Irodaszerek és iskola

Kifejezések kis szótára a nyomtatókról és a nyomtatásról

Hogyan ismerjük ki magunkat a nyomtatásban használt kifejezésekben?

A technológia világa gyorsan halad előre, és a berendezések mindig új innovációknak vannak kitéve. A gyártók újabb modellekkel és még újabb technológiákkal lépnek a piacra.A

Szókincs a szakmában egyre gazdagodik, és gyakran olyan kifejezésekkel találkozunk, amelyeket nem tudunk megmagyarázni. A nyomtatók világa ebben az irányban is fejlődött, és már nem elegendő a leggyakrabban használt kifejezések ismerete. Milyen szavakkal találkozhat a nyomtatóeszközök területén és mit jelentenek ezek? Íme egy rövid felvilágosítás a legszélesebb körben alkalmazott kifejezésekről.

Nyomtató

Kimeneti eszköz (hardver), amely papírra nyomtat tintasugaras vagy lézer, LED technológiával (szöveges és képadatokat továbbít). Attól függően, hogy több színt használ, vagy csak feketét a nyomtatásnál, a nyomtatókat színesekre és monokrómra osztjuk (fekete-fehér nyomtatáshoz). A nyomtató hosszú múltra tekint vissza, és jelentős fejlesztéseken ment keresztül. Az első ismert nyomtató 1964-ben jelent meg, és a Seikosha vállalat munkáját dicséri. 1968-ban az Epson vezette be az első sorzatos nyomtatót, amely máig is a piacon van.

 

Többfunkciós készülék (minden egyben)

Alapvetően egy többfunkciós készülékről van szó, amely nyomtatás mellett másolást és szkennelést is kínál. A többfunkciós rövid név a többfunkciós eszköz vagy a többfunkciós nyomtató nevéből származik. Mint maga a nyomtató, a többfunkciós is lehet tintasugaras vagy lézer és monokróm (fekete-fehér) vagy színes.

 

Lapolvasó

Bemeneti lapolvasó (szkenner), amely beolvassa az eredeti képet a papírról, és pontos másolatot készít egy fájlba. Ez a szöveg vagy képek papír dokumentumokból digitális adatokká konvertálása. Lehet önálló eszközként vásárolni, vagy többfunkciós eszköz részeként is. A szkennereket a modell, az érzékelő és az interfész szerint osztják fel. Számos típusú szkennert találhat meg. A legismertebbek: kézi, átmeneti, síkágyas, film- és 3D-s szkenner. A szkennerek vonalkód vagy QR kód olvasókat is tartalmaznak.

Toner

Lézeres vagy más elektrosztatikus elven működő lézernyomtatókban, faxokban és fénymásolókban a festékanyag tárolására használt kazetta.

A toner igen finom festékport tartalmaz, amelyet a nyomat előállítása során a készülékek a papír felületére égetéssel rögzítenek. Minden gyártónak megvan a saját eredeti tonere, ám utángyártott tonereket is talál a piacon lévő többi gyártótól, amelyek az eredetivel teljesen kompatibilisek és költséghatékonyabbak.

 

Kazetta

A tintasugaras nyomtatók a Cartridge kifejezést használják, amely a nyomtatóban lévő tintapatron neve. Ezek a patronok a tinta kimerülése után cserélhetők. Fekete vagy különböző színűek, de lehet háromszínű is. Három alapszínt tartalmaznak egy kazettában. Néhány kazetta újratölthető a Refill Kit újratöltő készlet segítségével. A cserélhető patronokkal rendelkező tintasugaras nyomtatók egyre inkább olyan modellekre váltanak, amelyek nagyméretű beépített tartályokkal rendelkeznek, amelyeknél nincs patron csere. A tintát egyszerűen feltöltik az üvegből a tartályba.

 

Újratöltő készlet (Refill Kit)

Újratöltő készlet az üres tintapatron kényelmesebb feltöltéséhez. Az utántöltő készletet arra a modellre kell kiválasztania, amelyre szánták.

 

Starter Kit - Indítókészlet

A gyártók hozzáadják az indítókészletet, amely az indító toner vagy az indító tintapatron készlet neve, a nyomtató csomagolásához. Az új patron mennyiségének körülbelül 50-60% -át tartalmazza.

 

Chip

Egy chip (miniatűr elektronikus eszköz), amely kommunikál a festék és a nyomtató között. Ilyen módon a nyomtató informálni tud arról, hogy a patron megfelelően van-e behelyezve, a tinta szintjéről és a csere szükségességéről. Ugyanez vonatkozik a patronokra is.

Tonerrobot

Ezt a kifejezést lézernyomtatók festékbetét-készletéhez használják. A tonerrobot festékport tartalmaz és mindent, ami az újratöltéshez szükséges, de forrasztóanyag nélkül, lyukat hoz létre.

 

Optikai egység (optikai dob)

Ez az eszköz a lézernyomtatók egy része, amely a tonerport a papírra továbbítja. Van egy bizonyos élettartama, amelyet a kinyomtatott oldalak száma jelöl. Kopás után az optikai dobot ki kell cserélni. Ez elsősorban olyan rész, amelyet maga a felhasználó is kicserélhet.

Nyomtatófej

Ez az eszköz tintasugaras nyomtatónak a nyomtatáshoz használt része. A készülék belsejében mozog, és tintacseppeket juttat a papírra. A nyomtatófejet a felhasználó a nyomtatószoftver segítségével tisztíthatja.

 

CMYK

A CMYK a színes megjelenítési módszerhez van társítva. Ez a módszer a színkeveréssel a színek kivonására épül. Ez a színes modell négy alapszínt tartalmaz: azúrkék( cyan), bíborvörös(magenta), sárga(yellow) és kulcs / fekete. Ebből a CMY rövidítés.

 

RGB

Ezt a kifejezést az RGB színmodellre használják, amely három elsődleges színből, a vörösből, a zöldből és a kékből áll. Ez egy additív színkeverési módszer, amelyet színes képernyőkön, monitorokon vagy vetítőkön használnak (a sugárzott fény keverésének módszere). A CMYK modelltől eltérően nincs szükség külső fényre. A mindhárom szín keverésével fehéret kapunk, másrészről pedig a feketét ezeknek a színeknek a közös hiánya okozza.

 

DPI

Egyébként a „dots per inch” az a pontok száma hüvelykben (2,54 cm), amelyek meghatározzák a nyomtató felbontását. Alapvetően minél nagyobb a felbontás, annál élesebb és részletesebb a nyomtatás. Sokat számít maga a technológia, amellyel a nyomtató működik.

Duplex

A duplex szó megegyezik a nyomtató automatikus kétoldalas nyomtatási funkciójával. Az ezzel a funkcióval rendelkező modellek pénzt takaríthatnak meg, ha a papírlap mindkét oldalára nyomtatnak. Az automatikus nyomtatáson kívül a kézi kétoldalas nyomtatást azoknál a nyomtatóknál  találhatja meg, ahol a másik oldal kinyomtatásához manuálisan kell átfordítania a papírt.

Kettős nyomtatás

 A kettős nyomtatás a papír mindkét oldalára történő egyidei nyomtatás folyamatát jelenti, egyetlen nyomtatáson keresztül. A legnagyobb előnye a jobb papírfelhasználás és a nyomtatási sebesség.

 

CISS

A nyomtatók esetében ez a folyamatos tintakészletre vonatkozik(Continuous Ink Supply System), amely arra utal, amikor a tintát közvetlenül a patronba újratöltik. A tintapatronokat nem kell kicserélnie, hanem a külső tintapalackokból közvetlenül a nyomtató tartályaiba kell tölteni. A tartályokat  lehet a nyomtatóhoz csatlakoztatni, vagy a legújabb modelleknek már van egy tartálya, amely közvetlenül a gép testébe van beépítve. Ennek előnye az alacsonyabb költségek, az egyszerű újratöltés még a nyomtató működése közben is.

 

ADF

Ez az automatikus papíradagoló rövidítése. Nem kell manuálisan beillesztenie egyenként a lapokat. Beolvasás, másolás vagy faxolás esetén az ADF megkönnyíti a további dokumentumokkal való munkát.

 

Kép-híd

Ez a standard interfész megjelölése a kamera, a fényképezőgép és a nyomtatás közvetlenül a csatlakoztatott eszközről történő csatlakoztatásához. Ez egy nagyon népszerű felület, amely most helyettesíti a vezeték nélküli kapcsolatot, feltéve, hogy magában foglalja a fényképezőgépet és Wi-Fi kamerát.

 

USB/ LAN/ Wi-Fi

Ezek a rövidítések a csatlakoztathatóságra utalnak és a nyomtatóhoz történő csatlakozásra szolgálnak. A nyomtató és a számítógép közötti klasszikus USB-kábelcsatlakozás kiegészíti a LAN-kapcsolatot Ethernet-kábelen keresztül vagy vezeték nélküli kapcsolatot Wi-Fi-n keresztül. A Wi-Fi esetén mindkét eszköznek (nyomtatónak és laptopnak, mobilnak) támogatnia kell a Wi-Fi-t, és ugyanahhoz a hálózathoz kell kapcsolódnia. Találkozhat itt Bluetooth és NFC kapcsolattal is.

 

USB

Port a közvetlen csatlakoztatáshoz és az USB-kábellel történő nyomtatáshoz USB-meghajtón, külső merevlemez-meghajtón vagy más eszközön.

 

Rövid következtetés

Ezek a leggyakoribb kifejezések, amelyekkel a nyomtató vagy a többfunkciós készülék leírásakor találkozhat. A készülék paraméterei között szerepel a DPI felbontás, a nyomtatási technológia és a nyomtatási sebesség percenkénti nyomatként. Nem hiányozhat itt még a nemzetközileg elismert szabványoknak megfelelő maximális papírméret sem. A leggyakrabban használt az A4 méret. Keresse a funkciók között az automatikus kétoldalas nyomtatást, a kettős nyomtatást, az automatikus papíradagolót és a fejlettebb funkciókat. Mindig az adott modelltől függ, hogy mi mindent kínál. A csatlakoztathatóság magában foglalja a nyomtatóhoz történő csatlakozás minden módját. Ezeknek a kifejezéseknek az ismerete mindig jól jön, ez a minimum, amely segíthet a navigálásban.