Irodaszerek és iskola

Milyen elven működnek a nyomtatók?

Visszatérve a történelembe az első funkcionális nyomtatóhoz az az elv, amelyen működött, különbözött a mai nyomtatók technológiájától. A tintasugaras nyomtató és a lézernyomtató jelenleg a leggyakrabban használt eszközök közé tartoznak. A régebbi pontmátrix nyomtatók lassúak, minden bizonnyal eltűnnek és ezeket alig találja meg az üzletekben. Az elv, amelyen dolgoznak, hasonló a klasszikus írógéphez, amelyben a nyomtatófej és a csapok oldalra tolódnak, és a csapokat a tintaszalagon keresztüli visszaverődés útján nyomtatják ki. Ezek a nyomtatók tekercspapírra és másolópapírra is nyomtathatnak. Alkalmasak szövegek nyomtatására és a legegyszerűbb pontgrafikák készítésére. Széles körűen használták őket a számvitelben. A pontmátrix nyomtatók azonban a minőségben messze elmaradnak a tintasugaras és az új lézernyomtatókhoz képest. Érdekli Önt, hogyan különböznek a legnépszerűbb nyomtatók technológiái, és milyen elven működnek a színes tintasugaras nyomtatók és a fekete-fehér vagy színes lézernyomtatók?

A nyomtatók működését lehetővé tevő technológiák és a hozzájuk szükséges patronok

 

Tintasugaras nyomtatók

A tintasugaras nyomtatók évek óta a piacon az egyik legnépszerűbb nyomtatók. Fejlesztése természetesen előrehaladt a 80-as évek eleje óta, a fekete-fehér egyszerű modellektől a színes és multifunkciós modellekig. Innovatív tintamegoldások, különféle funkciók és gazdag csatlakoztatási lehetőségek tökéletesítik ezeket a nyomtatókat, és minden gyártó valami újat szeretne hozzáadni. Egy dolog azonban marad, és ez az alapvető technológia, amelyen a tintasugaras nyomtató működik. A tintasugaras nyomtatók, amint ezeknek az eszközöknek az eredeti angol neve hangzik, olyan kiegészítő perifériák, amelyek azokkal az információkkal működnek, amelyeket a számítógéptől kapnak, amelyhez csatlakoztatva vannak. Az első nyomtatómodelleknek ezért meg kellett felelniük ennek a követelménynek, és kábelcsatlakozásra volt szükség a számítógéphez. Manapság a nyomtatók nemcsak a hálózaton, vezeték nélkül nyomtathatnak, hanem a mobilon vagy a nyomtatóban, közvetlenül cserélhető adathordozókról, például sd-kártyákról vagy USB-kulcsokról történő vezérlés alapján is nyomtathatnak. A nyomtatási információ vagy a dokumentum kinyomtatására szolgáló parancs maga elindítja a nyomtatást, és a nyomtatófej megkezdi a munkát. Először tintával töltik meg egy szivattyúval, amely kiszívja a tintát az egyes patronokból. A nyomtatófej soronként mozog a papír mentén, és egy fúvóka segítségével miniatűr tintacseppet továbbít a papírra. A fúvókák függőlegesen vannak elrendezve a nyomtatófejen, amely vízszintesen mozog a függőlegesen mozgó papírlaphoz viszonyítva. A színes nyomtatás során négy alappatronból veszi át a színeket, az úgynevezett CMYK névvel jelölve, és más színeket és árnyalatokat hoz létre belőlük. Minél kisebbek és sűrűbbek a cseppek egy adott felületen, annál jobb a nyomtatási hatás. A nyomtatási minőséget a Dpi (nyomtatási felbontás) paraméter határozza meg, amely megadja az egyes színes pontok számát hüvelykben (2,54 cm). Így minél magasabb a Dpi, annál jobb a nyomtatási minőség. Ez a tintasugaras nyomtatók működésének alapelve, amelyet a gyártók ma már sok szempontból fejlesztettek. A négy alappatron és szín mellett a nyomtatók ma is nagy kapacitású tálcákkal rendelkeznek, akár 12 színben is. A tálcák az alapszerkezeten kívül helyezhetők el a nyomtató oldalán, a színek gyors pótlása érdekében.

 

Patronok tintasugaras nyomtatókhoz

A tintasugaras nyomtatók úgynevezett patronokat használnak, attól függően, hogy fekete-fehér vagy színes modellek-e. A fekete mellett, amelyet a fekete-fehér nyomtatásban használnak, négy alapszínt használnak a színes nyomtatáshoz: cián, bíbor, sárga és Key, amely lényegében fekete. Ez a CMYK színmodell szubtraktív színkeverésen alapul.                      

A népszerű háztartási tintasugaras nyomtatók között szerepel a Canon Pixma iP7250, amely kiváló minőségű dokumentumok és fényképek nyomtatását kínálja megfizethető áron, akár 96001 x 2400 dpi nyomtatási felbontással.Öt különálló tintapatront használ. A klasszikus csatlakozáson kívül vezeték nélküli Wi-Fi csatlakozással és mobil nyomtatással is rendelkezik. Nem hiányzik a duplex (automatikus kétoldalas nyomtatás) és az opcionális XL tinták használatának lehetősége. Ezzel a nyomtatóval nem csak A4-es papírra nyomtathat, hanem a CD és DVD felületére is.     

Ha nagyobb a költségvetése, akkor a HP nyomtató, a HP Officejet Pro 7110 CR768A modell, szintén érdekes a gyors és kiváló minőségű színes nyomtatáshoz, ha az ajánlott havi mennyisége 200–800 oldal, maximális hozama pedig akár 12 000 oldal / hónap. Előny az A3 + papírra való nyomtatás. Négy eredeti HP tintapatron kerül ebbe a nyomtatóba.

 

Lézernyomtatók

Gyors, csendes és tintamentes eszközök. A nyomtatók lézer technológiát használnak a nyomtatáshoz, és a tintatonerek helyett lézer festéket használnak. Itt nincs probléma a fúvókákkal és a tinta kiszáradásával. A nyomtató sebessége növekedett és a zaj csökkent. Míg a tintapatronokat gyakran cserélni kell, a lézer toner jelentősen hosszabb ideig kitart. Tehát hogyan működnek a lézernyomtatók? A fekete-fehér monokróm lézerkészülékek mellett a színes lézernyomtatók is piacra kerülnek.

Ezeknek magasabb ára van, de még ezek a modellek is elérik a háztartásokat, az alacsony működési költségeknek és a nyomtatás oldalankénti árának köszönhetően. Az első lézernyomtatót a Xerox-ban hozták létre a 70-es évek elején, de ennek a technológiának a tömeges megjelenése és az eladások csak a HP-tól kezdődött, 1984-ben. A lézernyomtató működésének alapja a lézernyaláb által megvilágított fényérzékeny dob. A tintasugaras nyomtatókra vonatkozó, egymást követő soros tintahasználat közötti rendszer, ahol látni a nyomtatás egy részét, lézernyomtatónál ez megváltozott. A nyomtatáshoz szükséges, hogy egy teljes oldal legyen a készülék memóriájában, amelyet az egész oldalra egyszerre nyomtatnak. A nyomtató processzora feldolgozza a dokumentumot egy számítógépről, formázza az elrendezést, kitölti és elküldi nyomtatáshoz. Ezen a ponton az oldal képét továbbítja a lézernyaláb egy félvezető szelénréteggel borított, elektromos vezető hengernek, amely sötétben szigetelőként viselkedik, és megvilágítva vezetőképes lesz. A negatív töltésű fényérzékeny dob kisül a lézernyaláb által megvilágított felületekre, és a festékpor hozzátapad. Ez a festékporos dob addig forog, amíg a por el nem éri a transzfertöltőt. Ezután átviszi a port a papírra. Ilyen formában azonban nem tapadna a papírhoz, ezért egy vasalóhenger segítségével megolvad 200 ° C hőmérsékleten, és így véglegesen a papírra kerül. Noha bonyolultnak tűnik, egy ilyen folyamat ideje rövidebb, mint a tintasugaras nyomtatókban történő alkalmazás. A lézernyomtatóval való gyors nyomtatás végső soron maga a készülék memóriájának méretétől függ.

 

Toner lézernyomtatókhoz

A lézernyomtatók a nyomtatáshoz fekete vagy színes, száraz festékport használnak, amelyet a festékkazettában tárolnak.

A piacon a kisvállalkozások és háztartások számára népszerű lézernyomtatók között egyértelműen a monokróm lézernyomtatók találhatók. Nagyon jó teljesítmény és ár arány mellett lézernyomtató fekete-fehér nyomtatáshoz a HP LaserJet Pro M12w készülékhez. 18 A4-es oldal / perc sebességgel nyomtat 600 x 600 dpi felbontással. Ezen felül lehetősége van vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a Wi - Fi - n keresztül. A nyomtatáshoz HPCF279A (79A) jelölésű fekete lézerfestéket használ.

A Samsung lézernyomtatók szintén nagyon népszerűek, a kedvező áraknak köszönhetően. A Samsung SL-C430W nagyon jó felhasználói áttekintéssel rendelkezik. Színes lézernyomtató, amely kiváló összeköttetéssel és számos modern funkcióval rendelkezik. Négy színárnyalatot használ, 1500 oldal kapacitással. Kissé magasabb áron már talál egy kiváló minőségű gyors nyomtatót, a HP Color LaserJet Pro M277dw modellt. Többfunkciós eszköz színes lézernyomtatáshoz, másoláshoz és szkenneléshez, a Wi-Fi és az NFC vezeték nélküli technológiák csatlakoztatásának lehetőségével. Automatikus kétoldalas nyomtatás sem hiányzik és a nyomtatás egy csatlakoztatott eszközről történik, például merevlemezről vagy USB-kulcsról, amely a nyomtató elején található USB-porthoz van csatlakoztatva. A HP CF400A / HP CF401A / HP CF402A / HP CF403A (201A) jelölösű tonerek erre a multifunkciós készülékre vonatkoznak. A költségek csökkentésére szolgáló alternatív megoldások a prémium és az alternatív tonerek, amelyek teljesen kompatibilisek az eredeti tonerekkel.

 

LED nyomtatók

Míg a lézernyomtatók forgó tükröt, lencsét és más mozgó tárgyakat használnak, hogy a lézernyalábot eloszlassák a szelénhengerre, addig a LED nyomtatók LED diódákat használnak. Eloszlanak a vonal teljes szélességén, és lehetővé teszik, hogy a papír közvetlenül áthaladjon a nyomtatón, és gyorsabban generálja a kimenetet. Általában azonban ez nagyon hasonló elv, mint a lézernyomtatóknál.