Irodaszerek és iskola

Márkák és gyártók

Jelenleg nagyszámú nyomtató van a piacon, és nem minden gyártót kell ismernie. A legismertebb gyártók, amelyeknek nyomtatási berendezéseik gyártásának nagy hagyománya van a vállalatok és az otthoni felhasználók számára:

Hewlett-Packard

Vállalat, amelyet a HP rövidítés alatt biztosan ismer az egyik legnagyobb nyomtató, szkenner, személyi számítógép, laptop, táblagép, monitor, szerver és kiegészítő termékek gyártója. A háztartásokra és a vállalatokra összpontosít. A nyomtató szegmensben évek óta a piac élvonalában van. Legújabb nyomtatóit a szoftver biztonsága szempontjából is kezelik, amikor a vállalat hálózatához kapcsolódnak. A nyomtatókban a HP Sure Start biztonsági  elemet használja, amelynek tulajdonságát nagyra értékelik azok a vállalatok, amelyekben az érzékeny adatokat és dokumentumokat megosztják egy hálózaton keresztül. Ha a biztonsági elem támadást észlel a bioszoftverben, és a rosszindulatú programok támadása után automatikusan helyrehozza a hibákat. Az ismételt támadáskor kikapcsolja a nyomtatót, figyelmeztetve a felhasználót a biztonsági kockázatra. A HP nyomtatók kiváló paraméterei mellett a gyártó sokat ad a formatervezésre is. Ezért vásárolhat ma otthonra egy kellemes jó kinézésű nyomtatót. A felhasználók számára a legnépszerűbb nyomtatótípus a HP LaserJet lézernyomtatók. Jelenleg nagy sikereket ér el a piacon az új PageWide modell sorozatával.

Canon

Még a Canon gyártója sem ismeretlen a nyomtató piacon. A Kyosei filozófián alapuló vállalat, amely azt jelenti, hogy együtt élünk és dolgozunk a közjó érdekében. A nyomtatók, szkennerek mellett a minőségi gyártó portfóliója minőségi fényképezőgépeket, lencséket és videokamerákat is tartalmaz. Valószínűleg a nagyszerű EOS-osztályú kamerákkal már találkozott. A nyomtató piacon a gyártó a Pixma fotónyomtatók sorozatának modelleivel szerepelt, amelyek a fogyasztók körében slágerré váltak.

Epson

A japán Epson vállalatot 1942-ben alapították és kezdetben órákat gyártottak. A nyomtatókhoz, szkennerekhez és projektorokhoz vezető útja sok új ötlettel volt díszítve. A cég átfogó megoldásokat kínál a vállalatoknak a nyomtatókkal kapcsolatban. A kompakt multifunkciós nyomtatók széles skáláját hozza otthoni felhasználókhoz. Ennek a gyártónak a legismertebb sorozata a nyomtató szegmensben a WorkForce modellsorozat és a népszerű Epson Stylus háztartási sorozat. A legújabb tintasugaras nyomtató modellek újdonsága a nagy kapacitású  patronok integrált rendszere gyors tinta feltöltéssel.

Brother

Ez a vállalat már olyan régi, hogy dinoszauruszként emlegetik a vállalatok körében. Alapjait több mint 100 évvel ezelőtt fektették le, amikor a cég varrógépek javításával foglalkozott. A javításoktól a vállalat átment a gyártásba 1928-ban és a Brother néven kezdték el a termelést. A varrógépektől a vállalat az írógépek gyártásához tért át, majd irodai berendezésekhez és az első pontmátrix nyomtatóhoz adta a nevét. Már 1987-ben a Brother bemutatta első lézernyomtatóját. Manapság a cég emblémája nem csak a nyomtatókon jelenik meg, hanem a faxkészülékeken, szkennereken, címkenyomtatókon és mobil nyomtatókon is. Ennek a cégnek a nagyvállalatokban használt professzionális nyomtatói nagyon jól ismertek. Újdonság az innovatív InkBenefit Plus vonalból származó multifunkciós nyomtatók modellsorozata, nagy mennyiségű nyomtatáshoz, gyors tintapatron-feltöltő rendszerrel.

Konica Minolta

A Konica Minolta Japán egyik legrégebbi fényképezőgép-gyártója volt. Sajnos néhány évvel ezelőtt abbahagyta a fényképezőgépek gyártását, de fő gyártási programja továbbra is irodai technológia maradt. Ez a piac egyik vezető vállalata, amikor termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat kínál a dokumentumfeldolgozás és nyomtatás területén. Nemcsak irodai felszerelést, hanem átfogó szoftvermegoldásokat is kínál a vállalatok számára. A kisvállalkozások és a háztartások számára nagyon népszerű modellvonal volt a magicolor nyomtatósor, amelyet jelenleg új bizhub modellek váltanak fel.

 

Xerox

Az amerikai Xerox cég fotópapír gyártásával vált híressé, és ennek köszönhetően a világ megismerte a dokumentummásolást. Egy találmány, amely megkönnyítette a különféle dokumentumok átírásának munkáját. Ez a vállalat a xerográfia területén fejlesztette ki a Xerox védjegyet, amelyet a cég 1948-ban regisztrált. 1950-ben létrehozták a vállalat első másolatát, amely 3 perc alatt 1 példányt készített. Míg ezt összehasonlítják a 35 oldal / perc sebességgel, amelyet a mai Xerox átlagos nyomtatók tudnak nyomtatni, mosolyra késztet, de a Xerox sikeres útja megkezdődött. A vállalatnak megvolt az egyik első Xerox Alto személyi számítógépe , amelyet a cég Xerox Parc két alkalmazottja támogatta. Abban az időben azonban a vállalat nem akarta elfordulni termelési irányvonalától, mert nem hitt a személyi számítógépek tömeges értékesítésében. Később a Xerox Alto számítógép grafikus környezetéből másolta Steve Jobs az egyes elemeket, amelyeket beépített Apple Lisa számítógépébe. A Xerox folytatta útját irodai termékek gyártójaként. Manapság minőségi nyomtatók, szkennerek, többfunkciós eszközök és nyomtatási kellékek vannak tőle a piacon.

 

OKI

A japán társaságot alapítója, Kibataro Oki-ról  nevezték el, aki 1881-ben alapította meg először a Meikosha Ltd. nevű vállalatot és később OKI Electric-nek nevezték el. Ez a cég a telefonok, számítógépek gyártásától az első pontmátrix nyomtatóig jutott el. A forradalmian új LED-technológia a nyomtatókban való alkalmazásának a feltalálója volt. Manapság a legtöbb OKI nyomtató, többfunkciós készülék és faxkészülék továbbfejlesztett többszintű digitális LED-technológiát használ.

Egyéb márkák

Ez csak néhány ismert márka, amelyek régóta helyet foglalnak el az irodai berendezések piacán, például nyomtatók, multifunkciós készülékek, szkennerek, faxok és ezen eszközöknek a fogyóeszközei. Ezeken a gyártókon kívül a Lexmark, a Kyocera, a Ricoh, az Oliveti és a Fujitsu nyomtatóit is megtalálja. Nem szabad elfelejtenünk az iparágon belüli szoftvermegoldásokat, valamint a patronok és a tonerek gyártóit, például az IBM, a Philips, a Sharp.

Jelentős piaci részesedést képviselnek az villamosmérnöki vállalatok is, amelyek az audio- és videotechnika mellett a mobil eszközök, számítógépek, televíziók és háztartási készülékek nyomtatókat és többfunkciós eszközöket is kínálnak. Ezek a gyártók: Dell, Samsung, Panasonic és Toshiba.