Irodaszerek és iskola

Mind a tízzel

Hogyan tanuljunk meg gyorsan mind a tíz ujjal gépelni, ha nem tanultunk gépírást? Ne essen kétségbe, ha tanulmányai részeként nem tanulta a gépírást vagy hatékonyan írni mind a tíz ujjával. Ezen könnyen változtathat úgy, hogy utána már nem fog  csak két ujjal a billentyűzeten kopácsolni, mint a harkály a fán. A mind a tíz ujjat magában foglaló gépelési rendszer elméletileg nagyon intuitív. Sajnos ehhez tényleg sok gyakorlat kell, hogy mindezt jól megtanulja.

 

 

A gépírás a hatékony és gyors írás alapja. Ez egy tízujjas tapintási módszer. Az ujjak helyzete a billentyűzeten hasonló az írógépen lévőhöz. A bal és a jobb kéz minden ujja hozzáfér egy bizonyos billentyűcsoporthoz. Az alapvető kiindulási helyzet a billentyűzeten található, markánsabb tapintható jelzésű billentyűk, az F és a J billentyűk. Ezekre a billentyűkre helyezzük kezünk jobb és bal ujját. Pontosan a bal kéz mutatóujja az F-en, a jobb kéz mutatóujja pedig a J-n van. Helyezze a többi ujját a másodlagos billentyűkre az adott sorban. Ez azt jelenti, hogy a bal kéz ujjai az F, D, S, A, a jobb kéz ujjai pedig a J, K, L billentyűkön vannak...

 

 

 

 

És miért tanuljunk meg mind a tíz ujjal írni? Legalábbis valószínűleg ezért a 3 dolog miatt. Időt takarít meg, és írása sokkal hatékonyabb lesz. Nem fogja megerőltetni a hátgerinc nyaki részét a folyamatos billentyűzet ellenőrzésével, és javítja az általános koncentrációs képességet.

 

Különféle programok nyújtanak gyors segítséget a mind a tíz ujjal való írás megtanulásához. Sajnos ezek többnyire fizetős programok, tanfolyamok. Vagy megtanulhatja online, autodidakta módon a webhelyek használatával. A leghíresebb ingyenes szolgáltatások: Nedatluj.cz, Typingstudy.com, Písaniehravo.sk/cz, Typingclub.com, Strojipisonline.sk és mások. Ezek a programok természetesen a szlovák nyelvre vonatkoznak, de hasonlóképpen a magyar nyevre vonatkozó gépírásra is számtalan programot találunk. (www.gepíras-oktato.hu)

 

Nedatluj.cz

Ez egy cseh online szolgáltatás kezdőknek és haladóknak egyaránt. Tartalma elmélet, több szinten végzett kurzusok és teszt. Van alap és haladó verziója. A megjelenített statisztikákban látni fogja erőfeszítéseinek eredményét.

 

Typingstudy.com

Hasonlóképpen, ez a program is cseh és szlovák felhasználók számára készült. Mind a tíz írástanítás 15 leckébe van  foglalva. Sebességtesztet és szórakoztató tanítási módot kínál. Kiválaszthatja a billentyűzetkiosztást. Az oldalon megtekintheti a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat, és természetesen felteheti a sajátját.

 

 

Pisaniehravo.sk / cz (demó verzió)

Ez a szolgáltatás az első 9 billentyű ingyenes tanítását kínálja demo verzióban vagy fizetős teljes verzióban.

 

Typingclub.com

Ez az online szolgáltatás több nyelven elérhető, és azoknak készült, akik szeretnének interaktív módon, viszonylag rövid idő alatt megtanulni mind a tíz ujjal gépelni.

 

Strojpisonline.sk

Az oldal kezdőknek, de haladóknak is készült. Tartalmaz egy Elméleti részt, amely bemutatja az ujjak helyes használatát és  a gépírás alapjait is.    A következő rész a Gyakorlat és az előkészítő gyakorlatok. Nyomon követheti a gépelést a statisztikában, amely megmutatja a leütések számát, a hibás leütések számát és a hibaarány értékelését.

 

Typingacademy.com

A webszolgáltatás azoknak a felhasználóknak szól, akik angol nyelvű oktatást szeretnének. Az oldal intuitív és nagyon szépen, minimalista stílusban grafikusan szerkesztett. Az órákra regisztráció szükséges.

 

Typingme.com

Egy másik webhely a felhasználók számára angol és német nyelven egy egyszerű online oktatóanyag a Typing me webhelyen. Két tanulási szintet talál itt, nevezetesen Amatőr és Pro. Az Amatőr verzió tartalma 10, a Pro szint pedig 15 leckét tartalmaz.

 

Ha már döntött, és megtalálta a megfelelő forrást, kövesse ezt a szabályt. Először is kezdjen el gépelni anélkül, hogy a billentyűzetre nézne, hanem közvetlenül a beírt szövegre figyeljen a monitoron. Bár elsőre nehéznek fog tűnni, egy idő után megszokja, és nem figyeli az ujjait a billentyűzeten. Valaki kikapcsolja a billentyűzet háttérvilágítását, hogy teljes mértékben csak a beírt szövegre koncentrálhasson.