Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

LED izzók

Még mindig inkább a klasszikus izzókat részesíti előnyben, és nem akar átváltani az energiatakarékos izzókra, amelyek Ön szerint csak hosszabb idő eltelte után kezdenek el világítani? Mit szól egy kompromisszumhoz, LED-izzók! Különböző tesztek során a LED-izzók egyértelműen nyernek, ha figyelembe vesszük a fényerőt, az árat és az élettartamot. Még mindig vannak előítéletei, amelyek szerint a LED-el világító izzók túl sötétek, villognak vagy különböző színűek, hogy nem használhatják őket klasszikus aljzatban, és túl drágák? Ezen állítások egyike sem igaz. Mi a helyzet a LED-izzókkal?

 

LED rövidítés

Ez a rövidítés az angol kifejezésből- light emitting diode-keletkezett és fénykibocsátó diódát jelent. A LED egy félvezető elektronikai alkatrész, amely keskeny spektrális fényt bocsát ki, miután áram halad rajta keresztül átengedő irányban. A fény valójában egy elektron-lyuk pár sugárzott rekombinációjának eredménye, és az elektrolumineszcencia egyik formája.

 

A LED izzók mítosza

Mindenekelőtt felejtse el az első LED-es izzók egy kialakításában való megjelenését és a klasszikus lámpatestek számára alkalmatlan aljzatokkal kapcsolatos problémákat. Felejtse el az egy színű világítást és a magas árat is. Ez már mind a múlté. Ugyanúgy, mint a sápadt embereket, akiket LED-es lámpák világítottak meg. A LED-lámpák minősége folyamatosan növekszik, a kialakítást minden lámpatestben a felhasználó igényeihez igazítják, és a fényt a hőmérséklet szerint választhatja meg. Összegezve: a LED-izzók manapság a leggyakrabban használt izzók, nemcsak a különféle lámpatestekben, az aljzatok kompatibilitása miatt, hanem az akkumulátorok, utcai lámpák, eszközök, például TV-k, laptopok háttérvilágításának elsődleges fényforrásaként is. A LED technológiát használják a mobil kijelzőkben, nyomtatási technológiákban stb. De térjünk vissza a LED-izzókhoz. Hogyan válasszuk ki a megfelelő izzót, hogyan különböznek egymástól és milyen elven működnek? Mennyi energiát, fényt és mennyi hőt bocsát ki egy LED-izzó?

 

LED izzó vagyok, és sokáig ragyogok

A LED izzó alapvetően különbözik a régebbi klasszikus izzótól. Ahelyett, hogy az izzószálat villamosenergiával hevítenék fel a LED-izzóban lévő LED diódák félvezető elektronikai alkatrészek elvén világítanak, amelyek képesek a fény kibocsátására. Legfontosabb előnye, hogy alacsonyabb áramerősséggel és feszültséggel tudnak működni, mint más elektromos fényforrások. Ezek nem újdonságok a piacon. Régóta használják háttérvilágításként tévékben, monitorokban és mobil eszközökben. A nyomtatókban is használták, ahol sikeresen beléptek a piacra. Már korábban megtalálhattuk őket a TV és az elektronika helyzetének mutatójaként. Piros és zöld fény jelzi a vevő BE és KI állapotát. A LED-izzók annak ellenére, hogy az uralkodó mítosz állítja, hogy nem termelnek hőt valójában a villamos energia 70% -a hővé változik. Ennek ellenére könnyedén megragadhatja a villanykörtét a tenyerével. Ezt nem lehet megtenni egy hagyományos izzóval, égési sérülés veszélye nélkül. Az egyértelmű LED-izzók sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos vagy energiatakarékos izzók, és több évig világítanak.

Milyen a hideg és a meleg fény

A klasszikus izzókat meleg hangulatú sárga fény jellemezte. Ezzel szemben az első energiatakarékos izzók hűvös hangulatban ragyogtak, és hosszabb időre volt szükség mire felhevültek. Különböző meleg hangulatú  LED-izzók találhatók a piacon. A sárga szín jellemző a meleg fényre, a fehér kékes árnyalatú a hideg fényre. A legerősebben a hideg fény világít. A színhőmérsékletet kelvin-értékekben adják meg 2 300 - 3 500 ° K között meleg fehér fény esetén, 4 500 ° K-ig semleges fehér esetén és 5 000 ° K-nál magasabb a hideg fehér fény esetén. Egy másik érték, amely befolyásolja a LED-izzó fényét, a CRI (színvisszaadási index). Mindezek az információk, valamint a teljesítmény és a fényerősség a csomagoláson találhatók. A LED-izzók után, amelyek okostelefon-vezérlő segítségével megváltoztatják a színt és az intenzitást, nagy a kereslet.

 

 

A foglalat azonban nem lehet probléma

A LED-izzók legnagyobb problémája kezdetben az volt, hogy az első típusok nem voltak készen a használatra a hagyományos lámpa foglalatokban. Ma gazdag kínálatot talál különféle LED-izzókból az összes lámpatesthez. Nem csak a spot LED-izzókat választhatja, hanem a klasszikus izzó alakban, valamint egy vékonyabb vagy vastagabb aljzatú csillárokhoz egy gyertya alakú LED-izzót is.

 

A LED-lámpák élettartama és környezeti hatása

A klasszikus izzóval összehasonlítva a LED izzónak több előnye is van. Ilyen az alacsonyabb fogyasztás, hosszabb élettartam és zöldebb megközelítés. Manapság a hagyományos izzókat már kisebb mértékben használják, így az energiatakarékos  és a modern LED-izzók küzdenek a piacon az elsőbbségért. Izzók esetében a gyártónak a fogyasztási értéket és az energiaosztályt is fel kell tüntetnie a csomagoláson.

A LED-izzók paraméterei és fogalmai

 

Fogyasztás (watt)

- wattban megadva, és a LED-izzók esetében a watt csak fogyasztási adat (a hagyományos izzóknál kombinálják a wattot a fogyasztással és a fényerővel)

 

Világosság (kandelá)

- ez az adat a fényforrás különböző iránybeli fényáramának térbeli sűrűségéhez kapcsolódik

 

Színhőmérséklet (kelvin)

- a fény melegsége (meleg fehér fény, semleges fehér fény vagy hideg fehér fény)

 

 Fényáram (lumen)

- az izzó teljes fényerőssége (250 lm körülbelül 25 W-nak felel meg), a LED-izzó fényáram nemcsak a LED-chipek számától, hanem minőségétől is függ

Hatékonyság (lm / watt) - A LED-izzókkal nagy hatékonyság, több mint 75 lm / W érhető el - CRI színvisszaadási index - numerikus érték 0-100 között

A LED-izzók megvilágítási szöge

- a LED-izzó megvilágítási szögén azt a szöget értjük, amely alatt a fény sugárzásra kerül a térbe. Legfeljebb 360 ° lehet vagy pontonként csak 45°.

 

A LED diódák típusai az izzókban

 

 

- klasszikus nagy fényerősségű LED

- nagy teljesítményű LED

- SMD 3528 LED (egydiódás chipek)

- SMD 5050 LED (háromdiódás chipek)

- SMD 5630 LED (vagy az SMD 3014 LED kisebb verziója alacsonyabb teljesítményű)

- COB LED (nagy felület)

A LED-izzók menettípusai

 

- E27 (ez a leggyakrabban használt  menettípus) - E14 (menet kisebb lámpákhoz, éjszakai lámpákhoz, PC lámpákhoz vagy csillárokhoz)

- G4 (hasonló aljzat, mint a GU5,3)

- G9 (az atipikus csillárok számára kevésbé ismert menet)

- GU5,3 (kétcsapos alap fürdőszobákhoz)

- GU10 (spotlámpákhoz használják)

 

LED izzók előnyei

 

- A LED-ek sokkal több fényt termelnek wattonként, mint más izzók

- ugyanolyan fényerő mellett a LED-ek alacsonyabb működési költségekkel járnak, mint a hagyományos és energiatakarékos izzók

- alacsonyabb hőtermelés (a kibocsátott fény nem melegíti fel a megvilágított tárgyakat)

- hosszú élettartam (legalább 10 év)

- a kívánt világos szín kiválasztásának lehetőségei (meleg, semleges, hűvös)

- élettartamukat és fogyasztásukat nem befolyásolja a gyakori be- és kikapcsolás

- az azonnali megvilágítás sebessége (nincs szükség hevítésre, mint a hagyományos izzók esetében)

- nem tartalmaznak higanyt és veszélyes nehézfémeket

- a LED-izzóknak nincs stroboszkópos hatásuk (nem villog)

 

 A LED izzók hátrányai

- pontos tápellátást igényelnek

- a hagyományos izzólámpáról való átváltás időt vesz igénybe a LED-es megvilágításhoz való alkalmazkodás (ez a probléma ritkán fordul elő, csak ha nagyobb helységben minden izzót klasszikusról LED-re vált egyszerre)

- magasabb vételár a klasszikus izzóval összehasonlítva

100 wattos izzók összehasonlítása

A klasszikus 100 wattos izzó fényereje 1300 lumen, élettartama körülbelül 12 hónap. Ezzel szemben egy 18 wattos LED-es izzó amely, azonos fényerővel rendelkezik élettartama körülbelül 15 - 20 év, és megtakarítása akár 90%.

 

Hogyan válasszunk LED- izzót?

Annak érdekében, hogy kiválassza az otthonhoz vagy a megvilágításhoz szükséges helyhez a megfelelő LED-izzót, legalább négy paraméterrel  kell tisztában lennie a kiválasztáskor.

Ezek: a fény színe, a fényerő, a menet és az izzó alakja. A meleg fehér szín leginkább hasonlít a klasszikus fényre, és otthoni használatra alkalmas a nappaliban, a hálószobában, az étkezőben és a gyermekszobában. A hideg fehér viszont alkalmas a munkalap feletti térbe a konyhában, a dolgozószobában, a műhelyben vagy a garázsban. A fényerősség egy olyan paraméter, amely alapján

kiválaszthatja az izzó teljesítményét wattban. Ezenkívül ne felejtse el a lámpatestéhez megfelelő menetet (alapot). És végül az alak, mert még a LED-izzó helyes alakja hozzájárul a jó fényviszonyok kialakításához.

 

 

Védjük bolygónkat

A hagyományos izzókhoz képest LED-izzók használatával, az energia megtakarítással, hozzájárulunk a környezetünk védelméhez. A LED-izzó fogyasztása többszörösen alacsonyabb, mint a klasszikus izzóké. Az energiatakarékos izzókhoz képest a megtakarítások szintén alacsonyabbak, még ha nem is olyan mértékben mint a hagyományos izzók esetében. Itt van azonban egy negatív energiatakarékos izzó, amely higanyt és nehézfémeket tartalmaz, amelyek veszélyesek az emberi egészségre. A LED-izzók nem tartalmaznak higanyt, és nem bocsátanak ki UV-sugárzást a környezetükbe.