Irodaszerek és iskola

INKLESS - a jövő technológiája a nyomtatók számára

Tinta nélkül is működik

El tud képzelni egy nyomtatót, amelynek nyomtatásához nincs szüksége tintapatronokra és lézerfestékre? Nincs szükség a tintapatronok és a festék újratöltésére és cseréjére. A hulladéklerakókban nincsenek üres használt patronok és festékhengerek. Hogy ez nem lehetséges? Forradalmian új, fogyóeszközök nélküli nyomtatási technológia már a világon van. Természetesen várunk egy ideig még a tesztelési szakaszra és a kereskedelmi használatra, de ez nem lehetetlen. Az a technológia, amely nyomtatáshoz (vagy inkább a nyomtatás kiégetéséhez) infravörös sugárral tinta és toner nélkül, Arnaud Van Der Veen és Ven Chandrasekar innovátorok fejlesztették ki a delftbeli holland műszaki egyetemen. A laboratóriumtól kezdve a vállalkozásokig és a háztartásokig ez továbbra is eltart egy ideig.

Ennek a módszernek a tesztelését laboratóriumi körülmények között hajtották végre, egy olyan infravörös sugár alkalmazásának elve alapján, amelyek egy speciális lencséken áthaladtak, és a papírra égettek ki fekete szén pontokat. Alapvetően ez egyfajta karbonizáció. A lézernyaláb megfelelő választásával és a megfelelő szerkezetű papírtípussal kiváló eredményeket értek el a laboratóriumokban, amelyekben megőrizték a monokróm, fekete-fehér nyomtatás összes paraméterét. Az Inkless technológia továbbfejlesztése a Tocano vállalat kezében van, amely hisz e tinta nélküli nyomtatás kereskedelmi felhasználásában és a vezető nyomtatógyártók érdekeiben. Természetesen ez még több év kérdése.

 

A nyomtató gyártók lelkesedni fognak?

A fejlődés halad előre, és a Tocano, amely szabadalmaztatta az Inkless technológiát, úgy gondolja, hogy a nyomtató gyártók érdeklődnek a technológia iránt. Ha azonban erre az eseményre a nyereség szempontjából tekintünk, amelyet a nyomtatógyártók az eredeti tinták és lézerfestékek eladásából nyernek, érdeklődésük nem feltétlenül örömteli. Egyrészt innovatív technológiát (tinta nélkül) hoznának modelleikbe, másrészt elveszítenék a nyereséget a fogyasztói cikkek értékesítéséből.

A fejlődés nem áll meg

Egy ideje ugyanezt az érdeklődést váltotta ki a SolidInk technológia, a szilárd tinta nyomtatás. Ezt a technológiát a Xerox vásárolta meg a Tektronix vállalattól. Ez magába foglalja a merev viaszblokkok használatát a nyomtatókban. Az egész folyamat azon viaszkazetták használatán alapul, amelyek a nyomtatóba süllyednek az adagolóban, és a legalsó részt körülbelül 80 ° C hőmérsékletre hevítik. Az így melegített viasz folyékonyá válik, és több fej (általában négy fej) segítségével felhordják a fő hengerre, amelyek keverik a viaszt. A viasz kisebb papírhenger nyomásával forog a papíron. A végső nyomtatási minőség függ a hengerből átvitt viasz mennyiségétől. A viasszal nyomtatott papírlap hasonló a lézernyomtatáshoz. A viasznyomtatáshoz a Xerox több, a ColorQube nevű nyomtatómodellt gyárt, amelyeket nagy teljesítményű, problémamentes nyomtatókként mutatnak be. Percenként 51 oldalt tudnak kinyomtatni. Még ebben az esetben sem tűnik úgy, hogy az ilyen nyomtatás tömegessé válna. Az, hogy a tinta nélküli nyomtatás Inkless forradalmat csinál-e, vagy sem, azt idővel meglátjuk. A viasznyomtatáson és a tinta nélküli nyomtatáson kívül még információk merültek fel a közvetlenül a papírban lévő színes kristályokkal történő nyomtatásról és a láthatatlan tintával történő nyomtatásról, vagy olyan festékről is, amely néhány óra múlva eltűnik, és a papír újra felhasználhatóvá válik. Most azonban támaszkodnunk kell a piacon meglévő nyomtatókra és technológiákra , ha néhány eurót meg szeretnénk takarítani akkor ezt elérhetjük ha kompatibilis alternatív patronokat vásárolunk.