Irodaszerek és iskola

Fontos adat a nyomtató munkaciklusáról

A nyomtatóknál vagy a multifunkciós eszközöknél rábukkanunk a munkaciklus kifejezésre. Egy fontos leírásról van szó, amely segíthet az új eszköz kiválasztásában. Alapvetően nincs szabvány a nyomtató munkaciklusának kiszámítására. Minden gyártó egy bizonyos teljesítményű eszközt készít, és az egyik paraméter a munkaciklus deklarálása, amelyre a nyomtató készült. Ez pontosan azt mutatja be, hogy mit tud kinyomtatni az eszköze nap mint nap, hosszú időn keresztül vagy élettartama során?

 

Miért nyújtanak a gyártók a nyomtató munkaciklusára vonatkozó információkat?

Vásárlás előtt tudnia kell, hogy a nyomtató alkalmas lesz-e a nyomtatási munkákra, és milyen mennyiségű nyomtatást fog végezni. Ezért a gyártók a gyártási folyamat részeként igénybe veszik a terhelési tesztet. Itt a nyomtatási műveletek határaira összpontosítanak, gyakran a töréspontig. Ez a folyamat határozza meg a maximális kapacitást bármely olyan feladat elvégzésére, amelyre tervezték. A tesztelés során általában kizárják a nem eltávolítható elemeket, és nem veszik figyelembe az olyan elemeket, mint a különböző típusú papírok vagy a környezeti feltételek, amelyek között az eszköz található. A maximális terhelhetőségi érték arra alkalmas, hogy meghatározza egy gyártó különböző eszközeinek tartósságát. A tesztkritériumokban túl sok változó van, így nem lehet 100%-ra a legpontosabb módszernek tekinteni, de lehetséges belőle kiindulni.

 

 

Hogyan számítják ki a nyomtató terhelhetőségét (munkaciklusát)?

Mondhatunk erre egy szemléletes példát. Ha a nyomtatóról azt írják, hogy a terhelhetőség havi 100 000 oldal, akkor a gyártó alapvetően azt mondja, hogy ez a maximális mennyiség, amit a nyomtató havonta nyomtathat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezt a mennyiséget és egy ilyen terhelést hónapról hónapra elő lehet állítani élettartama során. Ez annak meghatározása, hogy a nyomtató mire képes, vagy ha maximális havi limitet szeretne.

Mi a különbség az ajánlott és a maximális havi terhelés között?

 

Az elv ugyanaz, mint bármely más terméknél, és a nyomtató egy bizonyos terhelésre épül. Otthoni nyomtató esetén csak néhány oldalt kell kinyomtatnia hetente. Az irodai nyomtatóknak naponta több tíz-száz dokumentumot kell kinyomtatniuk. Ezért olyan nyomtatót kell választani, amely hosszú távon minden felhasználói igényt könnyedén, műszaki károk nélkül képes kezelni. Fontos különbséget tenni két kifejezés között: az ajánlott és a maximális havi terhelés között.

 

 

Maximális havi terhelés

 

Ezen a kifejezés alatt azt a legtöbb oldalt értjük, amelyet a nyomtató egy hónap alatt képes kinyomtatni. Ezt a nyomatmennyiséget csak ritkán kell felhasználnunk, és semmiképpen sem ismételten.  Előfordulhat, hogy a nyomtató nem tudja kezelni az ismétlődő maximális terhelést. Jó hír, hogy a maximális havi terhelés értéke általában még olcsóbb modellek esetén is viszonylag magas.

Példa erre a HP LaserJet M209dw monokróm nyomtató, amely az egyik legkedvezőbb árú a piacon. A gyártó 20 000 oldal maximális havi  terhelést adott meg ennél a modellnél. A magasabb árcédulával rendelkező OKI MB492dn középkategóriás nyomtató akár 80 000 oldalt is képes kezelni havonta. Már 20 000 oldal az a mennyiség, amelyet ritkán használ fel havonta egy kis vagy közepes méretű irodában.

 

Javasolt havi terhelés

Ez az oldalak hozzávetőleges száma, amelyet havonta ki kell nyomtatni, hogy a nyomtató tökéletes állapotban maradjon. Ezen információk alapján kell kiválasztania a megfelelő nyomtatót. Az ajánlott terhelés néhányszor alacsonyabb, mint  a maximális terhelés értéke. Például a fent említett HP LaserJet M209dw nyomtató ajánlott havi terhelése 200-2000 oldal. Az OKI MB492dn ajánlott havi nyomtatott példányszáma 5000 oldal.

Vásárlás előtt ellenőrizheti ezeket az információkat az eladó honlapján a leírásban vagy közvetlenül a gyártó honlapján. A várható munkaciklusnak megfelelően kiválaszthatja a pontosan méretre kívánt nyomtatót.