Irodaszerek

Miért vegyen függőleges egeret számítógéphez?

Ha órákat tölt a számítógép mellett, az irodában vagy távmunkában otthonról dolgozik, csuklófájdalmat tapasztalhat. Ha hosszú ideig dolgozik számítógépes egérrel, akár kéztőalagút szindróma áldozatává is válhat. A kifejezés a görög karpos szóból származik, amely csuklót jelent. Ez az egyik leggyakoribb foglalkozási megbetegedés. A lakosság bb 5%-a szenved ettől a szindrómától. A betegséget a csukló területén lévő ideg összenyomódása okozza. Fájdalom, az egész kéz zsibbadásában vagy enyhe bizsergésében nyilvánul meg. Néha ez a fájdalom a csuklótól az egész kézre kiterjed. A kéztőalagút egy keskeny járat, amelyet a csukló csontjai és a tenyér szalagjai vesznek körül. Olyan térben található, amely nem ad lehetőséget a térfogat növelésére. A kéztőalagútban a szövet bármilyen duzzanata vagy áthelyezése összenyomhatja vagy irritálhatja a középső ideget, ami fájdalmat, bizsergést és zsibbadást okozhat a kézben.

 

 

 

Bár ennek több oka is lehet, ez mindig hosszú távú kéz- és tenyérmunka következménye. Manapság a számítógéppel végzett munka nagymértékben hozzájárul ehhez a betegséghez. Normál irodai munka során az egeret körülbelül 800 méteren mozgathatja a munkanap során. Ez majdnem egy kilométernyi tenyérmozgás. Ezért a perifériák, például a számítógépekhez való billentyűzetek és egerek gyártói intenzív megoldásokat kerestek, például a PC-vel végzett munka során, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a gépelés és az egér kézben tartása közbeni kényelmetlen helyzetet. Az ergonomikus egerek mellett manapság a piacon különféle ergonomikus billentyűzetek és csuklótámasz párnák is megtalálhatók. Mi azonban megvizsgáljuk az ergonomikus, függőleges egereket. Ma már széles választékban találhatja meg őket, és pontosan az Ön saját kívánsága szerint választhat egeret.

 

A függőleges markolatú, ergonomikus egerekre jellemző, hogy támogatják a természetesebb kéztartást. Ha ellazult állapotban helyezi a kezét az íróasztalra, akkor az nem úgy kerül rá, mint egy klasszikus egérre. Valahol 60 és 80 fok között van egy lejtő. A függőleges markolattal rendelkező PC egereket természetesebb kéztartásra tervezték, ami mentesíti a teljes alkart a hosszú távú feszültségtől és a kéz befelé fordításától.

 

 

Ha már úgy döntött, hogy kipróbál egy függőleges egeret a PC-hez, akkor figyelembe kell vennie, hogy számos fontos paramétere van. Alegideálisabb, ha közvetlenül a boltban próbálja ki az egeret, hogyan fér el a saját tenyerében.

 

Az Ön tenyerének megfelelő méret

Ha nem rendelkezik ezzel a lehetőséggel, először mérje meg a tenyere hosszát a tenyér elejétől a leghosszabb ujj hegyéig. A függőleges egerek S, M, L és XL méretekkel vannak megjelölve. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az S méret (small) legfeljebb 17 cm hosszú tenyérre való. Méret: M (közepes 17-19 cm), L (nagy 19-21 cm) és XL (extra nagy 21 cm felett).

Markolat jobb- vagy balkezesek számára

Leggyakrabban ergonómikus, függőleges egerek modelljei vannak szimmetrikus kialakításban vagy jobbkezes emberek számára. Ha Ön balkezes, keressen balkezes modellt.

Az érzékelő technológiája

A klasszikus vagy a játék egerekhez hasonlóan itt is választhatunk ergonomikus egereket az érzékelő típusának megfelelően. A szkennelési technológia szerint ezeket a következőkre osztjuk:

 

- optikai függőleges egerek (párnával működnek a legjobban)

- lézeres függőleges egerek (probléma nélkül működnek még sima, fényes és üvegfelületeken is)

 

A DPI egy olyan paraméter, amelyet ma az egér gombjával lehet megváltoztatni, és itt csak a maximális DPI adatot nézheti meg. Az érzékelő érzékenységi foka az értékből származik. Minél magasabb, annál pontosabb a vezérlés.

A válaszidőt ms-ban (ezredmásodpercben) adjuk meg. Itt az ellenkezője igaz, minél kisebb az érték, annál jobb és pontosabb az átviteli késleltetés.

 

Vezetékes és vezeték nélküli csatlakoztatás

 

Választhatunk a klasszikus, kábeles vezetékes egér (USB, USB-C) vagy a vezeték nélküli, legtöbbször Bluetooth interfésszel és USB-vevővel ellátott változat között. Ma már az akkumulátor élettartama is nagyon jó, és az egér vezeték nélküli változatának több vitathatatlan előnye is van. Több a hely és felesleges kábelek nélküli, valamint jobb a hordozhatóság a Bluetooth technológiának köszönhetően.

 

A paraméterek között megtalálhatóak a különböző funkciók, a gombok száma, a gombleképezés támogatása, de a háttérvilágítás is. A függőleges egerek lehetnek háttérvilágítás nélkül vagy egyszínű, többszínű és RGB háttérvilágítással. Bár a függőleges egér nem a legjobb választás a játékosok számára, egyes gyártók játékhoz kínálnak függőleges egereket PC-khez is.

 

 

A függőleges egér tartása különbözik a hagyományos vízszintes egérétől. Néhány órába telik, amíg megszokja a különböző módokat, és utána természetes lesz az irányítása. Ha több órát dolgozik PC-nél, érdemes odafigyelni a megfelelő ergonómiára. Ezt megteheti a megfelelő irodai szék és asztal kiválasztásával, magasságának megfelelő beállításával, de a PC-hez jól megválasztott billentyűzet és egér kiválasztásával is. A függőleges egér használata megér egy próbát. A függőleges ergonomikus egerek mellett vannak vízszintes markolatú ergonomikus egerek is. Ergonómikus kialakításúak a lehető legjobb kényelem érdekében.

 

TRUST Bayo Ergo ECO tanúsítvánnyal rendelkezik

A TRUST Bayo ergonomikus függőleges markolatú egér népszerű modell a felhasználók körében. Az ára kicsit magasabb, de ennél az egérnél ez megéri. Ez egy vezeték nélküli egér a számítógéphez, amely Bluetooth technológiás USB-vevővel csatlakozik. 800 és 2400 Dpi között állítható érzékenységű optikai érzékelővel szkennel. 6 átgondolt elrendezésű gombot tartalmaz, sok funkcióval és RGB háttérvilágítással. Beépített akkumulátorral rendelkezik, amely USB-C kábellel tölthető. Ez a modell nem csak ergonomikus, de környezetbarát is, hiszen 79%-ban újrahasznosított műanyagból készül.

 

 

 

A fő pozitívum természetesen a függőleges kialakítás, 45 fokos lejtéssel, a lehető legkisebb erőfeszítés érdekében. Ezzel a billentéssel a csuklója természetes és feszültségmentes pozícióba kerül. A jó minőségű gumiréteggel ellátott felületkezelés, amely szilárd fogást biztosít, hozzájárul az általános kényelemhez. A TRUST Bayo Ergo függőleges egér jobbkezes felhasználók számára készült.