Irodaszerek és iskola

Miért van még mindig hiány a chipből?

Ha az elmúlt évben olyan elektronikus terméket szeretett volna vásárolni, amely chipet tartalmaz, akkor meglepetést okozhatott a korlátozott ajánlat. Elsőként ezt észlelték azok az ügyfelek, akik grafikus kártyákat kerestek számítógépes készletükhöz. Nemcsak a járvány lett ennek az oka. Számos tényező járult hozzá a chiphiányhoz. A Bitcoin értékének erősödése, a Szuezi-csatorna lezárása hajóbaleset miatt , a japán félvezetőgyártó tűzbalesete és végső soron a világjárvány, valamint a Home Office-ban dolgozók megnövekedett kereslete a laptopok, számítógépek és elektronika iránt. Egy másik kategória az online tanulás diákjai és maguk az otthoni felhasználók voltak, akik mindent felhasználtak, ami online összekapcsolható volt. 2020-as év vége már ebben a válságban telt el. Lehetetlen volt megvásárolni a készüléket az elképzeléseknek megfelelően. Az e-boltokban a kínálat jelentősen korlátozott volt. Vizsgáljuk meg közelebbről az egész helyzetet, ami a gyártók chiphiányát, valamint az azt követő más elemeket és termékeket tükrözi.

 

A Bitcoin értéke, mint kihívás a bányászoknak és a skalpvadászoknak

A közeljövőben valószínűleg nem kerüljük el a chiphiányt. A kereslet irántuk nagyon gyorsan megnövekedett. Jó példa erre a grafikus kártyagyártók, akik megnövelték a chip megrendeléseiket. Ez azután történt, hogy egy bizonyos vásárlói csoport nagymértékű grafikus kártyák új modelljeit kezdte vásárolni, akár az Nvidia-tól, akár az AMD-től. Mi okozta az ekkora nagy érdeklődést a nagyteljesítményű grafikus kártyák iránt? A virtuális Bitcoin valuta. Körülbelül 4 év után ismét meredeken emelkedett az értéke. A Bitcoin jelenlegi ára 47 549,90 euró, azzal a feltétellel, hogy 24 óra alatt + 1800 euróval nőhet tovább. Figyelembe véve azt, hogy 2009-ben a Bitcoin induláskor 0,0008 dollárnál indult, és 2010-ig valahol 0,01 dollár alatt maradt az értéke. Valahol március első felében a Bitcoin elérte minden idők legmagasabb szintjét, piaci értéke 61 788 dollár volt. Egyesek a Bitcoin növekedését annak tulajdonítják, hogy a Tesla autókat kezdett el kriptovalutaért árusítani. Ez a tény, amint azt fentebb említettük, indította el az úgynevezett bányászokat, akik bányászzák a kriptovalutákat. Nagy léptékben kezdték vásárolni az első nagy teljesítményű, később pedig a mainstream grafikus kártyákat. Nem hibáztathatjuk őket ezért az eljárásért. A Bitcoin ára olyan vonzó. Ha több grafikus kártyához jut, és kiváló teljesítményű bázist épít a virtuális valuta bányászatához, gratulálunk. Az emberek egy másik kategóriája a skalpvadászok. Nagyon gyorsan megértették a piaci helyzetet, és elkezdték megvásárolni az összes rendelkezésre álló grafikus kártyát, hogy aztán magasabb áron eladhassák azokat az érdekelt feleknek.

 

 

Tényleg a Covid 19 koronavírus a hibás?

A Félvezetőgyártók Szövetsége tavaly év végén közölte, hogy a globális chip-eladások 2021-ben 8,4% -kal nőhetnek az összesen 433 milliárd dollárt felölelő piacon. Ez már figyelemre méltó ugrás. Ha bármilyen vállalatot is veszünk alapul, legyen az Nvidia vagy AMD. Az AMD és a Qualcomm vállalatok az elektronika területén az egyedüli chip eladók más vezető vállalatok számára. Ezzel eljutottunk ahhoz, hogy a chipgyártók miért nem tudják kezelni a nagy igényeket. A Covid-járvány az egyik oka a fogyasztói elektronika iránti nagy keresletnek. Ha a múlt évben karácsonykor mégis új laptopot vagy PC-t tervezett vásárolni, akkor előfordulhatott, hogy hamarabb volt kénytelen megvenni. Akár saját otthoni irodájához, akár gyermekei online tananyagához. A világjárvány kezdete és az online távmunka az első hónapokban megnövelte az óriási keresletet nemcsak a laptopok, PC-k, táblagépek, hanem a játékeszközök iránt is. Az emberek kénytelenek voltak otthon maradni, és valamilyen szórakozást kerestek maguknak. Ezért a játékkonzolok, tévék és különféle okoseszközök is nagyon jól fogytak. Tehát a chip-hiányt úgy értékelhetjük, mint több tényező kombinációját, a személyi számítógépek, perifériák és minden egyéb iránti kereslet alapján az online munka, az oktatás és a szórakozás iránt. És mögötte egy járvány áll, a mozgás korlátozása, ahogyan azt megszoktuk, és az áttérés az online térre.

 

 

A gyártók nem tudnak eleget gyártani,  bonyolultabb a szállítás és a tetejébe még több probléma

 

Nemcsak grafikus kártyákhoz és processzorokhoz tartozó chip-ek, hanem a Realtek által gyártott audio- és Ethernet-chip-ek is,amelyek gyakorlatilag monopóliumot élveznek a laptopok és asztali PC-k audiójában, késlekedve érkeznek a gyártósorokhoz. Mivel a kereslet nagyobb, mint a gyártó termelési kapacitása, a rendelkezésre álló mennyiség hozzáférhetősége időben meghosszabbodott. A termelési kapacitásoknál (bármely chipgyártóra vonatkozik) nemcsak a maximális gyártókapacitás, hanem az alkalmazottak hiánya is a probléma. Közülük sok a beteg, karanténban van a Covid miatt.

 

Egy másik probléma az országokon átívelő közlekedés romlása. A szállítás során nagyszámú szállítás késik a tervezettel ellentétben. A Szuezi-csatorna hirtelen lezárársa hajótorlasz miatt újabb csapást mért a szállítás pontosságára. Az Evergreen gigantikus konténerszállító hajó márciusban beszorult a Szuezi-csatornába. Ez a Földközi-tengert és a Vörös-tengert összekötő közlekedési csatorna lehetetlenné tette az összes hajó több napos szállítását. Ezen keresztül halad át a világkereskedelem csaknem 12 % -a. Ebben a nehéz helyzetben, ami még rosszabbá teszi, Japán egyik legnagyobb chipgyártóját, a Renesas vállalatot gyárában tűzbaleset történt. Ez a gyártó adja a világ összes chipgyártásának egyharmadát.

 

A globális chipkiesés bizonyosan eltart még egy ideig. A normális szintre való visszatérés nehezebb lesz, tekintettel a folyamatos járványra. A nagy gyártóüzemek képesek fokozatosan alkalmazkodni a kereslethez és bővíteni a termelési kapacitást, például további gyártósorok kiegészítésével. Hol sikerül a legjobban, és hol kevésbé, azt nehéz megmondani. Néhány terméket kisebb mennyiségben kínálnak , de azért kaphatók. Laptop vagy asztali PC , valamint perifériás eszközök vásárlásakor még  van miből választani. Idővel a kereslet is csökken majd. A grafikus kártyáknál még mindig reménytelen a helyzet. Az üzletek néhány darab régebbi alapgrafikus kártyákat kínálnak. A közép- és felső osztályú modellek teljesen hiányoznak. Még akkor is, ha egyes darabok nagyon gyorsan megjelennek, úgy el is tűnnek. És szó szerint néhány perc alatt. A helyzet néhány hónap múlva megváltozhat.

 

És végül ... egy kicsit vicces az egészben az, hogy egyes weboldalakon és fórumokon összeesküvés-elméletek jelentek meg. Azt állítják, hogy hiány van a chip-ekből,  azért mert felhasználták azokat az emberek tesztelésére és vakcinálására :). Csak egy kis logika használata mellett, ezen csak mosolyogni lehet.