Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Külső lemezmeghajtó az adatok biztonsági mentéséhez

Az adatok biztonsági mentéséhez a megfelelő külső lemezmeghajtó kiválasztása fontos, hogy elegendő hely álljon rendelkezésére az adatok tárolására és biztonságára. Íme néhány szempont, amelyeket figyelembe kell venni a külső lemezmeghajtó kiválasztásakor.

 

Kapacitás

Ellenőrizze, mekkora kapacitás szükséges az adatok biztonsági mentéséhez. Vegye figyelembe a biztonsági másolatot készíteni kívánt fájlok méretét és a jövőbeni bővítés lehetőségét. 

Lemez típusa

A külső meghajtóknak két fő típusa van: merevlemezek (HDD) és szilárdtestalapú meghajtók (SSD). A merevlemezek olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak, míg az SSD-k gyorsabbak, tartósabbak és kevésbé sérülnek. 

Csatlakoztatás

Ellenőrizze, hogy számítógépe vagy eszköze támogatja-e a külső meghajtó csatlakoztatását. A leggyakoribb csatlakozási típusok az USB, a Thunderbolt vagy az eSATA. Az USB 3.0 vagy újabb típus a leggyakoribb és a legtöbb felhasználó számára elég gyors.

Az ár

A költségvetés szintén fontos tényező a külső lemezmeghajtó kiválasztásakor. Az árak kapacitástól és meghajtó típusától függően változnak. Az SSD-k általában drágábbak, mint a HDD-k. 

Gyártó és minősítés

Tekintse meg a különböző márkák és modellek recenzióit és értékeléseit. Koncentráljon a megbízható márkákra, jó értékelésekkel és garanciákkal. 

Méretek és hordozhatóság

Ha azt tervezi, hogy majd gyakran utazik a külső lemezmeghajtójával, vegye figyelembe annak méretét és súlyát. Ebben az esetben előnyösek lehetnek a kisebb méretű és könnyebb hordozhatóságú külső meghajtók. Ilyenek a tartós tokkal ellátott lemezmeghajtók is.

Biztonsági mentés szoftver

Néhány külső lemezmeghajtó biztonsági mentési szoftverrel rendelkezik, amely megkönnyíti és automatizálja a biztonsági mentési folyamatot.

 

E tényezők mérlegelése után válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő külső meghajtót. Ezenkívül ne felejtse el rendszeresen ellenőrizni a biztonsági másolat sértetlenségét és megbízhatóságát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy adatai biztonságban vannak.

 

Mi a helyzet a kapacitással?

A külső meghajtók kapacitása 250 GB-tól 6 TB-ig terjed. Különböző típusú és márkájú meghajtók léteznek, különböző kapacitással, hogy megfeleljenek a különböző felhasználók igényeinek. A lemezkapacitás kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy mennyi adatot kíván tárolni és biztonsági másolatot készíteni. Ha sok fájllal, videóval vagy fotóval rendelkezik, akkor érdemes lehet nagyobb kapacitású lemezt választani.

A piacon megjelennek a külső SSD meghajtók is, amelyek gyorsabbak és tartósabbak. Kapacitásuk a kisebb 250 GB-tól a nagyobb 4 TB-ig terjed.

Ha konkrét követelményei vannak, vagy további információra van szüksége bizonyos meghajtómodellekről, javasoljuk, hogy tekintse meg az üzletek webhelyeit vagy a termékismertetőket, hogy részletesebb információkat találjon a rendelkezésre álló meghajtókapacitásokról és -funkciókról. 

 

Adatírási sebesség

Még az adatok külső meghajtókra való írásának sebessége is függ a meghajtó típusától. A külső meghajtóknak két fő típusa van: merevlemezek (HDD) és szilárdtestalapú meghajtók (SSD). 

A HDD-k írási sebessége alacsonyabb, mint az SSD-k. Írási sebességüket megabájt per másodpercben (MB/s) mérik, és több tíztől több száz MB/s-ig terjedhet.

Az SSD-k gyorsabbak és nagyobb írási sebességet kínálnak. Írási sebességüket szintén MB/s-ban mérik, és elérheti a több száz-ezer MB/s-ot is. 

Fontos megjegyezni, hogy az írási sebesség a lemezmeghajtó adott típusától és gyártójától függhet. Ezért tanácsos ellenőrizni az Önt érdeklő meghajtó műszaki jellemzőit, hogy pontos információkat kapjon az írási sebességről.

A legjobb külső lemezmeghajtók az eladások szerint

 

Kingston XS1000 SSD 2 TB

Külső lemezmeghajtó 2 TB (2000 GB SSD tároló), USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) csatlakozással, olvasási sebesség akár 1050 MB/s, írási sebesség akár 1000 MB/s, anyaga műanyag és fém, kábel mellékelve. USB-C csatlakozó típusa.

Méretek: 13,5 × 32,6 × 69,5 mm (H × SZ × M), tömege 44,8 g

 

Samsung Portable SSD T7 1 TB

Külső lemezmeghajtó 1 TB (1000 GB SSD tárhely), NVMe csatlakozással, olvasási sebesség akár 1050 MB/s, írási sebesség akár 1000 MB/s, 256 bites hardver AES, anyaga alumínium, kábel mellékelve. USB-C csatlakozó típusa.

Méretek: 8 × 85 × 57 mm (Ma × Szé × Mé), tömege 58 g

 

WD 2,5" HDD Elements Portable 5 TB

Külső lemezmeghajtó 5 TB (5000 GB HDD tárhely), formátum 2,5", USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozással, anyaga műanyag, kábel a csomagban található.

Méretek: 21 × 82 × 110,5 mm

 

 

TIPPünk (ellenálló lemez)

ASUS TUF Gaming AS 1 TB

Külső lemezhajtású nagy ellenállósággal a leesésnél (MIL-STD-810) alumínium ötvözet házzal, IP68. Tárhelytípus SSD, USB 3.2 Gen 2 csatlakozással, USB-C csatlakozóval. Teljes adatvédelem az NTI Backup Now EZ titkosított biztonsági mentési szoftverrel. Sebesség 10 Gb/s. Ideális lemezmeghajtó azoknak a játékosoknak, akiknek megbízhatóan kell átvinniük adataikat.

Méretek: 125 x 54 x 13 mm (157 g)

 

 

A leggyakoribb lemezmeghajtó hibák

A leggyakoribb lemezhibákat különböző tényezők okozhatják.

 

Rossz szektorok

Ezeket a hibákat a merevlemez helytelen használata okozza, amelyhez hibás szektorok vannak generálva, vagy valamilyen rendszerpartíció meghibásodása okozhatja.

Mechanikai hibák

A merevlemezek mozgó alkatrészeket tartalmaznak, mint például a terhelés és a motorok. Ezeknek az alkatrészeknek a kopása vagy károsodása mechanikai meghibásodásokat okozhat, ami hibákhoz vezethet az adatok olvasása és írása során 

Rendszerhibák

Egyes hibákat rendszerproblémák, például illesztőprogram-hibák, operációs rendszer inkompatibilitása vagy tápellátási problémák okozhatnak.

Memória adathordozó hibák

Az adathordozók, például az USB kulcsok és a memóriakártyák is hibázhatnak. Ezeket a hibákat a helytelen kezelés okozhatja új lemez számítógépbe való telepítésekor, vagy egyéb tényezők.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak néhány a leggyakoribb lemezhibák közül, és sok más lehetséges probléma is felmerülhet. Ha hiba lép fel a meghajtóval, javasoljuk, hogy a probléma megoldásához forduljon szakemberhez, vagy forduljon a meghajtó gyártójához.

Külső merevlemez vs Felhőtároló

A biztonsági mentés összehasonlítása külső merevlemezekkel és felhőszolgáltatásokkal több tényezőt is magában foglal, például a biztonságot, a rendelkezésre állást, a kapacitást, a kényelmet és a költségeket. Íme néhány szempont, amelyet figyelembe vehet. 

Külső merevlemezek

 

Biztonság

Az Ön adatait egy fizikai lemezen tárolják, amely az Ön fizikai ellenőrzése alatt áll. Ha a meghajtó nem csatlakozik az internethez, kevésbé valószínű, hogy sebezhető az internetről érkező támadásokkal szemben.

Elérhetőség

Azonnali hozzáférést kaphat adataihoz, mert azok egy fizikai lemezen vannak tárolva, amely közvetlenül csatlakozik a számítógépéhez.

Kapacitás

A külső merevlemezek különböző kapacitással állnak rendelkezésre, néhány gigabájttól a terabájtig terjedő adatmennyiségig.

Kényelem

A külső meghajtóra történő biztonsági mentéshez a meghajtó fizikai kezelése és a biztonsági másolatok rendszeres visszaállítása szükséges.

Költségek

A külső merevlemezek általában alacsony kezdeti beruházási költséggel rendelkeznek, de drágák lehetnek, ha több meghajtóra van szüksége a nagyobb kapacitáshoz.

Felhőszolgáltatások

Biztonság

A felhőszolgáltatások általában magasabb szintű biztonsággal rendelkeznek, mivel az adatok titkosítva vannak, és magas szintű védelemmel rendelkező szervereken tárolják. A felhőszolgáltatóba vetett bizalom azonban kulcsfontosságú.

Elérhetőség

Adatai bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhetők. Nincs szükség fizikai lemezre, és bárhonnan hozzáférhet adataihoz.

Kapacitás

A felhőszolgáltatások különböző szintű kapacitást kínálnak, amelyek az Ön igényeihez szabhatók. Egyes szolgáltatók igény szerint kapacitásbővítési lehetőséget is kínálnak.

Kényelem

A felhőtárolóba való biztonsági mentés kényelmes, mert automatikusan vagy egy kiválasztott ütemezés alapján történik. Nem kell aggódnia a lemez fizikai kezelése miatt. 

Költségek

A felhőszolgáltatások költsége a szolgáltatótól és a kapacitás szintjétől függően havi vagy éves lehet. Hosszú távú használat esetén költséges lehet egy külső meghajtóba való egyszeri befektetéshez képest.

Fontos figyelembe venni az igényeit, az adatok fontosságát és a személyes preferenciákat, amikor a külső merevlemez és a felhőszolgáltatások között dönt. Sokan mindkét biztonsági mentési módszert kombinálják adataik biztonságának és elérhetőségének növelése érdekében.

Hogyan kell formázni egy külső lemezmeghajtót

A külső meghajtó formázása egy olyan folyamat, amely törli a meghajtó összes tartalmát, és új fájlrendszert hoz létre.

 

A külső meghajtó formázása a következőképpen történik: 

Csatlakoztassa a külső meghajtót a számítógéphez USB-kábellel vagy más megfelelő csatlakozással.

Nyissa meg a Fájlkezelőt vagy a Lemezkezelést az operációs rendszerében. Windows rendszerben használhatja például a Fájlkezelőt vagy a Lemezkezelést.

Keresse meg a külső meghajtót a meghajtók listájában, és válassza ki.

Kattintson a jobb gombbal a kiválasztott meghajtóra, és válassza a "Formázás" lehetőséget.

Válassza ki a formázni kívánt fájlrendszert. Különféle lehetőségek közül választhat, például NTFS, FAT32 vagy exFAT. Válassza ki a fájlrendszert igényeinek és más eszközökkel való kompatibilitásnak megfelelően.

Ha szeretné, módosíthatja a meghajtó nevét, és formázási lehetőségeket választhat, például gyors formázást, vagy ellenőrizheti a meghajtó felületét.

Erősítse meg a formázást, és várja meg, amíg a folyamat befejeződik. A formázási idő a meghajtó méretétől és a számítógép sebességétől függ.

Fontos megjegyezni, hogy a külső meghajtó formázásával minden adat törlődik a meghajtón. Ezért a formázás előtt készítsen biztonsági másolatot minden fontos adatról, hogy ne veszítse el őket.