Irodaszerek és iskola

Miért fontos az otthoni és irodai készülékek biztonsága?

A biztonságról az utóbbi időben sokat beszélnek. A számítógépes(kibernetikus) fenyegetések egyre inkább elérik azokat a területeket, ahol a biztonságot néhány évvel ezelőtt nem veszélyeztették. Mi változott abban, hogy nem csak az internethez csatlakoztatott számítógépek  kerülnek veszélybe? Éppen ez az "internetes kapcsolat!" Manapság szinte minden eszköz, amelyet otthoni vagy üzleti célra használunk, képes csatlakozni az internethez. Ethernet-kábel csatlakoztatásával LAN-hoz vagy vezeték nélkül, Wi-Fi használatával. Bármi, ami csatlakoztatható az internethez, potenciálisan sérülékennyé válik és veszélyezteti a biztonságot. Hogyan néznek ki ezek a készülékek egy kis otthoni irodában vagy egy kisebb vállalkozásnál? Hogyan veszélyezteti az érzékeny adatok nyomtatását hálózati kapcsolat? Miképpen képes a felhasználó megvédeni saját eszközeivel készülékét?

Otthon a dolgozószobában, vagy egy vállalkozó irodájában is találunk egy számítógépet, nyomtatót, mobil eszközt internetkapcsolattal. Ezek az eszközök segítőként szolgálhatnak a támadók számára. A számítógép vagy a laptop csatlakoztatva van egy LAN-hoz, vezeték nélkül csatlakozik a nyomtatóhoz egy Wi-F hálózaton keresztül egy útválasztón(router) keresztül, és természetesen mobiltelefonról folyik a nyomtatás. A személyes adatvédelme érdekében biztosítsa eszközeit legalább az alapvető védelemmel.

 

A csatlakoztatott összes eszköz biztonsága LAN és Wi-Fi hálózathoz

Számítógép vagy laptop

A számítógép, a laptop olyan eszközök, amelyeket a legtöbb felhasználó frissít és használja legalább az antivírus program ingyenes verzióját. Ez azt jelenti, hogy számítógépére vagy laptopjára legalább az alapvető ingyenes verzióban automatikus operációs rendszer-frissítések és víruskereső szoftverek vannak telepítve. Az operációs rendszer frissítései gyakran csapásként ütnek vissza, mert néha utánuk problémák merülnek fel. Minden frissítésnek megvan a saját megjelölése és leírása  és az általa hozott új funkcióknak a leírása. Ezért nem probléma a frissítések beállítása kézi telepítéshez, és mindig előre látnia kell, hogy mit hoz az új frissítés. Fontos frissíteni azokat a verziókat, amelyek eltávolítják a rendszer sebezhetőségét. A frissítéssel kapcsolatos problémák esetén a programot közvetlenül eltávolíthatja a rendszerben (a Windowsra vonatkozik).

A víruskereső program önmagában is egy fejezet. Az átfogó víruskeresőnek számos funkciója van. Valós idejű védelem a rosszindulatú kódok ellen, a teljes számítógép szkennelése és a víruskeresés, a tűzfal alapú védelem (átjárók a számítógép és az internet között). Néhány víruskereső program biztosítja az otthoni hálózat, az útválasztóhoz csatlakoztatott összes eszköz és a webkamera védelmét. Ez lehet online fizetésvédelem vagy lopásgátló védelem is, amely védi az eszközt, és lopás esetén megtalálja. Ide tartozik még a szülői védelem, amely blokkolja a veszélyes vagy nem megfelelő webhelyeket.

 

Mobil eszközök

Az antivírus program  frissítéseit azon a mobileszközön is el kell végezni, ahonnan dokumentumokat és fényképeket nyomtatunk a nyomtatón keresztül. A számítógéphez vagy laptophoz hasonlóan fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül az operációs rendszer frissítéseit a mobiltelefonján vagy táblagépén. Ha a mobil operációs rendszer antivírus alkalmazása megfelelő, fontolja meg annak telepítését. Egyes felhasználók attól tartanak, hogy a víruskeresés folyamán a rendszer lelassul. A legtöbb esetben ezek a jól ismert fejlesztők által használt biztonsági alkalmazások, és nem arra a rendszerre vannak hangolva, amelyen dolgoznak.

Multifunkciós nyomtató (biztonságos nyomtatás)

Ha otthoni vagy üzleti életében nyomtatót használ, a LAN-hoz  és a Wi-Fi-útválasztóhoz csatlakoztatott többfunkciós készüléke van, ideje, hogy mindjárt a biztonságra gondoljon.Tekintettel arra, hogy ma már közvetlenül a nyomtatóból csatlakozhat egy felhőszolgáltatáshoz(cloud) vagy közösségi hálózathoz a biztonság helyénvaló. A hálózatba kapcsolt irodák nyomtatói és multifunkcionális készülékei, amelyek manapság általában merevlemezt (tárolt vállalati adatokat), egyéni memóriát, usb-portokat (gazdagépet) tartalmaznak, és az intraneten belül kapcsolódnak, valódi veszélyt jelentenek biztonsági védelem nélkül.

 

A nyomtatógyártók tisztában vannak a nyomtatásvédelem fontosságával, és a hálózati védelmi lehetőségeken kívül leolvasókat integrálnak a felhasználói hozzáférés azonosítása érdekében. A felhasználó egy kártyával, PIN-kóddal vagy más azonosítóval közvetlenül hitelesíti a nyomtatót. Manapság kibővül a biometria (ujjlenyomat, arcszkennelés, szemlencsék). Az átfogó biztonsági megoldások nagyon népszerűek a vállalatok körében, mint fejlett nyomtatószolgáltatásnál is.. Ez magában foglalhatja a nyomtatók és a csatlakoztatott eszközök IP / Mac címeinek a nyomtatóra történő szűrését. Különböző biztonsági funkciók könnyen beállíthatók a nyomtató gyártója által szállított szoftver és annak szolgáltatásainak segítségével. A nyomtató használatának szabályainak meghatározása, a nyomtatáshoz való hozzáférés, különös tekintettel az érzékeny adatokra a felhasználó (kisvállalkozás, otthoni iroda) vagy a vállalat adminisztrátorának a kezében van. Egyes vállalatok a részletes biztonsági beállítások és az alapos nyomtatáskezelés révén akár fogyóeszközöket is megtakarítanak. Részletesen felsorolják, hány és milyen dokumentumot nyomtattak ki. Átfogó biztonsági megoldások érhetők el  a vállalkozások számára, kezdve a bioszoftvertől, az operációs rendszerektől és a védelemtől az egyéb alkalmazásokig. Egyes nyomtatók biztonsági funkcióként akár blokkolhatják is a nyomtatópatronokhoz való hozzáférést, így csak a felhatalmazott személyek férhetnek hozzá a nyomtatóhoz.

A HP középkategóriájú és csúcskategóriájú modelljei, valamint a Brother modellek rendkívül kifinomult nyomtatóbiztonsággal rendelkeznek. Ezek a biztonsági hardverek, NFC olvasók, személyi igazolványok vagy PIN-kód-hozzáférés közvetlen vagy opcionális integrációján alapulnak. A Xerox vállalati nyomtatói tartalmazzák a McAfee integrált biztonsági védelmét (antivírus szoftver). Az Epson nyomtatógyártó kis- és közepes méretű munkacsoportok számára modellt kínált olyan funkciókkal, amelyek korlátozzák a nyomtatóhoz való hozzáférést és a nyomtatási feladatokat az Epson Web Config használatával. A harmadik féltől származó nyomtatókban található további biztonsági funkciók között szerepel az IP / MAC-cím szűrése, a merevlemezen lévő adatok titkosítása és átírása, a bioszoftver visszaállítása.

 

 

A vállalkozások és a nagyvállalatok gyakran érzékeny dokumentumokat nyomtatnak, amelyek magas szintű biztonságot igényelnek. A munkavállalók vagy az ügyfelek személyes adatait illetően bizonyos védelmet az új GDPR adatvédelmi törvény is előír. Ezeket nemcsak jóváhagyásnak kell alávetni, hanem a tárolás helyének - akár fizikai, akár virtuális - védelmét is biztosítani kell. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyomtatott dokumentumoknak, szerződéseknek, jelentéseknek (személyes adatokat tartalmazniuk) zárt szekrényben kell lenniük. Ezenkívül a merevlemez és az usb kulcsok adatait is védeni kell, jelszóval vagy titkosítva.

Router- útválasztó

Egy router, amely kiemelkedő szerepet játszik a biztonságban. A helyes beállítás az alapja mindennek. A legdrágább lépéseket kell megtenni az útválasztó és a hálózat védelme érdekében. A Wi-Fi hálózatot mindig elegendő  jelszavak használatával védjük, ne használjunk csak egyszerű szavakat. Legjobb ha figyelembe vesszük a gyártó által  megadott eszközök matricáját . Jó bizonyos időközönként megváltoztatni a jelszót. Ellenőrizze a hálózathoz csatlakozó eszközöket, és gyanús tevékenységek esetén megváltoztatja a jelszavát. Rögzített listavédelmet is választhat az útválasztó beállításaiban azáltal, hogy kiszűri az IP / Mac címeket, amelyeken Ön vagy családja, az irodában, az alkalmazottak és a kollégák csatlakoznak a hálózathoz. Ügyeljen arra, hogy a WPA2 titkosítást válassza. Az útválasztó esetében frissítse a firmware-t. Az útválasztó beállításainál tiltsa le v a hozzáférést vezeték nélküli hálózati rendszergazdaként. Ha biztosan haladó felhasználó, akkor nem jelent problémát az útválasztó felületén lévő csatlakozási naplók ellenőrzése, hogy megbizonyosodjon arról, hogy senki más nem csatlakozik-e a hálózathoz, kivéve az ismerős eszközöket, amelyeket ismer.

A magánéletet őrizni kell

Háztartásban, otthoni irodában, az egyéni vállalkozó kicsi irodájában, mindenhol meg kell védenie magánéletét, és a lehető legtöbb biztonsági funkciót kell használnia. A számítógépet, a laptopot, a mobil eszközöket, a nyomtatót és a Wi-Fi útválasztót minden eszközzel különféle biztonsági funkciókkal védhet. Fontosak nem csak a víruskereső programok és a jelszavak védelme, hanem a helyes beállítások is. Minden bemeneti eszköz, amely csatlakozik az internethez, egy átjáró az intranethez, a belső rendszerekhez és az otthoni hálózathoz, ahol a potenciális veszélyek terjedhetnek.

 Tippek - Védje otthonát, otthoni irodáját vagy magánvállalkozását

- hozzáférés a számítógéphez egy felhasználói fiók jelszavával

- valós idejű víruskereső és tűzfalszoftverek

- lemez titkosítás, érzékeny adatfájlok jelszavas védelme

- az operációs rendszer és a programok, alkalmazások frissítése

- programok letöltése ellenőrzött forrásokból

- kerülje a veszélyes webhelyeket

- használjon adathalászat elleni védelmet

- előfizetés az internetes banki szolgáltatásokra az online fizetésvédelem révén

- jelszóval védett mobil eszközök, biometria

- az operációs rendszer frissítése a mobil eszközön

- a mobilalkalmazások frissítései

- alkalmazások letöltése a hivatalos áruházból

- biztonságos útválasztó (változtassa meg a hálózati SSID-t és a gyári alapértelmezett jelszót)

- hozzáférés az útválasztó beállításaihoz és a jelszóval védett Wi-Fi-hez

- wpa2 titkosítás

- a WPS ki van kapcsolva

- IP / Mac címek szűrése (csatlakoztatott eszközök elérése)

- ha a nyomtató hardver- és szoftvervédelemmel rendelkezik, akkor használja őket

- a társaság alkalmazottainak tájékoztatása és képzése a biztonságról

 

Annak ellenére, hogy a kis irodában vagy otthon nagyon jó a védelem és a felszerelés biztonsága, az emberi tényező mindig valamilyen módon megbukhat. Csak menjen ebédre egy étterembe, és csatlakozzon mobiljával egy vállalkozásbaráti  de nem biztonságos, ingyenes Wi-Fi-vel. Ezért érdemes óvatosnak lenni, és figyelni azokra a fenyegetésekre, amelyeket a technológia mindenhol okozhat.