Irodaszerek és iskola

Környezetbarát nyomtatás

Életünk minden területén a környezettel foglalkozunk. Fontos feladat, hogy hogyan viselkedjünk az életben legökológikusabban és legkímélőbb módon úgy, hogy a környezetre gyakorolt negatív hatás a lehető legkisebb legyen, nem csak minden egyes ember, hanem a nagyvállalatok számára is. Végül is ezek jelentik a legnagyobb veszélyt  arra a környezetre, amelyben élünk. A nagy ipari gyárak, a gépjárműgyártók és az elektronikai gyártók nagy figyelmet fordítanak a hulladék, az energia, a kibocsátás és a minőségi újrahasznosítás csökkentésére. Az irodai berendezések gyártóival sem más a helyzet. A nyomtatógyártók egyre inkább beruháznak az ECO innovációk fejlesztésébe. Egyes gyártók az ökológiai termelésre, a hulladék csökkentésére, mások a tintapatronok és a lézer tonerok jó minőségű újrahasznosítására fogadnak. Az ECO nyomtatás, a környezetbarát nyomtatás ezen a téren egyre növekszik.

 

Samsung vs ECO (intelligens öko-illesztőprogram)

A Samsung a Smart Eco Driver szoftverrel kiegészítette az öko-nyomtatást a nyomtatók és az MFP-k portfóliójában. Ennek a szoftvernek az  ECO gombjának köszönhetően egy érintéssel csökkentheti a hulladékot és a költségeket. Ez egy olyan szolgáltatás, amely több oldalt egy lapra rendezhet, kétoldalas nyomtatást, szürkeárnyalatos nyomtatást, ha ez a dokumentumnak megfelelő, vagy festéktakarékos módot. Ezzel a funkcióval a szoftver szimulálhat egy dokumentumot képek nélkül, vagy csökkentheti méretüket, vagy leegyszerűsítheti a feleslegesen hosszú szöveget vagy betűméretet. A szimulátor azt is megmutatja, mennyi energia-, papír-, toner- és CO2-kibocsátást takarít meg Önnek.

 

Printfriendly.com (zöld nyomtatás)

Ha a nyomtató nem rendelkezik ECO funkcióval a nyomtatás beállításához, valamint a papír és a festék megtakarításához, akkor még nem kell attól tartania, hogy nem segíthet a környezet védelmében a nyomtatásnál. Különböző nyomtatási szerkesztési programok vannak az interneten, akár közvetlenül a gyártóktól, akár a harmadik felektől, valamint számos webhely, ahol ilyen hozzáértő szerkesztéseket végezhet. Ha weboldalról nyomtat, a nyomtatni kívánt szövegen kívül szükségtelen grafikákat és hirdetéseket is kinyomtatni. A legismertebb webhely, amely közvetlenül a webes felületen keresztül képes szöveget költséghatékony verzióra szerkeszteni, képek nélkül vagy kisebb méretekhez igazítva, a Printfriendly.com. Az egyszerű felületen csak írja be a weboldal címét, majd eltávolítja a felesleges elemeket, és továbbra is szerkesztheti a szöveget vagy törölheti a szöveg egyes részeit. A még nagyobb kényelem érdekében a nyomtatóbarát (Print Friendly)modult egy webböngészőbe telepítheti, hogy még több szövegszerkesztő lehetőséget lehessen nyomtatni. Kinyomtathatja a szerkesztett szöveget, konvertálhatja PDF formátumba későbbi nyomtatás céljából, vagy elküldheti e-mailben.

E két lehetőség mellett a színek és a papír megtakarításának különféle módjai is vannak. Beállíthat néhányat közvetlenül a nyomtatóban a nyomtatás előtt. A szín megtakarítása érdekében alacsonyabb minőségű dokumentumokat is kinyomtathat. Olyan dokumentumok esetében, amelyekben a szöveg jó olvashatósága elegendő, a nagy felbontás luxus. Kétoldalas nyomtatást, több oldal egyesítését a papír egyik oldalán, valószínűleg mindenki megpróbálta már.

 

Hogyan takarítsunk meg valamit magunknak is

A színek esetében egyes modelleknél a festékmegtakarítási funkció használatával takaríthat meg jelentős mennyiséget. A nagy kapacitású XL színes patronok előnyösek, és néhány modellnél alternatív patronokat is használhatnak, amelyek kompatibilisek a nyomtatóval. Bár egyes gyártók megnehezítették ezt a lehetőséget azáltal, hogy megakadályozták a nyomtatót az ilyen patronok használatára, de lassan feladják ezt a tendenciát. Az ügyfélnek továbbra is lehetősége van nyomtatót vásárolni, amelynek gyártója nem akadályozza meg a cserepatronok szabad választását. Az alternatív patronok felhasználásáról szóló felméréseket hivatalosan nem teszik közzé. Néhány évvel ezelőtt azonban közvetlenül a Trendben jelent meg egy jelentés, miszerint a vállalatok és az állami közigazgatás is használ új utántöltést vagy alternatív utántöltést. Egy ilyen nagy nyomtatási mennyiséggel jelentős költségeket takarítanak meg.                                                                  

Ez volt néhány módszer a környezet megóvására a zöld nyomtatás révén. Még sokféle ilyen módszer létezik. Az egyik közülük az időmegtakarításra a Green Mail, amely nyomtat és küld egy levelet, dokumentumot vagy számlát a megadott címre. Csak annyit kell tennie, hogy elküldi a küldeményt az interneten keresztül a Green Mail e-mail fiókba.