Irodaszerek és iskola

Milyen papírt válasszunk névjegykártyákhoz

Ha otthon szeretné elkészíteni saját névjegykártyáit, akkor nem csak egy jó nyomtatóra lesz szüksége, hanem jó minőségű papírra is, amelyre a névjegykártya javaslat dizájnt nyomtathatja. Milyen típusú papír alkalmas erre a célra? Természetesen bármilyen, kívánt vastagságú papírt használhat, de van néhány tippünk a jó névjegykártya papír kiválasztásához.

 

Ha névjegykártyákhoz megfelelő papírt választ, figyelembe kell vennie annak grammsúlyát vagy a papír vastagságát. A vékony irodai papír névjegykártyákhoz nem alkalmas. Ezért összpontosítson a 200 grammnál nehezebb papírra. Választhatunk 200 grammnál kisebb tömegű papírt is, de a névjegykártyák hajlamosak hamarabb gyűrődni, így rövidebb az élettartamuk. Alapértelmezés szerint 200–400 gramm tömegű papírt használnak. A papír szilárdságát és vastagságát általában vastagságban adják meg, és nem mm-ben, hanem grammban. Ez az úgynevezett felületi tömeg, amely meghatározza, hogy 1 m2 papír hány grammot nyom. Minél vékonyabb a papír, annál könnyebb a m2. Ha kisebb súlyú papírt választ, akkor érdemes laminálni. A sima, strukturálatlan papír alkalmas laminálásra. Strukturált papír esetén a laminálás során nem kívánt buborékhatás léphet fel.

 

Ha előre tudja, hogy a kisebb vastagságú és laminált vagy vastagabb papírt választ, akkor már foglalkozhat a papír színével és felületével. Ennél a lépésnél már vegye figyelembe a névjegykártya grafikáját, hogy az összképet a papírtípushoz igazítsa. Néha a névjegykártyák domináns színe a fehér volt. Ma már széles színválasztékkal találkozhatunk, és ez  a névjegykártya fekete színe sem kivétel. Ha gazdag grafikai elemekkel ellátott névjegykártyákkal rendelkezik, kerülje az erős strukturált papírt, amely elvonja a figyelmet a tartalomtól. Tehát a grammsúly után a papír felületére és színére koncentrálunk.

 

 

A papír felülete lehet matt, fényes vagy texturált. Manapság már PVC-lapok is léteznek a névjegykártyák készítésére. De térjünk vissza a papírhoz. A klasszikus matt papír alacsony költségű névjegykártyák gyors nyomtatására alkalmas. Kiváló fehérség jellemzi. Ezután jön a fényes papír különböző vastagságban. Ha ki akar tűnni, és kreatív gondolkodásmóddal rendelkezik, akkor más szerkezetű kreatív papírtípust kell választania.

 

Végül a színek miatt sem kell aggódnia. A fehér klasszikus, és minden lágy, pasztell színt széles körben használnak. Az utóbbi időben a sötét színek és a fekete is nagyon népszerűek. Ha a megfelelő betűtípust és színét, például aranyat vagy ezüstöt választja, a névjegykártyák nagyon fényűzőnek tűnnek.

 

A névjegykártyák száma a papírformátumtól is függ. Leginkább A4-es formátumú, a névjegykártya mérete pedig 90 x 50 mm vagy 85 x 54 mm, ami a szabványos euró formátum. A mérettől függően beállíthatja, hogy egy papírlapról hány névjegykártyát nyomtathat ki.

 

 

A luxus névjegykártyákat az elegancia jellemzi, és nagyon reprezentatív megjelenésűek. Nemcsak formatervezésükkel, hanem tapintással is minőséget kell idézniük. Egy ilyen névjegykártya elkészítésekor gyakran nem a rossz papír- vagy színválasztás a hiba, hanem a nem megfelelő grafikai tervezés. Itt az a szabály, hogy az egyszerűségben rejlik a szépség. A minimalista névjegykártyák manapság divatosak, és nagyon fényűzően néznek ki.

 

 

 

Ha otthon szeretne névjegykártyákat nyomtatni, ne csak a grafikai tervezést vegye figyelembe, hanem a megfelelő papír kiválasztását is.