményekkel járhat a cég hírnevére nézve.

A hitelesség elvesztése

Ha érzékeny információk szivárognak ki, vagy az üzemeltetés megszakad a hálózati nyomtatók elégtelen védelme miatt, az az ügyfelek és az üzleti partnerek hitelének elvesztéséhez vezethet.

Jogi következmények

A hálózati nyomtatók nem megfelelő védelme az adatvédelmi előírások megsértése miatt jogi következményekkel járhat. Számos törvény és szabályozás, például a GDPR megköveteli a személyes adatok védelmét még a nyomtatási és szkennelési folyamatok során is. Ezen követelmények teljesítéséhez biztonsági intézkedésekre van szükség. 

A hálózati nyomtatók megfelelő védelme kulcsfontosságú a kockázatok minimalizálásában, valamint a vállalati információk biztonságának és integritásának megőrzésében. A kulcsfontosságú tényezők figyelembe vétele és a megfelelő biztonsági intézkedések megtétele ezért elengedhetetlen a hálózati nyomtatókkal kapcsolatos kockázatok minimalizálásához, valamint a környezet általános biztonságának és integritásának fenntartásához.

5 fontos tényező

A megelőzés kulcsfontosságú

A megelőzés elengedhetetlen a hálózati nyomtatókkal kapcsolatos biztonsági kockázatok minimalizálásához. A biztonsági intézkedések aktív és rendszeres végrehajtása jelentősen csökkentheti a sikeres kibertámadás valószínűségét.

Intézkedések kombinációja

Önmagában egyetlen intézkedés sem elegendő a hálózati nyomtatók védelmére. A hozzáférési jogok kezelése, a szoftverfrissítések, az adattitkosítás és a tevékenységkövetés kombinációja elengedhetetlen az átfogó biztonsághoz.

Állandó éberség

A hálózati nyomtatók biztonsága folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényel. Az intézkedések rendszeres felülvizsgálatára és frissítésére van szükség a folyamatosan fejlődő fenyegetésekre és biztonsági kihívásokra válaszul.

Felhasználói részvétel

A felhasználók tájékoztatása és képzése kulcsfontosságú a szervezet biztonsági kultúrájának erősítéséhez. A felhasználóknak aktívan részt kell venniük a biztonsági protokollok és eljárások követésében.

 

Együttműködés a beszállítókkal

A nyomtatószállítókkal és biztonsági szakértőkkel való együttműködés értékes tudást és támogatást nyújthat a hálózati nyomtatók biztonságának javításához. 

Összefoglalva, a műszaki intézkedések, a felhasználói oktatás és a rendszeres karbantartás megfelelő kombinációja elengedhetetlen a hálózati nyomtatókkal kapcsolatos biztonsági kockázatok minimalizálásához. Utolsó tippként javasolhatjuk a hálózati nyomtatókhoz kapcsolódó biztonsági intézkedések rendszeres felülvizsgálatát és frissítését. A biztonsági fenyegetések folyamatosan fejlődnek, ezért fontos, hogy lépést tartsunk a legújabb biztonsági szabványokkal és gyakorlatokkal. A rendszeres felülvizsgálat és frissítés biztosítja, hogy a hálózati nyomtatók védve maradjanak a folyamatosan változó fenyegetésekkel szemben.