Irodaszerek és iskola

Melyik nyomtatópatront válassza?

Nagyon sok olyan nyomtató van a piacon, amelyek különféle nyomtatási technológiákkal működnek, és ezért ezen eszközök patronjai is különböznek. A két leggyakoribb nyomtatótípus, az tintasugaras és a lézer, a következő patronokat használja: tintapatronok és lézer toner.

 

Tinta patronok

Ahogy a neve is sugallja, ezek tintapatronok tintasugaras nyomtatókhoz. Mindegyik gyártó eredeti utántöltőit is szállítja a piacra. Az eredeti patronokon kívül számos olyan gyártót is talál a piacon, akik bizonyos nyomtatómodellekre univerzális patronokat szállítanak. A legjobb azonban, hogy mindig eredeti patronokat használjon vagy azokat , amelyeket a nyomtatógyártó ajánlja.

 

A fekete-fehér tintasugaras nyomtatók fekete-fehér tintapatronokat használnak, amelyek csak fekete tintát tartalmaznak. A színes tintasugaras nyomtatóknál két patronrendszerrel találkozhat: 1 x fekete és 1 x színes patron, vagy 1 x fekete patron és több színes patron. Leggyakrabban 4 színről, az úgynevezett szubtraktív CMYK színmodellről van szó. Külön a fekete, a sárga, a kék és a rózsaszín, amelyekből az összes többi színt a kívánt nyomtatási szín keverésére használnak. Ezzel a típussal cserélheti ki az egyedileg színes patront, amely éppen elfogyott. Itt azonban jó ellenőrizni az egyes újratöltések és a teljes készlet árát. A legtöbb esetben a teljes készlet, az úgynevezett multipack megvásárlása költséghatékonyabb.

 

Az ilyen patronokon kívül külön tinták vannak a piacon is, amelyek nem patronokban, hanem palackokban vannak. Ezután közvetlenül a palackból a tintát a nagy kapacitású patronokkal ellátott nyomtatókhoz kell hozzáadni, anélkül, hogy a patront ki kellene cserélni. Ez a módszer, ha elérhető a nyomtató számára, a gazdasági szempontból a legelőnyösebb. Egyes modellek lehetővé teszik a patron feltöltését is ilyen tintával, ám a módszer kissé bonyolultabb, egy utántöltő készlet segítségével.

Tipp az Ön számára

Természetesen minden nyomtatógyártó azt ajánlja, hogy csak olyan márkájú eredeti patronokat használjon, mint a nyomtató. Ezek azonban jelentősen drágábbak, mint a gyártók alternatív patronjai. Jelenleg számos eladó van a piacon, amelyek minőségi, bevált utántöltő anyagokat kínálnak jobb áron. Jó ötlet egy ilyen vásárláshoz közvetlenül konzultálni a patron-kereskedővel, és ellenőrizni, hogy a patron kompatibilis-e a nyomtató modelljével. Számos alternatíva közül választhat, a tintaminőség magas garanciájával. A legtöbb esetben sok pénzt takaríthat meg.

Lézerfestékek

A lézernyomtatók eltérő nyomtatási technológiával rendelkeznek. A festék a tonerben festékpor formájában található. Ennek a technológiának az az előnye, hogy a szín nem szárad ki hosszabb tétlenség esetén, mint a tintapatronoknál. Itt szintén megtalálhatja az eredeti tonereket közvetlenül a nyomtató gyártójától. Ezen kívül vannak más gyártó által gyártott kompatibilis tonerek is, amelyek szintén alkalmasak az ajánlott nyomtatótípushoz. A harmadik lehetőség az utángyártott toner, amelyet az eredeti tonerbe tölt be. A lézerfestékek drágábbak, mint a tintapatronok, ám ezek jelentősen hosszabb ideig kitartanak, és ezért a nyomtatás végső költsége alacsonyabb.

Tipp az Ön számára

A valódi festékek ára jelentősen eltérhet a kompatibilis festékek árától. Kompatibilis toner megvásárlásával jelentősen megtakaríthatja a nyomtatási költségeket. Ellenőrizze azonban a viszonteladót, hogy van-e ilyen opció a nyomtató számára. Ennek oka az, hogy egyes nyomtatókat chipek vagy más biztonsági funkciók védhetnek, amelyek megakadályozzák a használt patron újratöltését.