Irodaszerek és iskola

Légtisztító, irodai vagy otthoni használatra

Lehet, hogy már Ön is mondta valamikor, hogy egy légtisztító csak felesleges dolog. A koronavírus idején sok ember kezdett ilyen eszközt keresni. Már közülünk nagyon  sokan figyelik, hogy milyen környezetben tartózkodnak, és milyen levegőt lélegeznek. Nemcsak allergiásokról van szó, hanem azokról a hétköznapi emberekről is, akik legalább 8 órát az irodában vagy otthon töltenek munka közben. Azután kezdjük csak értékelni, hogy milyen levegőt lélegzünk. Ha a levegő minősége romlik, akkor ezen segíthetünk egy légtisztítóval.

 

Mi az a légtisztító és hogyan válasszuk ki?

A légtisztító egy olyan eszköz, amely egy adott térben, bizonyos teljesítménnyel szűrheti a levegőt. Kiválasztásakor figyelembe kell vennünk számos alapvető paramétert. Itt a legfontosabb a helység (szoba) mérete, amelyben el van helyezve. A tisztítóteljesítmény és a tér nagysága alapmennyiségek. Ehhez egy egyszerű számítást alkalmazunk. Szorozzuk meg a helyiség térfogatát 2,5-4-es tényezővel, attól függően, hogy milyen felhasználó számára választjuk a légtisztítót. Noha a 2,5 érték szorzása a térfogattal elegendő egy normál felhasználó számára, az allergiás és asztmás betegek esetén magasabb 4-es együtthatóra van szükség. Egy szoba esetében ez egy egyszerű számítás. Ha a légtisztítót több különböző méretű helyiségben használja, akkor számítsa ki a legnagyobb szoba térfogatát a megfelelő szorzási tényezővel. Tisztításkor kövesse az adatok maximális levegőmennyiségét. A levegőmennyiség pontosan az az adat, amely tájékoztat a levegő mennyiségéről m3-ben, amelyet a tisztító képes kiszűrni 1 órán belül. Az egyenlet itt érvényes, minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban tisztítja a készülék a helység levegőjét.

 

Légtisztító szűrő

A szűrő hatékonyságától függően javul a megtisztított levegő minősége. A legjobbak természetesen azok a szűrőtisztítók, amelyek maximális hatékonysággal rendelkeznek és 100% -ban kiszűrik a levegő szennyezettségét. A szűrést több fokozatban hajtják végre.

 

A legismertebb szűrők és légtisztító rendszerek a következők:

A szilárd mikrorészecskék  HEPA szűrője vagy esetleg más szűrő nemcsak mikroport, hanem a füstöt, a pollent, a gombákat, de a baktériumokat, állati és atkák allergéneit is eltávolítja.

Az ionizátor negatív ionok generátoraként működik. Felgyorsítja a különféle szilárd szennyeződések, például a por, az allergének lerakódását, és megkönnyíti azok lerakódását a HEPA szűrőkön.

A plazmaionizátor közvetlenül a levegőben bonthatja a vírusokat, baktériumokat, illékony anyagokat formaldehid, benzol, toluol, élesztő és káros szmoggázok alapján.

A fotokatalitikus szűrő bontja a vírusokat, baktériumokat, formaldehid, benzol, toluol alapú illékony anyagokat, valamint penész spórákat, élesztőt, káros szmog gázokat.

A hideg katalitikus szűrő a veszélyes gázok és illékony anyagok bomlásának elvén működik formaldehid, benzol, toluol és mások alapján.

Az UV-lámpa elpusztíthatja a baktériumokat, vírusokat, élesztőket és gombákat.

A szénszűrő eltávolíthatja a mérgező, fullasztó vagy rossz illatú gázokat és gőzöket, például ammóniát, ecetet és másokat.

A tisztító kiválasztásakor figyelmesen vizsgálja meg, hogy melyik szűrőt tartalmazza az eszköz, és milyen szennyeződéseket távolít el a levegőből.

 

A csereszűrők ára és élettartama

Választáskor ne felejtse el ellenőrizni, hogy meddig tart ki a szűrő a cseréig és mennyibe kerül. Előfordulhat, hogy egy megfizethető légtisztító a szűrő csere által megdrágul.           A  szűrő élettartama és annak valódi reális jelzése a cserére szintén fontosak. Különböző szűrő készleteket is találhat egy csomagban a piacon. Ezek tartalmazhatnak egy allergiaellenes szűrőt és egy nagy teljesítményű HEPA szűrőt, amelyek pollenallergiák idején vagy egy szőrös háziállat esetében is használhatóak. Az aktívszén-szűrők viszont tökéletesen elnyelik az élelmiszer-szagokat és a különféle típusú szagokat. Néhány antiallergén szűrő ezüst, apatit és további antibakteriális szerek keverékét tartalmazza.

 

Figyeljen a zajszintre és az energiafogyasztásra

Sok felhasználó csalódott a légtisztító által kibocsátott zaj miatt. A zajszint egy további információ, amelyet megtalál a konkrét modell leírásában. Ideális az volna, ha az adott működési zaj nem haladná meg a 30 dB-t. Napközben nem számít ha kissé magasabb a zaj, de ha a légtisztítót a nap 24 órájában akarja használni, válasszon olyant, amely teljesítmény szabályozással rendelkezik. Éjszaka csökkentheti a tisztító teljesítményét és ezzel a zajt is. Az energiafogyasztást az energiaadatokból lehet megtudni, amelyeket általában a minimális és a teljes teljesítményre adnak meg. Az automatikus üzemmódú modellek működés közben minimális teljesítményen futnak, kevesebb wattot fogyasztva.

 

Intelligens és egyéb szolgáltatások

Talál egyszerű légtisztítót alapvető beállításokkal, de kiegészítő funkciókkal is. Összekapcsolhatók okostelefonokkal és azok beállításaival, kényelmesen vezérelhetik őket egy mobiltelefonról.

 

Az adott modelltől függően elérheti a következő funkciókat:

- jelző vagy hangjelzés a piszkos szűrő cseréjéhez

- a levegőszennyezés ellenőrzése

- több sebességű üzemmód

- automatikus üzemmód, ahol a készülék bizonyos időközönként vagy szennyezés alapján kikapcsol

- érzékelő üzemmód

- éjszakai mód

- szag- és porérzékelő

- az ionizátor független bekapcsolása

- LED-kijelző állapotinformációval

- időzítő

- UV-lámpa a baktériumok és vírusok eltávolítására

 

Egyes tisztítók fényérzékelőt is kínálnak, és automatikusan átváltanak, amikor a nappali fény megváltozik, éjszakai üzemmódra vált. A kiválasztott modelleknek több szintű minőségi levegőtisztítása van, és beépített Bluetooth hangszóróval is megtalálhat egy tisztítót. A mobiltelefonnal való párosítás után hallgathatja kedvenc lejátszási listáját.

Végül, ha az irodai vagy otthoni légtisztítót már kiválasztotta, ne feledje el a jó elhelyezést. Nem közvetlenül a földön kell lennie, hanem körülbelül derékmagasságban, valahol az asztalon vagy polcon. Nem az ajtóhoz vagy az ablakhoz kell helyezni, hanem a kettő közé.

Egy másik dolog, amire érdemes figyelni, a helyiség bezárása a légtisztító üzemeltetése közben. Kerülje a helyiség szellőztetését, ha be van kapcsolva a tisztító. Ha szellőztetnie kell, akkor ezt kikapcsolt tisztítóval végezze, és szellőztetés után kapcsolja be.

 

Sok felhasználó összekever egy légtisztítót egy párásítóval. A hagyományos száraz levegő párásítók nem rendelkeznek légtisztítási hatékonysággal. Vannak azonban kombinált légtisztítók integrált párásítóval is. Tisztítják a helyiség levegőjét és kiválaszthatják a kívánt páratartalmat. Szükség esetén a párásító kikapcsolható és csak a légtisztító használható.

Ha továbbra is bizonytalan a tisztítót illetően, akkor az irodában lévő levegőt kissé megtisztíthatja megfelelő virágokkal. Néhány faj nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik, hogy a levegőből felszívja a szennyeződéseket. A növények nem csak szépítik a munkakörnyezetét, hanem tisztítják a levegőt is. Ilyen fajok például az aloe vera, a Ficus, néhány pálma növény, gerbera, krizantém és még sok más.