Irodaszerek és iskola

Különböző típusú papírok

A leggyakoribb és egyúttal a nyomtatókhoz leggyakrabban használt papír a klasszikus irodai papír. Szöveges dokumentumok, egyszerű grafikai rajzok és diagramok nyomtatására szolgál. Irodákban és háztartásokban is használják. A fényképek nyomtatásához már más típusú papírra van szükség. Ezt fotópapírnak hívják, lehet matt, félig fényes vagy fényes. Az ilyen típusú papírok és természetesen a különböző formátumok (méretek) mellett számos más típusú nyomtatópapír is található a piacon.

Az újrahasznosított papír és előnyei

 Manapság az újrahasznosított papír nagyon keresett. Legnagyobb előnye az, hogy környezetbarát és csökkenti a szénlábnyomot. A minőségi újrahasznosított papír kiváló átlátszósággal rendelkezik. 100% -ban papírhulladékot használnak előállításához. Ha javasolnánk valakinek, hogy mire használja, akkor alkalmas lézernyomtatókhoz, faxgépekhez és fénymásolókhoz. Bárhol, ahol nagy nyomtatási mennyiséget nyomtatnak. A második helyen a környezetbarát papírok között az úgynevezett öko-papírok állnak. Ezek sokkal jobb minőségűek, de az előállításuk gyakran energiaigényesebb. Ezért ajánlott a hagyományos újrahasznosított papír használata. Az ökopapírok esetében maga az újrahasznosítás magában foglalja a tinta és a további elemek alapos eltávolítását is, ami ebben a folyamatban néha nagyobb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a hagyományos papírok gyártása. Az újrahasznosított vagy ökológiai papírok esetében szigorú szabályokat kell betartani a gyártás és az emissziós határértékek tekintetében. Ha megfelelnek a kritériumoknak, Blue Angel, EU Ecolabel, Nordic Swan minősítést kapnak.

Plotterpapír és annak használata

Nagy formátumú nyomtatók - plotterek, amelyeket például műszaki rajzok, transzparensek, plakátok nyomtatására terveztek, plotterpapírt használnak a nyomtatáshoz. A plotterpapírok újításokon mentek keresztül, és manapság az oldalakon lyukasztott papírokat nem használják, hanem a tiszta tekercselt papírokat. Ezek különböző vastagságúak, szélesek és hosszúak lehetnek, sőt még színesek is.        

A plotter papír legismertebb típusa a gyöngyözött papír, de a vinil plotter papír is. Széles körben használják az építészetben és a mérnöki tevékenységben. A plotterpapírok változatosságát fényes prezentációs papírok egészítik ki, amelyek alkalmasak transzparensek és prezentációs plakátok reklámozására. A plotterpapírt feltekercselve használjuk.

Mágneses papír

A mágneses papír alapját két rész adja - a vékony mágnesesfólia és laminált fotópapír (speciális fehér papír nyomathoz). Az erős mágneses réteg biztosítja a fémfelületekhez való rögzítést. Nagyon népszerű a mágneses reklámok nyomtatásában. Az A4-es mágneses papír lehet matt vagy fényes, és kisebb méretre is vágható.

Vasalható fotópapír szövetre

További speciális papírtípusok közé tartozik a vasalható fotópapír, amelyet arra terveztek, hogy a nyomtatott eredetit átvissza a textíliákra. A képet először speciális papírra nyomtatják, majd egy textil hordozóra helyezik, ahol ezután hő segítségével átnyomtatják.

Texturált fotópapír

Ha kreatív ötleteit ki akarja nyomtatni, és megfelelő fotópapírt keres, akkor texturált fotópapír is érdekelheti. Különböző típusú felületeket utánozhat, például bőrt, vásznat és hasonlókat.

Matt, félfényes és fényes fotópapír

Az eredeti fotópapír a legjobb a minőségi fényképek nyomtatásához. Különböző formátum méretben, vastagságban, de a felület típusában is létezhet. A legismertebbek a matt, félfényes, fényes és magasfényű fotópapírok.

Kétoldalas fényes fotópapír

Kétoldalas fényes fotópapírt is használhat, maximális kontraszt és fehérség mellett a kétoldalas nyomtatáshoz. A papír fényes vagy kissé texturált felülettel rendelkezik a tinta nagyon gyors felszívódása érdekében. Ez a funkció teszi lehetővé az azonnali nyomtatást a másik oldalra.

Szublimációs fotópapír

Transzferpapírt használnak szublimációs nyomtatáshoz. A szublimáció egy fázisátalakulás (állapotváltozással) szilárd anyagból (szilárd állapotból) közvetlenül gázzá (gáz halmazállapotúvá) előzetes megolvadás nélkül, kihagyva a folyékony halmazállapoton való átjutást.

Közvetlenül egy speciális poliészter PES anyagra nyomtatják, vagy közvetetten szublimációs (transzfer - átvitel) papírra és ezt követő sajtolással.

Öntapadó fotópapír

Ahogy a neve is sugallja, ragasztós hátoldalú fotópapírról van szó, amely különböző felületekre ragasztható. Egyszerűen fogalmazva, ez egy papír, amelyet nyomtatás után matricaként használhat.

Zink papír

A Zink (Zero Ink) technológia egy tinta- és patronmentes nyomtatási rendszer.Ez a rendszer a hőnyomtatáson alapul, amikor maga a papír már minden színben impregnált több rétegben. A színképző réteg amorf színezékek színtelen kristályait tartalmazza, amelyek színtelen tautomerjeik mikrokristályait képezik, amelyek színes hőformává alakulnak át, és az újraszilárdulás után megtartják a színt. A hő aktiválja a papír színeit.

A felhasználók gyakran a megfelelő nyomtató vagy többfunkciós készülék kiválasztására összpontosítanak. Ott hajlandóak még egy kicsivel többet is befektetni. A fogyóeszközökknél viszont spórolni akarnak. Ezért próbálnak olcsóbb tinta- vagy festékkazettákat vásárolni. Ha alternatív utántöltést választanak egy hitelesített kereskedőtől, akkor ez is garantálja a kiváló minőséget. Ugyanakkor a kiválasztott papír minősége és különösen a helyesen kiválasztott papírtípus is jelentősen hozzájárul a végső nyomtatáshoz. A különböző nyomtatási célokhoz való anyagból bőséges választás áll rendelkezésre. Ezért válassza ki a legmegfelelőbbet a legjobb és a legjobb minőségű eredmény eléréséhez a kimeneten.