Irodaszerek és iskola

Mi az a plotterpapír és milyen a felhasználása

A plotterpapír a plottergépekben használt speciális papírfajta. Ezek olyan nyomtatóeszközök, amelyeket olyan számítógépekkel együtt használnak, amelyek képesek vektorgrafikát nyomtatni. Az építészek és épülettervezők széles körben használják terveik elkészítéséhez. Leggyakrabban olyan szoftverekkel együtt használják őket, mint például az AutoCAD és mások a pontos tervek, formatervek és kapcsolási rajzok műszaki rajzolásához. Alapvetően szinte bármilyen nagy formátumú projekt elkészítésére használható részletes nyomtatáshoz.

 

A plotterre jellemző, hogy speciális tollal nyomtat plotterpapírra. A plotterrel rögzített vektorgrafikák nyomtatásához különböző típusú papírokat használnak. Különféle méretben, vastagságban, súlyban és textúrában kaphatók. A csomagolás általában tekercsben van. A plotter gépről készült végső rajz egy dobplotteren készül el, amely köré a papírt tekerik.

 Van egy olyan papírfajta is, amelyet síkágyas plottereken használnak. Az ilyen papírt sima felületre kell helyezni. Az elektrosztatikus plotter lehetővé teszi, hogy negatív töltésű plotterpapírra rajzoljon pozitív töltésű festékkel. Plotterpapír kapható tintához és klasszikus tollas plotterekhez. A kötéspapír a sokoldalúan használható papírok egyike. Használhatja fekete-fehér tintás rajzoláshoz mérnöki építészeti felhasználásra. Körülbelül 500 méter hosszú és 60-90 cm széles tekercsben kapható.

 A tintasugaras plotter pergamenpapír az előnyben részesített választás nagy mennyiségű kéknyomtatáshoz, mivel kiváló minőségben képes nyomtatni. Mérete körülbelül 60 cm x 45 m. A pergamenpapírhoz képest kedvezőbb áron lehet hozzájutni áttetsző plotterpapírhoz, mely lapban és tekercsben is kapható.

 A fényes prezentációs plotterpapírt leggyakrabban a tollrajzoló gépekben használják prezentációs és kiállítási célokra, valamint reklámozási célokra. Ez a típus képes megragadni a felhasználó által készített rajzok összes éles vonalát és nagy kontrasztját. A végeredmény egy olyan termék, amely nem csak a szemnek kellemes, hanem tiszta és professzionális megjelenésű is.

 

 

A plotter nyomtatók rendkívül hatékonyak. A műszaki irodai papírral együtt elképesztő pontosságot és tisztaságot biztosítanak. Azok az iparágak, amelyek dolgokat terveznek és építenek, éppen ezért alkalmazták ezt a technológiát. A plotternyomtatással leggyakrabban olyan iparágakban találkozhat, mint az építészet, az építőipar, az elektronikus rajzok, a mérnöki munka, a belsőépítészet és a terméktervezés. A berendezés hihetetlen pontosságának köszönhetően még a professzionális térképkészítők is a plottereket a munkafolyamataik rendszeres részévé tették. Ezenkívül mylar fóliát is használnak a rendkívül részletes és pontos térképfedések létrehozásához. A plotterek lehetővé teszik a tervezők számára, hogy tökéletes másolatokat készítsenek mindenféle dokumentumról. Az idők során számos újítás született az anyagok és a tinták terén. Még a plotterek által kezelhető projekttípusok fejlesztésére is. A plottereket úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljenek a magas műszaki színvonalú iparágak igényes szükségleteinek.

Ezenkívül meg kell érteni, hogy a plotterek olyan szakemberek igényeit szolgálják ki, akiknek nagy formátumú nyomtatásra van szükségük. A nagyformátumú nyomtatás minden olyan projekt, amely 8,5 x 11 hüvelykesnél nagyobb papírt igényel. Lehetővé teszi részletes tervek, térképek, plakátok készítését. Valójában egy plotterrel bármit létrehozhat nagy formátumban, hogy könnyebben láthassa a bonyolult részleteket.

 

A plotterpapír egy speciális papírfajta plotterekhez. A plotterek számos hordozóra nyomtathatnak, például kartonra, vinilre és természetesen plotterpapírra. Mint minden nyomtató esetében, a projekthez különböző típusú plotter papírtekercsek állnak rendelkezésre. Ha jó döntést szeretne hozni, több lehetőség közül választhat. A papírnak számos olyan tulajdonsága van, amelyeket fontos megérteni a plotter papírméretének kiválasztásakor. Nézzük tehát a plotternyomtatókhoz használt papír leggyakoribb tulajdonságait.

 

A legtöbb esetben a plotter mérete határozza meg az Ön igényeinek megfelelő papírméretet. Fontos azonban megérteni a plotterpapírok különböző méreteit. A projekthez megfelelő papír kiválasztásával időt és pénzt takaríthat meg. Itt át kell gondolnia a projekt igényeit, valamint a rajzfelszerelést. Ezen információk birtokában magabiztosan vásárolhatja meg a megfelelő tekercs plotter papírt a papír hossza, szélessége és súlya, valamint a papírtekercs magátmérője alapján. A megfelelő típusú plotterpapír kiválasztása a felhasználás típusától függ.

 

A plotterek sajátossága, hogy még nagy formátumú papír használata esetén is kiemelkedően jó felbontást tartanak fenn. Vásárolhat plotter papírt az alapvető tervekhez. Az ilyen típusú papírok csak fekete tintával használhatóak. Egy másik lehetőség a speciális fotópapír kiváló minőségű képek készítéséhez. Hasonlóképpen választhat olyan plotterpapírt is, amelyet kifejezetten élénk színek biztosítására terveztek. Alternatív megoldásként választhat tartós, hosszú távú tárolásra szánt plotterpapírt is.