Irodaszerek és iskola

LED izzók

Még mindig inkább a klasszikus izzókat részesíti előnyben, és nem akar átváltani az energiatakarékos izzókra, amelyek Ön szerint csak hosszabb idő eltelte után kezdenek el világítani? Mit szól egy kompromisszumhoz, LED-izzók! Különböző tesztek során a LED-izzók egyértelműen nyernek, ha figyelembe vesszük a fényerőt, az árat és az élettartamot. Még mindig vannak előítéletei, amelyek szerint a LED-el világító izzók túl sötétek, villognak vagy különböző színűek, hogy nem használhatják őket klasszikus aljzatban, és túl drágák? Ezen állítások egyike sem igaz. Mi a helyzet a LED-izzókkal?

 

LED rövidítés

Ez a rövidítés az angol kifejezésből- light emitting diode-keletkezett és fénykibocsátó diódát jelent. A LED egy félvezető elektronikai alkatrész, amely keskeny spektrális fényt bocsát ki, miután áram halad rajta keresztül átengedő irányban. A fény valójában egy elektron-lyuk pár sugárzott rekombinációjának eredménye, és az elektrolumineszcencia egyik formája.

 

A LED izzók mítosza

Mindenekelőtt felejtse el az első LED-es izzók egy kialakításában való megjelenését és a klasszikus lámpatestek számára alkalmatlan aljzatokkal kapcsolatos problémákat. Felejtse el az egy színű világítást és a magas árat is. Ez már mind a múlté. Ugyanúgy, mint a sápadt embereket, akiket LED-es lámpák világítottak meg. A LED-lámpák minősége folyamatosan növekszik, a kialakítást minden lámpatestben a felhasználó igényeihez igazítják, és a fényt a hőmérséklet szerint választhatja meg. Összegezve: a LED-izzók manapság a leggyakrabban használt izzók, nemcsak a különféle lámpatestekben, az aljzatok kompatibilitása miatt, hanem az akkumulátorok, utcai lámpák, eszközök, például TV-k, laptopok háttérvilágításának elsődleges fényforrásaként is. A LED technológiát használják a mobil kijelzőkben, nyomtatási technológiákban stb. De térjünk vissza a LED-izzókhoz. Hogyan válasszuk ki a megfelelő izzót, hogyan különböznek egymástól és milyen elven működnek? Mennyi energiát, fényt és mennyi hőt bocsát ki egy LED-izzó?

 

LED izzó vagyok, és sokáig ragyogok

A LED izzó alapvetően különbözik a régebbi klasszikus izzótól. Ahelyett, hogy az izzószálat villamosenergiával hevítenék fel a LED-izzóban lévő LED diódák félvezető elektronikai alkatrészek elvén világítanak, amelyek képesek a fény kibocsátására. Legfontosabb előnye, hogy alacsonyabb áramerősséggel és feszültséggel tudnak működni, mint más elektromos fényforrások. Ezek nem újdonságok a piacon. Régóta használják háttérvilágításként tévékben, monitorokban és mobil eszközökben. A nyomtatókban is használták, ahol sikeresen beléptek a piacra. Már korábban megtalálhattuk őket a TV és az elektronika helyzetének mutatójaként. Piros és zöld fény jelzi a vevő BE és KI állapotát. A LED-izzók annak ellenére, hogy az uralkodó mítosz állítja, hogy nem termelnek hőt valójában a villamos energia 70% -a hővé változik. Ennek ellenére könnyedén megragadhatja a villanykörtét a tenyerével. Ezt nem lehet megtenni egy hagyományos izzóval, égési sérülés veszélye nélkül. Az egyértelmű LED-izzók sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos vagy energiatakarékos izzók, és több évig világítanak.

Milyen a hideg és a meleg fény

A klasszikus izzókat meleg hangulatú sárga fény jellemezte. Ezzel szemben az első energiatakarékos izzók hűvös hangulatban ragyogtak, és hosszabb időre volt szükség mire felhevültek. Különböző meleg hangulatú  LED-izzók találhatók a piacon. A sárga szín jellemző a meleg fényre, a fehér kékes árnyalatú a hideg fényre. A legerősebben a hideg fény világít. A színhőmérsékletet kelvin-értékekben adják meg 2 300 - 3 500 ° K között meleg fehér fény esetén, 4 500 ° K-ig semleges fehér esetén és 5 000 ° K-nál magasabb a hideg fehér fény esetén. Egy másik érték, amely befolyásolja a LED-izzó fényét, a CRI (színvisszaadási index). Mindezek az információk, valamint a teljesítmény és a fényerősség a csomagoláson találhatók. A LED-izzók után, amelyek okostelefon-vezérlő segítségével megváltoztatják a színt és az intenzitást, nagy a kereslet.

 

 

A foglalat azonban nem lehet probléma

A LED-izzók legnagyobb problémája kezdetben az volt, hogy az első típusok nem voltak készen a használatra a hagyományos lámpa foglalatokban. Ma gazdag kínálatot talál különféle LED-izzókból az összes lámpatesthez. Nem csak a spot LED-izzókat választhatja, hanem a klasszikus izzó alakban, valamint egy vékonyabb vagy vastagabb aljzatú csillárokhoz egy gyertya alakú LED-izzót is.

 

A LED-lámpák élettartama és környezeti hatása

A klasszikus izzóval összehasonlítva a LED izzónak több előnye is van. Ilyen az alacsonyabb fogyasztás, hosszabb élettartam és zöldebb megközelítés. Manapság a hagyományos izzókat már kisebb mértékben használják, így az energiatakarékos  és a modern LED-izzók küzdenek a piacon az elsőbbségért. Izzók esetében a gyártónak a fogyasztási értéket és az energiaosztályt is fel kell tüntetnie a csomagoláson.

A LED-izzók paraméterei és fogalmai

 

Fogyasztás (watt)

- wattban megadva, és a LED-izzók esetében a watt csak fogyasztási adat (a hagyományos izzóknál kombinálják a wattot a fogyasztással és a fényerővel)

 

Világosság (kandelá)

- ez az adat a fényforrás különböző iránybeli fényáramának térbeli sűrűségéhez kapcsolódik

 

Színhőmérséklet (kelvin)

- a fény melegsége (meleg fehér fény, semleges fehér fény vagy hideg fehér fény)

 

 Fényáram (lumen)

- az izzó teljes fényerőssége (250 lm körülbelül 25 W-nak felel meg), a LED-izzó fényáram nemcsak a LED-chipek számától, hanem minőségétől is függ

Hatékonyság (lm / watt) - A LED-izzókkal nagy hatékonyság, több mint 75 lm / W érhető el - CRI színvisszaadási index - numerikus érték 0-100 között

A LED-izzók megvilágítási szöge

- a LED-izzó megvilágítási szögén azt a szöget értjük, amely alatt a fény sugárzásra kerül a térbe. Legfeljebb 360 ° lehet vagy pontonként csak 45°.

 

A LED diódák típusai az izzókban

 

 

- klasszikus nagy fényerősségű LED

- nagy teljesítményű LED

- SMD 3528 LED (egydiódás chipek)

- SMD 5050 LED (háromdiódás chipek)

- SMD 5630 LED (vagy az SMD 3014 LED kisebb verziója alacsonyabb teljesítményű)

- COB LED (nagy felület)

A LED-izzók menettípusai

 

- E27 (ez a leggyakrabban használt  menettípus) - E14 (menet kisebb lámpákhoz, éjszakai lámpákhoz, PC lámpákhoz vagy csillárokhoz)

- G4 (hasonló aljzat, mint a GU5,3)

- G9 (az atipikus csillárok számára kevésbé ismert menet)

- GU5,3 (kétcsapos alap fürdőszobákhoz)

- GU10 (spotlámpákhoz használják)

 

LED izzók előnyei

 

- A LED-ek sokkal több fényt termelnek wattonként, mint más izzók

- ugyanolyan fényerő mellett a LED-ek alacsonyabb működési költségekkel járnak, mint a hagyományos és energiatakarékos izzók

- alacsonyabb hőtermelés (a kibocsátott fény nem melegíti fel a megvilágított tárgyakat)

- hosszú élettartam (legalább 10 év)

- a kívánt világos szín kiválasztásának lehetőségei (meleg, semleges, hűvös)

- élettartamukat és fogyasztásukat nem befolyásolja a gyakori be- és kikapcsolás

- az azonnali megvilágítás sebessége (nincs szükség hevítésre, mint a hagyományos izzók esetében)

- nem tartalmaznak higanyt és veszélyes nehézfémeket

- a LED-izzóknak nincs stroboszkópos hatásuk (nem villog)

 

 A LED izzók hátrányai

- pontos tápellátást igényelnek

- a hagyományos izzólámpáról való átváltás időt vesz igénybe a LED-es megvilágításhoz való alkalmazkodás (ez a probléma ritkán fordul elő, csak ha nagyobb helységben minden izzót klasszikusról LED-re vált egyszerre)

- magasabb vételár a klasszikus izzóval összehasonlítva

100 wattos izzók összehasonlítása

A klasszikus 100 wattos izzó fényereje 1300 lumen, élettartama körülbelül 12 hónap. Ezzel szemben egy 18 wattos LED-es izzó amely, azonos fényerővel rendelkezik élettartama körülbelül 15 - 20 év, és megtakarítása akár 90%.

 

Hogyan válasszunk LED- izzót?

Annak érdekében, hogy kiválassza az otthonhoz vagy a megvilágításhoz szükséges helyhez a megfelelő LED-izzót, legalább négy paraméterrel  kell tisztában lennie a kiválasztáskor.

Ezek: a fény színe, a fényerő, a menet és az izzó alakja. A meleg fehér szín leginkább hasonlít a klasszikus fényre, és otthoni használatra alkalmas a nappaliban, a hálószobában, az étkezőben és a gyermekszobában. A hideg fehér viszont alkalmas a munkalap feletti térbe a konyhában, a dolgozószobában, a műhelyben vagy a garázsban. A fényerősség egy olyan paraméter, amely alapján

kiválaszthatja az izzó teljesítményét wattban. Ezenkívül ne felejtse el a lámpatestéhez megfelelő menetet (alapot). És végül az alak, mert még a LED-izzó helyes alakja hozzájárul a jó fényviszonyok kialakításához.

 

 

Védjük bolygónkat

A hagyományos izzókhoz képest LED-izzók használatával, az energia megtakarítással, hozzájárulunk a környezetünk védelméhez. A LED-izzó fogyasztása többszörösen alacsonyabb, mint a klasszikus izzóké. Az energiatakarékos izzókhoz képest a megtakarítások szintén alacsonyabbak, még ha nem is olyan mértékben mint a hagyományos izzók esetében. Itt van azonban egy negatív energiatakarékos izzó, amely higanyt és nehézfémeket tartalmaz, amelyek veszélyesek az emberi egészségre. A LED-izzók nem tartalmaznak higanyt, és nem bocsátanak ki UV-sugárzást a környezetükbe.