Irodaszerek és iskola

Miért és milyen vírusirtót használjunk?

Az internethez csatlakozó eszközök védelmének legmegbízhatóbb vagy egyik legmegbízhatóbb módja a víruskereső szoftver. Manapság, amikor a legtöbb felhasználó már magas szintű digitális tudással rendelkezik, feltételezhetjük, hogy nem fognak minden linkre és felugró ablakra kattintani. Ahogy a PC-felhasználók fejlődnek, úgy fejlődnek a külső kiberfenyegetések is. Egyre kifinomultabb módon képesek áttörni a védelmet. Ha nincs védelem és a felhasználó még alapszinten sem védett, sokkal könnyebb a kibertámadónak. Ezért minden internetre csatlakozó felhasználónak védenie kell eszközét legalább egy vírusirtó programmal.

 

A víruskereső szoftverek kínálata nagy, a több éve, évtizedek óta forgalomban lévők pedig nagyon sikeres fejlődésen mentek keresztül. A felhasználók túlnyomó többsége ismeri őket. Jó hírű cégekről van szó, amelyek kiegyenlített versenyben állnak egymással a vírusirtó programok terén. Biztosan ismeri az ESET, AVAST, AVG, Avira, Kaspersky, Bitdefender, Norton, Trend Micro, McAfee és más márkákat a kibervédelem területén. Ha még nem használt vírusirtót, akkor legalább a Windows Defender védelme közvetlenül a Windows operációs rendszerbe integrálva van. Még ez is jobb védelem, mint a semmi. Az átlagos felhasználó számára ez az alapvető biztonság a legtöbb esetben elegendő.

 

Miért jó, ha van egy vírusirtó az asztali számítógépen vagy laptopon?

Feltételezzük, hogy a laptop vagy akár az asztali számítógép egy központi eszköz a felhasználó számára, amely a LAN vagy Wi-Fi routerhez csatlakozik. Minden más, ami közvetlenül kapcsolódik a számítógéphez vagy útválasztóhoz, védhető ezzel a számítógépes központi védelemmel. Ezért fontos, hogy laptopján vagy számítógépén legyen vírusvédelem. A legjobb átfogó csomag, amely nemcsak a gyanús fájlok ellen védi meg az eszközt, hanem a valós idejű webhelyekhez és a hálózati hozzáféréshez való kapcslódást is biztosítja. Manapság az átfogó víruskereső csomagok több szinten is védelmet nyújthatnak, kezdve a szörfözéstől, az online fizetések védelmétől, az e-mail mellékletek szkennelésétől stb. Ezért, ha meg akarja magát védeni a vírusok, trójai programok, rosszindulatú programok, csontok, zsarolóvírusok, DDoS támadások, adathalászat és egyéb kifinomult támadások ellen, víruskereső megoldást kell használnia. Akár ingyenes, akár fizetős megoldást választ, minden jobb, mintha egyáltalán nem védekezne.

 

Egy jó víruskeresőnek több feltételnek is meg kell felelnie

 

- meg kell akadályoznia a rosszindulatú kód bejutását a felhasználó eszközére, vagy a belépés után azonnal fel kell fedeznie és deaktiválnia, karanténba kell küldenie

- fontos a vírusirtó rendszeres frissítése, különösen az új rosszindulatú kódok adatbázisának frissítése alapján

- képesnek kell lennie a rosszindulatú kódok széles skálájának észlelésére, a hagyományos vírusoktól, trójai falóktól, számítógépes férgektől, kémprogramoktól és egyébtől

 

A legnépszerűbb vírusirtó programok

Ha már válogat a vírusirtók kínálatában, készüljön fel arra, hogy a kínálat gazdag, a versenyerők pedig kiegyensúlyozottak. Természetesen lehet választani egy kényelmesebb megoldást, és ezt kínálja például maga a Windows operációs rendszer. Az integrált Windows Defender alap módban elég jól megvédi eszközét. Egy másik lehetőség az ingyenes víruskereső programok. Ez egy csonka védelem, amely nem kínálja ugyanazokat a lehetőségeket, mint a teljes verzió, de megfelel az alapvető védelemnek. Ha már úgy dönt, hogy a teljes körű vírusvédelembe fektet be, elkészítjük az Ön számára legmegfelelőbb rangsort. Vagy legalábbis a felhasználók által legjobban értékelt programokat.

 

A legjobb vírusirtók a szlovák piacon

ESET Internet Security

Választhat az Eset vállalat víruskereső megoldáscsomagjai közül. A cég hivatalosan 1992-ben jött létre két cég egyesülésével, de kezdetei egészen 1987-ig nyúlnak vissza. Az Eset több mint 180 országban képviselteti magát. A cég termékét kezdetben NOD vagy NOD32 néven emlegették. Később a víruskereső program egy átfogó védelmi csomaggal bővült. A cég ma már az ESET Family Security Pack csomagot kínálja, amely az egész háztartásra kiterjedő átfogó megoldást tartalmaz 4 készülék licence formájában. Elérhető Windows, Android, macOS és Linux rendszerekhez. Ebben a megoldásban szülői felügyeletet is talál a gyermekvédelem érdekében. Egy másik lehetőség az általános adatvédelem, a Wi-Fi router és az összes csatlakoztatott eszköz védelme, valamint az online fizetés védelme Windows, Android, macOS és Linux rendszeren. Az otthoni megoldások mellett az ESET védelmet is kínál kis-, közép- és nagyvállalkozások számára. Ennek a víruskereső biztonsági megoldásnak az előnyei közé tartozik a bizonyított észlelés, az alacsony rendszerkövetelmények, valamint az egyszerű telepítés és beállítás. Nagyon jó ügyfélszolgálat is van. Ha össze akarjuk foglalni, mit kap a fizetős verzióban, akkor ez éppen elég.

A védelem magában foglalja: online és offline szkennelést, fájlok megnyitását, csatlakoztatott USB-eszközök vizsgálatát, adathalászat blokkolást, ransomware blokkolást, tűzfalat, e-mail-védelmet, e-banki védelmet, kéretlen levelek elleni védelmet, kémprogram-védelmet, lopás elleni védelmet, otthoni hálózat megfigyelését, szülői felügyelet biztosítását és rendszeres frissítéseket.

A cégek számára a program verziójától függően távoli biztonságkezelést, fejlett többszintű védelmet, fájlszerver-biztonságot, teljes lemez- és cserélhető adathordozó-titkosítást, felhőalapú szanboxot, felhőalkalmazás-védelmet és e-mail kommunikációs biztonságot ad hozzá. A Jelszókezelő az egyik prémium szolgáltatás.

Az Eset vállalat víruskereső megoldása alacsony rendszerkövetelményekkel, nagy keresési sebességgel és kiváló észleléssel büszkélkedhet. További pozitívum a program nyelvi támogatása, amely szlovák és cseh nyelvekre van lokalizálva. Maga a telepítés egyszerű, a felhasználói felület pedig intuitív.

 

 

NORTON Security

Egy másik elérhető víruskereső program egy évek óta bevált Symantec Norton Security vállalat terméke. Ez egy olyan cég terméke, amely világelső a számítógépvédelem területén. Ha a Norton védelmet választja, három verzió közül választhat: Standard, DeLuxe és Premium. Ha a  A DeLuxe verzió mellett dönt, akkor fejlett funkciókkal kap védelmet.

A védelem a következőket tartalmazza: tűzfal, online és offline védelem, ransomware blokkolás, adathalászat blokkolás, fájlok vizsgálata, e-banki védelem, spam elleni védelem, kémprogramok elleni védelem, szülői felügyelet, rendszeroptimalizálás, biztonsági mentés és jelszókezelő.

A Norton Security barátságos felhasználói élményt nyújt. A dizájn letisztult, bár kicsit lehetne áttekinthetőbb. Elérhető Windows, macOS, Android és iOS rendszerekhez. Szlovák és cseh nyelvű lokalizációt tartalmaz. Több eszközhöz nincs licenc. A vállalat online Norton Secure VPN Plan védelmet is kínál a biztonságos hálózati hozzáférés érdekében. A hátránya az e-mail-védelem hiánya.

Annak ellenére, hogy a Norton Security majdnem 1 Gb-ot elfoglal a lemezen, ez nem terheli túl az operációs rendszert. A terhelés szempontjából a többi vírusirtóval összevetve az átlag közé tartozik.

 

 

 

KASPERSKY Antivirus

A Kaspersky Lab vállalat víruskereső megoldása a legnépszerűbb védelmi program, vagy legalábbis az volt. Legnagyobb előnye a megfizethető ár, a sokféle funkció, a barátságos felhasználói környezet, a lokalizáció és nem utolsósorban az alacsony rendszerigény volt. A céget az információtechnológiai védelem területén is nagyon gyorsan fejlődőként jellemezték.

A védelem a következőket tartalmazza: adathalászat blokkolása, zsarolóprogramok blokkolása, online és offline vizsgálat, fájlmegnyitási ellenőrzés, tűzfal, e-mailek védelme, e-banki védelem, spamvédelem, kémprogramok elleni védelem, szülői felügyelet, frissítések ellenőrzése és jelszókezelő.

Ebben az esetben is ingyenes a próbaverzió és maga a víruskereső funkció is. A kérdés az, hogy ebben az időszakban hogyan lehet elérni a frissítést. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a Kaspersky védelmének nagyon jó értékelése ellenére jelenleg sok felhasználó eltér ettől a programtól. A Kaspersky Lab (Laboratoriya Kasperskogo) egy orosz nemzeti vállalat, amely kiberbiztonsági és vírusirtó holdingot nyújt, és amelyet az orosz fővárosban, Moszkvában üzemeltet. A cég nem újonc, 1997-ben Eugene Kaspersky, Natalia Kasperska és Alexei De Monderik alapították. A cég 2005 és 2010 között terjeszkedett külföldre, és igen nagy piaci részesedést szerzett a kiberbiztonsági szoftverek értékesítésében. A globális biztonsági szoftverek rangsorában folyamatosan a 4. helyen áll.

Az Oroszország-Ukrajna háborúval kapcsolatos helyzet ezt a sikeres vírusirtó programot is a „feketelistára" tette. Nemcsak a nyugati világ nyomása, hanem az is, hogy nem lehetett fizetni ennek a programnak a használatáért, olyan helyzetbe hozta a felhasználókat, hogy alternatívát kell keresniük. Nem fogunk itt vitatkozni és bűnbakot keresni, hogy megfelelő-e ezt a fajta védelmet használni vagy sem. A Kaspersky értékét a programozók által az általa támogatott funkciókkal megtervezett módon nem szabad csökkenteni a vállalat tulajdonosainak származása alapján. Az EU-ból és más országokból származó felhasználóknak mindenesetre nehézségekbe ütközhetnek az előfizetéseik megújítása.

Ez volt a 3 leggyakrabban használt vírusvédelmi program. Sokkal több van a kínálatban, és azt kell mondanunk, hogy az erők kiegyensúlyozottak. A funkciók, amelyeket ezek a programok tartalmaznak, szinte azonosak. A cégek igyekeznek szoftvereiket alacsony operációs rendszeren tartani és a lehető legfelhasználóbarátabbak lenni. Hangsúlyozzák a keresés gyorsaságát, de egyben a vírusadatbázis lehető legjobb frissítését is. E kedvencek ellenére még mindig nagyon hosszú lista áll rendelkezésünkre a nagyon jó és a felhasználók által bevált vírusirtó megoldásokból.

 

 

BITFENDER Internet Security

A román kiberbiztonsági cég székhelye Bukarestben található, és szerte a világon vannak irodái. 2001-ben alapították, és ma a világ 150 országában terjesztik. Az ötletgazda a Softwin cég volt, amelyet már 1990-ben alapítottak a posztkommunista Romániában. Bitdefender néven 2001-ben vált ismertté, majd 2004-ben Románián kívülre is terjeszkedett. Ez a vírusirtó program nem marad el az elsőktől biztonság területén. Ez a cég nagyon versenyképes.

A védelem magában foglalja az adathalászat blokkolását, a zsarolóprogramok blokkolását, az online és offline vizsgálatot, a fájlmegnyitási vizsgálatot, a tűzfalat, az e-mailek védelmét, az e-banki védelem, a spam elleni védelem, a kémprogramok elleni védelem, a szülői felügyelet és a frissítések ellenőrzése.

 

AVG Internet Security

A Grisoft  vállalat 1991-ben alakult az egykori Csehszlovákiában. Ez a cég, ma AVG Technologies áll az AVG vírusirtó mögött. Az AVG Internet Security víruskereső funkciója a cég erőssége. A program nagyon jó lehetőségeket tartalmaz a tűzfal beállítására, az e-mail kommunikáció védelmére, valamint a spam és spyware elleni védelemre. Nem hiányzik az e-banki védelem és a jelszókezelés sem. Szülői felügyelet is van. Hátránynak tartjuk a rendszeroptimalizálás hiányát, amelyre az AVG különálló és fizetett  TuneUP programot kínál. A felhasználónak ebben az esetben is lehetősége van próbaverzióra és ingyenes víruskereső verzióra. Az operációs rendszerek támogatása szabványos, mind a PC-k, mind a mobileszközök esetében. Ha PC-re telepíti, készüljön fel 1 Gb szabad területre, amelyet a program elnyel. A plusz az, hogy még ez a program sem terheli túl az operációs rendszert, és régebbi számítógépekkel is használható.

 

 

 

 AVAST, TREND Micro, Avira, Mc Afee és mások

 

Sokáig tartana amíg részletesen megemlítenénk az összes víruskereső programot. Az AVAST Software műhelyéből származó cseh AVAST egyike azoknak, amelyeket a felhasználók ellenőriznek és jó referenciákkal rendelkeznek. A program 1988-ra nyúlik vissza, és 20 nyelven van lokalizálva. Ingyenes és fizetős változatban is elérhető, bővített funkciókkal.

A TREND Micro vírusirtó szintén pozitívan van tesztelve. A Trend Micro Antivirus + Security alapterméke alapvető biztonságot és szabványos webböngészővédelmet nyújt. A Trend Micro Internet Security Medium Edition tartalmazza a szülői felügyeletet és a fájlmegsemmisítőt. Ha letölti a prémium verziót, jelszókezelőt és fájltitkosítást (Maximum Security), vagy VPN-t és sötét webes vizsgálatot (Premium Security) kap. Hátránya a hibaüzenetek magasabb százaléka, a kétoldalas tűzfal és webkamera védelem hiánya, de a Cloudban a biztonsági mentés lehetőségének hiánya is.

A piros esernyővel ellátott Avira felhőalapú rosszindulatú programok észlelését kínálja a Protection Cloud rendszerrel. Úgy működik, hogy amint az Avirát futtató számítógépek bármelyike új gyanús fájlt talál, névtelenül elküldi a másolatot a cég szakértőinek. Ott beszkennelik, kiértékelik és frissítik az ezzel kapcsolatos információkat minden felhasználó számára. Az Avira szolgáltatásai széles skálán mozognak, az ütemezéstől és a különböző szkennelési hatókör és részletes beállításoktól, a külső eszközök automatikus indulásának blokkolásának lehetőségén át a jelszókezelésig, a VPN-ig (akár havi 500 MB) és a biztonsági tartományon túli funkciókig (boot time). optimalizálás). Pluszként értékeljük a rosszindulatú programok észlelésének nagy pontosságát, a rendszert nem terhelő optimális teljesítményt, az egyedi felhővédelmet, a sok funkciót és az összes operációs rendszer elérhetőségét.

Az utolsó általunk említett víruskereső megoldások az Mc Afee és a Windows Defender. Semmi esetre sem szabad alábecsülni a Microsoft vírusirtó szoftverét, amely közvetlenül a Windows operációs rendszerbe integrálódik. A Microsoft Defender Antivirus ugyan nem előzte meg a Nortont vagy a Kasperskyt a tesztekben, de sok ingyenes vírusirtót megelőzött. Szinte teljesen észrevétlenül működik a háttérben és nem terheli a rendszert. Noha a Defender Antivirus nem kínál sok funkciót, sokat tartalmaz a Windows 11 (Windows 10) – szülői felügyelet, játékmód, jelszókezelő vagy továbbfejlesztett védelem az egyéni Edge és Internet Explorer böngészők számára. Ezt a víruskeresőt a felhasználók szó szerint nem veszik észre, és nagyon jó szintű alapvető védelmet kínál számukra.

 

A Mc Afee egy amerikai globális szoftvercég, amelynek székhelye San Joséban, Kaliforniában található. Megalakulása 1987-re nyúlik vissza. 2010-ben felvásárolta az Intel, amely 2016-ban bejelentette stratégiai partnerségét a TGP-vel. Ugyanebben az évben az Intel csapata eladta a többségi részesedését a TGP-nek, és megállapodást kötött vele az Intel Security független kiberbiztonsági céggé alakításáról, Mc Afee néven. A Mc Afee kétségtelenül számos előnnyel rendelkezik, mint például a licenc korlátlan számú eszközhöz való használhatósága, a szabványos védelmi funkciók és a felhasználóbarátság. A hátrányok közé tartozik a lokalizáció hiánya a CZ és Sk nyelveken, valamivel rosszabb támogatás és nagyobb rendszerterhelés.

Ettől sokkal több víruskereső program létezik. Egyesek átfogó védelmi csomagok, mások pedig a fenyegetés pontos típusára készültek. Megemlítettük a legtöbbet használt és értékelt teszteket, de biztonsági díjakkal büszkélkedő cégeket is. Nemcsak az ár, hanem a nyelvi lokalizáció is gyakran válhat meghatározóvá a vásárlásnál. A vírusvédelemre mindenesetre ma minden felhasználónak gondolnia kell. A vírusirtók választéka széles, és a régebbiek sem jelentenek akadályt. Vannak olyan programok, amelyeknek alacsony a hardverigénye, és nem lassítják le a számítógépet. Fontos, hogy rendszeresen frissítse víruskereső programját és operációs rendszerét. Előfordulhat, hogy a víruskereső nem rendelkezik sok funkcióval, és még alap módban is megvédi Önt. Fontos, hogy legyen védelem a számítógépén. És végül a klasszikus, legnagyobb probléma a számítógép és a szék között van, vagyis magában a felhasználóban. Rajta múlik, hogy körültekintően és ésszerűen viselkedik-e az interneten.