Irodaszerek és iskola

Minimalizmus

Ha a minimalizmust szeretnénk definiálni, vagy jobban megvilágítani a jelentését, akkor az 1950-es évekig kell visszamennünk. Ez a stílus ekkor kezdett megjelenni a művészetben. Eleinte csak a szobrászat és a festészet része volt, később a minimalizmus átterjedt a zenére, az irodalomra, az építészetre, de a filmre és a formatervezésre is. A minimalizmust az absztrakt expresszionizmus szubjektív felfogására adott válaszként értelmezték. A minimalista alkotások alapvető jellemzője az egyszerű geometrikus forma volt. A gyakorlatban ez a maximális hatás elérését jelentette minimális erőforrással, minden zavaró vagy jelentéktelen tény eltávolításával. Ezzel a lényegi elemre való összpontosítás és az intenzív észlelés született meg. Kicsit később a minimalizmus átterjedt a filozófiára. A fogyasztói társadalomra reagálva a minimalizmus a minőséget részesítette előnyben a mennyiséggel szemben. És pontosan ez az, amiből a fenntarthatóságot hirdető modern minimalizmus ma is profitál.

 

 "Nem akkor fogod elérni a tökéletességet, ha nincs mit hozzátenned, hanem akkor, amikor nincs mit eltávolítanod." - Antoine de Saint-Exupéry

 

A kevesebb néha több

Fontos, hogy sok mindenről lemondjunk, és megértsük, hogy néha a kevesebb többet jelent.  Ne gyűjtsünk össze felesleges dolgokat, hanem arra koncentráljunk, amire valóban szükségünk van és ki is használjuk. A kihasználás olyan paraméter, amelyet otthoni irodájában is használhat. Marie Kondo a A csodálatos takarítás és a Kitakarítva című könyvek szerzője. Filozófiájának alapja a dolgok és a részletek rendszerezése. Az alapötlet a dolgok hatékony tisztítása és rendszerezése a térben.

Mindennek célja van

Most pedig már oda jutottunk, hogy miért jó hasznos dolgokkal venni körbe magunkat. Megvan a kapcsolat aközött, amit akarunk, megszereztünk és amire valóban szükségünk van és használunk. Ha nem vonja el a figyelmünket a sok beszerzett dolog, különösen a munkaterületen, jobban tudunk koncentrálni.

Sok dolog sok hulladék

Egy másik tényező, hogy minél több dolgot szerzünk be, annál több hulladékot termelünk. Itt jó a fenntarthatóságot figyelembe venni, és ezzel pozitívan hozzájárulni a környezetvédelemhez.

Az érzelmek a sok tárgyal szemben nem arányosak                              

A fölösleges dolgok feladása sokszor nagy önmegtartóztatást követel. A szükségtelent és ami nem szolgál a javunkra, azt nem kell erőszakkal tartani, és ez mindenre még a tárgyakra is vonatkozik. Gyakran csak elvonja a figyelmet a fontosabb dolgoktól.

 

 

Minimalista berendezésű munkaterület, vagy egyszerűen csak egy munkasarok, melyben egy asztal és egy polc is található, kiemeli a teret és azt, amit ebben a térben csinálunk. Semminek sem kell elvonnia a figyelmünket attól, hogy egy bizonyos feladatra összpontosítsunk. A minimalizmus egy olyan életmód, amely a mennyiség és a hulladékcsökkentés helyett a minőségre összpontosít. Ez nem csak a tárgyakról szól, hanem a gondolkodásról is. Ez egy bizonyos életforma, amikor megpróbálunk arra összpontosítani, ami szükséges, és egyszerűséget, rendet hozni az életbe. Ha felismerjük a minimalizmus értelmét, vagy legalábbis megpróbáljuk ezt tenni, akkor azt tapasztaljuk, hogy mentesek vagyunk a tulajdon, a túlzott vásárlás és a végtelen gyűjtési igényektől. A minimalizmus alapelve a felhalmozott dolgok tulajdonjogától és mennyiségétől való felszabadulás. Mi mindent érhetünk el minimalista életmóddal vagy minimalista szemlélettel.

 

- több szabadot és időt

- egyszerűbb szervezést és áttekintést

- a fontos dolgokra való koncentrálást

- jobb hozzáállást a környezethez

- az anyagi világtól való felszabadulást

- rendet és nagyobb koncentrálást

- több helyet

 

A munkaterületen ez abból a szempontból nagy pozitívum, hogy kevésbé vonja el a figyelmünket a sok haszontalanság körülöttünk, és jobban tudunk koncentrálni a fontos feladatokra. A minimalista stílusú elrendezés sokkal áttekinthetőbb teret kínál, és nem vonják el a figyelmét a felesleges tárgyak. Arra   összpontosítson amire kell és értelme van. Végső soron leegyszerűsíti az életét, csökkenti a stresszt és vonzóbb környezetet teremt.

"A boldogság titka nem abban rejlik, hogy többet és újat keress, hanem a kevesebb élvezet képességének fejlesztése." - Szókratész