Irodaszerek és iskola

Mi a helyzet a zöld energiával (green energy)

Lehet, hogy már találkozott a zöld energia vagy akár a zöld elektromosság kifejezéssel is. A környezetre való hatással kapcsolatban ezek a kifejezések egyre inkább előtérbe kerülnek. A környezetre gyakorolt hatásunk tudatában egyre több fogyasztó teszi fel magának a kérdést, hogyan viselkedjen környezetbarátabban az energiafogyasztás során. A válasz az energia megtakarítás mellett a hagyományos energiaforrásokról a megújuló forrásokra való átállás. A villamosenergia-hálózat nagyobb fenntarthatóságának megoldása a zöld energia. Itt most a zöld energia és a megújuló forrásokból származó energia két kifejezés közé kerülünk. 

Tudja mi az a zöld energia?

A zöld energia alapvetően minden olyan energiafajta, amelyet természetes forrásokból állítanak elő. Napfényre, vízre és szélre gondolunk. Gyakran megújuló forrásokból is származhatnak. Van némi különbség a zöld és a megújuló energia között. E források fő jellemzője, hogy nem károsítják a környezetet olyan tényezők által, mint például az üvegházhatású gázok légkörbe való kibocsátása.

Hogyan működik ez az egész

A zöld energia olyan energiaforrás, amely gyakran olyan megújuló energiatechnológiákból származik, mint a napenergia, szélenergia, geotermikus energia, biomassza és vízenergia. Ezen technológiák mindegyike különböző módon működik. Azáltal, hogy energiát nyernek ki a napból, például napelemekkel, vagy szélturbinák vagy vízáram segítségével állítanak elő energiát.

Meg kell értenünk, hogy az általunk fogyasztott energia lényegében a zöld, a megújuló és a hagyományos energia keveréke, függetlenül attól, hogy melyik terméket vásárolja meg. Ennek az az oka, hogy az elektromos hálózatban az összes energiaforrás keveredik, amikor az elosztóhálózatba kerül. Innen a villamos energia hálózatokon keresztül jut el a háztartásokhoz és a vállalkozásokhoz.

Ha zöld energiát vásárol, akkor nem közvetlenül az otthonába vásárolja meg ezt az energiát, hanem fizet egy kis felárat, hogy fedezze a több megújuló energia hálózatba vételének költségeit. Ha zöld energiát szeretne otthonában, és nincs helye vagy pénze saját napelemekre, ez a legjobb módja annak, hogy csökkentse az energiafogyasztásához kapcsolódó szénlábnyomot.

Ha az energiaforrást zöld energiának akarjuk tekinteni, akkor nem idézhet elő olyan szennyezést az előállítás során, mint az a fosszilis tüzelőanyagoknál előfordul. Ez azt jelenti, hogy nem minden, a megújuló energiaipar által felhasznált erőforrás zöld. Például a fenntartható erdőkből származó szerves anyagokat égető energiatermelés megújuló lehet, de ez már nem zöld energia, az égetési folyamat során keletkező CO2 miatt.

A zöld energia fajtái

A zöld energiának számos fajtája létezik, sokféle forrásból. Egyesek az adott környezethez és régiókhoz alkalmasak. Például olyan régiók, ahol[AV1]  szélmalmok, máshol vízturbinák vagy napelemek számára vannak természetes adottságok a környezetben. Ez három típusú erőforrást jelent.

 

 

Napenergia

A napenergia egy tiszta energiaforrás, amelyet közvetlenül a napból nyernek. A csillagok általában hatalmas mennyiségű energiát termelnek a magfúzió révén. Ez egy olyan folyamat, ahol a kisebb atomok hő és nyomás hatására nehezebb atomokká alakulnak, amelyek során sok energiát bocsátanak ki. Ez az energia a napsugárzáson keresztül jut el hozzánk, amit felhasználható elektromossággá alakíthatunk át.

A napelemek a napenergia beszerzésének leggyakoribb formája. Ezek olyan panelek, amelyek fotovoltaikus cellákat tartalmaznak. A napfény ezekre a cellákra esik, ezek felfogják és elektromos árammá alakítják. Az áram ezután áthalad egy inverteren, és utána váltó árammá alakul át. Innentől kezdve felhasználható az otthonok áramellátására, vagy hozzáköthető az elosztóhálózathoz.

Szélenergia

A szélenergia a napsugárzás befogadása és a Föld forgása mögött meghúzódó energia. A szelet a légkör egyenetlen felmelegedése okozza. Ezek a különböző légköri nyomású területek nyomáskiegyenlítésének eredményeként keletkeznek. A három lapáttal rendelkező szélturbinákat leggyakrabban a szélenergiával társítják. A napenergiával ellentétben viszonylag egyszerű elven működnek. A szél megforgatja a turbina lapátjait, ami a belső forgórészt forgatja. Ez a rotor mozgatja a főtengelyt, amely megpörgeti a generátort, elektromos áramot hozva létre. A szél ereje ellenére nagyméretű szélerőművekre van szükség ahhoz, hogy elegendő mennyiségű villamos energiát termeljenek.

Vízenergia

Ezt az energiát folyó vízből állítják elő. A legjobb módszer az, ha a vizet egy keskeny úton engedjük át, hogy növeljük a négyzetméterenkénti energiát. Amikor vizet tárolunk egy gátban vagy tározóban, a gravitációs potenciálenergia nagy sebességgel nyomja át a vizet a bemeneten. Felszabadulása után erős vízáram forgatja a turbinát, ami aktiválja a generátort és elektromos áramot termel. A vízenergia rendkívül hatékony, így a zöld energia egyik legnépszerűbb formája, amely megakadályozza, hogy nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kerüljön a légkörbe.

Biogáz

A biogáz nemcsak zöldenergia-forrás, hanem hulladéktermékeinket is felhasználja. A biogáz valójában a szerves anyagok bomlásának melléktermékeként jön létre, amely olyan anyagokból származik, mint a szennyvíz, az élelmiszer, a mezőgazdasági hulladék és a trágya. Mindezeket az anyagokat oxigénmentes tartályokban tárolják, ami erjedést okoz, és metánt, szén-dioxidot és egyéb gázokat termel. Az így előállított metánt eladják, és otthonok fűtésére, áramtermelésre és járművek hajtására használják fel. Az ily módon biogáz-rombolóba helyezett hulladék tápanyagban gazdag műtrágyává válik, amely ideális a mezőgazdasági és az otthoni földterületek gazdagítására.

Biomassza

A biogázhoz hasonlóan a biomassza zöld energia forrása, amely növényekből és állatokból származik. Alapvetően mindkettő tartalmaz a napból származó tárolt energiát, gyakran cukor vagy cellulóz formájában. Valójában, amikor a biomasszát hasznosítható energiává kell átalakítani, ennek az anyagnak a nagy részét biogázzá, valamint folyékony bioüzemanyaggá állítják elő, beleértve az etanolt és a biodízelt. Más szilárd anyagok, például a fa, önmagukban is elégethetők épületek fűtésére és elektromos áram előállítására. A biomassza erőművek fahulladékot, fűrészport és gyúlékony szerves mezőgazdasági hulladékot használnak fel energia előállítására. Ezen anyagok elégetésekor üvegházhatású gázok szabadulnak fel, de ezek a kibocsátások még mindig jóval alacsonyabbak, mint a kőolaj alapú üzemanyagok kibocsátása.

A zöld energia fő pozitívumai

A fő pozitívumok a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a további környezetkárosodás megelőzése. A Nap minden nap több mint elegendő energiával látja el bolygónkat az egész Föld energiaellátásához. Sajnos az általunk ismert jelenlegi technológiák nem elég hatékonyak ahhoz, hogy elektromos árammá alakítsák át őket, és sokak számára költséghatékonyabb más hagyományos források használata. Az ökológiai megközelítés több finanszírozást jelent a nap-, szél- és más megújuló energiával kapcsolatos projektekhez, olyan technológiákat hozva létre, amelyek a környezetünkben lévő megújuló erőforrások jobb kihasználását szolgálják. A zöld energia környezeti előnyei mellett stabil energiaárakat is eredményezhet. Ezeket az erőforrásokat nem annyira érinti a geopolitikai válság, mert gyakran helyben állítják elő őket. A zöld energia a világ számos részén alacsony költségű megoldást jelent az energiaszükségletekre.

Fontos a zöld energia?

Korábban szénre, olajra vagy kerozinra támaszkodtunk az energiaellátásban. A zöld energia nagyon fontos bolygónk jövője szempontjából. Biztosan állíthatjuk, hogy a jövő az, amely tisztább alternatívát kínál a ma használt egyéb forrásokhoz képest. A fosszilis tüzelőanyagok nem nyújtanak fenntartható megoldást az emberek energiaszükségletére. 

Zöld áram a konnektorba

Ma már sok cég kínál zöld áramot tanúsítvánnyal (100%-os termelési eredetgarancia). Garantálják, hogy a vásárlás olyan termelőktől származik, akik megújuló forrásból állítják elő. Ha a végfogyasztó zöldáramot vásárol, természetesen ugyanolyan típusú áram folyik be a konnektorba, mint mindenki másnak.

 

Tehát miről is van szó pontosan? Különböző forrásokból származó villamos energia keveréke áramlik az elektromos hálózatban, de minél zöldebb, annál pozitívabb lesz a környezetre gyakorolt hatása. A klímaváltozás korszakában a szénlábnyom csökkentése még ilyen módon is megfelelő lépés a zöldenergia-semlegesség felé. Ez jelentős ökológiai váltás bolygónk jövője szempontjából.