Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Munkakörnyezet mérgező kapcsolatokkal, mit tegyünk ellene?

Szinte mindannyian tapasztaltuk már, milyen mérgező környezetben dolgozni. Ha ez Önnek nem mond semmit, akkor azon szerencsésebb alkalmazottak közé tartozik, akik a munkacsoport ellenére sem tapasztaltak mérgezést. A legtöbben átéltük már ezt a tapasztalatot, és a pánik erejéig tehetetlennek érezzük magunkat, amikor egy munkahelyi kapcsolat megromlik. Ez egy olyan helyzet, amikor egy bizonyos negatív helyzettel kell szembenéznie a munkahelyén. Annak ellenére, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a pozitív vállalati kultúra kialakítására, nem mindig választhatjuk meg, hogy kivel fogunk együtt dolgozni. A nem jól működő munkakörnyezet rossz egészségi állapothoz vezethet, és akár az irodán kívüli személyes kapcsolatait is károsíthatja. A magas fokú toxicitás tönkreteheti a munkatapasztalatát és csökkentheti a munka termelékenységét.

 

 

Tippek a mérgező munkakörnyezet túléléséhez

Ma már a munkahelyi környezetben is meglehetősen elterjedt a zaklatás. Sajnos ez nem csak a gimnáziumban végződő, vagy az elmúlt években a kötelező katonai szolgálatra jellemző magatartási probléma. Tehát mit tegyünk, hogyan viselkedjünk, ha felfedezzük, hogy a munkakörnyezetük mérgezés jeleit viseli. Az első tanács: élje túl, legyen erős! De komolyan, nelegyen a mérgező munkahelyi környezet áldozata.

 

Őrizze meg nyugalmát

Azt mondják, pánikolj és fuss, de a nyugalom megőrzése a legfontosabb. Ahelyett, hogy megadná magát az ijesztgetőnek, beszéljen vele, ha a zaklató nem kívánt viselkedést tanúsít. Udvariasan, higgadtan és határozottan kommunikáljon, hogy nem fogja elviselni a bántalmazást. Ez gyakran lerövidíti a zaklató agresszív fellépési képességét.

 

Értesítse a vezetőséget a helyzetről

A felettesével való beszélgetés eleinte meglehetősen kínos lehet. Ettől függetlenül, ha minden mást kipróbált, fontos, hogy jelentse a problémát felettesének. Maradjon semleges hozzáállásban, és mindenekelőtt ragaszkodjon a tényekhez. Világosan és lényegre törően kommunikáljon. Ha már megtett néhány lépést a helyzet kezelésére, és ez nem segített, kérjen segítséget felettesétől.

 

Meg kell szabni a határokat

Rosszabb helyzet áll elő, ha az Ön felettese okozza a toxicitást a munkahelyen. Ilyen esetben a tényeken alapuló, reális határokat az asszertív kommunikációval kell felállítani. Ilyen helyzetben nehéz magabiztosnak lenni. Fontos, hogy a munkahelyen határozottan és udvariasan fogalmazzunk meg elvárásokat. Ha semmi sem változik, ideje bevonni a humán erőforrás osztályt a segítségért.

 

A hátba szúrás a mérgező csapattagok gyakori és pusztító taktikája. Arról van szó, hogy pletykákat terjesztenek a kollektíván belül. Ez szó szerint frusztrálhat, és haraggá változhat. Sajnos más munkahelyi kapcsolatokat is károsíthat. Nehéz szembeszállni az úgynevezett ellenséggel, de amíg csendben marad, ő lesz előnyben. Szóval hogyan lehet szembenézni egy ilyen helyzettel?

 

Hagyja figyelmen kívül a pletykákat

Ha megpróbálja a pletykát egy másik pletykával megtorolni, rosszul fog kinézni. Menjen és tegye a dolgát. A pletykák terjesztésének korai jelei az a hajlam, hogy csúnya történeteket terjesztenek másokról vagy pletykákat. Kerülje el ezt a személyt, és ne süllyedjen le az ő szintjére. Legyen kedves, és építsen ki pozitív kapcsolatokat a csapat többi tagjával, hogy megakadályozza a mérgezés terjedését.

 

A megosztást ne vigye túlzásba

Legyen óvatos, kivel osztja meg gondolatait. Soha ne ossza meg érzéseit, ötleteit (vagy bármi mást) egy pletykálóval. Fejlesszen nyílt kommunikációt a felettesével, és győződjön meg arról, hogy ő az első, aki ismeri az ötleteit. Így megelőzheti ötletei ellopását is a csapat számára.

 

Szembesítés

Bár az emberek túlnyomó többsége számára ijesztőnek hangzik, a támadóval való szembenézés segíthet a helyzeten. Néha előfordulhat, hogy a mérgező csapat egy tagja ellenőrizetlen információkat hoz létre. Legtöbbször félreértésekről van szó, amelyek egy nyugodt és nyílt párbeszéddel tisztázhatók és feloldhatók. Ha a mérgezés a főnöki pozícióból származik, lépjen kapcsolatba a lehető legtöbb emberrel a csapatán kívül. Fontos egy erős hálózat kiépítése a negatív márkaépítés megszüntetése érdekében.

Ha egyetlen összetevője van a sikernek, az a pozitív kapcsolatok kialakításának és elősegítésének képessége. A mérgező kollektív viselkedés rombolja a jó együttműködést és a termelékenységet. Ha a vezetés figyelmen kívül hagyja vagy állandósítja a toxicitást, érdemes lehet munkahelyváltást is megfontolni. A mérgező munkakörnyezet hatékony kezelésének megtanulása végül egy lépéssel közelebb visz a munka és a magánélet egészséges egyensúlyához.

 

Tudja, mit jelentenek ezek a kifejezések

Gaslighting

Gaslighting  egy mérgező manipulációs taktika. Ha úgy gondolja, hogy kollégája vagy főnöke félrevezető információkat közöl, aminek a hatására úgy érzi, hogy téved, az általában a mérgezés egyértelmű jele. A gaslighting személyes kapcsolatokhoz kötődik, de a munkahelyen megtörténhet, amikor egy kollégája vagy akár a főnöke annyira manipulálja Önt, hogy megkérdőjelezi saját épelméjűségét és felfogását. Itt arról van szó, hogy a másikat hibáztatják. Vannak benne sokkal finomabb elemek, mint a közvetlen zaklatás.

 

Mobbing a bossing

Ez elég finom munkahelyi zaklatás. Ez a kifejezés arra utal, hogy az egyén számára a munkahelyi életet kellemetlenné tegyük. A megnyilvánulások különbözőek lehetnek, kezdve a verbális támadásoktól, pszichológiai nyomásgyakorlástól, zsarolástól, a munkavállaló jó hírnevének megsértésén át a rágalmazásig, szexuális zaklatásig és hasonlókig. Ezzel szemben a boosing olyan kifejezés, amikor a főnök zaklatja és mérgező hatást kelt. Ezt különböző kompenzációkkal, megnövelt teljesítménykövetelményekkel és hasonlókkal teheti meg.

 

Végezetül azt kell mondanunk, hogy a fentebb leírt két fogalom: a mobbing és a bossing a szlovák jogrendben nem definiálják ekként. Különböző formáik és megnyilvánulásaik azonban teljesíthetik a módosított Btk. vagy a Btk. szerinti bűncselekmények tényállásának elemeit. 372/1990 Coll. módosított szabálysértésekről. Ugyanakkor képviselhetik az antidiszkriminációs törvény értelmében vett diszkriminatív magatartást, az egyén személyiségi jogaiba való beavatkozás esetén. Ha a munkahelyi környezetében mérgezés jeleit vagy valami, például nyomást érez, ami elvonja a figyelmét a munkahelyi nyugodt közérzetről, gondoljon rá, és ha már elviselhetetlen, kezdjen el vele foglalkozni.