Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Kifejezések kis szótára a nyomtatókról és a nyomtatásról

Hogyan ismerjük ki magunkat a nyomtatásban használt kifejezésekben?

A technológia világa gyorsan halad előre, és a berendezések mindig új innovációknak vannak kitéve. A gyártók újabb modellekkel és még újabb technológiákkal lépnek a piacra.A

Szókincs a szakmában egyre gazdagodik, és gyakran olyan kifejezésekkel találkozunk, amelyeket nem tudunk megmagyarázni. A nyomtatók világa ebben az irányban is fejlődött, és már nem elegendő a leggyakrabban használt kifejezések ismerete. Milyen szavakkal találkozhat a nyomtatóeszközök területén és mit jelentenek ezek? Íme egy rövid felvilágosítás a legszélesebb körben alkalmazott kifejezésekről.

Nyomtató

Kimeneti eszköz (hardver), amely papírra nyomtat tintasugaras vagy lézer, LED technológiával (szöveges és képadatokat továbbít). Attól függően, hogy több színt használ, vagy csak feketét a nyomtatásnál, a nyomtatókat színesekre és monokrómra osztjuk (fekete-fehér nyomtatáshoz). A nyomtató hosszú múltra tekint vissza, és jelentős fejlesztéseken ment keresztül. Az első ismert nyomtató 1964-ben jelent meg, és a Seikosha vállalat munkáját dicséri. 1968-ban az Epson vezette be az első sorzatos nyomtatót, amely máig is a piacon van.

 

Többfunkciós készülék (minden egyben)

Alapvetően egy többfunkciós készülékről van szó, amely nyomtatás mellett másolást és szkennelést is kínál. A többfunkciós rövid név a többfunkciós eszköz vagy a többfunkciós nyomtató nevéből származik. Mint maga a nyomtató, a többfunkciós is lehet tintasugaras vagy lézer és monokróm (fekete-fehér) vagy színes.

 

Lapolvasó

Bemeneti lapolvasó (szkenner), amely beolvassa az eredeti képet a papírról, és pontos másolatot készít egy fájlba. Ez a szöveg vagy képek papír dokumentumokból digitális adatokká konvertálása. Lehet önálló eszközként vásárolni, vagy többfunkciós eszköz részeként is. A szkennereket a modell, az érzékelő és az interfész szerint osztják fel. Számos típusú szkennert találhat meg. A legismertebbek: kézi, átmeneti, síkágyas, film- és 3D-s szkenner. A szkennerek vonalkód vagy QR kód olvasókat is tartalmaznak.

Toner

Lézeres vagy más elektrosztatikus elven működő lézernyomtatókban, faxokban és fénymásolókban a festékanyag tárolására használt kazetta.

A toner igen finom festékport tartalmaz, amelyet a nyomat előállítása során a készülékek a papír felületére égetéssel rögzítenek. Minden gyártónak megvan a saját eredeti tonere, ám utángyártott tonereket is talál a piacon lévő többi gyártótól, amelyek az eredetivel teljesen kompatibilisek és költséghatékonyabbak.

 

Kazetta

A tintasugaras nyomtatók a Cartridge kifejezést használják, amely a nyomtatóban lévő tintapatron neve. Ezek a patronok a tinta kimerülése után cserélhetők. Fekete vagy különböző színűek, de lehet háromszínű is. Három alapszínt tartalmaznak egy kazettában. Néhány kazetta újratölthető a Refill Kit újratöltő készlet segítségével. A cserélhető patronokkal rendelkező tintasugaras nyomtatók egyre inkább olyan modellekre váltanak, amelyek nagyméretű beépített tartályokkal rendelkeznek, amelyeknél nincs patron csere. A tintát egyszerűen feltöltik az üvegből a tartályba.

 

Újratöltő készlet (Refill Kit)

Újratöltő készlet az üres tintapatron kényelmesebb feltöltéséhez. Az utántöltő készletet arra a modellre kell kiválasztania, amelyre szánták.

 

Starter Kit - Indítókészlet

A gyártók hozzáadják az indítókészletet, amely az indító toner vagy az indító tintapatron készlet neve, a nyomtató csomagolásához. Az új patron mennyiségének körülbelül 50-60% -át tartalmazza.

 

Chip

Egy chip (miniatűr elektronikus eszköz), amely kommunikál a festék és a nyomtató között. Ilyen módon a nyomtató informálni tud arról, hogy a patron megfelelően van-e behelyezve, a tinta szintjéről és a csere szükségességéről. Ugyanez vonatkozik a patronokra is.

Tonerrobot

Ezt a kifejezést lézernyomtatók festékbetét-készletéhez használják. A tonerrobot festékport tartalmaz és mindent, ami az újratöltéshez szükséges, de forrasztóanyag nélkül, lyukat hoz létre.

 

Optikai egység (optikai dob)

Ez az eszköz a lézernyomtatók egy része, amely a tonerport a papírra továbbítja. Van egy bizonyos élettartama, amelyet a kinyomtatott oldalak száma jelöl. Kopás után az optikai dobot ki kell cserélni. Ez elsősorban olyan rész, amelyet maga a felhasználó is kicserélhet.

Nyomtatófej

Ez az eszköz tintasugaras nyomtatónak a nyomtatáshoz használt része. A készülék belsejében mozog, és tintacseppeket juttat a papírra. A nyomtatófejet a felhasználó a nyomtatószoftver segítségével tisztíthatja.

 

CMYK

A CMYK a színes megjelenítési módszerhez van társítva. Ez a módszer a színkeveréssel a színek kivonására épül. Ez a színes modell négy alapszínt tartalmaz: azúrkék( cyan), bíborvörös(magenta), sárga(yellow) és kulcs / fekete. Ebből a CMY rövidítés.

 

RGB

Ezt a kifejezést az RGB színmodellre használják, amely három elsődleges színből, a vörösből, a zöldből és a kékből áll. Ez egy additív színkeverési módszer, amelyet színes képernyőkön, monitorokon vagy vetítőkön használnak (a sugárzott fény keverésének módszere). A CMYK modelltől eltérően nincs szükség külső fényre. A mindhárom szín keverésével fehéret kapunk, másrészről pedig a feketét ezeknek a színeknek a közös hiánya okozza.

 

DPI

Egyébként a „dots per inch” az a pontok száma hüvelykben (2,54 cm), amelyek meghatározzák a nyomtató felbontását. Alapvetően minél nagyobb a felbontás, annál élesebb és részletesebb a nyomtatás. Sokat számít maga a technológia, amellyel a nyomtató működik.

Duplex

A duplex szó megegyezik a nyomtató automatikus kétoldalas nyomtatási funkciójával. Az ezzel a funkcióval rendelkező modellek pénzt takaríthatnak meg, ha a papírlap mindkét oldalára nyomtatnak. Az automatikus nyomtatáson kívül a kézi kétoldalas nyomtatást azoknál a nyomtatóknál  találhatja meg, ahol a másik oldal kinyomtatásához manuálisan kell átfordítania a papírt.

Kettős nyomtatás

 A kettős nyomtatás a papír mindkét oldalára történő egyidei nyomtatás folyamatát jelenti, egyetlen nyomtatáson keresztül. A legnagyobb előnye a jobb papírfelhasználás és a nyomtatási sebesség.

 

CISS

A nyomtatók esetében ez a folyamatos tintakészletre vonatkozik(Continuous Ink Supply System), amely arra utal, amikor a tintát közvetlenül a patronba újratöltik. A tintapatronokat nem kell kicserélnie, hanem a külső tintapalackokból közvetlenül a nyomtató tartályaiba kell tölteni. A tartályokat  lehet a nyomtatóhoz csatlakoztatni, vagy a legújabb modelleknek már van egy tartálya, amely közvetlenül a gép testébe van beépítve. Ennek előnye az alacsonyabb költségek, az egyszerű újratöltés még a nyomtató működése közben is.

 

ADF

Ez az automatikus papíradagoló rövidítése. Nem kell manuálisan beillesztenie egyenként a lapokat. Beolvasás, másolás vagy faxolás esetén az ADF megkönnyíti a további dokumentumokkal való munkát.

 

Kép-híd

Ez a standard interfész megjelölése a kamera, a fényképezőgép és a nyomtatás közvetlenül a csatlakoztatott eszközről történő csatlakoztatásához. Ez egy nagyon népszerű felület, amely most helyettesíti a vezeték nélküli kapcsolatot, feltéve, hogy magában foglalja a fényképezőgépet és Wi-Fi kamerát.

 

USB/ LAN/ Wi-Fi

Ezek a rövidítések a csatlakoztathatóságra utalnak és a nyomtatóhoz történő csatlakozásra szolgálnak. A nyomtató és a számítógép közötti klasszikus USB-kábelcsatlakozás kiegészíti a LAN-kapcsolatot Ethernet-kábelen keresztül vagy vezeték nélküli kapcsolatot Wi-Fi-n keresztül. A Wi-Fi esetén mindkét eszköznek (nyomtatónak és laptopnak, mobilnak) támogatnia kell a Wi-Fi-t, és ugyanahhoz a hálózathoz kell kapcsolódnia. Találkozhat itt Bluetooth és NFC kapcsolattal is.

 

USB

Port a közvetlen csatlakoztatáshoz és az USB-kábellel történő nyomtatáshoz USB-meghajtón, külső merevlemez-meghajtón vagy más eszközön.

 

Rövid következtetés

Ezek a leggyakoribb kifejezések, amelyekkel a nyomtató vagy a többfunkciós készülék leírásakor találkozhat. A készülék paraméterei között szerepel a DPI felbontás, a nyomtatási technológia és a nyomtatási sebesség percenkénti nyomatként. Nem hiányozhat itt még a nemzetközileg elismert szabványoknak megfelelő maximális papírméret sem. A leggyakrabban használt az A4 méret. Keresse a funkciók között az automatikus kétoldalas nyomtatást, a kettős nyomtatást, az automatikus papíradagolót és a fejlettebb funkciókat. Mindig az adott modelltől függ, hogy mi mindent kínál. A csatlakoztathatóság magában foglalja a nyomtatóhoz történő csatlakozás minden módját. Ezeknek a kifejezéseknek az ismerete mindig jól jön, ez a minimum, amely segíthet a navigálásban.