Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Hologramok és haptika: 6G – lépés a kommunikáció világába

Még rendesen nem is tudatosítottuk, mit nyújt nekünk az 5G hálózat, és máris szó esik az új, kutatási szempontból forradalmi 6G technológia bevezetéséről. A 4G-től, ahol az 5G-n keresztüli kommunikáció felgyorsítása volt a cél, ami nem csak a sebességre, hanem az internet dolgai IoT-jének bevonására és a mesterséges intelligenciára való felkészülésre is koncentrált, eljutunk a 6G-hez. Ez nemcsak a mesterséges intelligencia hatékonyabb felhasználásához vezet, hanem lehetővé teszi a való világból származó tárgyak pontos replikációját is. Ami a legjobban rezonál a 6G-vel, az a kiterjesztett valóság, a haptika és a térbeli hologramok.

Képzeljen el egy konferenciát, de hologramokkal. Vagy képzeljen el olyan webhelyeket és médiát az interneten, amelyek lehetővé teszik tapintási kapcsolatok létrehozását (érintéssel, látvánnyal és hanggal). A hatodik generációs (6G) vezeték nélküli kommunikáció jövőjét tanulmányozó kutatók most lehetőségeket, vagy inkább elképzeléseket vázolnak fel arra vonatkozóan, hogy a 6G jövő milyen technológiákat hozhat.

A 6G technológiát alacsony késleltetési idő és ultramagas frekvencia jellemzi majd, az adatátvitel sebessége pedig ultragyors lesz. Létezik egy tanulmány, amely arra hajlik, hogy a következő generációs hálózatok kihívásainak és műszaki követelményeinek mérlegelésével és néhány technológiai lehetőség előrejelzésével ez ebben az összefüggésben már gyakorlatilag megvalósítható. 

Világszerte felgyorsul a jelenleg leggyorsabb 5G hálózat kiépítése. Ezen a ponton a vezeték nélküli technológia következő generációi kapnak nagyobb hangsúlyt. Ez a természetes fejlődés már lehetőséget ad arra, hogy új trendeket lássunk a technológia és a fogyasztói igények terén. Ha a 6G-t nézzük, akkor valójában egy hatalmas összekapcsolt társadalmat nézünk, amely még egy lépéssel meghaladja az 5G képességeit, például a valós idejű holografikus kommunikációt.

A hologramokat kommunikációs eszközként használva a mentális egészségünk nyomon követésére alkalmas, érzelemérzékelő viselhető eszközök a jövő hálózatainak építőkövei lesznek.

 

forrás: canva

 

A tanulmány felvázolja az úgynevezett "high-fidelity holografikus társadalmat", amelyben a holografikus valóság lehetővé teszi a távoli felhasználók számára, hogy kibővített valóságként jelenjenek meg. Például a távoli hibaelhárítást és javítást végző technikusok, a távoli műtéteket végző orvosok és a továbbfejlesztett távoktatás az osztálytermekben egyaránt előnyös lehet a hologramok megjelenítéséből. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy bár a 4G és 5G átviteli sebesség nem biztos, hogy lehetővé teszi az ilyen technológiákat, a 6G igen. Pontosan annak a ténynek köszönhető, hogy "a holografikus képeket több nézőpontból kell továbbítani, hogy figyelembe vegyék a megfigyelő hologramhoz viszonyított dőlésszögét és helyzetét, még az egyszerű telefonbeszélgetések is a multimédiás élmény új szintjét jelenthetik." Ez sokkal gazdagabb élményt nyújtana, mint például egy audio- vagy videohívás, amely jelenleg elérhető. Ez a fejlett valóság a kiterjesztett és a virtuális valóság határait feszegetné, és új lehetőségeket nyitna meg.

A tanulmány által említett másik ígéretes lehetőség az úgynevezett haptikus internet. "Úgy gondoljuk, hogy különféle érzékszervi tapasztalatok integrálhatók hologramokba" - írják a szerzők. Ennek érdekében a hologramok kommunikációs eszközként való használata, a mentális egészség monitorozására, a szociális interakciók elősegítésére és a felhasználói élmény javítására alkalmas, hordozható érzelemérzékelő eszközök lesznek a jövő hálózatainak építőkövei.

A tanulmány egy másik társszerzője úgy véli, hogy a 6G megszilárdítja a készségek internetét, vagyis a készségek interneten keresztüli átadásának képességét. Most ezt megtehetjük hanggal és videóval, de nem érinthetjük meg az interneten keresztül, és nem mozgathatunk tárgyakat. Az éles számítástechnika, a robotika, az Ai, a kiterjesztett valóság és a 6G kommunikáció konszolidációja ezt lehetővé teszi. Ennek az új generációs internetnek ugyanúgy demokratizálnia kell a készségeket, ahogy az internet demokratizálja az információkat.

 

forrás: canva

 

A 6G várhatóan jobb kommunikációt hoz létre a chipek között. Amint elérjük a 200 Gbps-ot vagy még többet, a vezetékes kapcsolatok egyszerűen nem tudnak lépést tartani. Ahogy haladunk a nagyobb adatátviteli sebesség és a nagyobb feldolgozási sebesség felé, a vezeték nélküli kapcsolatok az egyik része ennek az akadálynak. Ez megnövekedett megbízhatóságot is jelent, mivel a vezeték nélküli kapcsolatokat nem érinti ütés vagy rezgés, és alacsonyabb költségeket is jelent, mivel a kábelek cseréje drágább lehet, mint a vezeték nélküli adó-vevőket egyszerűen chipekre telepíteni. 

A cikkben említett egyéb felhasználási esetek közé tartoznak az általuk rendkívül nagy sebességű "információs záporok" hotspotok, ahol terabit/másodperc adatátviteli sebesség tapasztalható – mobil szélső számítástechnika és űr-földi integrált hálózatok. A tanulmány szerzője ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy sok kutatást kell végezni a tényleges szabványosítási folyamat megkezdése előtt.

A kutatók szerint a 6G terahertzes frekvenciákra való felemelkedésével az új hardverek gyártása is óriási kihívások elé állítja a fejlesztéseket. A gyorsabb eszközök jobb félvezető technológiákat is igényelnek. Van azonban számos más kihívás is, köztük az energiafogyasztás. 

A több száz gigahertzes frekvenciasávnak köszönhetően még az olyan alapvető dolgok is, mint az áramkörök és az áramkörfejlesztéshez szükséges hordozók, rendkívül összetettek. Mindezeket a dolgokat rendbe tenni és az alapszintű részletektől a rendszer felépítéséig eljutni lényegesen nehezebb lesz. A tanulmány ezért megpróbálja megvizsgálni az egyes futurisztikus technológiákban rejlő kompromisszumokat.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy ez a tanulmány nem egy átfogó vagy végleges leírás a 6G lehetőségeiről és korlátairól, sokkal inkább az eddigi kutatások dokumentálása és a 6G technológiák érdekes irányai, amelyeket a jövő kutatói választhatnak. Nemcsak ez a tanulmány, hanem más kutatásokon és fejlesztéseken alapuló tanulmányok is azt feltételezik, hogy a 6G 2030-ban elindulhat.

Míg néhány kezdeti megbeszélés zajlott a technológia meghatározásáról, a 6G kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység komolyan 2020-ban kezdődött meg. A 6G fejlett mobilkommunikációs technológiák, például kognitív és rendkívül biztonságos adathálózatok fejlesztését teszi szükségessé. Ehhez a spektrális sávszélesség 5G-nél nagyságrendekkel gyorsabb bővítésére is szükség lesz.

Kína felbocsátott egy terahertzes rendszerrel felszerelt 6G tesztműholdat. A technológiai óriások, a Huawei Technologies és a China Global a hírek szerint 2021-ben hasonló 6G műholdak felbocsátását tervezik. A milliméterhullámú rádiós 5G kiépítésével kapcsolatos számos kihívást időben meg kell oldani, hogy a hálózattervezők kezelni tudják a 6G kihívásait. 

A 6G számos iparági szereplő figyelmét felkelti. A jelentős infrastrukturális vállalatok, mint például a Samsung, a Huawei és a Nokia megerősítették, hogy a 6G kutatáson és fejlesztésen dolgoznak. A 6G technológia fejlesztése rohamosan halad, és a rendelkezésre álló információk szerint már az alkalmazás fázisában van. A 6G követelményeinek szabványosításával kapcsolatos munka várhatóan még ebben az évben elkezdődik, a pontos specifikációkat pedig egy szabványosítási folyamat során 2025-től dolgozzák ki.

Mit várhatunk a 6G technológiától? Legalábbis jelentősen hozzájárul mindennapi létünk javításához, és biztosítja a fejlett mesterséges intelligencia funkciók magasabb szintű megvalósítását életünkben.

forrás: spectrum- ieee - org , techtarget -com