Irodaszerek és iskola

Megéri kriptovalutát vásárolni?

Ha legalább egy kicsit követi a kriptovaluták menetét, akkor tudja, hogy ennek a jelenetnek fellendülési és bukási ciklusai vannak. Bizonyos időközönként a Bitcoin és más kriptovaluták emelkednek és esnek. Értékük olyan széles skálán mozog, hogy valóban figyelni kell vételüket-eladásukat, hogy ne essünk veszteségbe. A 2021-es év, pontosabban november hónap volt a Bitcoin rekordja, és elérte a maximumot. Tőzsdei értéke 69 000 dollár volt. Több mint egy évvel e csúcs után a Bitcoin értéke körülbelül 17 000 dollár (a jelenlegi árfolyamon 15 856,60 euró). Amikor a Bitcoin és más kriptovaluták értéke a csúcson volt, chipválsággal néztünk szembe. Ezt az is okozta, hogy a kriptovaluta bányászat céljára nagy teljesítményű grafikus kártyákat vásároltak.

Az a tény, hogy a Bitcoin ára jelenleg csökken, pluszt jelenthet annak, aki hosszú távon fektet be Bitcoinba. Ma alacsony áron vásárolhat kriptovalutát, és a jövőben profitot termelhet. Annak ellenére, hogy a szakértői vélemények nem jósolnak 2023-ra a Bitcoin árának meredek emelkedését, van egy feltételezés, hogy a múlthoz hasonlóan a jövőben is emelkedni fog az árfolyam. Ez egy olyan feltételezés, amely a kriptovaluták értékének bizonyos ciklikusságán alapul.

 

Mi történik jelenleg a Bitcoin értékével

A Bitcoin hihetetlenül rugalmas, és hajlamos a napi emelkedésekre és esésekre. Ez nem csak erre a kriptovalutára vonatkozik, hanem az Etherneumra és más kriptovalutákra is. Az elmúlt hetekben a kriptoszektor kemény rúgásokat kapott. Az FTX kriptotőzsde csődjével kezdődött. Más cégek is követték a hullámot, és még a stabil kriptotőzsdék is veszélybe kerültek.

Mi minden befolyásolta a kriptovaluták és alapvetően a világ részvényeinek hanyatlását?

Ez volt az ukrajnai háború, az inflációs félelmek, a magasabb kamatok és a drágább vállalkozások hitelei. Mindez a digitális valutapiacon is megmutatkozott. Az FTX összeomlása nagyrészt a tavalyi őszi visszaesésnek tulajdonítható. Az FTX kriptotőzsde napi tranzakciókat dolgozott fel 1 milliárd dollár értékben. Az FTX összeomlás dominóhatást gyakorolt más kriptotőzsdékre és cégekre is. Korábban, 2022 júniusában a Bitcoin 20 000 dollár alá esett, ami 2020 óta először történt. A csökkenés mögött a nagy amerikai kriptovaluta-kölcsönző cég, a Celsius Network állt, amely befagyasztotta az átutalásokat és a kifizetéseket. Az extrém körülményekkel indokolta ezt. Ez összeomlást okozott a kriptovalutáknál. A kriptovaluták hanyatlását befolyásoló másik tényező a kriptovaluták elleni kínai fellépés, valamint az a spekuláció, hogy a kriptovaluták leállnak Oroszországban. Megkezdődött az erős kriptovaluta eladások lavinája, ami lefelé nyomta az árakat. Számolnunk kell a jelenleg magas inflációval és a megélhetési költségek válságával is. A kriptovalutával rendelkező emberek kriptovaluta eladásával csökkentik befektetési kockázatukat.

 

 

A kriptovaluta kereskedés hátterében több más negatív esemény is lezajlott, ami lefelé nyomta a Bitcoin árfolyamát. Számításuk meglehetősen kiterjedt. Utóbbiak közé tartozik az FTX kriptotőzsde már említett összeomlása, miután a Binance visszalépett a vételi szerződéstől. 2022 júniusában a Celsius Network, egy nagy amerikai kriptovaluta-kölcsönző cég „extrém" körülményekre hivatkozva leállította a pénzfelvételeket és átutalásokat. Ugyanebben a hónapban a Binance, a világ egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje felfüggesztette a Bitcoin-kivonását. 2022 elején felröppent az információ, hogy Oroszország betilthatja a kriptovalutákkal folytatott műveleteket. Az ukrajnai inváziót követően felhívások hangzottak el a kripto-tőzsdék iránt, hogy betiltsák az orosz tranzakciókat.

2021 májusában nagy feltűnést keltett a Tesla vezetője, Elon Musk, aki a digitális fizetés elfogadásának megerősítése után változtatott nyilatkozatán. Megerősítette, hogy az elektromosautó-gyártó még nem fogad el kriptovaluta-fizetést a kriptovaluta-bányászatnak (a bányászáshoz szükséges számítási teljesítmény)  a környezetre gyakorolt káros hatása miatt.

Újabb esemény következett (2021. június). A kínai bankok és fizetési intézmények nem engedélyezték a kripto-tranzakciókat, és a kínai kormány megtiltotta ezeknek a valutáknak a bányászatát. 2021 szeptemberében minden kripto-tranzakciót illegálisnak nyilvánítottak, ami gyakorlatilag a bitcoinok betiltását jelentette.

2021 júniusában Donald Trump akkori amerikai elnök úgy mutatta be a Bitcoint, mint „csalás valutáját, amely a dollárral mint „világvalutával" versenyez.

2021 augusztusában a brit szabályozó Financial Conduct Authority feketelistára tette a Binance-t, az egyik legnagyobb kriptotőzsdét. Az olyan nagy bankok, mint az HSBC és a Santander, követték a példát, és blokkolták az ügyfeleket a Binance-on történő fizetésben.

Ugyanebben a hónapban egy újabb csapás érkezett közvetlenül a Nemzetközi Valutaalaptól, amely figyelmeztetést adott ki a kriptovalutákat törvényes fizetőeszközként használó országok ellen. Indoklása szerint széleskörű használatuk veszélyeztetné a "makrogazdasági stabilitást", és sértheti a pénzügyi integritást.

A kriptovalutát is megrázta egy rablás, amikor egy hacker 600 millió dollárt lopott el a Poly Network kriptoplatformot célzó kibertámadás során. Négy nappal később több mint felét visszaadta az ellopott összegnek, azzal magyarázva, hogy ezt csak a rendszer sérülékenységének feltárása érdekében tette. Mindez végső soron nagy hatással volt a Bitcoin és más kriptovaluták hanyatlására.

Ennek ellenére a kriptovaluta világában is voltak pozitív események, amelyek bizonyos módon támogatták a Bitcoin árfolyamát.

A Morgan Stanley lett az első olyan nagy amerikai bank, amely a gazdagabb ügyfelek számára bizonyos limittel (a befektető teljes nettó vagyonának legfeljebb 2,5%-áig) hozzáférést kínál a bitcoin alapokhoz.

2021 júniusában, miután a kriptovaluták árfolyama zuhanni kezdett, és egy hónappal az eredeti bejelentése után Elon Musk azt mondta, hogy a Tesla valószínűleg ismét elfogadja a Bitcoinban történő fizetést. Feltéve, hogy energiafogyasztásának több mint 50%-a megújuló forrásból származik majd.

Az Amazon 2021 júliusában közzétett egy álláshirdetést a digitális valuta és a blokklánc termékeinek vezető pozíciójáról. Ez vad spekulációkat váltott ki, hogy az Amazon hamarosan elfogadja a Bitcoinokat fizetésként.

Tavaly szeptemberben Salvador hivatalos fizetőeszközzé tette a Bitcoint. Ezt követte a Dél-afrikai Köztársaság, amely paradox módon a világ egyik legszegényebb országa.

Joe Biden amerikai elnök is kicsit összekeverte a kártyákat, amikor végrehajtói rendeletet adott ki a digitális eszközökre vonatkozó amerikai kormány szabályozásának összehangolására.

Ha a Bitcoin árfolyamának alakulását nézzük, akkor ez 2021 vége óta csökkenő tendenciát mutat. Ma a Bitcoin 16 932,3 dollárt ér a világtőzsdéken (jelenleg a mai állás szerint). Az érték a nap folyamán óránként csökkenhet vagy nőhet. Aki vásárol, az elégedett ezzel az árral. A kriptovaluta tulajdonosok éppen ellenkezőleg. Mindenki arra számít, hogy a csökkenő trend már elérte a határát, és a Kryptovaluta ismét emelkedni kezd. A folyamatos visszaeséshez több tényező is hozzájárulhat

 

 - a kriptovaluta tőzsdék összeomlanak

- olyan országok beavatkozása, mint Kína

- globálisabb szabályozást szorgalmaz

- környezetvédelmi aggályok

- biztonsági kérdések

- további szabályozások, mivel a kriptovaluták decentralizációjának veszélye befolyásolja a digitális valuta árát

 

A kriptovalutáknak továbbra is vannak pozitív oldalai. Először is, ez egy átalakuló technológia, amely forradalmasíthatja az ipart. A tranzakciók egyszerűbb és olcsóbb módon, közvetítő nélkül, bankok nélkül zajlanak. Könnyebb a globális kereskedelem, mivel nem kell aggódni az árfolyamok miatt egy nem fiat digitális valutával.  Itt a tranzakciók titkosságáról és az értéktárolás biztonságáról is szó van. A Bitcoint az arany alternatívájaként vezették be. Az infláció elleni fedezetnek bizonyulhat. Ingadozó természete miatt elképzelhető, hogy a Bitcoin valamikor a jövőben (talán hetekben, hónapokban vagy akár éveken belül) ismét lendületet vesz. Különféle elemzők azt jósolják, hogy 2024-re a Bitcoin és más kriptovaluták ismét a csúcson lesznek.

 

A kriptovaluták, köztük a Bitcoin értéke a múltban hihetetlenül emelkedett, de 2022-ben összeomlott. Ha befektetésen gondolkodik, fontos, hogy nyitott szemmel vágjon bele. Az extrém volatilitás a kriptovaluta meghatározó tényezője. Egyrészt magas hozamot érhet el, másrészt mindent elveszíthet.