Irodaszerek és iskola

Mi az a nyomtatási hozam(sebesség) az ISO/ IEC 24734 szerint?

Az a szabvány, amellyel a nyomtatóknál találkoztak, az ISO/ IEC 24734, pontosan a percenként kinyomtatott oldalak számát mutatja. Ez magában foglal egy módszert a digitális nyomtatóberendezések termelékenységének mérésére különféle irodai alkalmazásokkal és nyomtatási feladatok jellemzőivel. Ez vonatkozik a nyomtatóeszközökre, ideértve az egyfunkciós nyomtatókat és a többfunkciós eszközöket is, függetlenül a nyomtatási technológiától (tintasugaras, lézer, LED nyomtatók). Az eszközök sokféle funkcióval felszerelhetők (adagolás, papírkiadás és csatlakoztathatóság, akár közvetlenül a számítógépes rendszerhez csatlakoztatva, akár LAN-on vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül. A szabvány monokróm (fekete-fehér) és színes digitális nyomtatóeszközökhöz készült. Összehasonlítja a hatékonyságot a különféle elérhető üzemmódokban (egyoldalas, duplex, hordozóméret stb). Ez magában foglalja az irodai alkalmazásokat is, ahol a környezet tesztrendszere, az üzemmódok és a feladatkeverékek minden eszközön azonosak. Az ISO/ IEC 24734 tartalmaz tesztfájlokat, tesztbeállítási rendszert, futtatási tesztet és jelentéstételi követelményeket a digitális nyomtatási hatékonyság mérésére. Nem használható olyan készülékekhez, amelyek nem képesek A4/ 8,5 "x 11" méretű nyomathordozóra nyomtatni, vagy olyan eszközökre, amelyek nem képesek összehasonlítani a nyomtatás több példányát. Ez egy összefoglaló arról, hogy mit értünk ezen  szabvány alatt.

A nyomtatók és a multifunkciós készülékek gyártói a nyomtató specifikációiban - a percenkénti nyomtatott oldalak számára vonatkozó adatok mellett - a fent említett szabvány szerinti adatokat is tartalmazzák. A különbség a nyomtatás tesztelésének minőségében és beállításaiban van. Ezeket a szabványokat időnként frissíthetjük és javíthatjuk. Egy bizonyos idő elteltével rendszeresen ellenőrzik őket. A nyomtatógyártók általában egy rövid figyelmeztetést is adnak ki  a termékkel kapcsolatos megjegyzésben:

A dokumentum nyomtatási sebességét egyszerű irodai papírra az ESAT-átlag alapján mérik az irodai kategóriák tesztelése során az ISO/ IEC 24734 szabvány szerint. Ezen a szabványon kívül a berendezésekre vonatkozóan vannak más szabványok is, például a másolás, szkennelés, optikai felbontás, folyamatos nyomtatás hasznosítás, zaj és más szabványok.

Térjünk vissza az ISO/ IEC 24734 szabványhoz és a nyomtatási sebességhez ennek a szabványnak megfelelően. A szabvány által digitális nyomtatóként felsorolt nyomtatók az eredeti névleges sebességüktől eltérő sebességgel tudják kinyomtatni az oldalakat. Ennek több oka is van. Ezek magukban foglalják a gazdaszámítógép hardverét, konfigurációját, illesztőprogramját,  lkalmazásokat, a PC operációs rendszerét, a csatlakoztatott nyomtató típusát (USB, LAN, Wi-Fi), és végül, de nem utolsósorban az eszköz számítási teljesítményét. A nyomtatási sebességet olyan technológia is befolyásolhatja, mint a nyomtatás (tintasugaras, lézer) és a nyomtatási mód (fekete-fehér vagy színes). És ez még mindig nem minden. A nyomtatási sebességet és a kinyomtatott oldalak számát befolyásolja az egyoldalas vagy kétoldalas nyomtatás megválasztása, a nyomtatási minőség beállításai, a használt papír típusa, a hordozó mérete, valamint a dokumentum tartalma és összetettsége. Mindez befolyásolhatja az eszközök pontos nyomtatási sebességét.

 

Az ISO/ IEC 24734  szabvány ezért egy módszert határoz meg a nyomtató hatékonyságának mérésére különféle tesztfájlok, irodai eszközök és alkalmazások felhasználásával, valamint az alapértelmezett módban a jellemző nyomtatási feladatokra az egyszerű irodai papírra. Alkalmazható mind a monokróm, mind a színes nyomtatókra és a multifunkciós készülékekre, függetlenül attól, hogy tintasugaras vagy lézer technológiát alkalmaznak-e. És itt arra a következtetésre jutunk, hogy ez a szabvány lehetővé teszi a nyomtatók (digitális nyomtatóeszközök) gyártóinak, hogy következetes mérési módszer alkalmazásával mérjék a különféle eszközök termelékenységét.

 

A tesztek elvégzése

Az alapértelmezett üzemmódba beállított gépet normál papírral tesztelik. A színes nyomtató tesztéhez a fekete-fehér nyomtatást fekete-fehér módba kell állítani. Ha az eszköz automatikus kétoldalas nyomtatási funkcióval rendelkezik, akkor az egyoldalas és a kétoldalas nyomtatást is tesztelni kell. A készülék minden elérhető üzemmódját mindig teszteljük. A tesztelésre négyoldalas dokumentumok szolgálnak, amelyeket közvetlenül az irodákban leginkább használt programokból, az Adobe Readerből, a Microsoft Wordből és a Microsoft Excelből nyomtatnak ki. Változatos számú fájlt használnak a különböző hosszúságú munkák létrehozásához.

 

A teszteléshez három hosszúságú nyomtatási feladatot használnak

Rövid feladatok

(Minden egyes tesztelt fájl 1 x nyomtatása)

Közepes feladatok 

(a tesztelt fájl többszörös nyomtatása, min. nyomtatási idő 30 másodperc)

Hosszú feladatok

(A tesztelt fájl többszörös nyomtatása PDF formátumban, úgy, hogy a teljes egyoldalas nyomtatási fájl teljes kinyomtatása után egy másik nyomtatás kb. 4 percig tart)

A tesztelés során három különféle módszert használnak a nyomtatási idő mérésére

Mérje meg a négyoldalas dokumentum nyomtatásához szükséges átlagos időt. Ez magában foglalja a munka elindítását a gazdaszámítógépen, az első nyomtatási munka feldolgozását az utolsó 4. oldal kinyomtatásáig. Ez az első beállított idő a mérés eredménye, és FSOT-ra (First Set Out Time) hivatkozunk.

A tesztfájl többszöri kinyomtatására szolgáló képek percenkénti átlagos száma (4 oldal), amely azt az átlagos sebességet méri, amelyen az eszköz oldalakat készít, a nyomtatási munka kezdetétől az utolsó oldal teljes kiadásáig, beleértve az első nyomtatási munka feldolgozási idejét, képkocka per perc (IPM) mérés.

IPM (image per minute) - az 1 percben alatt kinyomtatott képek számát EFTP-nek (effektív átviteli sebesség) hívják. A négyoldalas tesztfájl többszöri nyomtatásához szükséges percenkénti átlagos képszám, a tesztfájl első kinyomtatásakor az utolsó oldal kinyomtatásától a feladat utolsó oldalának kinyomtatásáig mérve, amely a nyomtatási sebesség mérése, az első nyomtatási munka feldolgozási idejét kivéve. IPM - a mérés eredményeként kapott 1 percenkénti képek számát ESAT-ként (becsült telített teljesítmény) adják meg.

 

Mint láthatja, a mérés pontosan meghatározza, hogyan is megy végbe. Az összes mérési eredményt minden egyes fájlra vonatkozóan, valamint az összes fájl átlagát jelenteni kell. FSOT rövid feladathoz, ESAT érték közepes feladathoz és EFTP rövid, közepes és hosszú feladathoz. A nyomtatógyártók általában közlik az egyoldalas nyomtatás ESAT - IPM értékét. Előfordulhat, hogy a gyártó a duplex nyomtatás értékét is megadja.

 

Találtunk egy példát, ahol a gyártó egyértelműen megadja az összes adatot az eszköz specifikációjában

Epson EcoTank L3156 modell

A nyomtatási sebesség az ISO/ IEC 24734 szerint

Fekete-fehér nyomtatás - 10 oldal/ perc

Színes nyomtatás - 5 oldal/ perc

 

Nyomtatási sebesség (a gyártó különféle minőségi beállítások mellett határozza meg, alacsonyabb nyomtatási felbontás)

Fekete-fehér - 33 oldal/ perc (közönséges papír)

Színes nyomtatás - 15 oldal/ perc (közönséges papír)

Fotónyomtatás - 69 másodperc 10 x 15 cm-es fotón (az Epson által ajánlott fotópapír) Ennek a modellnek a maximális nyomtatási felbontása 5760 x 1 440 dpi.

 

Ki rejtőzik az ISO rövidítés mögött?

Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, amely nemzetközi szabványokat dolgoz ki és tesz közzé. Hivatalosan 1947-ben alapították Svájcban, Genfben. A nemzeti szabványügyi szervezetek világszövetsége 164 országból és 781 műszaki bizottságból és albizottságból áll. Minden szabványt megjelölünk az ISO rövidítéssel és annak számával. Ezek a nemzetközi szabványok biztosítják a szolgáltatások és termékek jó minőségét, megbízhatóságát és biztonságát. Röviden: az IEC, amely pontosan kapcsolódik a nyomtatási sebesség szabványához, a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság megnevezése. Az ISO vele együtt működik együtt a digitális nyomtatóeszközök szabványainak kidolgozásában. Az ISO-ról és az IEC-ről többet megtudhat közvetlenül a saját webhelyükön.