Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
IT és Elektronika
Akciók

Minden, amit a Coworkingről tudni kell

Egyre népszerűbb a távmunka és a hibrid munka. Különböző cégek, különösen az informatikai és marketingesek, szívesebben dolgoznak Home Office formájában, vagy keresnek közös tereket munkatársaiknak Coworking stílusban. Ha még mindig nem ismeri vagy nem találkozott a coworking tér kifejezéssel, akkor összefoglaljuk a legfontosabbakat. 

Először is tisztáznia kell, mik azok a coworking vagy coworking terek, és hogyan válasszunk jó coworking teret. Milyen típusú vállalkozások profitálhatnak az ilyen típusú helyiségekből, és milyen alkalmazottak számára alkalmasak? Kezdjük elölről, mit értünk a "coworking space" kifejezésen.

Mi az a coworking tér?

Általánosságban a coworking definíciója az, amikor az emberek összegyűlnek vagy megosztanak egy semleges helyet, hogy önállóan dolgozzanak különböző projekteken vagy csoportokban ugyanazon projekteken. Ez eltér egy tipikus irodai munkaterülettől, mivel a coworking környezetben élő emberek általában nem mindig ugyanannál a cégnél dolgoznak. A coworking terek ugyanolyan felszereltséggel rendelkeznek, mint egy hagyományos irodában. A fő különbség a rugalmasság, mivel nem kell hosszú távú bérleti szerződést kötni egy coworking térben.

Minden közös munkaterület tartalmazza az alapokat, például a WiFi-t, a nyomtatókat, általában valamilyen konferenciatermet, valamint olyan előnyöket, mint a harapnivalók, kávé, tea. Lehetőség van arra, hogy indulási forrásokat szerezzenek digitális eszközökből, sőt edzőkből és tanácsadókból is. Ez alól a 3D nyomtatókkal és egyéb technológiákkal felszerelt terek sem kivételek. Egyes pénztárcakímélő coworking terek csupaszabbak, és az alapokat kínálják, ez pedig az íróasztal és a Wi-Fi elérhetősége. 

 

forrás: canva

Milyen típusú coworking tereket ismerünk?

A coworking terek különböző formájúak és méretűek. Az ilyen helyek felfedezésekor sok mindent figyelembe kell venni. A közösség, a berendezések és a munkaterület környezete térről térre eltérő tényezők. Átgondolhatjuk a rendelkezésre álló főbb coworking terek típusait.

 

 - Nyitott munkaterületek - Privát munkaterületek

 - Iparágspecifikus

- Vállalkozás / Inkubátorok 

 

Nyitott munkaterületek

A nyitott munkaterületek általában egyet jelentenek a coworking kifejezéssel, mert hagyományosan innen indult a coworking. Az ilyen típusú munkaterületek gyors vagy dedikált asztalokkal rendelkeznek, ahol a különböző cégek tagjai közös tereken osztoznak. 

Privát munkaterületek

A privát munkaterület pontosan az ellentéte a nyitott munkaterületnek. Ezek a privát terek lehetnek iroda vagy kifejezetten nagy csapatok számára kialakított privát lakosztályok.

Iparágspecifikus

Természetesen jó kapcsolatot teremteni olyan emberekkel, akiknek közös érdeklődési körük és tapasztalataik vannak. Pontosan ezért épültek a függőleges specifikus terek. Ezek a terek olyan tagokat szolgálnak ki, akik egy közös iparágban dolgoznak. Vannak például kifejezetten kreatív szakmák számára kialakított coworking terek. Ezek a kreatív típusok (grafikusok, művészek) egy fedél alatt dolgozhatnak. Ne feledje, hogy ezek az ipari terek privát és nyitott munkaterületek keverékét is kínálhatják. 

Vállalkozás / Inkubátorok

Az inkubátorok vagy a kockázatitőke-terek a legszelektívebb coworking környezetek közé tartoznak. Ezeknek a munkaterületeknek az a célja, hogy vonzzák és finanszírozzák a vállalatokat azáltal, hogy biztosítják számukra a növekedéshez szükséges támogatást. A kockázati cégek hagyományosan csökkentett bérleti díjat vagy tőkét kínálnak saját tőkéért cserébe azokban a vállalatokban, amelyeket elfogadnak programjukba.

Az ilyen típusú munkaterületeken kívül esztétikai tényezőket is figyelembe kell venni. A coworking terek a vállalati és professzionálistól a szórakoztató és nyugodtakig változnak. Fontos, hogy olyan teret válasszunk, amely tükrözi a cég kultúráját. Emellett a coworking terek igény szerinti tereket is kínálnak, ahol a terv mellé tárgyalótermet, virtuális csomagot is foglalhat.

A Coworking (hackerfészkek) kis története

1995 – Az első "coworking" teret ténylegesen hackerek alapították Berlinben. A cél az volt, hogy ötleteket, teret és információkat osszon meg a tagsághoz csatlakozókkal a feladatok elvégzéséhez. Jelenleg szemináriumok, tanfolyamok és különféle társadalmi rendezvényekkel egészültek ki, ezzel is segítve a több közösségi teret nyitó tendenciát. San Franciscóban, Santa Clarában és Brooklynban vannak hackerspace-ek, és növekszik.

1995 – A "coworking" szót először Bernard DeKoven használta, aki úgy írta le, mint "egyenlő az egyenlővel az együttműködés". Olyan egyének, akik önálló vállalkozók vagy különböző munkáltatóknál dolgoznak, de számítógépes hálózaton keresztül eszközök és összehangolt értekezletek segítségével megoszthatják egymással ötleteiket. Ugyanebben az évben a szoftvercég nyitott egy helyet New Yorkban egy rugalmas íróasztallal.

2002 – A bécsi Schraubenfabrik megnyitja az első coworking teret egy régi, felújított gyárban, amely a vállalkozások közösségi központjaként indult. Kibővült szabadúszókkal és más, mobiltelefonokkal és laptopokkal dolgozó szakemberekkel. A helyiségek tovább növekedtek és Konnex Communities néven működtek.

2004 – A coworking terek helyi hálózatának kezdete. 

2005 – Brad Neuberg első coworking terét San Franciscóban tartották augusztusban – úgy vélte, hogy az otthoni irodák és az üzleti központok nem szociálisak és nem produktívak. A tér asztalokat, ingyenes Wi-Fi-t, közös ebédeket, kerékpáros túrákat, meditációt és masszázsokat kínált, de naponta 17:45-kor zárt. Egy év után bezárt, és 2006-ban Hat Factory néven lecserélték. London 40 coworking teret nyitott egy franchise hálózaton keresztül öt különböző kontinensen. Németországban St. Oberholz megnyitotta első kávézóit Berlinben, és ingyenes internetet kínált. Jelenleg St. Oberholz egy igazi coworking teret kínál a kávézója felett.

2006 – Megnyílik a Coworking Wiki San Franciscóban. Chris Messina, aki létrehozta a #hashtaget a Twitteren, az egyik társalapító. Megnyílik az első teljes munkaidős coworking hely a Kalapgyárban. Társalapítói Brad Neuber, Chris Messina és Tara Hunt. Abban az időben ez volt az egyike a körülbelül 30 coworking helynek a világon. Megnyílt a Jellos, ahol a csoportok nyugodt légkörben, kötöttségek nélkül cserélhetnek ötleteket – a közösség később coworking térré fejlődhet, ha akarnak. 

2007 – A "coworking" szó először jelent meg a Google adatbázisában. A keresések száma rendkívül megnőtt. A coworking fogalma megamédiás névvé vált. A "Coworking" bekerült a Wikipédia angol verziójába.  

2008/2009 – Nem hivatalos coworking találkozókat tartanak, az első Coworking konferenciát pedig 2010-re tervezik Brüsszelben. Augusztusban bevezetik a Coworking vízumot, amely lehetővé teszi, hogy a különböző coworking terek tagjai ingyenesen meglátogassanak más tereket. A Cubes and Crayons volt az első olyan közös munkaterület, amely a néhány hónapos kortól az óvodás korú gyermekek számára kialakított létesítmények mellett nyílt meg. 2008 végére körülbelül 160 coworking hely működött világszerte.

2009 – Németország megnyitja a Betahaust, az első hivatalos coworking teret, amely a legnagyobb új Spiegel magazinban is szerepelt. 2010-ben Németország az első európai országként ismert, amely a Google trendjei szerint használta a "coworking" kifejezést.

2010 – A mozgalom ünnepelte az első #CoworkingDay-t. Az első európai coworking konferenciát Brüsszelben tartották. Akkoriban legalább 600 coworking hely működött világszerte, ezek több mint fele Észak-Amerikában.

2011 - Az első "Coworking Conference"-t a texasi Austinban tartották. A nagyvállalatok elkezdték felfedezni a coworking ötletét, és megnyitották saját coworking tereik láncát, amelyek a vállalati coworkingre specializálódtak.

 2012 – Világszerte több mint 2000 coworking teret hoztak létre A médiában, például a twitteren, a „coworking" hashtaggel ellátott tweetek száma óriási mértékben megnövekedett (több mint 50%-kal), ami több mint az előző évben.

2013 – Az év elején akár 100 000 tag dolgozott a coworking térben. Az év közepén megalakul a 3000. coworking tér. A legtöbb coworking tér a hálózatoktól függetlenül működik. Felajánlották az első egészségbiztosítási csomagot egy ontariói coworking területen. 

2015 – A New York Times egy új ötletről ír, amelyben a coworkinget keverik egy otthoni irodával egy üdülőhelyen vagy szállodában. A történet a következő: "Ünnepi együttműködés: Asztal a paradicsomban". A történet fő gondolata a coworking és a koliving kombinációja a Kanári-szigeteken található Gran Canarián – egy szörfözési célpont. Megszületett a Surf Office, amelyet eredetileg két évvel korábban nyitottak meg kísérletként, vonzóvá téve a helyet a szabadúszók, szörfösök és utazók számára.

2016 – Bővült a coworking és a koliving ötlete. A WeWork WeLive néven lakó együttélést kínált New Yorkban. Az egységek többnyire stúdiók, egy és két hálószobás – mindegyik saját konyhával és legalább egy saját fürdőszobával rendelkezik. Szabványosan berendezettek, dekoráltak, kábellel felszereltek, internetezésre is alkalmasak. Van egy közösségi menedzserük is az események megtervezésére stb. A New York-i és kaliforniai Campus coliving bezárja 34 fiókját.  

2017 – A WeWork forrásokat gyűjt, és az Egyesült Államok legértékesebb magántechnológiai vállalatává válik, az Uber és az AirBnB vállalatokkal együtt 20 milliárd dollár értékben. Világszerte 1,2 millió ember dolgozna coworking területen. 

2018 – 2018-tól kezdve a piacon számos hatalmas szereplő van, akik a WeWork számára futnak a pénzért. Az olyan coworking franchise-ok, mint az Impact hub, a Venture X és a Serendipity, az egész térben terjeszkednek.

2019 – A WeWork sikertelen IPO-kísérletet tett a SoftBankkal, aminek következtében a WeWork értékelése 49 milliárdról 8 milliárdra esett, így a SoftBank átveheti az irányítást a vállalat felett, és elbocsátotta a vezetői csapatát. 

2019-2020 – Olyan új coworking platformok jelennek meg a színen, mint a DropDesk, hogy kitöltsék a coworking szoftverek, a terek és a távoli dolgozók közötti űrt.

A coworking 5 legfontosabb előnye 

Motiváció

Csak a termelékenység energiája van a levegőben, ha egy olyan helyiségben van, amely tele van hajtott emberekkel. Szinte lehetetlen lazítani. Sokat tud itt tenni. 

Közösség

Van közösségi érzés. Az állandó és ismerős arcokkal rendelkező helyeken elképesztő, hogy a közösség mennyire képes segíteni egymás sikerét. 

Rugalmasság

Hosszú távú bérleti szerződés aláírása helyett sokkal rugalmasabb üzleteket köthet a coworking terekkel. Kis bootstrap költségvetéssel rendelkező induló vállalkozások számára kiváló, és még a szabadúszók is megtalálhatják a rendelkezésre álló lehetőségeket. 

A távmunka cseréje

Az otthoni munka nagyszerű, de könnyen beleeshet az egyhangúság kátyújába. Az, hogy mások közelében tartózkodik, jót tesz a hangulatának, megőrzi az élességet, és nagyszerű a kreativitásához.

Hálózatépítés

Amikor annyi ember van egy helyen, akikben sok a közös, csak idő kérdése, mikor kezdi el a kapcsolat építést, és az új lehetőségek szervesen áradnak.

Kiknek alkalmasak a coworking terek?

A coworking terek népszerűek a startupok és a szabadúszók világában. Amikor coworking tereket alakítottak ki, jellemző volt a "startup"-ra gondolni, és elképzelni valami irodaházat, ahol mindenki rollereken közlekedik és hatalmas fotelekben ül. A coworking előnyeit azonban nem csak a költségvetés-tudatos startupok használják ki. Ki használja még a coworking tereket?

Szabadúszók vagy távmunkások

Mivel a szabadúszók és mások maguknak dolgoznak, a rezsi - rendszerrel sok pénzt takaríthat meg a kiadások terén. Nem csak ez, a coworking hely nagyszerű módja annak, hogy találkozzon más vállalkozókkal és szabadúszókkal. Remek hely a hálózatépítéshez.

Legyen szó digitális kiadóról, kreatív szabadúszóról, programozóról vagy inkább az összes terület ötvözőjéről, nagyon valószínű, hogy találkozni fog olyan emberekkel egy coworking területen, akik hasonló dolgokon dolgoznak, mint Ön. 

Ezen kívül még arra is lehetősége nyílik, hogy olyan emberekkel beszélgessen, akik segíthetnek Önnek bizonyos területeken, amelyek nem az erősségei. Ha ennyi ember van egy térben, ilyen sokféle tehetséggel, hihetetlen, hogy mire jut még akkor is, ha mindenki a maga dolgát végzi.

Az igazi vonzerő azonban az a friss, hamisítatlan összpontosítás és lendület, amely a legtöbb jó coworking helyen megtalálható. Valóban rendkívüli energia, amikor egy szoba tele van motivált emberekkel, akik mindannyian álmaik megvalósításán dolgoznak. 

Kisvállalkozások

Azok a kisvállalkozások, amelyek nem akarják ugyanazt a rezsiköltséget, mint a hagyományos bérbeadásnál, beugrottak a coworkingbe. Mivel viszonylag nincs semmi költség, és a coworking tagság magában foglalja a legtöbb (ha nem az összes) felszerelést, amelyre egy vállalkozásnak napi szinten szüksége van, nem csoda, hogy a kisvállalkozások teszik ki a coworking teret használók többségét. 

Nagy globális vállalatok

Még a nagy globális vállalatok, például a Nike is együttműködtek a coworking cégekkel, hogy kezeljék munkaterületi igényeiket. Ha több ezer alkalmazott dolgozik szerte a világon, az irodai kellékek kezelése kihívást jelenthet. Ezek a cégek egy coworking céget használnak saját terük felépítéséhez, vagy elsődleges horgonybérlőként fognak szolgálni a térben.

 Non-profit szervezetek

Sok coworking hely non-profit megállapodásokat vagy kedvezményeket kínál. A coworking általános költségmegtakarítása (és a költségtudatosság) az ilyen típusú vállalatokat is a rugalmas coworking kapcsolatokhoz vonzotta.

Coworking kontra más alternatívák 

Otthoni munkavégzés

A szabványos "irodai kultúrának" megvannak a maga előnyei és hátrányai. Sok online vállalkozó indít saját vállalkozást, hogy elkerülje a tipikus vállalati életmód és kultúra bizonyos aspektusait. A távmunka mindenféle lehetőséget feltárt, ha egy vállalkozásról van szó, vagy akár valaki másnak dolgozik. Az előnyök ellenére vannak bizonyos dolgok, amelyekről szintén lemarad. Az otthoni vagy szállodai szobákban végzett munka számtalan előnnyel jár. Nagyon jó, hogy akkor ébredhet, amikor akar, szüneteket tarthat, amikor akar, és akkor vehet fel melegítőnadrágot, amikor akar. De a nap végén könnyen elveszítheti a fókuszt és kieshet a ritmusból. Van valami az irodai környezetben, amely segít megőrizni a motivációt, megőrizni a munkát, és a legtöbbet kihozni idejéből. Ha Ön egy szabadúszó, vagy bárki más, aki saját maga állítja be az időbeosztását, nagyszerű, ha nem egy főnök néz a válla fölött, és figyeli az idejét, de akkor is felelősséggel tartozik magáért. Van egy bizonyos mértékű felelősség, amikor mások között dolgozik, még akkor is, ha nekik semmi közük a projektjéhez, nem az Ön munkatársai, és még csak nem is beszél velük.

Dolgozzon kávézókból vagy éttermekből

A második helyen (az otthoni munkavégzés után) a kávézók és éttermek állnak. Számos új coworking modell (2017 óta) ezeket a tereket pop-up coworking terekké változtatta zárt vagy kihasználatlan óráik során. A kávézók az asztalok rendelkezésre állása és a korlátlan kávéfogyasztás miatt szorosan kapcsolódnak a munkakörnyezethez. Ezenkívül vannak más előnyök is, mint például a gyors wifi és a munkaterület egy csésze kávé olcsó áráért. Mint minden előnynek, ennek is vannak hátrányai. Mivel ezek a terek gyakran nyitottak átmeneti kimaradásokra, előfordulhat, hogy zaj és egyéb zavaró tényezők akadályozhatják a munkát.

6 legjobb tipp, amelyet figyelembe kell venni a közös munkaterület kiválasztásakor

A coworking terek száma világszerte meghaladja a 23 000-et, és hogyan választja ki az igényeinek leginkább megfelelő coworking teret? Mielőtt kiválasztaná, kövesse az alábbi 6 legjobb tippet a közös munkaterület kiválasztásakor: 

A hely

Nyilvánvaló okokból az elhelyezkedés a legfontosabb szempont a tökéletes irodahelyiség kiválasztásában. Válasszon olyan helyet, amely ésszerű távolságra van otthonától. Keressen olyan szolgáltatásokat, mint például az éttermek, a parkolóhelyek, a vásárlás és a tömegközlekedés, amelyek megkönnyítik az ügyfelek számára a hozzáférést és a szórakozást.

Költségvetés

Győződjön meg arról, hogy a választott hely megfizethető, hosszú távú megoldást kínál csapata számára. Ha néhány hónapon belül kinövi a teret, érdemes hintát használni. Ha előre beállítja, mekkora a költségvetése, akkor már korán kiszűrheti túlárazott helyeket, így időt (és pénzt) takaríthat meg. 

Munkakörnyezet

Külön irodára van szüksége, vagy dolgozhat meleg íróasztaltól a tárgyalótermek kihasználásával? Vannak jogi korlátozások az Ön vállalkozására vonatkozóan? Gondoskodnia kell arról, hogy bárhol is válasszon munkát, megfeleljen alapvető üzleti igényeinek.

Közösség

Miután megállapította, hogy a tér megfelel az Ön igényeinek és költségvetésének, megtekintheti a tér néhány szórakoztatóbb aspektusát. Milyen típusú közösségben látja magát? Mindegyik coworking-tér támogatja és vonzza a helyi negyedekből származó különböző tagokat. Például, ha Ön grafikus, érdemes lehet olyan teret választania más tervezőkkel, akikkel együttműködhet.

A közösséghez való csatlakozás „üzleti" okán túl arra vágyik, hogy minden nap jöjjön dolgozni, csatlakozzon, és új barátokat szerezzen. 

Rövid vagy hosszú távú?

A jövő tervezése alapvető üzleti stratégia. Meddig tervez maradni a választott coworking helyen? Országos vagy globális terjeszkedést tervez? Az Ön által választott közösségi munkaterület hozzáférést biztosít a helyek hálózatához? Ezek olyan fontos elemek, amelyekre a tér kiválasztása előtt válaszolnia kell. 

Felszerelés

Bár ez csak hab a tortán, az egyedi kényelmi szolgáltatásokkal büszkélkedő coworking helyiség kiválasztása mindig előny. A tipikus ingyenes kávén, a Wi-Fi-n és a nyomtatáson túl, ha olyan helyet talál, amely ezen túlmutat, az sokkal jobbá teszi a munkahelyi életét.

A legtöbb közepes és nagy városban, mint például New York, több száz coworking-helyszín található, amelyeket gyors kereséssel megtalálhat. Ezenkívül az olyan alkalmazások, mint a DropDesk, azon dolgoznak, hogy a coworking lehetőségek teljes hálózatát hozzanak létre, megkönnyítve a dolgozók számára a nyitott munkaterületekhez való csatlakozást, az egyes helyszínek kínálatának pontos megismerését, és a legmegfelelőbb kiválasztását. 

A coworking jövője

Mivel a fiatalok továbbra is felismerik, hogy nem kell feltétlenül a hagyományos utat követniük a karrierjük során, valószínű, hogy növekedni fog azoknak a szabadúszóknak és vállalkozóknak a száma, akik a coworking terekben dolgoznak. Ehhez hozzájárul a technológia, a tudatosság és a lehetőségek. A coworking új norma lesz a mai munkaerőpiacra lépők számára. 

Természetesen a coworking általában nem fogja felváltani az irodaházakat, és nem is lesz egyszer mindenki szabadúszó. A nagy szervezetek továbbra is virágoznak, és az alapoktól kezdve újak épülnek majd. Lehetséges, hogy kevésbé összpontosítanak a központosított helyszínekre, és ha lehetséges, inkább olyan előnyöket kínálnak, mint a távmunka.

Ki kellene próbálnia a coworkinget?

Ha érdekli a coworking kipróbálása, a legjobb, ha kipróbálja. Mindegyik egy nagyon konkrét feladat elvégzésére szolgál, és ha a zónában van, senki sem fogja zavarni. Ha nyitott a csevegésre és a kapcsolatfelvételre, nagyszerű emberekkel találkozhat, és egy közös munkaközösséget építhet ki. Ha úgy érzi, hogy megtorpan a vállalkozásában, az induló vállalkozásában, az alkalmazásában, a blogjában vagy bármi másban, amin éppen dolgozik, akkor lehet, hogy egy kis időt el kell töltenie egy közös munkaterületen, hogy újra elinduljon a dolog.

Sütik beállítása

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldalunk használatával Ön hozzájárul az összes süti használatához, a Cookie szabályzatunknak megfelelően. Bővebben

A cookie-k kis szöveges fájlok, amelyeket az Ön által felkeresett webhelyek helyeznek el a számítógépén. A weboldalak cookie-kat használnak a felhasználók eredményes navigálásának elősegítése céljából és bizonyos funkciók végrehajtásához. A weboldal megfelelő működéséhez szükséges sütik az Ön engedélye nélkül állíthatók be. Az összes többi cookie-t jóvá kell hagyni azok böngészőben történő beállítása előtt. Az Adatvédelmi szabályzat oldalon bármikor megváltoztathatja a sütik használatához való hozzájárulását.