Irodaszerek és iskola

Mire van (nincs) szüsége vagy mit használ ki a nyomtatóhoz

Ha a nyomtatásról beszélünk mindig azt az eszközt értjük alatta, amelyet elsősorban nyomtatáshoz, másoláshoz, szkenneléshez, vagy faxoláshoz használunk. Mindezt egy nyomtatóval vagy többfunkciós eszközzel elvégezhetjük. Egy más dolog a fogyóeszközök kategóriája, mint , például papír, tintapatronok vagy lézerfesték. De van még egy dolog, vagy inkább nyomtató-kiegészítők. Ide tartozhat CD és DVD média, SD kártya, USB memória vagy külső merevlemez is. A nyomtatótól vagy a többfunkciós modelltől függően ezeket a termékeket összeköthetjük egy közvetlen nyomtatási eszközzel. Ha nem számítjuk a vezeték nélküli kapcsolathoz szükséges Wi-Fi útválasztót, és az NFC-t, amely már az okostelefon része, akkor további kiegészítőket a nyomtatóhoz lehet:

- Csatlakoztatni (cserélhető adathordozó)

- Behelyezni  (hordozó, amelyre a nyomtató nyomtat,ír)

Azok a nyomtatók, amelyek a dokumentumok nyomtatáson kívül  még rendelkeznek nyomattal, ezek szép nyomtatást adhatnak a különféle adathordozókhoz. Ez lehet tájékoztatás arról, hogy milyen adatok vannak az adathordozón, de a nyomat lehet grafikus formában is. Egy fénykép sablonként is szolgálhat a média-nyomtatáshoz. Az adathordozók azonos méretűek. Még mindig egy 120 mm átmérőjű és körülbelül 1,2 mm vastagságú korong a CD paramétere. Különböznek a technológiában és és a rajtuk tárolható adatmennyiségben, ami rájuk tudunk helyezni (CD / DVD / BD író égetése). Ezenkívül más paraméterekben is eltérnek, például az adatok egy adott adathordozóra történő írásának sebességétől. A nyomtatáshoz használt terület körülbelül 22 - 118 mm.

Adathordozó mérete

CD (650 Mb / 74 perc vagy 700 Mb / 80 perc)

DVD (4,7 GB / 8,5 GB kétrétegű)

Blu-ray lemez (25 GB - 100 GB)

Csak akkor használja ezeket a hordozókat, ha a nyomtató rendelkezik nyomat funkcióval, amelyet letölthet a hordozóra. Adatok, amelyek közvetlenül a hordozón vannak elhelyezve, például fényképek, nem tudja őket kinyomatni a nyomtatón. Ehhez rendelkeznie kell PC-vel vagy laptop-pal CD / DVD / BD meghajtóval, amely betölti őket.

 Lehetséges azonban a közvetlen nyomtatás cserélhető adathordozókról, például SD-kártyákról, USB-meghajtókról vagy külső merevlemez-meghajtókról, amelyek USB-porton keresztül vannak csatlakoztatva a közvetlen nyomtatáshoz. A digitális fényképezőgép csatlakoztatásához és a készülékből történő közvetlen nyomtatáshoz ismét szüksége van egy olyan nyomtatóra, amely SD-kártya nyílást vagy Picture Bridge interfészt tartalmaz.

SD kártya

A memóriahordozó különféle megnevezésekkel alapvetően egy kis műanyag termék, amely tárolóként szolgál az adatok megőrzésére különböző kapacitásokban. Ma már nem  választana   128, 256 vagy 512 Mb kapacitású SD-kártyát. A 4 GB-nál nagyobb memóriaértékek a reálisabbak. Ám, ha nincs sok nyomtatandó adat, akkor elegendő az 1–2 GB kapacitású SD-kártya is. Az SD-kártyák megfizethető ára azonban minden bizonnyal lehetővé teszi, hogy legalább 8 GB-os kártyát válasszon. Még a 256 GB kapacitású SD-kártyák is vannak a piacon az igényesebbek számára. A nyomtató SD-kártya nyílása alapvetően kártyaolvasóként szolgál, és nem korlátozhatja a maximális kapacitást, amint ez bizonyos kamerák esetében történik. Az SD-kártyák megóvhatják tartalmukat a mechanikus zárakkal történő nem kívánt felülírástól. Ez minden SD kártya része.

USB kulcs

A legnépszerűbb memóriahordozó az USB kulcs már évek óta. Természetesen még ez a kicsi hordozható eszköz is fokozatosan átalakult. Ugyanakkor a technológia fejlődése és a tömeges hozzáférhetőség lehetősége csökkentette az USB kulcsok piaci árát. Az USB-kulcs USB interfészen keresztül csatlakozik. Az első verzió után tovább fejlődött, és az átviteli sebessége felgyorsult. Manapság az átlagos felhasználó számára a jelenlegi verzió az USB 3.1 vagy az USB-C. Ez egy gyors felület az USB-kulcsról történő átvitelhez. Ez gyorsabb olvasást és adatátvitelt jelent az USB-ről. Mindenesetre, ha van olyan nyomtatója vagy többfunkciós  készüléke, amely támogatja az USB-kulcs csatlakoztatását a közvetlen nyomtatáshoz vagy szkenneléshez, válassza az elegendő kapacitású, minőségi modellt. Manapság ezen hordozható eszközök ára kedvező, és nem fogja megterhelni a pénztárcáját. Nagy előny az adatátvitel  a különböző eszközök között. Az USB kulcsot csatlakoztathatja a számítógéphez, laptophoz, TV-hez, DVD-hez vagy Blu-ray lejátszóhoz, játékkonzolhoz, és megnézheti az adatait, vagy nyomtatóhoz csatlakoztatva azonnal kinyomtathatja, amire szüksége van. Ha a többfunkciós készülék támogatja a szkennelést közvetlenül egy USB-kulcsra, akkor egy funkcióval  gazdagodott. Nagyon sokféle USB-kulcs található a piacon, nemcsak a paraméterek, például az írási sebesség és kapacitás, hanem a kialakítás és a felhasznált anyagok alapján is. A klasszikustól a stílusos formáig, amelyet ékszerként hordhat, vagy közegnek ellenálló USB kulcsként viselhet. Ezek ellenállnak a keményebb bánásmódnak és vízállóak is. Az Ön adatai tehát maximális biztonságban vannak. Ha olyan kivételes USB kulcsot keres, amely a flash memória mellett tartalmaz egy Wi-Fi modult is, az  ilyen modell már létezik. Az USB-kulcs érzékeny adatainak maximális biztonsága érdekében vannak modellek titkosítással és PIN-kóddal.

Külső merevlemez

Mivel ezek cserélhető eszközök, amelyek USB porton keresztül csatlakoznak, egyes nyomtatók képeket és dokumentumokat is nyomtathatnak a nyomtatóhoz csatlakoztatott eszközről. Ezt a beállítást a nyomtató típusa szerint kell igazolnia. A legtöbb esetben a külső merevlemezt FAT32 formátummal kell formázni, és a maximális fájlméret korlátozhatja.

Tehát mire van szüksége (nincs) a nyomtatóhoz?

A nyomtató vagy a multifunkciós nyomtató önálló eszköz, amely számítógép vagy laptop csatlakoztatása nélkül működhet, a mobil eszközökről bevitt nyomtatási feladatokkal , ha a nyomtató rendelkezik Wi-Fi vagy NFC technológiával. Dokumentumokat vagy fényképeket nyomtathat csatolt cserélhető adathordozókról, közvetlenül a nyomtatóval vezérelve, vagy a Picture Bridge interfészen keresztül memóriakártyával vagy fényképezőgéppel. Ezek fizikai lehetőségek,hogy mit lehet csatlakoztatni az eszközhöz, és az előnye a fájlok átvitele az eszközről a készülékre. Ez vonatkozik az SD-kártyákra és az USB-kulcsokra. Egy másik lehetőség a felhőalapú szolgáltatások használata, itt a megoldást az internethez történő csatlakoztatás jelenti. Ez a lehetőség a legkényelmesebb, de ha kiesik az internet vagy ha lassú a kapcsolat, higgye el, értékelni fogja a "jó hordozható hardver-t".