Irodaszerek és iskola

Monokróm nyomtatót keresünk dokumentumok nyomtatásához

Olyan nyomtatót keresünk Home Office igényeinek a kielégítésére , amelynek több kritériumnak is meg kell felelnie. Fekete-fehér dokumentumokat fogunk nyomtatni, így tehát lehet egy monokróm nyomtató vagy többfunkciós eszköz. Fontos számunkra a nyomtatási minőség, a jó csatlakoztathatóság és mindenekelőtt az utántöltések magas hozama. Mindenképpen olyan készüléket szeretnénk, amely a lehető legalacsonyabb költséggel nyomtatja ki az 1 oldal nyomtatását megfizethető áron. Több eladónál is érdeklődtünk, és kiválasztottuk azokat a modelleket, amelyek bekerültek a listánkba. Melyik lesz közülük a megfelelő nyomtató az otthoni irodához? Több olyan otthoni felhasználó igényeit kell kielégítenie, akik ebben az időszakban a Home Office rendszerrel dolgoznak, és dokumentumokra van szükségük nyomtatott formában történő archiváláshoz.

Egycélú nyomtató vagy multifunkciós készülék

Az elsőbbség a nyomtatás, ezért a multifunkció nem feltétlenül szükséges, de ha megfizethetőbb vásárlás lenne, akkor egy multifunkcionális eszközt választanánk. Ha azonban jelentősen megemeli az árat, sajnálni fogjuk ezeket a funkciókat, mert nem kifizetődő, ha külön fizetünk valamiért, amire nincs szükségünk. Az egycélú nyomtató is megfelel a Home Office követelményeinek.

Toner vs tintatartály rendszer

Nyomtató keresésekor kizártuk a színes eszközöket, és azokra irányítottuk figyelmünket, amelyek elég nagy nyomtatási mennyiséget tudnak kinyomtatni patroncsere nélkül. Ilyen tintarendszer-eszközök közé tartoznak azok, amelyek nagy kapacitású patronokat támogatnak, vagy tartályrendszert használnak a nyomtatáshoz. A lézernyomtatók előnye, hogy maga a festékkazetta mindig nagyobb kapacitású, mint az egyes tintapatronok.

Wi-Fi vezeték nélküli csatlakoztatás és mobil nyomtatási támogatás

Ami a konektivitást illeti, a LAN-csatlakozás támogatását mellőzhetjük, de mindenképpen előnyben részesítjük azokat a nyomtatókat, amelyek támogatják a vezeték nélküli kapcsolatot és a mobileszközökről történő nyomtatást. A legtöbb nyomtató a piacon ma megfelel ennek a követelménynek.

 

Legjobb nyomtatóink a Home Office számára:

HP Neverstop Laser MFP 1200w/ MFP 1000w

A HP Neverstop Laser MFP monokróm nyomtató tavaly került forgalomba és megérdemelt érdeklődést aratott. Ez volt az első nyomtató, amely lézertechnikával nyomtatott, és tartálykazetta utántöltő rendszert használt. Eddig csak a tintasugaras nyomtatóknál találkoztunk ezzel a rendszerrel. A HP vállalat jelenleg két olyan modellt kínál, amelyek beépített tartállyal rendelkeznek a festékkel való könnyű utántöltéshez. A drágább HP Neverstop Laser MFP 1200w monokróm multifunkciós készülék 20 A4-es oldalt nyomtat percenként. A papírbemeneti kapacitás 150 lap, a teljes komplett festék betöltéssel pedig 5000 oldalt (2x utántöltő tubus) nyomtathat. A Wi-Fi és a mobileszközökről történő nyomtatás itt is támogatott. A festékkazetta (tubus) ára hozzávetőlegesen 10 €, kapacitása 2500 oldal. Azzal a lehetőséggel, hogy a tartályrendszert 2 újratöltéssel töltsük meg, 5000 oldal nyomtatáshoz 20 euró árat kapunk, ami 0,004 eurót jelent 1 oldalért. Csökkenthetjük a költségeket alternatív patronok megvásárlásával, ahol 1 oldal nyomtatása körülbelül 0,0027 euróba fog kerülni (2 patron ára 13,50 euró / 5000 oldal). Természetesen ez hozzávetőleges költségszámítás, de mégis kiváló ár 1 fekete-fehér oldal nyomtatásához. A legrosszabb ennek a multifunkciós készüléknek az ára. Viszonylag magas, és az eladótól függően 210 €-tól felfelé változik. Kicsit jobb az ára a tartálykazettával rendelkező második modellnek, a HP Neverstop Laser MFP 1000w nyomtatónak, amely tintát használ a nyomtatáshoz. Az ár 150 € -tól kezdődik. A nyomtatás ára megegyezik, mert mindkét modell ugyanazt a típusú HP W1103 (103A) jelölésű patront használja, vagy dupla csomagolású 2x tubusos HP W1103AD (103AD) jelöléssel. Az olcsóbb modellnél el kell fogadni az integrált szkenner hiányát. A HP Smart alkalmazás használatával azonban beolvashat a mobiltelefonjával, és nyomtatásra közvetlenül elküldheti a nyomtatóra.

+ előny a jó ár az 1 oldal nyomtatásához

- hátrány  a készülék magas ára

 

Egyszerű monokróm nyomtató, megfizethető áron

Találtunk egy másik érdekes HP LaserJet Pro M15w modellt is a HP vállalat kínálatában. Lézertechnikával nyomtató, egycélú, monokróm nyomtató támogatja a vezeték nélküli kapcsolatot és a mobil eszközökről történő nyomtatást. 18 A4-es oldalt nyomtat percenként. A festék ára 48-50 euró körül mozog, az utántöltés kapacitása pedig 1000 oldal. Az oldalankénti költség körülbelül 0,048 euróba kerülne. Csökkenteni tudnánk a költségeket egy alternatív festékkazetta megvásárlásával, amely 23 euróért és 1000 oldal nyomtatási oldal hozama által az egy oldal nyomtatási költsége körülbelül 0,023 euró lenne.

+ elérhető eszközár

- a nyomtatás ára

- nem túl vonzó kialakítás

 

HP Laser MFP 135w modell a Samsung utódja

Az újra átalakított monokróm multifunkciós készülék tavaly jelent meg a kínálatban. Ez a modell is megfelelhetne a követelményeinknek. Wi-Fi és mobil nyomtatási támogatással rendelkezik, fekete-fehérben nyomtat, a nyomtatás mellett másolási és beolvasási funkcióval is rendelkezik. A nyomtató ára elfogadható. Vizsgáljuk meg a nyomtatással járó költségeket. A nyomtató fekete tonert használ 1000 oldalas kapacitással, ami körülbelül 45 euróba kerül. Az 1 oldalas nyomtatási ára 0,045 €.

 + kialakítás

+ multifunkciós

- 1 oldal nyomtatási ára

- gyenge támogatás az alternatív töltésekhez

 

Vonzó modell Epson EcoTank M1140/ M1120

A HP kínálatától az Epson nyomtatókhoz térünk át. Találtunk itt is pár érdekes monokróm nyomtatót, amelyek jó választást jelenthetnek. Nem akarjuk meghaladni a 200 eurós költséghatárt a nyomtató vásárlásánál, de ideális lenne ha az ár 150 euró körül lenne. Ilyen áron kínálja az Epson a fekete-fehér nyomtató idei modelljét, Epson EcoTank M1140 tartályrendszerrel. A stílusos, minimalista kialakítás magában rejt egy  A4-es formátumú tintasugaras nyomtatót, amely percenként 20 oldalt képes nyomtatni a legmagasabb ISO/ IEC 24734 minőségben. Ráadásul még rendelkezik automatikus kétoldalas nyomtatással, azonnali bemelegedéssel és kényelmes utántöltő tartályrendszerrel. Nagy kapacitású újratöltésekkel , 6000 oldalas kapacitással   egy nagyhozamú nyomtatót kapunk. Ha újraszámoljuk, az eladótól függően hozzávetőleg 14 eurót fizetünk egy pigment fekete tintával ellátott, XL változatban (120 ml) lévő tartalék palackért. A hozam 5% -os lefedettség mellett 6000 oldal. Kb. 0,0023 euró/ oldal költség. Normál patron esetén a nyomtatás költsége már magasabb. 10,50 eurót fizetünk egy 40 ml-es palack töltéséért, és a hozam 2000 oldal. A költségeink megduplázódnának a nagykapacitású utántöltésekkel szemben, és oldalanként körülbelül 0,005 eurót fizetnénk. Itt mindenképpen megéri a nagy kapacitású utántöltést használni. Számunkra azonban a legnagyobb hátrány a vezeték nélküli kapcsolat és a mobil eszközökről történő nyomtatás támogatásának hiánya.

+ pigment tinta

+ támogatás a kényelmes, nagy kapacitású palackozott újratöltéshez

+ energiatakarékossági Eco rendszer

+ duplex

- Wi-Fi hiánya

Az Epson ebben a modellsorozatban nyomtatót is kínál, amely támogatja a vezeték nélküli és a mobil nyomtatást. Az Epson EcoTank M1120 modell kevesebb, mint 10 euróval drágább, alacsonyabb papírtálca-kapacitással, kevesebb havi hozammal és kevesebb oldal percenkénti nyomtatásával rendelkezik, de jobb csatlakozással. Az 1 oldal nyomtatásának költsége megegyezik az M1140 modellével, ha nagy kapacitású utántöltést használ.

+ pigment festék

+ nyomtatási költségek XL utántöltéssel

+ Wi-Fi

- magasabb ár a készülékért

 

Canon lézer vs tintatartály rendszer

A Canon portfóliójában tartályrendszeres nyomtató található, de fekete-fehér nyomtatáshoz jelenleg megtaláltuk a Canon PIXMA GM4040 modellt, amelynek ára meghaladja a 250 eurót. A fekete-fehér nyomtatásra szánt lézernyomtatók közül a Canon i-SENSYS LBP223dw modell érdekelt minket.  A monokróm nyomtató ára körülbelül 170 €. A modell kellemes, modern dizájnnal és kiváló USB-, Wi-Fi- és LAN-kapcsolattal rendelkezik. A nyomtató 33 oldalt nyomtat percenként. Ennek a modellnek a fekete tonere a legjobb ajánlat 96 euróért, hozama pedig 3100 oldal. Körülbelül 0,03 euróba kerül az 1 oldal nyomtatási költsége. Ez magas nyomtatási költség a többi modellhez képest. Visszatértünk az előző Canon Pixma GM4040 tintasugaras modellhez. Bár a kezdeti beruházás a berendezésekbe magas, maga a nyomtatás költsége nagyon jó. Egy üveg tinta ára 9,56 euró, a munkaterhelés 6000 oldal. Egy fekete-fehér oldal nyomtatásának költsége 0,0015 € lenne ezzel a nyomtatóval. Ezzel a modellel a következőket kapnánk:

 

+ legalacsonyabb nyomtatási költségek

+ kiváló csatlakozás

+ duplex, ADF

+ multifunkcionalitás

+ csomagban 3 x palack 6000 oldal kapacitással (18 000)

- a készülék magas ára

 

BLI 2019 győztes - Lexmark B2236dw

Az utolsó modell a megfizethető Lexmark B2236dw monokróm nyomtató. 110 euróért egy díjnyertes Lexmark modellt kap. Ez egy monokróm lézernyomtató, amely 34 oldalt nyomtat percenként. Wi-Fi kapcsolattal rendelkezik, és támogatja a mobil eszközökről történő nyomtatást. Előnye az automatikus kétoldalas nyomtatás és a LAN hálózathoz való csatlakozás lehetősége. 3 toner kapacitás közül választhat. A szabványos tonerrel 1200 oldal, a nagy kapacitású tonerrel 3000 oldal, a nagyon nagy kapacitású fekete festékkel pedig 6000 oldal nyomtatható. Ezzel a nyomtatás költségei  is összefüggésben vannak. Ezek kezdete 0,035-0,025 euró. Ez  még mindig viszonylag magas ár 1 oldal nyomtatásához.

 

+ csatlakoztatás

+ duplex

+ nyomtató ára

- magas nyomtatási költség

 

Ismét meggyőződtünk arról, hogy ha többet fektetünk a berendezésekbe, akkor az nagyon alacsony nyomtatási költségekkel térhet vissza hozzánk. Azoknál az eszközöknél, amelyeknél a kezdeti beruházás nagyon előnyös, másrészt a patronok költségei magasabbak, és így maga a nyomtatás ára is magasabb.

Az eszköz ára és a nyomtatási költségek szempontjából a legelőnyösebb modell a fekete-fehér Epson EcoTank M1120 nyomtató. A kezdeti beruházás magasabb, de nem haladja meg a 200 eurót. Hosszú távon ez a modell alacsony költségekkel jár, ha költséghatékony, nagy kapacitású patronokat használ. Pigmenttintával a nyomtatás éles lesz, kiváló fekete visszaadással.