Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Miért fontosak a nyomtatási beállítások?

Túlnyomó többségünk egy nyomtató megvásárlását követően gyorsan csatlakoztatja az eszközt a számítógéphez vagy vezeték nélküli nyomtatáshoz. Ha minden működik, és sikeresen megkapjuk az első nyomtatványt, elégedettek vagyunk és mással nem foglalkozunk. Az alapértelmezett nyomtató optimálisan nyomtat, de a megfelelő beállításokkal még többet lehet  az eszközből kihozni. A helyes nyomtatási beállítások végső soron befolyásolják az általános nyomtatási minőséget, nevezetesen a nyomtatási sűrűséget, a különféle nyomathordozókhoz tartozó grafikai stílust. A  számítógép képernyőjén vagy a weblapon lévő  dokumentum és a fénykép jelentősen eltérhet a nyomtatóból kinyomtatottól. A minőség mellett a papír, a szín és az energiamegtakarítás a másik tényezője, ha helyesen van beállítva a nyomtató. Tehát hogyan állíthatja be a nyomtatót a legjobb nyomtatási minőség elérése érdekében?

 

Nyomtató beállítások

A nyomtató beállításait a nyomtató tulajdonságai elemben érheti el, amely néhány alapvető beállítást tartalmaz a nyomtatási feladatokhoz. A szokásos beállításokon kívül a nyomtató tartalmazhat a gyártó által biztosított szoftvert is, amely lehetővé teszi a beállítások még mélyebb és részletesebb bemutatását.

 

Lehetőségek a kimeneti nyomtatási minőség beállításához

Beállíthatja a kívánt nyomtatási minőséget, és testreszabhatja a dokumentum nyomtatását attól függően, hogy egyszerű szövegről, képpel ellátott szövegről vagy fényképről van-e szó. Egyes nyomtatók Dpi opcióval is rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a felbontás kiválasztását a kimeneti minőség számára. Bizonyos dokumentumok (szöveges) esetén 600 Dpi-ot használhat, grafikákat és fényképeket pedig olyan helyekre, ahol nagyobb részletességre van szükség 1200 Dpi felbontásig. Ezen felül a gyors vagy gazdaságos nyomtatás lehetőségeit is megtalálja. Mindig az adott nyomtató típusától és illesztőprogramjától függ, milyen lehetőséget  talál a beállításokban. Gazdaságos üzemmód, a festék vagy tinta megtakarításához, vagy az Eco üzemmódhoz tartozó speciális szoftver szintén a beállítások egyik lehetősége. Erre példa a Samsung nyomtató és az Easy Eco Driver, amelynek köszönhetően a gyártó akár 20% -os festékmegtakarítást garantál. Ugyanakkor a szoftver csökkenti a papír és az energiafogyasztást azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználó számára a felesleges szövegek és képek eltávolítását, és bitképekből vázlatokká való konvertálását. Az Easy Eco Driver szoftvert a Buyers Laboratory (BLI) elismerte a kiemelkedő innovációs teljesítmény miatt. Színes nyomtatóval csak akkor állíthatja be a fekete-fehér nyomtatást, ha a színes nyomtatás nem szükséges.

 

Jól megválasztott papírtípus és méret

A beállítások között megtalálható a papírtípus kiválasztása a lehető legjobb nyomtatáshoz a betöltött hordozóra. Jó választás esetén valóban látni fogja a különbséget, ha fotópapírra nyomtat, és a megfelelő papírtípust választja. Csakúgy, mint a formátum mérete, amelyben nyomtatnia kell. A nyomtatás szempontjából szintén fontos az oldal elrendezése, a többoldalas dokumentum nyomtatásának képessége egy lapra, a szegély nélküli nyomtatás a fényképekre és a duplex beállítások. Ez lehet automatikus vagy kézi. Nem szabad elfelejteni a példányszámot sem. A kezelőgombbal néhány funkciót közvetlenül az eszközön is kiválaszthat.

 

Csendes mód

Használja a nyomtató csendes módját, ha olyan környezetben dolgozik, ahol nem akarja zavarni  munkatársait túl sok nyomtatás mellett, de  otthon is késő este. A nyomtató zaja enyhén csökken, de ne várjon egy teljesen csendes nyomtatást. Ebben a módban a nyomtatás egy kicsit lelassulhat.

 

A nyomtató karbantartása

A karbantartás szintén fontos része a nyomtató beállításainak. Természetesen ez nem az eszköz belsejének a karbantartása a szennyeződésektől és hasonlóktól, hanem a szoftver karbantartási feladatai, például a fúvókák ellenőrzése, a nyomtatófej tisztítása, a nyomtatófej beállítása és mások. Ezek a karbantartási feladatok mindig az adott nyomtató típusától vagy többfunkciós készüléktől függnek. A beállításokban megtalálhat egy programot a tintapatronok és a festék cseréjéhez, vagy egy linket a legfrissebb illesztőprogram frissítéséhez a nyomtatóhoz közvetlenül a gyártó webhelyéről.

 

Monitor kalibrálás

Nagyvonalakban említhetjük a nyomtató kalibrálását. Ez egy olyan szolgáltatás, amely optimalizálja a nyomtatási minőséget. Néhány nyomtató rendelkezik ezzel a funkcióval, de ez a szoftver kalibrálással kapcsolatos problémája. Különböző színkezelő programok is léteznek. Ha jó kalibrációt szeretne elérni, akkor a nyomtatót szakemberrel kell kalibráltatnia, aki rendelkezik a felszereléssel, és pontosan a színes nyomtatott ICC-profilt hozza létre a nyomtatóban használt papír típusa és színei szerint. Az ICC profil alapvetően egy fájl, amely leírja a nyomtató viselkedését a beillesztendő színek értelmezésében. A fotókat nyomtató felhasználók pontosan tudják, milyen különbség lehet a monitoron lévő fénykép színében és a nyomtatott fénykép színében. Az ügyesebbek a monitort is kalibrálásnak vetik alá.

 

Az alapértelmezett beállítások megújítása

Ha bármit is beállít, és a nyomtatási eredmény nem olyan, mint amire számított, a beállításokban mindig visszatérhet az alapértelmezett üzemmódba (visszaállíthatja az alapértelmezett beállításokat). Ez visszatér a nyomtató beállításaihoz, amelyeket a gyártó előre beállított.