Irodaszerek és iskola

Munkakörnyezet mérgező kapcsolatokkal, mit tegyünk ellene?

Szinte mindannyian tapasztaltuk már, milyen mérgező környezetben dolgozni. Ha ez Önnek nem mond semmit, akkor azon szerencsésebb alkalmazottak közé tartozik, akik a munkacsoport ellenére sem tapasztaltak mérgezést. A legtöbben átéltük már ezt a tapasztalatot, és a pánik erejéig tehetetlennek érezzük magunkat, amikor egy munkahelyi kapcsolat megromlik. Ez egy olyan helyzet, amikor egy bizonyos negatív helyzettel kell szembenéznie a munkahelyén. Annak ellenére, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a pozitív vállalati kultúra kialakítására, nem mindig választhatjuk meg, hogy kivel fogunk együtt dolgozni. A nem jól működő munkakörnyezet rossz egészségi állapothoz vezethet, és akár az irodán kívüli személyes kapcsolatait is károsíthatja. A magas fokú toxicitás tönkreteheti a munkatapasztalatát és csökkentheti a munka termelékenységét.

 

 

Tippek a mérgező munkakörnyezet túléléséhez

Ma már a munkahelyi környezetben is meglehetősen elterjedt a zaklatás. Sajnos ez nem csak a gimnáziumban végződő, vagy az elmúlt években a kötelező katonai szolgálatra jellemző magatartási probléma. Tehát mit tegyünk, hogyan viselkedjünk, ha felfedezzük, hogy a munkakörnyezetük mérgezés jeleit viseli. Az első tanács: élje túl, legyen erős! De komolyan, nelegyen a mérgező munkahelyi környezet áldozata.

 

Őrizze meg nyugalmát

Azt mondják, pánikolj és fuss, de a nyugalom megőrzése a legfontosabb. Ahelyett, hogy megadná magát az ijesztgetőnek, beszéljen vele, ha a zaklató nem kívánt viselkedést tanúsít. Udvariasan, higgadtan és határozottan kommunikáljon, hogy nem fogja elviselni a bántalmazást. Ez gyakran lerövidíti a zaklató agresszív fellépési képességét.

 

Értesítse a vezetőséget a helyzetről

A felettesével való beszélgetés eleinte meglehetősen kínos lehet. Ettől függetlenül, ha minden mást kipróbált, fontos, hogy jelentse a problémát felettesének. Maradjon semleges hozzáállásban, és mindenekelőtt ragaszkodjon a tényekhez. Világosan és lényegre törően kommunikáljon. Ha már megtett néhány lépést a helyzet kezelésére, és ez nem segített, kérjen segítséget felettesétől.

 

Meg kell szabni a határokat

Rosszabb helyzet áll elő, ha az Ön felettese okozza a toxicitást a munkahelyen. Ilyen esetben a tényeken alapuló, reális határokat az asszertív kommunikációval kell felállítani. Ilyen helyzetben nehéz magabiztosnak lenni. Fontos, hogy a munkahelyen határozottan és udvariasan fogalmazzunk meg elvárásokat. Ha semmi sem változik, ideje bevonni a humán erőforrás osztályt a segítségért.

 

A hátba szúrás a mérgező csapattagok gyakori és pusztító taktikája. Arról van szó, hogy pletykákat terjesztenek a kollektíván belül. Ez szó szerint frusztrálhat, és haraggá változhat. Sajnos más munkahelyi kapcsolatokat is károsíthat. Nehéz szembeszállni az úgynevezett ellenséggel, de amíg csendben marad, ő lesz előnyben. Szóval hogyan lehet szembenézni egy ilyen helyzettel?

 

Hagyja figyelmen kívül a pletykákat

Ha megpróbálja a pletykát egy másik pletykával megtorolni, rosszul fog kinézni. Menjen és tegye a dolgát. A pletykák terjesztésének korai jelei az a hajlam, hogy csúnya történeteket terjesztenek másokról vagy pletykákat. Kerülje el ezt a személyt, és ne süllyedjen le az ő szintjére. Legyen kedves, és építsen ki pozitív kapcsolatokat a csapat többi tagjával, hogy megakadályozza a mérgezés terjedését.

 

A megosztást ne vigye túlzásba

Legyen óvatos, kivel osztja meg gondolatait. Soha ne ossza meg érzéseit, ötleteit (vagy bármi mást) egy pletykálóval. Fejlesszen nyílt kommunikációt a felettesével, és győződjön meg arról, hogy ő az első, aki ismeri az ötleteit. Így megelőzheti ötletei ellopását is a csapat számára.

 

Szembesítés

Bár az emberek túlnyomó többsége számára ijesztőnek hangzik, a támadóval való szembenézés segíthet a helyzeten. Néha előfordulhat, hogy a mérgező csapat egy tagja ellenőrizetlen információkat hoz létre. Legtöbbször félreértésekről van szó, amelyek egy nyugodt és nyílt párbeszéddel tisztázhatók és feloldhatók. Ha a mérgezés a főnöki pozícióból származik, lépjen kapcsolatba a lehető legtöbb emberrel a csapatán kívül. Fontos egy erős hálózat kiépítése a negatív márkaépítés megszüntetése érdekében.

Ha egyetlen összetevője van a sikernek, az a pozitív kapcsolatok kialakításának és elősegítésének képessége. A mérgező kollektív viselkedés rombolja a jó együttműködést és a termelékenységet. Ha a vezetés figyelmen kívül hagyja vagy állandósítja a toxicitást, érdemes lehet munkahelyváltást is megfontolni. A mérgező munkakörnyezet hatékony kezelésének megtanulása végül egy lépéssel közelebb visz a munka és a magánélet egészséges egyensúlyához.

 

Tudja, mit jelentenek ezek a kifejezések

Gaslighting

Gaslighting  egy mérgező manipulációs taktika. Ha úgy gondolja, hogy kollégája vagy főnöke félrevezető információkat közöl, aminek a hatására úgy érzi, hogy téved, az általában a mérgezés egyértelmű jele. A gaslighting személyes kapcsolatokhoz kötődik, de a munkahelyen megtörténhet, amikor egy kollégája vagy akár a főnöke annyira manipulálja Önt, hogy megkérdőjelezi saját épelméjűségét és felfogását. Itt arról van szó, hogy a másikat hibáztatják. Vannak benne sokkal finomabb elemek, mint a közvetlen zaklatás.

 

Mobbing a bossing

Ez elég finom munkahelyi zaklatás. Ez a kifejezés arra utal, hogy az egyén számára a munkahelyi életet kellemetlenné tegyük. A megnyilvánulások különbözőek lehetnek, kezdve a verbális támadásoktól, pszichológiai nyomásgyakorlástól, zsarolástól, a munkavállaló jó hírnevének megsértésén át a rágalmazásig, szexuális zaklatásig és hasonlókig. Ezzel szemben a boosing olyan kifejezés, amikor a főnök zaklatja és mérgező hatást kelt. Ezt különböző kompenzációkkal, megnövelt teljesítménykövetelményekkel és hasonlókkal teheti meg.

 

Végezetül azt kell mondanunk, hogy a fentebb leírt két fogalom: a mobbing és a bossing a szlovák jogrendben nem definiálják ekként. Különböző formáik és megnyilvánulásaik azonban teljesíthetik a módosított Btk. vagy a Btk. szerinti bűncselekmények tényállásának elemeit. 372/1990 Coll. módosított szabálysértésekről. Ugyanakkor képviselhetik az antidiszkriminációs törvény értelmében vett diszkriminatív magatartást, az egyén személyiségi jogaiba való beavatkozás esetén. Ha a munkahelyi környezetében mérgezés jeleit vagy valami, például nyomást érez, ami elvonja a figyelmét a munkahelyi nyugodt közérzetről, gondoljon rá, és ha már elviselhetetlen, kezdjen el vele foglalkozni.