Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Miért van még mindig hiány a chipből?

Ha az elmúlt évben olyan elektronikus terméket szeretett volna vásárolni, amely chipet tartalmaz, akkor meglepetést okozhatott a korlátozott ajánlat. Elsőként ezt észlelték azok az ügyfelek, akik grafikus kártyákat kerestek számítógépes készletükhöz. Nemcsak a járvány lett ennek az oka. Számos tényező járult hozzá a chiphiányhoz. A Bitcoin értékének erősödése, a Szuezi-csatorna lezárása hajóbaleset miatt , a japán félvezetőgyártó tűzbalesete és végső soron a világjárvány, valamint a Home Office-ban dolgozók megnövekedett kereslete a laptopok, számítógépek és elektronika iránt. Egy másik kategória az online tanulás diákjai és maguk az otthoni felhasználók voltak, akik mindent felhasználtak, ami online összekapcsolható volt. 2020-as év vége már ebben a válságban telt el. Lehetetlen volt megvásárolni a készüléket az elképzeléseknek megfelelően. Az e-boltokban a kínálat jelentősen korlátozott volt. Vizsgáljuk meg közelebbről az egész helyzetet, ami a gyártók chiphiányát, valamint az azt követő más elemeket és termékeket tükrözi.

 

A Bitcoin értéke, mint kihívás a bányászoknak és a skalpvadászoknak

A közeljövőben valószínűleg nem kerüljük el a chiphiányt. A kereslet irántuk nagyon gyorsan megnövekedett. Jó példa erre a grafikus kártyagyártók, akik megnövelték a chip megrendeléseiket. Ez azután történt, hogy egy bizonyos vásárlói csoport nagymértékű grafikus kártyák új modelljeit kezdte vásárolni, akár az Nvidia-tól, akár az AMD-től. Mi okozta az ekkora nagy érdeklődést a nagyteljesítményű grafikus kártyák iránt? A virtuális Bitcoin valuta. Körülbelül 4 év után ismét meredeken emelkedett az értéke. A Bitcoin jelenlegi ára 47 549,90 euró, azzal a feltétellel, hogy 24 óra alatt + 1800 euróval nőhet tovább. Figyelembe véve azt, hogy 2009-ben a Bitcoin induláskor 0,0008 dollárnál indult, és 2010-ig valahol 0,01 dollár alatt maradt az értéke. Valahol március első felében a Bitcoin elérte minden idők legmagasabb szintjét, piaci értéke 61 788 dollár volt. Egyesek a Bitcoin növekedését annak tulajdonítják, hogy a Tesla autókat kezdett el kriptovalutaért árusítani. Ez a tény, amint azt fentebb említettük, indította el az úgynevezett bányászokat, akik bányászzák a kriptovalutákat. Nagy léptékben kezdték vásárolni az első nagy teljesítményű, később pedig a mainstream grafikus kártyákat. Nem hibáztathatjuk őket ezért az eljárásért. A Bitcoin ára olyan vonzó. Ha több grafikus kártyához jut, és kiváló teljesítményű bázist épít a virtuális valuta bányászatához, gratulálunk. Az emberek egy másik kategóriája a skalpvadászok. Nagyon gyorsan megértették a piaci helyzetet, és elkezdték megvásárolni az összes rendelkezésre álló grafikus kártyát, hogy aztán magasabb áron eladhassák azokat az érdekelt feleknek.

 

 

Tényleg a Covid 19 koronavírus a hibás?

A Félvezetőgyártók Szövetsége tavaly év végén közölte, hogy a globális chip-eladások 2021-ben 8,4% -kal nőhetnek az összesen 433 milliárd dollárt felölelő piacon. Ez már figyelemre méltó ugrás. Ha bármilyen vállalatot is veszünk alapul, legyen az Nvidia vagy AMD. Az AMD és a Qualcomm vállalatok az elektronika területén az egyedüli chip eladók más vezető vállalatok számára. Ezzel eljutottunk ahhoz, hogy a chipgyártók miért nem tudják kezelni a nagy igényeket. A Covid-járvány az egyik oka a fogyasztói elektronika iránti nagy keresletnek. Ha a múlt évben karácsonykor mégis új laptopot vagy PC-t tervezett vásárolni, akkor előfordulhatott, hogy hamarabb volt kénytelen megvenni. Akár saját otthoni irodájához, akár gyermekei online tananyagához. A világjárvány kezdete és az online távmunka az első hónapokban megnövelte az óriási keresletet nemcsak a laptopok, PC-k, táblagépek, hanem a játékeszközök iránt is. Az emberek kénytelenek voltak otthon maradni, és valamilyen szórakozást kerestek maguknak. Ezért a játékkonzolok, tévék és különféle okoseszközök is nagyon jól fogytak. Tehát a chip-hiányt úgy értékelhetjük, mint több tényező kombinációját, a személyi számítógépek, perifériák és minden egyéb iránti kereslet alapján az online munka, az oktatás és a szórakozás iránt. És mögötte egy járvány áll, a mozgás korlátozása, ahogyan azt megszoktuk, és az áttérés az online térre.

 

 

A gyártók nem tudnak eleget gyártani,  bonyolultabb a szállítás és a tetejébe még több probléma

 

Nemcsak grafikus kártyákhoz és processzorokhoz tartozó chip-ek, hanem a Realtek által gyártott audio- és Ethernet-chip-ek is,amelyek gyakorlatilag monopóliumot élveznek a laptopok és asztali PC-k audiójában, késlekedve érkeznek a gyártósorokhoz. Mivel a kereslet nagyobb, mint a gyártó termelési kapacitása, a rendelkezésre álló mennyiség hozzáférhetősége időben meghosszabbodott. A termelési kapacitásoknál (bármely chipgyártóra vonatkozik) nemcsak a maximális gyártókapacitás, hanem az alkalmazottak hiánya is a probléma. Közülük sok a beteg, karanténban van a Covid miatt.

 

Egy másik probléma az országokon átívelő közlekedés romlása. A szállítás során nagyszámú szállítás késik a tervezettel ellentétben. A Szuezi-csatorna hirtelen lezárársa hajótorlasz miatt újabb csapást mért a szállítás pontosságára. Az Evergreen gigantikus konténerszállító hajó márciusban beszorult a Szuezi-csatornába. Ez a Földközi-tengert és a Vörös-tengert összekötő közlekedési csatorna lehetetlenné tette az összes hajó több napos szállítását. Ezen keresztül halad át a világkereskedelem csaknem 12 % -a. Ebben a nehéz helyzetben, ami még rosszabbá teszi, Japán egyik legnagyobb chipgyártóját, a Renesas vállalatot gyárában tűzbaleset történt. Ez a gyártó adja a világ összes chipgyártásának egyharmadát.

 

A globális chipkiesés bizonyosan eltart még egy ideig. A normális szintre való visszatérés nehezebb lesz, tekintettel a folyamatos járványra. A nagy gyártóüzemek képesek fokozatosan alkalmazkodni a kereslethez és bővíteni a termelési kapacitást, például további gyártósorok kiegészítésével. Hol sikerül a legjobban, és hol kevésbé, azt nehéz megmondani. Néhány terméket kisebb mennyiségben kínálnak , de azért kaphatók. Laptop vagy asztali PC , valamint perifériás eszközök vásárlásakor még  van miből választani. Idővel a kereslet is csökken majd. A grafikus kártyáknál még mindig reménytelen a helyzet. Az üzletek néhány darab régebbi alapgrafikus kártyákat kínálnak. A közép- és felső osztályú modellek teljesen hiányoznak. Még akkor is, ha egyes darabok nagyon gyorsan megjelennek, úgy el is tűnnek. És szó szerint néhány perc alatt. A helyzet néhány hónap múlva megváltozhat.

 

És végül ... egy kicsit vicces az egészben az, hogy egyes weboldalakon és fórumokon összeesküvés-elméletek jelentek meg. Azt állítják, hogy hiány van a chip-ekből,  azért mert felhasználták azokat az emberek tesztelésére és vakcinálására :). Csak egy kis logika használata mellett, ezen csak mosolyogni lehet.