Irodaszerek és iskola

Hova tűnnek a merevlemezek

Kis idővel ezelőtt azzal a kérdéssel foglalkoztunk, hogy miért van még mindig hiány grafikus kártyákból és egyéb alkatrészekből a számítástechnikához. Jelenleg az értékesítési piacon merevlemezhiány tapasztalható. Miért van ekkora igény a nagykapacitású merevlemezek iránt, amikor az M.2 NVMe vagy SSD lemezeket széles körben használják? Ezeket 1-4 TB nagyságú kapacitással használják számítógépek vagy laptopok számára a média tárolására. Sokkal nagyobb, 8, 10, 14, 16 TB és nagyobb kapacitásokat használnak a NAS szerverek vagy nagyobb kapacitású adattárolók nagyobb, igényesebb adatközpontok számára. Térjünk vissza azonban arra a kérdésre, hogy miért van hirtelen belőlük kevés a piacon, vagy miért vásárolja őket a fogyasztók egy bizonyos csoportja nagy mennyiségben.

CHIA a felelős

Körülbelül 4 évvel ezelőtt jelentek meg az új kriptopénz első említései. E mögött a jól ismert BitTorrent fájlmegosztási protokoll készítője, Bram Cohen található. A cél az volt, hogy olyan kriptovalutákat hozzanak létre vagy javítsanak rajtuk , mint például a Bitcoin és az Ethereum, azáltal, hogy eltávolítják az óriási mennyiségű áram elégetésére irányuló ösztönzőket. Ezért a CHIA "zöld kriptopénznek"  lett elnevezve. Az indítást március 19-én aktiválták tranzakciók végrehajtása nélkül. Ezek 2021. május 3-án kaptak zöld utat. Az indítás pillanatában a vállalat annyi XCH tokent tart magánál, amennyit felhasználóik körülbelül két évtized alatt képesek felhalmozni. Az így a semmiből létrehozott tőke sorsa a társaság leendő részvényeseinek a kezébe kerül. A CHIA jelenlegi árfolyama és piaci értéke 1 019, 19150 USD vagy 836,48 EUR. A legértékesebb kriptovaluták rangsorában így elérte a világmérleg 1601. helyét.

 

  

Ez az új kriptovaluta jelentősen eltér a többi ismert kriptovalutától. A Bitcoin és más kriptovaluták a tranzakciók elosztott adatbázisán alapulnak. Az úgynevezett blokkok láncából áll ún. blockchain és sok számítás szükséges új blokkok létrehozásához. A javadalmazás új bányászott kriptopénz megszerzésével történik. Ezt a rendszert munkabizonyításnak -Proof of Work hívják. Ha úgy dönt, hogy kriptovalutákat fog bányászni ezzel a rendszerrel, például a Bitcoin-nal, akkor a hardver egy grafikus kártya vagy processzor teljesítményét fogja kihasználni. A Bitcoin és az Ethereum emelkedő ára miatt a felhasználók erősebb grafikus kártyákat vásároltak, és kriptovalutát nyertek általuk.

A CHIA más elv alapján épül fel. Ennek alapja, hogy minél nagyobb lemezterület legyen. Az ilyen típusú rendszerre a Tér és Idő Bizonyítékaként (Proof of Space and Time) hivatkozunk. Amikor a devizabányászatról beszélünk olyan kriptovaluták előállításában, mint a Bitcoin vagy az Ethereum, a CHIA ezt " farmárkodásnak" nevezi. A "farmár" rendelkezésére álló lemeztároló számítási adatokkal lesz feltöltve. A blokk létrehozása azon  adatok megtalálásából  áll,  amelyek bizonyos formában a legközelebb vannak a kihíváshoz. A jutalom megszerzésének esélye a tárolókapacitástól függ. Ezért minél nagyobb a merevlemez, annál nagyobb az esély. Nagy a feltételezés, hogy a felhasználók inkább megosztják egymással a tárhelyet, mintha a számítógépük számítási kapacitását.

 

Ez az érdeklődés a farmárkodás iránt nagyon gyorsan megmutatkozott az értékesítési piacon. Nagy kapacitású merevlemezeket kezdtek nagy mennyiségben vásárolni. A nagy keresletet azonban várhatóan nem a grafikus kártyák drágulása okozza. Eddig ez az első hónap a kriptovaluta bevezetése óta, és továbbra is talál néhány nagy kapacitású merevlemezt az üzletekben. Hogy mi lesz, ha a CHIA kriptovaluta ára meredeken emelkedni kezd,  azt idővel meglátjuk.