Irodaszerek

Mit tud a HP Indigo tintákról

Nemrég olyan információ került elő, hogy a HP Indigo tinták komposztálhatók. A HP vállalat később kijelentette, hogy a HP Indigo tinták nem tekinthetők komposztálhatónak. Míg a nyomatok komposztálhatók, a tinták nem, és ez elég nagy különbség. Míg a tinták végül biológiailag lebomlanak, a biológiai lebomlás nem szabályozott folyamat, így nem világos, hogy mennyi ideig tart. Ez egy fontos különbség a komposztálhatóság és a biológiai lebonthatóság között.

 

 

A komposztálhatóság a biológiai lebonthatóság egy részhalmaza. A biológiai lebomlás idővel és minden különösebb ellenőrzés nélkül megy végbe. Végül minden biológiailag lebomlik, bár ez eltarthat egy ideig, mint az üveg esetében is, amelyhez egymillió év szükséges. A komposztálhatóság szándékos intézkedésektől függ, mint például a komposztálás körülményeinek, az időnek, a hőmérsékletnek és egyéb tényezőknek az ellenőrzése. A komposzt lehet egy halomban a kert alján, vagy egy erre szolgáló edényben. Olyan helyen is elhelyezhető, ahol időjárásnak, szélsőséges hőnek vagy hidegnek van kitéve. A komposzt és tárolóedénye lehet fedél nélkül, vagy az időjárástól fedéllel védve, így a folyamat több-kevesebb időt vesz igénybe. A komposztot pedig magára hagyhatjuk, vagy rendszeresen keverhetjük a bomlási folyamat javítása érdekében. A komposztálási folyamat kezelésének módja a kívánt eredménytől függ.

Akárhogy is, a nyomtatott anyagok továbbra is könnyen újrahasznosíthatók, mivel a tinta eltávolítható, és a rostok újra felhasználhatók. Az elmúlt harminc évben egyre nagyobb mennyiségű digitálisan nyomtatott papír került az újrahasznosítás ellátási láncába, és ez a tendencia folytatódni fog. A flexonyomatok mennyisége is növekszik, mivel a flexo festékek és lemezek gyártása egyre kevésbé kártékony a környezetre, és a folyamat hatékonyabb. A munka a rotációs mélynyomásról a flexográfiára való áttérésben zajlik világszerte, és a festéktelenítési folyamatok javulnak, így az összes nyomtatási módszerből származó nyomatok újrahasznosíthatók.

A piac változásával az újrahasznosításra szánt papírhulladék összetétele is változik, ami az újrahasznosítási feldolgozás fejlődéséhez vezet. Az új festékmentesítési módszerek, mint például a kettős és háromhurkos festéktelenítés, javítják az újrahasznosítási folyamatokat, hogy elkerüljék a nyomtatott anyagok szemétlerakóba vagy elégetésre kerülését. Világszerte számos papírgyár modern színtelenítő rendszereket használ papírhulladékból nyersanyagok előállítására.

Még érdekesebb, hogy a cellulózgyártók olyan módokat keresnek, hogy az újrahasznosított nyomdaanyagot a papíron kívül más termékekhez is felhasználhassák. Ide tartoznak például a kompozit anyagok és a szénszál. A nyomtatás nem szűnik meg egyhamar, és az előállítás módja sem akadályozza a papír újrahasznosítását és a rostok újrafelhasználását.

De térjünk vissza a HP vállalathoz, amely folyamatosan halad a nyomtatás terén a lehető legalacsonyabb környezetterhelés felé, miközben maximalizálja a termelékenységet. Előnyben részesíti azokat a termékeket, amelyeket úgy terveztek, hogy innovációval illeszkedjenek a körforgásos gazdaságba. A HP és sok más gyártó a „make, use and return" modellre, a körforgásos gazdaság úgynevezett végtelen hurkára tér át a technológiai innovációval, a környezetvédelemre helyezve a hangsúlyt.

 

 

Összegzésként megemlíthetjük, hogy míg a papír lebomlása néhány hétig tart (ez több tényezőtől is függ), addig egy tintapatron tartalmának a lebomlása több évszázadot vesz igénybe.