Irodaszerek és iskola

Microsoft Teams

A munka áthelyezése a vállalati környezetből nemcsak előnyökkel járt a munkavállalóknak és a munkáltatóknak, hanem számos kisebb-nagyobb problémát is. A munkaadóknak a biztonság mellett kommunikációs és együttműködési eszközökkel is meg kellett küzdeniük. Ez alapvetően az iskolákra és az online térben folyó távoktatásra is vonatkozik. Az egyik ilyen eszköz a Microsoft Teams. Ez egy olyan megoldás, amely kommunikációt, videokonferenciát és csapatmunkát kínál. A Microsoft Teams egészen a közelmúltig az Office 365 része volt, a Windows 11 új verziójában már előre telepített alkalmazássá vált a rendszeren belül. Tehát nézzük meg, mi a hozama ennek a kommunikációs eszköznek, és milyen hatékonyan lehet használni.

Alkalmazás vagy web felület

Ha frissítette számítógépét vagy laptopját az új Windows 11-re, az előre telepített Microsoft Teams alkalmazást a tálcán találja. Kattintás után bejelentkezhet a Microsoft fiókjába, ha nem rendelkezik vele, akkor létrehoz egy újat. A regisztrációhoz bármilyen e-mail címet, telefonszámot vagy Skype-fiókot használhat. Ha Windows 10-et használ, töltse le az operációs rendszerével kompatibilis alkalmazást a Microsoft hivatalos webhelyéről. Ingyenesen regisztrálhat, vagy közvetlenül a weboldalon jelentkezhet be. A Microsoft Teams a web felületen keresztül az alkalmazás használata nélkül is használható. A Microsoft Teams a Windows 11 alapszintű ingyenes verziójában található. A teljes verzió a fizetős Office 365 Business Basic, Standard és E3 csomag része.

 

microsoft.com

Mit kínál a Microsoft Teams

Ezen az együttműködési kommunikációs eszközön belül csevegést, hívásokat, videohívásokat folytathat munkatársaival. Ossza meg dokumentumokat, fényképeket, videókat és jegyzeteket a gyors csapatmunka érdekében. A fájlokat valós időben szerkesztheti a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote segítségével.

 

Az ingyenes verzió a következő funkciókat kínálja:

- Korlátlan számú csevegőüzenet, csoportos csevegés, kulcsszókeresés, csevegési előzmények

- Beépített online értekezletek, hang- és videohívások (a háttér elmosódásával) egyének és csoportok számára értekezletenként vagy hívásonként akár 60 percig (ingyenes verzió)

- Korlátlan online találkozóidő akár 30 óráig (hosszabbítás a Covid19 világjárvány idején)

- akár 100 fő is csatlakozhat az online találkozóhoz az ingyenes verzió részeként (COVID19 alatt 300 főre kiterjesztve)

- 10 GB felhőterület a csapatfájlok számára, és további 2 GB minden személy számára személyes felhőterületként

- Valós időben hozhat létre és szerkeszthet tartalmat Office-alkalmazásokkal, például Word, Excel, PowerPoint és OneNote segítségével

- Alkalmazások korlátlan integrációja több mint 650 vállalati alkalmazás közül választható, beleértve az Adobe Creative Cloudot, a SignEasy-t, az Evernote-ot, a Trellót és még sok mást.

- Kommunikáció és együttműködés bárkivel a szervezeten belül vagy kívül, a Microsoft biztonságos és globális infrastruktúráját lefedve

- Védelem a tárolt és továbbított adatok titkosításával

 

A fizetős verzió a következőket is kínálja:

- további felhőterület 1 TB tárhelytől (az előfizetési csomagtól függően)

- továbbfejlesztett fájl-együttműködési lehetőségek az Office asztali alkalmazásokban

- egyéb harmadik féltől származó alkalmazások integrálása

- fejlett informatikai menedzsment

- vállalati szintű megfelelés biztosítása és fenntartása

 

Az ingyenesről a fizetős verzióra való váltás egyszerű, közvetlenül az alkalmazásban vagy a webes felületen, a Microsoft 365 Business Basic, a Microsoft Business Standard vagy a Microsoft 365 E3 fizetős verziójára való frissítéssel (a Microsoft Teams része ezeknek).

 

Miért jó választás a Microsoft Teams?

Egy nagyon hatékony eszközt kap, amellyel irodáját számos funkcióval rendelkező online térbe helyezheti át. Nemcsak szöveges csevegést előzményekkel, hívásokat és videohívásokat, hanem menedzsert is tartalmaz a vállalati online értekezletek megszervezéséhez, valamint helyet biztosít a dokumentumok számára és azok gyors megosztását és szerkesztését, valós időben. Magán- és állami munkacsoportok létrehozását is lehetővé teszi. Ossza meg naptárát, és hozzon létre meghívókat egy online értekezletre. Ossza meg felületét, dokumentumokat és rögzítsen online találkozókat a nem résztvevő felhasználók számára.

 

microsoft.com

A Microsoft Teams nem korlátozza Önt az operációs rendszer által. Nemcsak a Windows-t támogatja, hanem használhatja a Mac, Linux vagy Android és iOS rendszerű mobileszközök verzióit. A készülékre telepítés nem szükséges, a webes felületen keresztül használható.

További pozitívum a cégen belül igénybe vehető egyéb szolgáltatásokkal való együttműködés. Számos szolgáltatás közvetlenül integrálható a Microsoft Teams keretében. A szolgáltatás-könyvtár már ma is számtalan harmadik féltől származó alkalmazást tartalmaz, amelyekkel a Microsoft partnerkapcsolatokat épített ki (Trello, Zoom, Evernote, Polly, Wiki, SoapBox, Adobe Creative Cloud, YouTube, Remind, Translator, SingEasy és mások). Választhat a könyvtárból a javasolt alkalmazások vagy szakaszok alapján.

Nemcsak a Home Office formájában dolgozó cégek és felhasználók, hanem az oktatási intézmények is teljes mértékben kihasználhatják a Microsoft Teams platformot. Diákok és tanárok számára a Microsoft az Office 365 A1 ingyenes verzióját kínálja integrált Microsoft Teams megoldással és speciális tantermi funkciókkal. Ebben a verzióban a tanárok online órákat, online osztályokat hozhatnak létre, interaktív táblával dolgozhatnak, megoszthatnak egy felületet, és feladatokat oszthatnak ki a tanulóknak.

Befejezés

A Microsoft Teams platform zökkenőmentesen működik, és minden funkciója zökkenőmentesen integrálódik egy hatékony együttműködési kommunikációs központba. A videokonferencia-szoftver integrációja a Microsoft 365-tel lehetővé tette a Microsoft számára, hogy olyan minden az egyben felhasználói felületet hozzon létre, amely megkülönbözteti a Microsoft Teamst versenytársaitól.

A Microsoft Teams néhány hátrányának egyike, hogy a felhasználói felület és a háttérbeállítások kezdettől fogva egy kicsit nagyobb kihívást jelenthetnek a rendszergazdák számára. Mivel rengeteg funkciót, integrált alkalmazásokat és harmadik féltől származó képességeket tartalmaz, az üzleti vezetőknek több időt kell fordítaniuk a platform megismerésére, mielőtt bevezetnék azt a vállalkozásukban. Ami az egyéneket illeti, a felhasználói környezet és a használat intuitív és könnyen navigálható.

A Microsoft Teams a teljesítmény és a funkcionalitás megbízható platformja.  Pozitívum az összes adat titkosítása a Microsoft adatközpontjaiban. A videót és a hangot a Secure Real-time Transport Protocol (SRTP) technológia védi. A Microsoft Teams támogatása is jó, a felhasználók hozzáférhetnek telepítési útmutatókhoz, képzésekhez, online szemináriumokhoz és tanfolyamokhoz, valamint felhasználói fórumokhoz.