Irodaszerek

Mit gondol maga az AI a munka mesterséges intelligenciával való felváltásáról?

A mesterséges intelligencia képes automatizálni számos, jelenleg az emberek által végzett feladatot. Ez ugyan olyan előnyökkel járhat, mint a nagyobb hatékonyság és termelékenység, ugyanakkor aggodalmakat vet fel a munkahelyek eltolódásával kapcsolatban. Ezt a kérdést a ChatGPT segítségével feltettük az AI-nak, amely ezt a választ generálta.

A ChatGPT egy önismerettel kezdte: "Az AI nyelvi modelljeként nincs véleményem vagy meggyőződésem, de naprakész információkkal és kutatásokkal szolgálhatok a témában".

A szakértők előrejelzései szerint ezek a legveszélyeztetettebb munkahelyek, amelyeket mesterséges intelligencia válthat fel:

Adatbevitel és annak feldolgozása

Ezek a munkahelyek olyan feladatokat foglalnak magukban, mint az adatok kézi bevitele a rendszerbe vagy nagy mennyiségű adat feldolgozása. A gépi tanulás fejlődésének köszönhetően az AI-algoritmusok ma már gyorsabban és pontosabban tudják elemezni és feldolgozni az adatokat, mint az emberek, így ezek a munkák ki vannak téve az automatizálásnak.

 

Telemarketing és ügyfélszolgálat

E feladatok közé tartozik az ügyfelekkel való telefonos vagy online kommunikáció, kérdések megválaszolása és segítségnyújtás. A mesterséges intelligencia által hajtott csevegőbotok és hangasszisztensek már sok ilyen feladatot képesek kezelni, és potenciálisan kiszoríthatják az emberi dolgozókat.

Rutinos kézi munka

Az olyan munkákat, amelyek ismétlődő fizikai feladatokat foglalnak magukban, mint például a futószalagon végzett munka, az automatizálás ezeket veszélyeztetheti. A robotrendszerek hatékonyabban és pontosabban tudják ellátni ezeket a feladatokat, mint az emberek, ami a munkahelyek megszűnéséhez vezethet az olyan iparágakban, mint a gyártás és a logisztika.

Szállítás és kézbesítés

Már folyamatban van az autonóm járművek és drónok fejlesztése és tesztelése szállítási és kézbesítási célokra. Ahogy ezek a technológiák tovább fejlődnek, veszélybe kerülhetnek az olyan állások, mint a teherautó-sofőröké és a kézbesítőké.

Pénzügyi elemzés és számvitel

A mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek mostantól elemezhetik a pénzügyi adatokat, és valós idejű áttekintést nyújthatnak, így a pénzügyi elemzők és könyvelők kiszolgáltatottá válnak az automatizálással szemben.

Könyvelők és számvitel

A mesterséges intelligencia képes kezelni az olyan ismétlődő feladatokat, mint az adatbevitel, a könyvelés és az auditálás.

 

 

Érdemes megjegyezni, hogy bár ezek a munkák veszélyben lehetnek az elkövetkező években, a mesterséges intelligencia valószínűleg nem fogja teljesen leváltani az emberi munkásokat. Sok munka olyan szintű kreativitást, kritikus gondolkodást és különösen érzelmi intelligenciát igényel, amelyet a gépek még nem képesek kifejteni. Fontos azonban, hogy ezekben az iparágakban a munkavállalók alkalmazkodjanak és fejlesszék készségeiket annak érdekében, hogy versenyképesek maradjanak a munkaerőpiacon.

Fontos megjegyezni, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizálás új munkalehetőségeket teremt majd olyan területeken, mint a szoftverfejlesztés, az adatelemzés és a gépi tanulás. Ugyanakkor biztosítani kell a dolgozók szakmai képzését, oktatását, hogy készen álljanak a közelgő változásokra.

Szakmai cikkek szerint több munkahely van veszélyben. Ide tartoznak a szövegírók és tartalomkészítők, grafikusok és szoftveralkalmazottak, tesztelők és kódolók. Ilyenek a bankárok, könyvelők, tényellenőrök és lektorok.

Munkák, amiket az AI nem veszélyeztet

A munkafeladatok és maguk a munkakörök nagy száma ellenére is maradnak olyan iparágak, ahol a mesterséges intelligencia nincs hatással. Nehéz elképzelni ügyvédként, a vádlottak védelemhez való jogát képviselő jogvédőként. A közeljövőben nem áll fenn annak a veszélye, hogy a szociális szférában, az ápolásban váltsák fel a közszféra állásait. Ott sokkal tovább tart, amíg a mesterséges intelligencia elnyeri a bizalmat ezekben az iparágakban, és képes lesz megfelelő feladatokat ellátni. Két tényező akadályozza meg ezt, nevezetesen a mesterséges intelligencia iránti bizalmatlanság és az árnyalt etikai megfontolások. Még néhány nagy cég is ellenzi az AI hatalmas és ellenőrizetlen terjeszkedését és fejlesztését. 

 

Annak ellenére, hogy óriási a hiány a közszolgálati állásokból, ma már általános a fejlett országokban, ahol még mindig rengeteg a Covid-19 után indult bírósági ügy, és komoly az ápolói hiány. Ez arra késztetheti a kormányokat, hogy innovatív módszereket keressenek ennek a megoldására. Itt kaphat esélyt az AI integrálása a munkafeladatokba és folyamatokba.