Irodaszerek

Külső lemezmeghajtó az adatok biztonsági mentéséhez

Az adatok biztonsági mentéséhez a megfelelő külső lemezmeghajtó kiválasztása fontos, hogy elegendő hely álljon rendelkezésére az adatok tárolására és biztonságára. Íme néhány szempont, amelyeket figyelembe kell venni a külső lemezmeghajtó kiválasztásakor.

 

Kapacitás

Ellenőrizze, mekkora kapacitás szükséges az adatok biztonsági mentéséhez. Vegye figyelembe a biztonsági másolatot készíteni kívánt fájlok méretét és a jövőbeni bővítés lehetőségét. 

Lemez típusa

A külső meghajtóknak két fő típusa van: merevlemezek (HDD) és szilárdtestalapú meghajtók (SSD). A merevlemezek olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak, míg az SSD-k gyorsabbak, tartósabbak és kevésbé sérülnek. 

Csatlakoztatás

Ellenőrizze, hogy számítógépe vagy eszköze támogatja-e a külső meghajtó csatlakoztatását. A leggyakoribb csatlakozási típusok az USB, a Thunderbolt vagy az eSATA. Az USB 3.0 vagy újabb típus a leggyakoribb és a legtöbb felhasználó számára elég gyors.

Az ár

A költségvetés szintén fontos tényező a külső lemezmeghajtó kiválasztásakor. Az árak kapacitástól és meghajtó típusától függően változnak. Az SSD-k általában drágábbak, mint a HDD-k. 

Gyártó és minősítés

Tekintse meg a különböző márkák és modellek recenzióit és értékeléseit. Koncentráljon a megbízható márkákra, jó értékelésekkel és garanciákkal. 

Méretek és hordozhatóság

Ha azt tervezi, hogy majd gyakran utazik a külső lemezmeghajtójával, vegye figyelembe annak méretét és súlyát. Ebben az esetben előnyösek lehetnek a kisebb méretű és könnyebb hordozhatóságú külső meghajtók. Ilyenek a tartós tokkal ellátott lemezmeghajtók is.

Biztonsági mentés szoftver

Néhány külső lemezmeghajtó biztonsági mentési szoftverrel rendelkezik, amely megkönnyíti és automatizálja a biztonsági mentési folyamatot.

 

E tényezők mérlegelése után válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő külső meghajtót. Ezenkívül ne felejtse el rendszeresen ellenőrizni a biztonsági másolat sértetlenségét és megbízhatóságát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy adatai biztonságban vannak.

 

Mi a helyzet a kapacitással?

A külső meghajtók kapacitása 250 GB-tól 6 TB-ig terjed. Különböző típusú és márkájú meghajtók léteznek, különböző kapacitással, hogy megfeleljenek a különböző felhasználók igényeinek. A lemezkapacitás kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy mennyi adatot kíván tárolni és biztonsági másolatot készíteni. Ha sok fájllal, videóval vagy fotóval rendelkezik, akkor érdemes lehet nagyobb kapacitású lemezt választani.

A piacon megjelennek a külső SSD meghajtók is, amelyek gyorsabbak és tartósabbak. Kapacitásuk a kisebb 250 GB-tól a nagyobb 4 TB-ig terjed.

Ha konkrét követelményei vannak, vagy további információra van szüksége bizonyos meghajtómodellekről, javasoljuk, hogy tekintse meg az üzletek webhelyeit vagy a termékismertetőket, hogy részletesebb információkat találjon a rendelkezésre álló meghajtókapacitásokról és -funkciókról. 

 

Adatírási sebesség

Még az adatok külső meghajtókra való írásának sebessége is függ a meghajtó típusától. A külső meghajtóknak két fő típusa van: merevlemezek (HDD) és szilárdtestalapú meghajtók (SSD). 

A HDD-k írási sebessége alacsonyabb, mint az SSD-k. Írási sebességüket megabájt per másodpercben (MB/s) mérik, és több tíztől több száz MB/s-ig terjedhet.

Az SSD-k gyorsabbak és nagyobb írási sebességet kínálnak. Írási sebességüket szintén MB/s-ban mérik, és elérheti a több száz-ezer MB/s-ot is. 

Fontos megjegyezni, hogy az írási sebesség a lemezmeghajtó adott típusától és gyártójától függhet. Ezért tanácsos ellenőrizni az Önt érdeklő meghajtó műszaki jellemzőit, hogy pontos információkat kapjon az írási sebességről.

A legjobb külső lemezmeghajtók az eladások szerint

 

Kingston XS1000 SSD 2 TB

Külső lemezmeghajtó 2 TB (2000 GB SSD tároló), USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) csatlakozással, olvasási sebesség akár 1050 MB/s, írási sebesség akár 1000 MB/s, anyaga műanyag és fém, kábel mellékelve. USB-C csatlakozó típusa.

Méretek: 13,5 × 32,6 × 69,5 mm (H × SZ × M), tömege 44,8 g

 

Samsung Portable SSD T7 1 TB

Külső lemezmeghajtó 1 TB (1000 GB SSD tárhely), NVMe csatlakozással, olvasási sebesség akár 1050 MB/s, írási sebesség akár 1000 MB/s, 256 bites hardver AES, anyaga alumínium, kábel mellékelve. USB-C csatlakozó típusa.

Méretek: 8 × 85 × 57 mm (Ma × Szé × Mé), tömege 58 g

 

WD 2,5" HDD Elements Portable 5 TB

Külső lemezmeghajtó 5 TB (5000 GB HDD tárhely), formátum 2,5", USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozással, anyaga műanyag, kábel a csomagban található.

Méretek: 21 × 82 × 110,5 mm

 

 

TIPPünk (ellenálló lemez)

ASUS TUF Gaming AS 1 TB

Külső lemezhajtású nagy ellenállósággal a leesésnél (MIL-STD-810) alumínium ötvözet házzal, IP68. Tárhelytípus SSD, USB 3.2 Gen 2 csatlakozással, USB-C csatlakozóval. Teljes adatvédelem az NTI Backup Now EZ titkosított biztonsági mentési szoftverrel. Sebesség 10 Gb/s. Ideális lemezmeghajtó azoknak a játékosoknak, akiknek megbízhatóan kell átvinniük adataikat.

Méretek: 125 x 54 x 13 mm (157 g)

 

 

A leggyakoribb lemezmeghajtó hibák

A leggyakoribb lemezhibákat különböző tényezők okozhatják.

 

Rossz szektorok

Ezeket a hibákat a merevlemez helytelen használata okozza, amelyhez hibás szektorok vannak generálva, vagy valamilyen rendszerpartíció meghibásodása okozhatja.

Mechanikai hibák

A merevlemezek mozgó alkatrészeket tartalmaznak, mint például a terhelés és a motorok. Ezeknek az alkatrészeknek a kopása vagy károsodása mechanikai meghibásodásokat okozhat, ami hibákhoz vezethet az adatok olvasása és írása során 

Rendszerhibák

Egyes hibákat rendszerproblémák, például illesztőprogram-hibák, operációs rendszer inkompatibilitása vagy tápellátási problémák okozhatnak.

Memória adathordozó hibák

Az adathordozók, például az USB kulcsok és a memóriakártyák is hibázhatnak. Ezeket a hibákat a helytelen kezelés okozhatja új lemez számítógépbe való telepítésekor, vagy egyéb tényezők.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak néhány a leggyakoribb lemezhibák közül, és sok más lehetséges probléma is felmerülhet. Ha hiba lép fel a meghajtóval, javasoljuk, hogy a probléma megoldásához forduljon szakemberhez, vagy forduljon a meghajtó gyártójához.

Külső merevlemez vs Felhőtároló

A biztonsági mentés összehasonlítása külső merevlemezekkel és felhőszolgáltatásokkal több tényezőt is magában foglal, például a biztonságot, a rendelkezésre állást, a kapacitást, a kényelmet és a költségeket. Íme néhány szempont, amelyet figyelembe vehet. 

Külső merevlemezek

 

Biztonság

Az Ön adatait egy fizikai lemezen tárolják, amely az Ön fizikai ellenőrzése alatt áll. Ha a meghajtó nem csatlakozik az internethez, kevésbé valószínű, hogy sebezhető az internetről érkező támadásokkal szemben.

Elérhetőség

Azonnali hozzáférést kaphat adataihoz, mert azok egy fizikai lemezen vannak tárolva, amely közvetlenül csatlakozik a számítógépéhez.

Kapacitás

A külső merevlemezek különböző kapacitással állnak rendelkezésre, néhány gigabájttól a terabájtig terjedő adatmennyiségig.

Kényelem

A külső meghajtóra történő biztonsági mentéshez a meghajtó fizikai kezelése és a biztonsági másolatok rendszeres visszaállítása szükséges.

Költségek

A külső merevlemezek általában alacsony kezdeti beruházási költséggel rendelkeznek, de drágák lehetnek, ha több meghajtóra van szüksége a nagyobb kapacitáshoz.

Felhőszolgáltatások

Biztonság

A felhőszolgáltatások általában magasabb szintű biztonsággal rendelkeznek, mivel az adatok titkosítva vannak, és magas szintű védelemmel rendelkező szervereken tárolják. A felhőszolgáltatóba vetett bizalom azonban kulcsfontosságú.

Elérhetőség

Adatai bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhetők. Nincs szükség fizikai lemezre, és bárhonnan hozzáférhet adataihoz.

Kapacitás

A felhőszolgáltatások különböző szintű kapacitást kínálnak, amelyek az Ön igényeihez szabhatók. Egyes szolgáltatók igény szerint kapacitásbővítési lehetőséget is kínálnak.

Kényelem

A felhőtárolóba való biztonsági mentés kényelmes, mert automatikusan vagy egy kiválasztott ütemezés alapján történik. Nem kell aggódnia a lemez fizikai kezelése miatt. 

Költségek

A felhőszolgáltatások költsége a szolgáltatótól és a kapacitás szintjétől függően havi vagy éves lehet. Hosszú távú használat esetén költséges lehet egy külső meghajtóba való egyszeri befektetéshez képest.

Fontos figyelembe venni az igényeit, az adatok fontosságát és a személyes preferenciákat, amikor a külső merevlemez és a felhőszolgáltatások között dönt. Sokan mindkét biztonsági mentési módszert kombinálják adataik biztonságának és elérhetőségének növelése érdekében.

Hogyan kell formázni egy külső lemezmeghajtót

A külső meghajtó formázása egy olyan folyamat, amely törli a meghajtó összes tartalmát, és új fájlrendszert hoz létre.

 

A külső meghajtó formázása a következőképpen történik: 

Csatlakoztassa a külső meghajtót a számítógéphez USB-kábellel vagy más megfelelő csatlakozással.

Nyissa meg a Fájlkezelőt vagy a Lemezkezelést az operációs rendszerében. Windows rendszerben használhatja például a Fájlkezelőt vagy a Lemezkezelést.

Keresse meg a külső meghajtót a meghajtók listájában, és válassza ki.

Kattintson a jobb gombbal a kiválasztott meghajtóra, és válassza a "Formázás" lehetőséget.

Válassza ki a formázni kívánt fájlrendszert. Különféle lehetőségek közül választhat, például NTFS, FAT32 vagy exFAT. Válassza ki a fájlrendszert igényeinek és más eszközökkel való kompatibilitásnak megfelelően.

Ha szeretné, módosíthatja a meghajtó nevét, és formázási lehetőségeket választhat, például gyors formázást, vagy ellenőrizheti a meghajtó felületét.

Erősítse meg a formázást, és várja meg, amíg a folyamat befejeződik. A formázási idő a meghajtó méretétől és a számítógép sebességétől függ.

Fontos megjegyezni, hogy a külső meghajtó formázásával minden adat törlődik a meghajtón. Ezért a formázás előtt készítsen biztonsági másolatot minden fontos adatról, hogy ne veszítse el őket.