Irodaszerek és iskola

Milyen irányban halad a nyomtatók fejlesztése?

A pontmátrix nyomtatótól a tintasugaras nyomtatóig eltelt egy időszak. A tintasugaras nyomtatók és a multifunkciós készülékek uralták a piacot és megfizethető áron jutottak el a háztartásokba. A tintasugaras nyomtatási technológiával rendelkező eszközök ára lejjebb esett, és csak a tintapatronok okoztak gondot a felhasználóknak. A nyomtatás drágább volt, különösen a színes dokumentumok és fényképek esetén, a normál méretű patronok szokásos nyomtatás során nem bírták ki sokáig  és a tinta megtakarításakor gyakran előfordult, hogy a tinta megszáradt, amikor a nyomtatót hosszú ideig nem használták. A lézernyomtatók kora számos problémát kiküszöbölt. Azonban egy probléma sokáig kitartott, ez maga a készülék ára volt. A nyomtatógyártók azonban ezt is módosíthatták a lézernyomtatók nagyobb méretű vásárlásának megkezdésével a kisebb vállalatok és háztartások számára. Ma vásárolhat egy otthoni használatra szánt lézernyomtatót, amely az tintasugaras nyomtató árával vetekszik.

 

Küzdelem az ügyfélért vagy a lézer vs tinta

A lézertechnológia olyan előnyökkel jár, mint a magas minőség, sebesség, alacsony zajszint és megfizethető lézerkészülékek. A lézerfestékek azonban még mindig drágábbak, mint a tintapatronok. Egy ideig úgy tűnt, hogy a lézernyomtatók megnyerik a tintasugaras nyomtatók elleni küzdelmet, ám a tintasugaras nyomtatóberendezések innovációi megszerezték az ügyfeleket. Mindenekelőtt ezek a kiváló minőségű XL nagykapacitású patronok, a tinták újratöltése közvetlenül a nyomtató patronjaiban, a lézertechnikával versengő nyomtatási minőség és az új funkciók. Noha a lézernyomtatás kifizetődő, különösen nagy mennyiségben, a kis- és középvállalkozásokban, a tintasugaras nyomtatók ma már nemcsak a minőségükben, hanem alacsony nyomtatási költségeikben is képesek versenyezni a lézernyomtatókkal. Sok felhasználó csökkentheti a nyomtatási költségeket alternatív lézerfestékkel vagy alternatív tintapatronokkal, amelyek természetesen kompatibilisek a készülékkel.

 

Funkciók az ügyfelek kényelme érdekében

A múltban az ügyfél elégedett volt a nyomtatóhoz vásárolt kábellel, tehát az egyetlen kapcsolat a PC-vel az volt, hogy a nyomtatót / PC-t ezzel a kábellel áthidalják. Később a fejlesztés elmozdult a LAN hálózathoz való csatlakozáshoz Ethernet kábellel. Nagyra értékeljük a kézi kétoldalas nyomtatás és az SD-kártyahely vagy a PictBridge-en keresztüli közvetlen kameracsatlakozás funkcióit. Ma valamivel már többet is elvárunk. A legtöbb nyomtató vagy többfunkciós modell manapság sokkal több csatlakozási lehetőséget kínál. Wi-Fi kapcsolat, gyors WPS kapcsolat, NFC párosítás. A felhőből történő nyomtatás és a felhőalapú szolgáltatások, valamint a közvetlenül a mobil eszközről történő nyomtatás most alapvető funkciók. Ebben a tekintetben a gyártók inkább bejuthatnak a Cloud környezetbe, ha több helyet kínálnak a felhasználónak a gyártó tárolójában. Íme a harc a GB ért, azokért a dokumentumokért, amelyekhez a felhasználó bárhonnan hozzáférhet. Egy másik tényező az UI - az eszköz felhasználói környezete. Egyszerű és gyors vezérlés, amely hozzájárul a felhasználó kényelméhez nagy előnyt jelent. A jó minőségű grafikai és az elég nagyméretű kijelző szintén hozzájárul ehhez. A duplex nyomtatás manapság már elvárt dolog, az automatikus  funkció egyre inkább előnyben részesített lehetőség. Előny az extrém eszközökhöz való csatlakoztathatóság USB-n keresztül. Itt a gyártók a legújabb és leggyorsabb USB interfészre fogadnak.

 

Felbontás és nyomtatási sebesség

Ha nyomtató vagy többfunkciós készülék a vállalkozása számára szolgál majd, akkor nagyobb sebességet várunk el tőle. Ez a tendencia nem változik, és a nagyobb hatékonyság részeként a felhasználóknak nagyobb sebességre és az eszköz képességére van szükségük az első nyomtatás idejének minimalizálása érdekében. A nyomtatási minőség iránti igény is növekedni fog. Különösen a fotónyomtatás növeli igényeit. Az otthoni nyomtatók esetében a sebesség nem játszik ilyen fontos szerepet.

 

A multifunkció még mindig négy szolgálatból áll

A multifunkciós készülékek tendenciái az utóbbi években nem változtak jelentősen. Még mindig van nyomtatás, másolás, szkennelés és a kissé elavult fax. A gyártók még nem tettek hozzá semmi újat ezekhez a funkciókhoz. A fax visszaszorul, és bár a nyomtatás, másolás és szkennelés fejlődnek, nem gyarapodnak a gyártók által kínált lehetőségek. Van itt 3D nyomtatás is, de az valami másról szól. Nehéz megmondani, hogy az ilyen fejlődés milyen irányba halad. Még azt sem tudom elképzelni, hogyan lehet egy beolvasott tárgyat kinyomtatni a virtuális valóság segítségével, vagy egy valóság érvelését beilleszteni a nyomtatásba.

 

Hova tovább, vagy 3D nyomtatás a háztartásban

Elképzelhetjük azonban a funkciók jobb képességeit, a teljesítmény és a nyomtatási minőség javítását, a nyomtatási költségek csökkentését és az ökorendszerrel való szorosabb kapcsolatot. A felhasználók elvárják a vezérlés kényelmét és a minőséget, de továbbra is mérlegelik maga a készülék, valamint a patronok árát. A csatlakoztathatóság sebessége csökken a szabványoknak megfelelően, legyen az USB vagy Wi-Fi. Itt vannak a 3D nyomtatók. Az idő majd megmutatja, hogy milyen irányba fejlődnek. Manapság ezek az eszközök csak kevés lelkes, fejlesztő és tervező számára alkalmasak. Maga a 3D nyomtató ára nem elérhetelen, de ez mégis kissé a háztartásba egy drága mulatság lenne. Ez nem csak egy kezdeti beruházásról szól, hanem a 3D nyomtatási idejéről és a kiadásokról is. A nyomtatott tárgy nemcsak sok fogyóeszközt fogyaszt, hanem a nyomtatási idő is viszonylag hosszú. Vannak már tapasztalataink a 3D nyomtató alapmodelljével kapcsolatban. Több mint 3 órát áldoztunk egy egyszerű tárgy (Garfield kandúr) kinyomtatására. A Csillagok háborúja karakterének körülbelül 6 órára becsült idejét, már meg sem próbáltuk. Maga a nyomtató még mindig elég zajos. A 3D nyomtatás során a gyártóknak még mindig van mit megoldaniuk.

Hova vezet a nyomtatók útja

Az innováció, a minőség javítása, a megnövekedett teljesítmény és a csökkentett nyomtatási költségek a gyártók elvárt lépései. Sokat lehet újítani az ökológiában és a környezetvédelemben, az újrahasznosítható papír mennyiségének a fogyasztásával is.  Vannak lehetőségek a patronokkal is,  alacsonyabb árban a végfelhasználók számára, valamint a patronok kapacitásának növekedésével. Maga a formatervezés alkalmazkodni fog más technológiai termékekhez, hogy jobban illeszkedjen a munkakörnyezethez. Itt jutunk az alapokhoz, amelyeket a gyártók se felejtsenek el, és ez a biztonság. Még mindig van fejlesztési lehetőség ebben a szektorban. A magántulajdonban lévő, vállalati dokumentumoknak vagy személyes fényképeknek, a vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton történő nyomtatáson keresztül történő mentésnek, vagy a Cloud-ban lévő biztonsági másolatnak, a lehető legbiztonságosabbnak kell lenniük. Az idő majd megmutatja, hogy a nyomtató és az MFP gyártója hogyan birkózik meg ezzel, és mivel lep meg bennünket a jövőben.