Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Mit szól az 5G hálózathoz

Az 5G a várt és félelmetes hálózat

Egyetlen hálózat kiépítése és beindítása sem váltott ki ilyen vitát és annyi különböző nézetet, mint az 5G hálózat. Nem csak az 5G hálózat kiépítéséről van szó hazánkban, hanem az egész világon. Miért vitatják ennyire szenvedélyesen ezt a hálózatot, mit hozhat nekünk, és helyénvalóak-e az aggodalmak vele kapcsolatban? Bizonyára már tud néhány információt az 5G hálózatról, vagy legalábbis az amerikai, majd később szinte globális helyzetről, hogy korlátozzák az eszközök és technológiák használatát az 5G számára a kínai óriástól a Huawei gyártótól. De először összegezzük az 5G hálózattal kapcsolatos alapvető információkat.

 

Alap információk az 5G hálózatról

Ez az 5. generációs mobil hálózat és mobil kommunikációs technológia legújabb generációja, amelynek a jelenlegi 4G hálózatot (LTE) kell felváltania. Az új 5. generációt jelentős előrelépésnek tekintik a kommunikációs technológiák világában, és számos új lehetőséget kínál. A hálózatok előző generációi körülbelül 0,15 és 2,6 GHz közötti frekvenciasávot használtak az adatátvitelhez. Minél nagyobb a frekvencia, annál gyorsabb a kapcsolat, de alacsonyabb a tartomány. Mivel napjainkban egyre több vezeték nélküli technológiát alkalmazunk, az eddig használt frekvenciák már nem elegendőek számunkra. Ennek pedig változnia kell az 5G hálózattal. Szélesebb frekvenciatartományt tud használni, 0,6 - 6 GHz-ig, és néha akár 30 GHz-ig is.

 

Az 5G hálózatok a 2 - 6 GHz sávokban, de a 6 GHz feletti sávokban magasabb frekvenciákat is használnak. Ott a 24 - 29 GHz és a 37 - 43 GHz sávokban magas frekvenciákra jutunk. Egy ilyen frekvencia már támogatja a rendkívül gyors adatátvitelt. Ez nemcsak nagyon gyors internetet, weboldalak, videók gyors betöltését, nagy mennyiségű adat villámgyors letöltését jelenti, hanem lehetővé teszi a navigációt és a kommunikációt az autonóm autók között, a háztartások távvezérlését rendkívül gyors reagálással, az intelligens kereszteződések irányítását és még sok minden mást, főleg ipari olyan iparágak, amelyek profitálni fognak a gyors 5G hálózatból.

 

Az 5G előnyeinek kihasználása érdekében ki kell építeni egy fizikai adóhálózatot, amely lefedi a területünket. Az egész infrastruktúra összetettebb, mint a mobilhálózatok előző generációiban. Az új 5G hálózatnak külön kell működnie a 3G és 4G hálózatok régebbi generációival is, amelyeknek ki kell terjedniük azokra a helyekre, ahol az 5G hálózati térerő gyenge lesz. Mivel egy ilyen hálózat kiépítéséhez hatalmas összegű beruházásra van szükség, a jelenlegi üzemeltetők némi együttműködésére és állami támogatásra számítanak.

 

A sebességet tekintve az 5G hálózatnak elméletileg gigabájtos kapcsolatot kell biztosítania. A gyakorlatban a legtöbb felhasználónak több száz megabájt sebességet kell elérnie. A legnagyobb előny a stabil kapcsolat és a kevesebb válasz lesz. De nemcsak az alacsony késés, hanem különösen a hálózati stabilitás nagyszámú kapcsolattal. Míg egy 4G hálózat 10 000 eszközt képes összekapcsolni km2-enként, az 5G hálózat akár 1 millió eszközt is képes ugyanarra a területre csatlakoztatni.

5G-s eszközök támogatása

Az 5G hálózat használatához rendelkeznie kell egy olyan készülékkel, amelynek technológiája támogatja az 5G-t. A gyártók már új modelleket adnak a piacra 5G támogatással. Ide tartoznak a mobilgyártók zászlóshajóinak legújabb modelljei, autonóm autók, robotok és egyéb eszközök, amelyek gyors csatlakozást igényelnek.

 

                

 

Tények és átverések az 5G-ről

És most térjünk vissza arra a tényre, hogy minél nagyobb a frekvencia, annál alacsonyabb a hatótávolság, ami azt jelenti, hogy olyan nagy frekvencián, amelyet az 5G hálózat használni tud, szükség lesz egy nagy legsűrűbb lefedettségű telekommunikációs tornyok nagy bázisának kiépítésére. Ez egy olyan vita tárgya, amely az embereket két táborra osztotta. Míg az egyik lelkesen várja az 5G hálózat elindítását és a csatlakozás minden előnyét, a másik embercsoport aggódik. Pontosan miért? A lényeg az, hogy minél nagyobb a mágneses hullám frekvenciája, annál nagyobb az energiája. Ilyenek például a gamma, a röntgen és az UV-sugárzás magasabb frekvenciája, amelyek olyan erős energiával rendelkeznek, hogy változást okozhatnak az anyagokban (károsíthatják és elpusztíthatják a sejteket, köszvényt). Ezt a sugárzást ionizálónak nevezzük. Az 5G hálózat ellenzői ezt komoly problémának tartják, hisz az 5G hálózat is ezt okozhatja. Az a tény, hogy a sugárzás ionizálódásának határértéke körülbelül 2 500 000 GHz, ami majdnem 83 000-szer nagyobb, mint az 5G sugárzás. Ehhez képest a fénynek is több energiája van. Másik tény, hogy a 700 MHz-es frekvenciasávot eddig a DVB-T digitális televíziós műsorszórás továbbítására használták, amit most az 5G hálózatnak adnak át. A 3,4 - 3,7 GHz frekvenciát több éve használják az SWAN üzemeltető távközlési szolgáltatásaihoz is.

Bár az elmúlt években számtalan tanulmány készült az 1-300 GHz-es sugárzás emberre gyakorolt negatív hatásainak megcáfolására, még mindig vannak összeesküvők, akik ezt az álhírt terjesztik. Egy másik jól ismert álhír az, hogy az emberiség nano-chipekkel lesz chipelve és egy 5G hálózat vezérli, vagy hogy az 5G hálózatok kiépítése kiváltotta a Covid19-et. Az emberi képzelet nem ismer határokat.

Tények: 2020 tavaszán a Nem ionizáló sugárvédelem Nemzetközi Bizottsága (ICNIRP) új irányelveket adott ki az 5G hálózatokról, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO), majd az Európai Unió követ. Ez az iránymutatás a világ minden tájáról származó szakértők hétéves kutatásán alapul, és megerősíti a meglévő határértékek alkalmasságát az elektromágneses mezőknek való kitettségre, a mérési módszerek kisebb módosításával a magasabb 5G frekvenciák vonatkozásában.

Tudta, hogy ...

Az 5G hálózat kísérleti bevezetése már több országban megkezdődött, köztük Szlovákiában és Csehországban. Az első 5G hálózat 2019 áprilisában indult Dél-Koreában. Szlovákiában a 4ka társaság indította el az 5G hálózat első kereskedelmi[AV1]  műveleteként Besztercebányán, majd valamivel később Pozsony 4 városrészében az O2 társaság követte. Az amerikai elnök a ZTE és a Huawei kínai vállalatokat a nemzetbiztonságot fenyegetőkként azonosította. Ennek okaként az 5G hálózati technológiákat említette, amelyek kulcsfontosságúak az új hálózatok kiépítésében és kezelésében. A megnevezett kínai vállalatok a legnagyobb hálózati alkatrész-beszállítók. A Nokia és az Ericsson a technológiai szállításért és a hálózatépítésért folytatott harc másik szereplője. És végül még egy érdekes dolog. Az első 2G hálózatot csaknem 30 évvel ezelőtt, pontosan 1991-ben vezették be Finnországban.

Rövid következtetés

Az 5G hálózat kiépítése és fokozatos üzemeltetése nem lesz gyors, és szakaszosan történik. Ez elég hosszú idő a pozitív és negatív előnyök és hatások tesztelésére és további kutatására. Bár még nem látunk nagyobb problémát a 4G hálózattal kapcsolatban, a különböző eszközök, amelyekhez csatlakozunk, használatának gyors növekedése miatt a jelenlegi hálózat néhány év alatt nem lenne elegendő. Az 5G hálózatnak nemcsak a kapacitáskorlátokat kell megoldania, hanem a nagy sebességet és a kapcsolat stabilitását is.