Irodaszerek

Melyik Cloud szolgáltatást válassza az online tárhelyről történő nyomtatáshoz

Ma a nyomtatási erőforrások lehetőségei gazdagok, és a felhasználó nemcsak a számítógép merevlemezétől függ. Egy másik lehetőség az adatok tárolása a mobileszközökön. Ha a nyomtató vagy az MFP támogatja a vezeték nélküli Wi-Fi vagy LAN kapcsolatot, akkor online tárhelyről is nyomtathat. A felhőtárolóban lévő fotóihoz és dokumentumaihoz bármely, az internethez csatlakoztatott eszközről hozzáférhet. Bizonyos esetekben a nyomtató Wi-Fi-hez vagy LAN-hoz csatlakoztatott kijelzőjével is nyomtathat. A felhasználó számos bevált felhőszolgáltatás közül választhat. Tehát melyiket válasszuk a dokumentumok és fényképek tárolásához?

  

Mi az a felhőtároló

Ez egy online hely az interneten az adatok biztonsági mentéséhez, a média tárolásához és a fájlok megosztásához a különböző felhasználók között. A fő előny, hogy az így tárolt adatokhoz bárhonnan hozzáférhet. Természetesen, feltéve, hogy csatlakozik az internethez. Ez lehet vezetékes LAN-kapcsolat, vezeték nélküli Wi-Fi-kapcsolat vagy mobil adatkapcsolat. A hagyományos webtárhelyektől eltérően lehetséges a felhőn belül lefoglalt források dinamikus megváltoztatása. A kiszolgálókon található hely, ahol a felhőszolgáltatás található, webböngészőből, de az alkalmazást használó mobil eszközről is elérhető. Néhány nyomtató a menüben egy vagy több felhőszolgáltatáshoz integrált alkalmazásokat tartalmaz. Nemcsak az adatokhoz való hozzáférés, hanem a hely nagysága is előny. A saját fájlok tárolásához nem kell rendkívül nagy lemezt tartania a számítógépén. A felhőszolgáltatások már bizonyos mennyiségű tárhelyet kínálnak az ingyenes alapverzióban. Az online adattér további bővítése havi díj ellenében lehetséges. A felhőszolgáltatások közötti különbség pontosan az, hogy mennyi helyet kínálnak, mennyit fizet a megnövekedett tárhelyért és a fejlett funkciókért. Megnéztük a legismertebb és legtöbbet használtakat.

iCloud

Azok a felhasználók, akik macOS vagy iOS operációs rendszerrel ellátott eszközzel rendelkeznek, jól ismerik az iCloud szolgáltatást. Ez alapvetően minden Apple készülék része. Az adathordozók és dokumentumok biztonsági mentése, tárolása közvetlenül az operációs rendszerbe integrálva érhető el az Apple ID-n keresztül. Automatikusan működik, ha a biztonsági mentés engedélyezve van az eszközön. Az alapszintű szabad tárhely mérete 5 GB. Ez a kapacitás három havi tervvel (tarifákkal) bővíthető. Az első 50 GB-ot tartalmaz 0,99 euróért. A második lehetőség egy 200 GB-os terv, amely lehetővé teszi a családdal való megosztást 2,99 € -ért. A felhőalapú tárolás harmadik módja egy havi 2 TB adatforgalmi terv, amely lehetővé teszi a családdal való megosztást 9,99 euróért. Ez több, mint bőséges adattároló-hely az eszközök biztonsági mentésére és az adatok tárolására. Magától értetődik, hogy bármikor válthat az alacsonyabb lehetőségre. Pozitívum, hogy az összes Apple-eszközével elérheti fájljait az Apple ID segítségével. Ez azt jelenti, hogy bárhonnan kinyomtathatja a dokumentumokat és fényképeket. Hozzáférést biztosít tárolt adathordozóihoz, minden eszközről, valamint megoszthatja családjával és barátaival. Az Apple iCloud szolgáltatása nemcsak iPhone-on, iPad-en és Mac-en működik, de fájlokat is elérhet a Windows PC-ről. Ezt közvetlenül egy webböngészőn keresztül teheti meg, ha bejelentkezik az iCloudba, vagy telepít egy azonos nevű alkalmazást. Az iCloud kiváló felhőszolgáltatás elsősorban az Apple készülék felhasználói számára, akik automatikusan használják az Apple ökoszisztémáján belül. Kétlépcsős hitelesítés egy másik megbízható Apple eszközön keresztül biztosítja a biztonságot.

 

Google Disk/ Drive

A Google Disk egy nagyon népszerű felhőszolgáltatás. Ha Android-eszközt használ, vagy Google-fiókja van, akkor valószínűleg ezt a felhőszolgáltatást használja. Még ebben az esetben is van bizonyos kapcsolat a Google szolgáltatásaival. A Google Disk vagy a Google Drive jól integrálható a Google eszközökkel és alkalmazásokkal. A felhasználó dokumentumokat és fotókat közvetlenül a Google Drive-ban nyithatja meg, majd szerkesztheti és megoszthatja őket. Ebben az esetben is a tárolóban lévő adatok egy Google-fiókkal vannak biztonságban, támogatva a kétlépcsős azonosítást. A Google Disk egy olyan térben van, ahol a felhasználókkal szemben ingyenesen bőkezűek. 15 GB ingyenes online helyet kap az alapcsomagban. 30 nap vagy 100 változás van a fájlverzióban és a titkosításban (128 bites AES). A tér további növelése (növekedése) 1,99 euróba kerül 100 GB-ért, 9,99 euró 2 TB-ért, 99,99 euró 10 TB-ért, 199,99 euró 20 TB-ért és végül hihetetlen 30 TB (terabájt) havi díjért 299,99 euró. Az egyetlen korlátozás egy fájl maximális mérete, legfeljebb 5 TB.

 

One Drive (egy meghajtó)

Az One Drive a Microsoft felhőtárolója. Ebben az esetben is kiváló kapcsolat van az Office csomaggal a Microsoft-fiók használatával. A szokásos funkciók mellett a One Drive a felhasználóknak nemcsak az adatokról, hanem a számítógép beállításairól is készít biztonsági másolatot. Ennek érdekében a felhasználónak Microsoft-fiókkal kell bejelentkeznie a számítógépre (Windows rendszerre vonatkozik). Nem elég, ha csak egy helyi fiók van a PC-n. A többi felhőtárral ellentétben az One Drive nem támogatja a verziószámosítást. Ha úgy dönt, hogy a One Drive felhőtárhelyet az alapverzióban használja, akkor 5 GB adatot ingyen kap. Segítségével biztonsági másolatot készíthet az adatokról, az Office dokumentumokról és a PC-beállításokról. Jelenleg havi 2 eurót fizet azért, ha bővíti a tárhelyét 100 GB-ra. Használhatja az ingyenes Office webes felületet. A csomag személyes széfet is tartalmaz 3 fájlhoz. Érdekesebb alternatíva a Microsoft 365 személyi csomag, amelynek ára 69 euró / év vagy havi 7 euró. A csomag az One Drive prémium szolgáltatásain túl tartalmaz egy teljes értékű Office irodai csomagot és 1 TB tárhely elérését is. A biztonság részeként 256 bites AES titkosítással és korlátlan személyes széffel rendelkezünk a tárolási határig. A legnagyobb havi program a Microsoft 365 Family, amely évente 99 euróba vagy havi 10 euróba kerül, egy hónapos ingyenes próbaverzió lehetőségével. Ennek a csomagnak a részeként a felhasználó 6 TB helyet kap a Microsofttól, egy teljes értékű Office csomaggal 6 fő számára, korlátlan személyes széffel, offline partíciókkal és napi tízszeres megosztás-korlátozással. Ezeket a csomagokat háztartásoknak szánják. Vállalkozások számára a Microsoft további 4 csomagot tartalmaz a felhőalapú tárhelyen, beleértve a Microsoft 365 és a Microsoft Teams termelékenységi funkcióit.

Evernote

Ez a felhőszolgáltatás elsősorban a jegyzetekre összpontosít. Ez egy eszköz az ötletek, jegyzetek és adatok egy helyen történő tárolásához. Az erőssége a tartalom megosztása a különböző alkalmazások között. Ingyenesen kap szinkronizálást 2 eszközhöz, címkézést, gazdag formázási lehetőségeket közvetlenül a regisztráció után. A jegyzetek maximális mérete 25 MB, az ingyenes havi feltöltések maximális száma pedig 60 MB. Ha ezt a tervet kevésnek találja a többi felhőalapú tárhelyhez képest, akkor figyelembe kell venni, hogy az Evernote nem a tárhely méretére, hanem a szolgáltatásokra épül. A Premium verzióban havonta 6,99 euróért korlátlan számú eszköz szinkronizálását kínálja, a jegyzetekhez offline is hozzáférést biztosít, legfeljebb 200 MB méretű jegyzetet tölthet fel, és havi 10 GB-os feltöltési korlátot kínál. Ezenkívül a fejlett program központosítja a fiókkezelést, támogatja a gyors egyszeri bejelentkezést (SSO), és akár 20 GB helyet is igénybe vehet. Az Evernote segítségével szinkronizálhatja, rendszerezheti és összekapcsolhatja kedvenc alkalmazásait.

Dropbox

Valószínűleg a leghíresebb felhőszolgáltatás a Dropbox. A webes felületen, de az alkalmazáson belül is, ez egy nagyon intuitív környezet, ahol nagyon kényelmesen eligazodhat. Pozitívum az adatok titkosítása 256 bites AES használatával. A Dropbox népszerűségre tett szert az alapterület bővítésében, amely 2 GB-os regisztráció után történik megosztás és a szolgáltatás ajánlása révén. Így a felhasználó akár 20 GB-ot is lefoglalhat egy ingyenes csomag részeként. További plusz egy fájl korlátlan feltöltési mérete. Még a Dropbox sem felejti el 30 napig az ingyenes verzióban is verziószámozást készíteni. 9,99 € havi díj ellenében 1 TB (terabájt) tárhelyet kap az adataiért. A különféle operációs rendszerekkel való kompatibilitás, valamint az iOS és Android mobilplatformok alkalmazásának támogatása magától értetődő.

A Box

A népszerű Cloud Storag Box megpróbálja megcélozni az üzleti felhasználót és a cégeket általában. Előnye, hogy az alkalmazás kompatibilis az összes főbb operációs rendszerben, és a felhasználónak nem kell egy adott szolgáltatóhoz kötött fiókkal rendelkeznie. A szokásos szolgáltatások mellett a BOX fájlfelhasználási engedélyek kezelését is kínálja az egyes felhasználók számára. A verziószámozás csak a fizetős verzióhoz érhető el. Az ingyenes terv részeként a felhasználó 10 GB helyet használhat fel a felhő szolgáltatásban. Egy fájl maximális mérete 250 MB lehet. Jelenleg egyéni és üzleti terv közül választhat. Az átlagos felhasználó számára az alapterv ingyenes, 10 GB-os titkosítással és 2-faktoros hitelesítéssel. 9 euró havi díj ellenében akár 100 GB tárhelyet és legfeljebb 5 GB méretű egyedi fájlok tárolását kapja meg. A verziószámozás már elérhető ebben a tervben. Az üzleti terv sokkal többet kínál 4 opcióban, havi 4,50 és 31,50 euró közötti áron.

Ezeknek a felhőszolgáltatásoknak szervereik vannak egész világszerte, vagy az USA-ban. Néhány található Európában vagy Új-Zélandon is. Ezen szolgáltatások mellett nagyon érdekes a MEGA felhőszolgáltatás is, amelynek kapacitása 50 GB adat ingyenes tárhelyen vagy a MediaFire, Spider Oak, BitCasa, Cubby, MiMedia. Nem szabad megfeledkeznünk az Amazon Cloud szolgáltatásról sem. Bár a feltételek alapján nem nyújt semmit ingyen vagy csak 5 GB-ot bizonyos feltételek mellett, fizetős változatban vannak előnyei. Sokkal több szolgáltatás van itt. Érdemes megemlíteni a SugarSync szolgáltatást 5 GB térrel ingyenesen. Tencent (kínai) és 10 TB ingyenesen. Ez a szolgáltatás azonban megkérdőjelezhető, ha nem ismeri a nyelvi felületet (kínai), és abban is, hogy bízik-e a Kínában található szerverekben. A 4Sync ismét 15 GB-ot kínál ingyen és 100 GB-ot havonta 10 dollárért.

NAS szerver

Ha ezen felhőszolgáltatások egyike sem felel meg Önnek, beállíthatja saját tárhelyét. A Synology megoldásai nagyon népszerűek. Mindenekelőtt azonban bizonyos kapacitású merevlemez NAS-eszközöket kell vásárolnia. Saját igényei szerint választhatja meg. Milyen lehet a tárolás egy NAS eszközön belül. Egy idegen országbeli szerver helyett pontosan tudja, hol találhatók az Ön adatai. Ennek eredményeként jobban ellenőrizheti az adatbiztonságot.

 

Mi az a NAS?

Ebben a rövidítésben a Network Attached Storage található  (hálózati csatolt tároló). Alapvetően hardverről van szó, amely a merevlemezek számára nyújt helyet. Maga a NAS eszköz vagy más módon a NAS szerver saját processzorral és memóriával rendelkezik a művelet végrehajtásához. Miután összekapcsolta a NAS eszközt a LAN hálózattal, kap egy saját kiszolgálót, amely tárolja adatait. A tárhely mérete az egyes merevlemezek méretétől függ, és akár több tíz TB (terabájt) szintet is elérhet. Ezután bárhonnan elérheti a tárolt adatokat a webes felület vagy a támogatott NAS-alkalmazások segítségével.

A NAS szerver fő előnye, hogy nem tárolja adatait ismeretlen kiszolgálón. Leggyakrabban egy külföldi országban, ahol a felhőszolgáltatás teret teremtett a felhasználók számára. Nincsenek havidíjak sem. A felhasználó egy bizonyos számú merevlemezzel rendelkező NAS-eszközbe fektet be, vagy szükség esetén megvásárolja a merevlemezeket az ingyenes bővítőhelyek szerint. A NAS szervert nemcsak adatok tárolására, hanem eszközei (számítógép, laptop, mobiltelefon, tablet) biztonsági másolatára is felhasználják. A NAS médiafájlok folyamaként szolgálhat anélkül, hogy médiát kellene másolnia egyik eszközről a másikra (pc> mobil). További előny az egyszerű fájlmegosztás és nem utolsó sorban a nagyon fontos biztonság. A biztonság kiemelt fontosságú azoknak a felhasználóknak, akiknek fontos személyes vagy vállalati adatokat kell tárolniuk.

Ezen eszközök biztonsági mentési és tárolási lehetőségeit is használhatja a nyomtatáshoz. Ha ezen adattárolók egyikében vannak dokumentumok vagy fényképek, akkor nyomtatási parancs megadásával kényelmesen hozzájuk férhet a számítógépről vagy a mobileszközről bárhonnan.