Irodaszerek és iskola

Mi az 5% -os oldal lefedettség a nyomtatásnál és a nyomtató leterhelése

Ha valaha is választott nyomtatót, akkor bizonyára érdekelték az eszköz működésének paraméterei és technológiája.  Kereste az adatokat a minőségről, a nyomtatási sebességről és végül, de nem utolsósorban a nyomtatóhoz tartozó patronokról is. Azonban a patronok tartalmáról nem sok információt talált.  A gyártó tájékoztatja az egyes nyomtatómodellek patron típusáról. Ezek lehetnek fekete vagy színes tintapatronok, tintával töltve tintasugaras és többfunkciós nyomtatókhoz. A második lehetőség a lézerfesték-patronok, amelyek lézerfekete vagy színes por. Lézernyomtató eszközökben használják. Ezért a patron modell címkézése az első, amit a gyártó bemutat. Egy másik adat maga a patron mérete és ezzel összefüggő  újabb adat, amely a patron kapacitáskihasználására utal egy bizonyos számú nyomtatott oldalhoz. Ezt helyesen  tintapatron vagy lézerfesték-kihasználtságának nevezzük. Ez az információ mindig mutatja a teljes patronkapacitással kinyomtatott oldalak számát.  Itt most felmerül a kérdés, hogy mi alapján  határozza meg a gyártó ezt az értéket. Bizonyára most egy újabb információ jut az eszébe ez pedig az 5%-os oldal lefedettség a nyomtatásnál.

Mi az 5% -os lefedettség?

Ez egy átlagos oldal lefedés nyomtatáskor. Itt egy szöveg kinyomtatásáról van szó, amely lehet bizonyos bekezdés több mondatból szerkesztve, vagy egy teljes oldalas szöveg. Szinte az összes  gyártó ezeket az adatokat közli az ISO norma alapján.  A kutatás alapján kifejezetten meghatározza, hogy egy dokumentumon az átlagos nyomtatás (a betű alaptípusa, félkövér, grafika és fényképek nélkül) az A4-es oldal teljes területének körülbelül 5% -át fedi le. Tehát gyártó aki megadja a patronok kihasználtságát éppen ezek az adatok, az 5% -os lefedettség és az A4-es papírméret döntő.  Színes patronok esetében az egyes patronok kihasználtságát  külön kell megadni minden szín számára.

Az azonos méretű patronok kihasználtsága(kapacitása) változhat?

Az a tény, hogy például 15 ml-es azonos méretű patronokról van szó nem jelenti azt, hogy a kapacitásuk azonos lesz. Ez az információ a patronok gyártóiként eltérő lehet. Még két, ugyanazt a gyártótól származó, azonos patronmennyiségű modell nem feltétlenül azonos kapacitással bír. Összehasonlításképpen itt van néhány fekete tintapatron. Egy 15 ml-es Canon PGI-550PGBK (fekete) tintapatron kapacitása 300 oldal (A4 méret), 5% -os lefedettség mellett. Ez egy patron a Canon Pixma iP7250 készülékhez. A Canon Pixma iP2850 tintasugaras nyomtatópatron a Canon PG-545 XL (fekete) készülékhez, ugyanolyan 15 ml-es kapacitással, akár 450 oldalt is képes kinyomtatni. A lézerfestékkel két nyomtatót hasonlítottunk össze azonos árszinten. A Brother HL-L2340dw a Brother TN-2310 fekete lézerfestéket használja 1200 oldalas, 5% -os lefedettséggel a nyomtatáshoz, a HP LaserJet Pro M12w, amelynek a HP CF-279A festéke ugyanolyan 1000 oldalas lefedettséggel képes nyomtatni, tehát nem ugyanaz a mennyiség. Tehát a válasz igen, még akkor is, ha ugyanazon mennyiségű patron vagy eszköz ugyanabból a teljesítményből, minőségből és árcsoportból származik, a kihasználtsági tényező jelentősen eltérhet.

Mi az a havi nyomtatóterhelés?

Nyomtatók és többfunkciós nyomtatók esetén látni fogja a nyomtató ajánlott havi terhelését is. A felhasználók gyakran összetévesztik e két fogalmat, mint a kihasználtságot  és a terhelést. Míg a patronok kihasználtsága határozza meg a kinyomtatott oldalak számát, amíg a patron ki nem merül és nem lesz kicserélve, addig a terhelés a készülék zökkenőmentes működésére vonatkozik, a gyártó által javasolt bizonyos kritériumok szerint. Az egyik ilyen feltétel az oldalszám, amelyet az eszköznek minden hónapban ki kell nyomtatnia ahhoz, hogy a adott teljesítmény arányában használja és így a lehető leghosszabb ideig szolgáljon. Nem számíthat azzal, hogy a nyomtató mindaddig kiszolgálja Önt, amíg nagy mennyiségű dokumentumot nyomtat vele, és a megadott teljesítményt túlterheli. Ez csak akkor lesz reális, ha betartja a gyártó által ajánlott havi terhelést. Ezért a gyártó ezt az információt a terhelésről csak ajánlásként közli. Most mondhatja, hogy ugyan mi történhet? Egyszerűen: a nyomtató korábban lesz szervizelhető, mint ahogy azt szeretné. Ezért tanácsos fontolóra venni a kinyomtatni kívánt dokumentumok mennyiségét, és olyan eszközt választani, amely képes kezelni egy ilyen terhelést és a gyártó ezt garantálja az ajánlásaival.

Miért tér el az ajánlott és a maximális terhelés?

Az a tény, hogy az ajánlott havi terhelés 300–800 oldal, nem jelenti azt, hogy többet nem tud nyomtatni. A havi maximális korlát többször is magasabb lehet. Ha egy hónap alatt nagy mennyiségű nyomtatást kell véghez vinnie, akkor erre lehetőség van. Ezt a terhelést a gyártó is teszteli. Gondolkodhat azon, hogy miért ne vásárolna meg olyan nyomtatót vagy többfunkciós eszközt, ahol a gyártó a legnagyobb havi terhelést javasolja? Azért, mert ha nem használja ki teljes mértékben és havonta nem nyomtat nagy mennyiséget, akkor feleslegesen fizet többet a nyomtatóért. A legjobb olyan nyomtatót választani, amely kielégíti az Ön igényeit, akár otthon, akár üzleti vállalkozásban, és a gyártó által javasolt nyomtatási mennyiség mellett némi extra tartalékkal.