Irodaszerek és iskola

Miért fontosak a nyomtatási beállítások?

Túlnyomó többségünk egy nyomtató megvásárlását követően gyorsan csatlakoztatja az eszközt a számítógéphez vagy vezeték nélküli nyomtatáshoz. Ha minden működik, és sikeresen megkapjuk az első nyomtatványt, elégedettek vagyunk és mással nem foglalkozunk. Az alapértelmezett nyomtató optimálisan nyomtat, de a megfelelő beállításokkal még többet lehet  az eszközből kihozni. A helyes nyomtatási beállítások végső soron befolyásolják az általános nyomtatási minőséget, nevezetesen a nyomtatási sűrűséget, a különféle nyomathordozókhoz tartozó grafikai stílust. A  számítógép képernyőjén vagy a weblapon lévő  dokumentum és a fénykép jelentősen eltérhet a nyomtatóból kinyomtatottól. A minőség mellett a papír, a szín és az energiamegtakarítás a másik tényezője, ha helyesen van beállítva a nyomtató. Tehát hogyan állíthatja be a nyomtatót a legjobb nyomtatási minőség elérése érdekében?

 

Nyomtató beállítások

A nyomtató beállításait a nyomtató tulajdonságai elemben érheti el, amely néhány alapvető beállítást tartalmaz a nyomtatási feladatokhoz. A szokásos beállításokon kívül a nyomtató tartalmazhat a gyártó által biztosított szoftvert is, amely lehetővé teszi a beállítások még mélyebb és részletesebb bemutatását.

 

Lehetőségek a kimeneti nyomtatási minőség beállításához

Beállíthatja a kívánt nyomtatási minőséget, és testreszabhatja a dokumentum nyomtatását attól függően, hogy egyszerű szövegről, képpel ellátott szövegről vagy fényképről van-e szó. Egyes nyomtatók Dpi opcióval is rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a felbontás kiválasztását a kimeneti minőség számára. Bizonyos dokumentumok (szöveges) esetén 600 Dpi-ot használhat, grafikákat és fényképeket pedig olyan helyekre, ahol nagyobb részletességre van szükség 1200 Dpi felbontásig. Ezen felül a gyors vagy gazdaságos nyomtatás lehetőségeit is megtalálja. Mindig az adott nyomtató típusától és illesztőprogramjától függ, milyen lehetőséget  talál a beállításokban. Gazdaságos üzemmód, a festék vagy tinta megtakarításához, vagy az Eco üzemmódhoz tartozó speciális szoftver szintén a beállítások egyik lehetősége. Erre példa a Samsung nyomtató és az Easy Eco Driver, amelynek köszönhetően a gyártó akár 20% -os festékmegtakarítást garantál. Ugyanakkor a szoftver csökkenti a papír és az energiafogyasztást azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználó számára a felesleges szövegek és képek eltávolítását, és bitképekből vázlatokká való konvertálását. Az Easy Eco Driver szoftvert a Buyers Laboratory (BLI) elismerte a kiemelkedő innovációs teljesítmény miatt. Színes nyomtatóval csak akkor állíthatja be a fekete-fehér nyomtatást, ha a színes nyomtatás nem szükséges.

 

Jól megválasztott papírtípus és méret

A beállítások között megtalálható a papírtípus kiválasztása a lehető legjobb nyomtatáshoz a betöltött hordozóra. Jó választás esetén valóban látni fogja a különbséget, ha fotópapírra nyomtat, és a megfelelő papírtípust választja. Csakúgy, mint a formátum mérete, amelyben nyomtatnia kell. A nyomtatás szempontjából szintén fontos az oldal elrendezése, a többoldalas dokumentum nyomtatásának képessége egy lapra, a szegély nélküli nyomtatás a fényképekre és a duplex beállítások. Ez lehet automatikus vagy kézi. Nem szabad elfelejteni a példányszámot sem. A kezelőgombbal néhány funkciót közvetlenül az eszközön is kiválaszthat.

 

Csendes mód

Használja a nyomtató csendes módját, ha olyan környezetben dolgozik, ahol nem akarja zavarni  munkatársait túl sok nyomtatás mellett, de  otthon is késő este. A nyomtató zaja enyhén csökken, de ne várjon egy teljesen csendes nyomtatást. Ebben a módban a nyomtatás egy kicsit lelassulhat.

 

A nyomtató karbantartása

A karbantartás szintén fontos része a nyomtató beállításainak. Természetesen ez nem az eszköz belsejének a karbantartása a szennyeződésektől és hasonlóktól, hanem a szoftver karbantartási feladatai, például a fúvókák ellenőrzése, a nyomtatófej tisztítása, a nyomtatófej beállítása és mások. Ezek a karbantartási feladatok mindig az adott nyomtató típusától vagy többfunkciós készüléktől függnek. A beállításokban megtalálhat egy programot a tintapatronok és a festék cseréjéhez, vagy egy linket a legfrissebb illesztőprogram frissítéséhez a nyomtatóhoz közvetlenül a gyártó webhelyéről.

 

Monitor kalibrálás

Nagyvonalakban említhetjük a nyomtató kalibrálását. Ez egy olyan szolgáltatás, amely optimalizálja a nyomtatási minőséget. Néhány nyomtató rendelkezik ezzel a funkcióval, de ez a szoftver kalibrálással kapcsolatos problémája. Különböző színkezelő programok is léteznek. Ha jó kalibrációt szeretne elérni, akkor a nyomtatót szakemberrel kell kalibráltatnia, aki rendelkezik a felszereléssel, és pontosan a színes nyomtatott ICC-profilt hozza létre a nyomtatóban használt papír típusa és színei szerint. Az ICC profil alapvetően egy fájl, amely leírja a nyomtató viselkedését a beillesztendő színek értelmezésében. A fotókat nyomtató felhasználók pontosan tudják, milyen különbség lehet a monitoron lévő fénykép színében és a nyomtatott fénykép színében. Az ügyesebbek a monitort is kalibrálásnak vetik alá.

 

Az alapértelmezett beállítások megújítása

Ha bármit is beállít, és a nyomtatási eredmény nem olyan, mint amire számított, a beállításokban mindig visszatérhet az alapértelmezett üzemmódba (visszaállíthatja az alapértelmezett beállításokat). Ez visszatér a nyomtató beállításaihoz, amelyeket a gyártó előre beállított.