Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Miért érdemes PDF fájlokat használni és nyomtatni?

Tudta, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormánya a PDF technológia legnagyobb felhasználója? A PDF dokumentumformátumot eredetileg az Adobe fejlesztette ki 1992-ben, hogy segítse az Internal Revenue Service-t az adószezonban. Valójában az IRS-nek a mentességek és a különféle formák széles skáláját kellett kezelnie és kezelnie mind a vállalkozások, mind az egyéni adófizetők számára. Az Adobe technológiájának és a PDF formátum bevezetésének köszönhetően a kormány és az emberek minden dokumentumot úgy láthattak, mint ahogyan a nyomtatott oldalon megjelennének.

De mi is az a PDF dokumentum?

A PDF a "Portable Document Format" rövidítése, ahol a fájl az alkalmazásszoftvertől, hardvertől és operációs rendszertől függetlenül megtekinthető és kinyomtatható. A forradalmi PDF technológiát nemcsak az Egyesült Államok szövetségi kormánya használja, hanem a felhasználók és a vállalatok világszerte. Tehát miért használják az emberek és a vállalkozások nap mint nap? A PDF-fájlok használatának számos előnye van, beleértve az ideális méretet, a kompatibilitási problémák megoldását és a jobb minőséget.

Megnézzük, milyen előnyökkel jár a személyes és professzionális használatra szánt PDF-ek létrehozása és nyomtatása, és hogy a Mopria Print Service hogyan teheti gyerekjátékká a fájlok nyomtatását. 

Minden marad a régiben

Hányszor készített már olyat a Wordben, amire büszke volt, de azután pedig rájött arra, hogy papírra nyomtatva nem úgy néz ki? A PDF-fájlok megőrizhetik az összes vizuális elemet, ami azt jelenti, hogy a szöveg, grafika és képek pontosan úgy kerülnek mentésre és kinyomtatásra, ahogy a digitális PDF-fájlban látja.

Tökéletes méret

A PDF-dokumentumok nemcsak papíron tárolhatják a tartalmat, hanem minimálisra csökkenthetik a fájlméretet is, ami megkönnyíti a nyomtatást. Valójában a nagyobb fájlok nyomtatóra küldése nehézkes és tovább tart. A PDF-fájlok a felbontás minőségének befolyásolása nélkül tömöríthetők.

Egyszerű létrehozás és megosztás

Korábban már említettük, hogy a PDF-fájlok használata lehetővé teszi a megjelenésük szerinti elrendezés és stílus tartalom nyomtatását, függetlenül a számítógéptől, az operációs rendszertől vagy a szoftver verziójától. Ezen a kényelmes előnyön túlmenően, és ellentétben a weboldalakkal vagy más fájlformátumokkal, a PDF fájlok nem igényelnek CSS vagy JavaScript ismereteket. PDF létrehozásához tudnia kell nyomtatni.

Most, hogy tudja, miért érdemes PDF-fájlokat létrehozni és azokkal dolgozni, itt az ideje, hogy megnézze, hogyan nyomtathatja ki őket egyszerűen a Mopria Print Service segítségével. Ezzel a praktikus alkalmazással könnyedén csatlakoztathatja Android-eszközét a Mopria 120 millió tanúsítvánnyal rendelkező nyomtatója egyikéhez, és közvetlenül az eszközéről nyomtathat PDF-eket.

Mindössze annyit kell tennie, hogy...

- nyissa meg a Chrome alkalmazást, és kattintson a menü ikonra

- erősítse meg a Nyomtatás elemet

- megoszthat, megnyithat, megtekinthet vagy exportálhat egy képet a Mopria Print Service szolgáltatásba, és mentheti PDF formátumban

- erősítse meg a nyomtató nevét

De egyszerű, igaz. Próbálja ki ezt az alkalmazást, és töltse le innen, hogy számos nyomtatási funkciót fedezhessen fel.

 

Nyomtatás az Adobe Acrobat PDF programmal

Ha közvetlenül számítógépről nyomtat az Adobe Acrobat programban, testreszabhatja a nyomtatást aszerint, hogy egyszerű PDF dokumentumról, kétoldalas nyomtatásról vagy portfóliónyomtatásról van-e szó.

Színes PDF dokumentumokat is nyomtathat a szürke árnyalataiban (fekete-fehér). Ami az oldalméretet illeti nyomtatáskor, akkor azt állíthatja, hogy nagyobb vagy kisebb legyen. A skála automatikusan módosítható a papírméretnek megfelelően a % érték segítségével. Csak kattintson a "Nyomtatás" párbeszédpanel "Méret" elemére, és állítsa be a léptéket.

A Fit (Igazítás) funkció minden oldalt kicsinyít vagy nagyít, hogy illeszkedjen az aktuálisan kiválasztott papírméret nyomtatható területéhez. PostScript® nyomtatók esetén a nyomtatható papírterületet a PPD-fájl határozza meg. Az oldalakat méretezés nélkül nyomtatja ki. A papírra nem férő oldalak vagy kijelölések levágásra kerülnek. Ezt a beállítást alapértelmezettként állíthatja be a "Nincs" nyomtatási előbeállítással.

 

Zsugorítsa össze a nagy oldalakat

Lekicsinyíti a nagy oldalakat, hogy illeszkedjenek az aktuálisan kiválasztott papírmérethez, de nem nagyítja fel a kis oldalakat. Ha egy olyan terület van kiválasztva, amely nagyobb, mint a kiválasztott papírméret nyomtatható területe, a program lecsökkenti, hogy beleférjen a nyomtatható területbe. Ha laponként N oldalt nyomtat, ez az opció mindig aktív. Ezt a beállítást alapértelmezettként állíthatja be a nyomtatási előbeállítások használatával.

 

Egyedi lépték

Átméretezi az oldalt a megadott százalékos értékre. Válassza ki a papírforrást PDF-oldalméret alapján (Windows). A PDF oldalmérete határozza meg a kimeneti tálcát, nem pedig az Oldalmegjelenés beállításai. Ez a beállítás akkor hasznos, ha több oldalméretet tartalmazó PDF-fájlokat nyomtat olyan nyomtatókon, amelyekben különböző papírméretek kimeneti tálcái vannak.

 

Plakátok és reklámszalagok nyomtatása

Kinyomtathat egy nagy formátumú dokumentumot, például posztert vagy szalagcímet, ha az oldalt több papírlapra osztja ("csempézés"). A Poszter opció kiszámítja, hogy hány papírlapra van szükség. Beállíthatja az eredeti méretét, hogy a legjobban illeszkedjen a papírhoz, és megadhatja, hogy a "csempék" mekkora átfedésben legyenek. Ezután egymás mellé helyezheti a lapokat.

A Nyomtatás párbeszédpanelen kattintson a Poszter lehetőségre, és adja meg a csempézési beállításokat.

Mozaik léptéke – Beállítja az oldalak léptékét a megadott mennyiségnek megfelelően.

Átfedés – Meghatározza, hogy az egyes csempék milyen mértékben fedik át a környező csempéket.

Jelek vágás közben – Jeleket szúr be az egyes oldalakra, hogy megkönnyítse az átfedő részek kivágását.

Címkék – Minden "csempére" fájlnevet és oldalszámot helyez el.

 

Csak a nagy oldalakat helyezze el csempeként

Csempenyomtatást használ azokhoz az oldalakhoz, amelyek nagyobbak, mint a kiválasztott papírméret a megadott oldalskálán. Ezek az oldalak több papírlapra vannak leképezve.

 

Több oldal nyomtatása egy lapra

Egy PDF-dokumentum egynél több oldala nyomtatható egy papírlapra. A több oldal egy lapra történő nyomtatását N-oldalas nyomtatásnak is nevezik (például 2 vagy 6 oldal). Megadhatja, hogy az oldalak hogyan legyenek rendezve, akár vízszintesen az oldalon, akár függőlegesen az oszlopokban.

 

Oldalak egy lapon

Előre meghatározott számú oldalt vagy a felhasználó által megadott számú oldalt (maximum 99) nyomtat vízszintesen vagy függőlegesen. Ha kiválaszt egy előre meghatározott számot a menüben, az Acrobat autom oldalakatikusan kiválasztja a legmegfelelőbb papírtájolást.

Az oldalak rendje

Meghatározza az oldalak papíron való tárolásának sorrendjét. Az oldalakat vízszintesen balról jobbra, felülről lefelé helyezi el. A vízszintes flip jobbról balra, felülről lefelé helyezi az oldalakat. Az oldalakat függőlegesen felülről lefelé, balról jobbra helyezi. A függőleges flip felülről lefelé, jobbról balra helyezi az oldalakat. Mindkét fordított oldalsorrend-beállítás alkalmas ázsiai nyelvű dokumentumok nyomtatására.

Oldalmargók nyomtatása

Vágódobozt nyomtat (oldalmargót PDF-dokumentumban).

Az Acrobat programban laponként több oldal nyomtatása független a nyomtató-illesztőprogram N-oldalas nyomtatási funkciójától. Az Acrobat nyomtatási beállításai nem tükrözik az N oldal/lap beállítást a nyomtató-illesztőprogramban. Válassza ki a többoldalas beállításokat az Acrobatban vagy a nyomtató-illesztőprogramban, de ne mindkettőt.

 

Brosúra nyomtatás

Többoldalas dokumentumot füzetként nyomtathat. Az oldalak úgy vannak kirakva, hogy egy lapra kettő is elférjen. A kétoldalas lapok kitöltése, összehajtása és tűzése után a megfelelő oldalsorrendű könyvet kapja.

A Nyomtatás párbeszédpanelen kattintson a Brosúra lehetőségre, és adja meg a brosúra beállításait.

 

Jegyzetek nyomtatása

A jegyzeteket kinyomtathatja áttekintő listaként vagy a megfelelő helyekre (például cetlikre).

Tegye a következők egyikét:

Áttekintés – A Jegyzetek és űrlapok részben kattintson a Jegyzetek áttekintése lehetőségre.

Rajzolt jelölések – A Jegyzetek és űrlapok alatt válassza a Dokumentum és jelölések lehetőséget.

Mellékes megjegyzések – Használja ezt az eljárást:

Nyissa meg a Beállítások párbeszédpanelt, kattintson a Jegyzetek hozzáadása kategóriára a bal oldalon, és válassza a Jegyzetek és előugró ablakok nyomtatása lehetőséget.

Törölje a Jegyzet felugró ablak elrejtése, amikor a Jegyzetlista meg van nyitva, jelölőnégyzetet.

Nyissa meg a nyomtatni kívánt legördülő listát.

Állítsa be az oldalon való elhelyezésüket úgy, hogy ne fedjék egymást, és ne nyúljanak ki az oldalból.

Kattintson a Nyomtatás eszköz ikonjára.

A Jegyzetek és űrlapok alatt válassza a Dokumentum és jelölés lehetőséget.

 

Az oldal egy részének kinyomtatása

Kinyomtathatja az oldal egy részét egy PDF dokumentumban. A Pillanatfelvétel eszközzel (Szerkesztés > Pillanatfelvétel készítése) csak a nyomtatni kívánt területet jelölje ki. Ez a terület szöveget, grafikát vagy mindkettőt tartalmazhat. Kinyomtathatja a kiválasztott területet teljes méretben, vagy átméretezheti, hogy illeszkedjen a papírra.

 

 

Válassza a Szerkesztés > Pillanatfelvétel készítése parancsot

Jelölje ki az oldal területét egy téglalap rajzolásával

Válassza a Fájl > Nyomtatás parancsot

A Nyomtatás párbeszédpanelen kattintson a Kiválasztott grafika elemre.

 

Nyomtatás fájlba

Létrehozhat egy eszközspecifikus PostScript-fájlt a dokumentumból. Az eredményül kapott fájl kódot tartalmaz az eszköz speciális funkcióinak engedélyezésére és vezérlésére, csökkentve az eszköz kompatibilitását a célon kívüli eszközökkel. A PostScript fájlok létrehozásakor a jobb eredmények érdekében használja a Mentés másként > További beállítások > PostScript beállításokat.

Kattintson a További beállítások gombra, válassza a Nyomtatás fájlba lehetőséget, majd kattintson az OK gombra.

 

Rétegek nyomtatása

Amikor rétegeket tartalmazó PDF-dokumentumot nyomtat, általában csak a képernyőn látható tartalom kerül kinyomtatásra. A réteges PDF-dokumentum szerzője szabályozhatja, hogy mi kerüljön nyomtatásra, függetlenül attól, hogy mi jelenik meg a képernyőn. A PDF dokumentum készítője kérheti vízjelek nyomtatását, vagy megakadályozhatja a bizalmas információk kinyomtatását. Ha a dokumentumot a képernyőn jelenleg láthatótól eltérő nyomtatásra tervezték, egy üzenet jelenhet meg a Nyomtatás párbeszédpanelen. A Nyomtatás párbeszédpanel előnézeti képén mindig az oldal nyomtatási állapota látható.

Meghatározza, hogy a papír mely oldalára kíván nyomtatni. Válassza a Mindkét oldal lehetőséget, ha automatikusan szeretne nyomtatni a papír mindkét oldalára (a nyomtatónak támogatnia kell az automatikus kétoldalas nyomtatást). Válassza a Front Page Only lehetőséget, ha a papír elején megjelenő összes oldalt ki szeretné nyomtatni. Miután kinyomtatta ezeket az oldalakat, fordítsa meg őket, válassza újra a Fájl > Nyomtatás menüpontot, és válassza a Csak visszaoldal lehetőséget. A nyomtató típusától függően előfordulhat, hogy meg kell fordítania és át kell rendeznie az oldalakat, hogy a hátoldalra nyomtathasson.

 

Nyomtasson PDF fájlokat a PDF portfólióban

A PDF-portfólió több dokumentumot tartalmaz egyetlen PDF-fájlba csomagolva. Kinyomtathat egy PDF portfólió részét képező PDF dokumentumokat egyenként vagy együtt. A dokumentumok ábécé sorrendben kerülnek kinyomtatásra, függetlenül a fájlsorrendtől.

 

Nyissa meg a portfólió PDF-fájlját. Ha csak néhány PDF-dokumentumot szeretne nyomtatni, válassza ki azokat.

Válassza a Fájl > Nyomtatás menüpontot, majd válasszon a következő parancsok közül:

Minden PDF fájl.

A PDF portfólióban lévő összes PDF dokumentum kinyomtatásra kerül.

Kiválasztott PDF fájlok

A kiválasztott PDF dokumentumok kinyomtatásra kerülnek. Ez a lehetőség csak akkor érhető el, ha több fájl van kiválasztva az aldokumentumlistában.

Válassza ki a megfelelő nyomtatási beállításokat, majd kattintson az OK gombra.

 

Nyomtatás a Könyvjelzők lapról

A könyvjelzővel ellátott oldalakat közvetlenül a Könyvjelzők lapról nyomtathatja ki. A könyvjelzők hierarchiában jelennek meg a szülő és a gyermek (függő) könyvjelzőkkel. Ha kinyomtatja a szülő könyvjelzőt, az alárendelt könyvjelzőkkel társított oldalak teljes tartalma is ki lesz nyomtatva.

Nem minden könyvjelző jeleníti meg az oldal tartalmát, ezért nem nyomtathatja ki őket. Például egyes könyvjelzők megnyitnak egy fájlt vagy lejátszanak egy hangot. Ha nyomtatható és nem nyomtatható könyvjelzőket is kiválaszt, a nem nyomtatható könyvjelzőket a rendszer figyelmen kívül hagyja.

Nyissa meg a könyvjelzővel ellátott PDF-fájlt. Ha szükséges, válassza a Nézet > Megjelenítés/elrejtés > Navigációs panelek > Könyvjelzők lehetőséget a könyvjelzők megjelenítéséhez a navigációs ablakban.

Jelöljön ki egy vagy több lapot, majd kattintson a jobb gombbal a kiválasztáshoz.

A menüben válassza az Oldalak nyomtatása lehetőséget.

 

Mi a teendő, ha jegyzeteket szeretne nyomtatni egy PDF dokumentumban?

A PDF dokumentumban vannak olyan megjegyzések (pl. legördülő jegyzetek), amelyeket alapértelmezés szerint nem szabadna kinyomtatni, hacsak nem szeretné kinyomtatni őket.

Az alapértelmezett értékeket szándékosan tervezték így, hogy a jegyzetek ne takarják el a mögöttük lévő tartalmat.

Vannak azonban olyan esetek, amikor ki szeretné nyomtatni őket. 

Legördülő jegyzetek és egyéb megjegyzések nyomtatásához kövesse az alábbi lépéseket:

Lépjen a Szerkesztés > Beállítások menüpontra.

Kattintson a Jegyzetek hozzáadása elemre.                

Aktiválja a "Jegyzetek és előugró ablakok nyomtatása" opciót.