Irodaszerek és iskola

Lexmark

A nyomtató gyártó vállalatok története

Az amerikai Lexmark cég a nyomtatók egyik gyártója, amelynek története nem nyúlik túl messzire a múltba. 1991 márciusában alapították, mint a Lexmark International Inc. magántársaságot (az IBM-ből való kiválás után). A cég székhelye Kentucky állam Lexington városa. A vállalatnak több mint 28 év után sikerült a világ egyik vezető nyomtatógyártóvá válnia kis-, közép- és nagyvállalatok számára. A nyomtatók, kellékek és kiegészítők mellett átfogó nyomtatáskezelési szolgáltatásokat és megoldásokat kínál a banki, biztosítási, pénzügyi és oktatási ágazatok számára. A független társaság megalakulását az IBM (Information Products Corporation) részvények felvásárlása előzte meg, amely az IBM nyomtatókkal, írógépekkel és billentyűzetekkel való eszközeire vonatkoztak.Az akkori Clayton & Dubilier befektetési társaság adósság árán vásárolta meg a részvényeket. 1995 novemberében az újonnan létrehozott Lexmark nyilvános részvénytársasággá vált a New York-i értéktőzsdén. Abban az időben a Lexmark márkanéven (korábban IBM) ismert új eszközöket vezették be a piacra. Az IBM hosszú távú alelnöke, Marvin Mann vette át a cégvezetést, aki megállta a helyét és felvirágoztatta a céget . Egy ideig a Lexmark megállapodást kötött az IBM-mel, hogy segítsen a működésben tapasztalt szakembereivel. Önálló vállalatként a Lexmark egyre inkább elismert vállalattá vált, és a világ érdeklődése termékei iránt jelentősen megnövekedett.

Nyomtatógyártóként a Lexmark pontmátrixot, tintasugaras nyomtatót, lézert, többfunkciós nyomtatót és képalkotó eszközöket hozott forgalomba. A cég sem a fejlesztésben, sem az innovációkban nem maradt le. Manapság a Lexmark kutatási és fejlesztési irodákkal, valamint területi irodákkal rendelkezik szerte a világon, így Európában is.

A pontmátrix technológiától a lézernyomtatókig

1992-ben a cég bemutatta egy új Lexmark pontmátrix nyomtatót, amely irodai és otthoni használatra egyaránt alkalmas, valamint egy kicsi, könnyű, akkumulátorral működtetett nyomtatót a hordozható személyi számítógéphez történő csatlakoztatáshoz. Ugyanebben az évben bemutatta a PostScript-kompatibilis tintasugaras nyomtatót. Folytatta a lézertechnológia fejlesztését, és első Lexmark lézernyomtatóit az Apple Macintosh számítógépekhez készítették. Abban az időben a Lexmark által az IBM emblémával készített modellek továbbra is a piacon voltak. A Lexmark ezt a jogot licencszerződés alapján élvezte, amikor átvette az IBM nyomtatóosztályt. Annak ellenére, hogy a Lexmark márkaneve alatt gyártotta az eszközök széles skáláját, más gyártók számára is gyártott és szállított termékeket.(OEM)

1993-ban a Lexmark a Gestetner Laser megvásárlásával megerősítette vállalatát. Ugyanebben az évben elindította a hálózatba kapcsolt lézernyomtatók új sorozatát. 1994-ben sikeresen lézernyomtatókat gyártott. Ennek ellenére sikeres eladás jellemezte a tintasugaras nyomtatókat, amiről azt is tanúskodik, hogy a profit 27% -kal nőtt az előző évhez képest. Ezt segítették a színes tintasugaras nyomtatók is, amelyek akkoriban kisebb piacot foglaltak el. 1994-ben a Lexmark a 4. helyen végzett rangsorolásban, a kiskereskedelemben a sikeres HP, EPSON és CANON társaságok után. 1994 végére az összes terméket Lexmark logóval látták el, és a vállalat jelentősen csökkentette adósságát.

 

Sikeres MarkVision

A Lexmark a következő évben is jól teljesített. 1995-ben bemutatta a MarkVision nyomtatókezelő szoftver megoldást. Akkoriban ez volt a legátfogóbb rendszer, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy megtekinthessék a rendelkezésre álló LAN-eszközök állapotát, figyelemmel kísérjék a nyomtatási feladatokat és módosítsák a beállításokat. Rövid fejlesztési idő alatt a MarkVision lett a leghasznosabb alkalmazás a hálózatok és rendszerek kezeléséhez a vállalati ágazatban. A MarkVision termék sikerének köszönhetően a Lexmark elindította a MarkNet IR-t és egy infravörös adaptert is, amely lehetővé tette a fájlok átvitelét és szinkronizálását laptopokról IR-sel a nyomtatóra. Tekintettel arra, hogy 1995 volt, de már a cég fejlett vezeték nélküli technológiát alkalmazott. A mai generációs MarkVision Enterprise szoftver központi menedzsmentet és átfogó felügyeletet kínál az MFP-k és a hálózati nyomtatók teljes skálájához, bármilyen gyártótól, bárhonnan.

 

Belépés a fogyasztói piacra megfizethető nyomtatókkal

Az 1990-es évek végén már ismerté vált a fogyasztói piacon a Lexmark, amely már ismert tintasugaras és lézernyomtatók gyártója volt, különösen a vállalati szektor számára. A vállalat kibővítette portfólióját kisebb irodákhoz és háztartásokhoz megfelelő berendezésekkel. A piacra való belépés fő kritériuma a berendezések megfizethető ára volt. 1997-ben a Lexmark színes tintasugaras nyomtatóját kevesebb, mint 100 dollárért adták el. A kereslet a költséghatékony nyomtatók iránt magas volt. Ilyen alacsony áron a vállalat elsősorban e nyomtató patronjainak értékesítéséből profitált. 1998-ban a cég bevezette az innovatív tintasugaras, fotónyomtató modellt, amely lehetővé tette az adatok  tárolását, szerkesztését,  nyomtatását fényképezőgépről, számítógéphez való csatlakozás nélkül.

Abban az időben a Lexmark elkezdte a Compaq-kompatibilis nyomtatók gyártását a Compaq cég számára. A nyomtatókat a Compaq embléma alatt adták el, de a nyomtatáshoz Lexmark tintapatronokra volt szükség. Ez a lépés ismét megtérült a társaság számára. 1999-ben a vállalat új nyomtatómodelleket, valamint többfunkciós eszközöket vezetett be a vállalati szektorban. Ezek a nyomtatáson kívül másolást, szkennelést és faxot is tartalmaztak. Az elkövetkező években a vállalat eladásai visszaestek, és a Lexmarkot számos átszervezésnek kellett alávetni. Ez a munkahelyek csökkentését és a lézernyomtatók gyártásának Kínába és Mexikóba történő elmozdulását eredményezte. A Compaq-kel való együttműködés, amelyhez a Lexmark gyártotta a Compaq nyomtatókat, szintén veszélybe került. Miután a Hewlett Packard megvásárolta a Compaq-ot, a Lexmark elvesztette OEM-megállapodását. Már 2003-ban felváltotta ezt a megállapodást egy új társasággal a DELL Inc. társasággal, amelynek DELL nyomtatókat gyártott.

 

A társaság fontos mérföldkövei

2010-ben a Lexmark megvásárolta a Percpetive Software céget, amelyet 1988-ban alapult Genesis Software néven. A cég fizetett szoftveralkalmazások gyártója volt. Később átnevezték Percpetive Vision-ra, amelynek középpontjában a dokumentumkezelés, a megtekintés és a munkafolyamat áll. Az ImageNow volt a legfőbb terméke. A Lexmark International 280 millió dollárra értékelte a szoftvercéget. A Percpetive Software a világ 10 legfontosabb szoftvercége között van, amelyek EMC szoftvereket nyújtanak (vállalati tartalomkezelés). A társaságot a számítógépes világ díjazottjának nyilvánították.

Egy évvel később a Lexmark egy másik társaságot, ezúttal a holland Pallas Athena-t vásárolt, amely a Percpetive Software részévé vált. Ezzel nem ért véget a Lexmark érdeklődése a szoftvermegoldások iránt. 2012-ben megvásárolta az ausztrál ISYS keresőszoftvert (ISYS Search Software), vállalati keresőszoftvert, valamint az információkhoz való hozzáférést és azok kezelését, valamint a Nojil Corporation-t. A vásárlást integrálta a Percpetive Software divízióba is, megerősítve pozícióját.

A Lexmark volt az első, aki tintasugaras nyomtatóit 100 dollár alatt értékesítette, és 4800 x 1200 Dpi és 3600 x 1200 Dpi nyomtatási felbontást hirdetett meg. Ez volt az első cég, amely önálló modellként működő fotónyomtatót gyártott. 2012-ben a Lexmark szerkezetátalakítást jelentett be, és abbahagyta a tintasugaras nyomtatók gyártását. Egy évvel később megállapodást írt alá a Funai Electric Company, Ltd.-vel, amely tintasugaras technológiát vásárolt, több mint 1500 Lexmark tintasugaras szabadalommal együtt.

 

Nyomtató fejlesztés

A Lexmark 1991-ben új termékeket mutatott be az IBM márkanév alatt, az IBM Series II személyi nyomtatót és az IBM 4226 pontmátrix nyomtatót, majd ugyanebben az évben később elindította az IBM 4029 lézernyomtató gyártását.

1992-ben bevezették az új írógépek IBM Personal Wheelwriter 25 és a Wheelwriter 35 modelleket. Ezt követte az  első tintasugaras nyomtató, amelyet a Lexmark cég gyártott(még mindig IBM márka alatt), az IBM Color Jetprinter PS4079 modellt. Utána következett az IBM ExecJet II4076, monokromatikus nyomtató.

 

 

1994-ben a vállalat elindította a kifejlesztett ExecJet IIc modell, a  színes tintasugaras nyomtató gyártását, és bemutatta a Lexmark Optra  Family 1200 x 1200 Dpi lézernyomtatókat.

1997-re a Lexmark előkészítette az első ipari tintasugaras nyomtatót, amely 1200 x 1200 Dpi képpontos nyomtatással tud nyomtatni, a Lexmark 7000 színes Jetprinter-rel. A fekete-fehér nyomtatók modellcsaládját, az új Optra Family S sorozatot szintén frissítették.

 

 

Az első 2in1 fotónyomtatót a vállalat 1998-ban mutatta be. A Lexmark 5770 Photo Jetprinter modellje lehetővé tette a felhasználók számára, hogy számítógép nélkül digitális fényképeket tárolhassanak, szerkeszthessenek és nyomtassanak.

 Az OptraImage T612s, az OptraImage W810s és az OptraImage Color 1200r multifunkciós megoldásokat 1999-ben vezették be.

2001- ben mutatták be a Lexmark C750 színes lézernyomtatót, amelyet a világ leggyorsabb színes nyomtatójának volt kikiáltva  az új Lexmark X820e sorozatából.

2002 - A Lexmark bejelentette partnerségét a DELL-lel, amelyhez a DELL (OEM) márkanév alatt lézer- és tintasugaras nyomtatókat gyártott.

A vállalat már 2004-ben kezdte meg az Üzemeltetés ReSource művelettel az üres tintapatronok gyűjtését.  

2005-ben a cég büszkélkedhet az első sokoldalú tintasugaras nyomtatóval, amely színes LCD-kijelzőt tartalmaz.

A Lexmark portfóliója 2007-ben 12 új tintasugaras modellel bővült, amelyek közül 8 vezeték nélküli képességgel rendelkezett.

2009 - A társaság 8 többfunkciós tintasugaras multifunkciós készülék sorozatát indította el kis- és középvállalkozások számára. Ugyanebben az évben bemutatta a Lexmark T656dne monokróm lézernyomtatót érintőképernyővel.

 

 

2010-ben egy érdekes  tintasugaras multifunkciós készüléket mutattak be a piacon, és a teljesítmény mellett a Flash Scan technológiával is bővítették. A Lexmark Genesis eredeti megjelenésével is lenyűgöző.

 

 

2011-ben a Lexmark ünnepelte a 20. évfordulóját.

Egy évvel később, 2012-ben, a Lexmark bejelentette a tintasugaras nyomtatók gyártásának beszüntetését. Ezt követően, 2013-ban, a Lexmark tintanyomtató részlege az összes Lexmark szabadalommal a Funai Electric Company, Ltd.-nek a tulajdonába került, amely megvásárolta.

2017 - A Lexmark bemutatta az RFID lézernyomtatókat, és bejelenti az új A3 színes lézernyomtatók és intelligens másolók / MFP-k közelgő generációját. Összesen 9 új modellt, amelyet nagy munkacsoportok számára terveztek, beleértve a CX924-et, a Lexmark leggyorsabb színes lézernyomtatóját, akár 65 oldal / perc nyomtatással.

2018 - A Lexmark elindítja az A4-es monokróm (MFP sorozat) és az új A4-es színes modellek (CS421dn, CS521dn, CS622de, CX421adn, CX522ade, CX620 és CX625 sorozat) új generációját.

2019 - a Lexmark kibővíti a GO Line sorozatot új nyomtatóval és többfunkciós modellekkel (C3224dw és C3326dw színes nyomtatók, MC3224dwe színes MFP-k, MC3224adwe és MC3326adwe színes MFP-k, MB2236adwe.)

A Lexmark nyomtató portfóliójában jelenleg  találhatók eszközök a kis-, közép- és nagyvállalatok számára. Vannak háztartásbarát eszközök, több felhasználóval. A modellsorozat monokróm lézernyomtatókra és többfunkciós nyomtatókra, színes lézernyomtatókra és többfunkciós nyomtatókra, nagy formátumú nyomtatókra, színes LED-készülékekre és pontmátrix nyomtatók modellsorára oszlik. Az ajánlat kielégíti a kis- és közepes méretű vállalkozások, valamint a nagyvállalatok igényeit, ahol nagy nyomtatási mennyiségeket nyomtatnak, és megoldásokra, új funkciókra  van szükségük a gyártási folyamatok leegyszerűsítéséhez. A nyomtatók, a multifunkciós készülékek, a képalkotó berendezések, a kellékek és a kiegészítők mellett a Lexmark átfogó szolgáltatásokat és megoldásokat foglal magába, amelyek kifejezetten meghatározott iparágakhoz illeszkednek, mint például az egészségügy, a banki szolgáltatások, az oktatás, a pénzügyek stb. Ezen felül gyűjtési és újrahasznosítási programot is kínál, amely a használt patronok és az elhasználódott felszerelések gyűjtésére, az utólagos újrahasznosításra (a használt patronok visszanyerése) és az ökológiai ártalmatlanításra összpontosít.

Tipp: A Lexmark MC 3326adwe színes lézernyomtató a GO Line-tól

Ne tévesszen meg a többfunkciós nyomtató kompakt mérete. A kicsi test megbízható teljesítményt rejt, számos funkciót és gazdag csatlakoztathatóságot. A modern dizájn minden irodába, az otthoni irodába is beilleszkedik. A minőségi gyári kivitelezést egy acélváz és alkatrészek támogatják, amelyek megbízhatóan ellenállnak a kopásnak, és garantálják a készülék hosszú élettartamát. A 2,8 hüvelykes érintőképernyő intuitív felhasználói felülettel kezeli a kényelmet. A Wi-Fi és az integrált mobil nyomtatási technológiák kibővítik a nyomtató vezetékes PC-jére (USB) és LAN-kapcsolati lehetőségeit.

A Brother MC 3326adwe modell színesen nyomtat max. nyomtatási felbontás 4800 Dpi. Percenként 24 A4-es oldalt nyomtat fekete-fehér vagy színes módban. Az első oldal kinyomtatása kevesebb, mint 11 másodpercig tart. A színes nyomtatás mellett a készülék másolási, szkennelési és faxolási funkciókat is tartalmaz. Van automatikus kétoldalas nyomtatás és 50 lapos automatikus lapadagoló (ADF). Az adagolótálca kapacitása 250 lap, a kimeneti tálca pedig 100 lap. A nyomtatáshoz a nyomtató 4 különálló tonerkazettát (CMYK) használ, 1500 oldal feketén és színesen, vagy 3000 oldal nagy kapacitású fekete tonerrel. A Lexmark MC 3326adwe egy munkacsoport számára alkalmas, ahol a nyomtatási mennyiség havonta 600 és 2500 oldal között van. A készülék maximális havi terhelése akár 50 000 oldal.