Irodaszerek és iskola

NFT (nem helyettesíhető token)

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk, mit jelent pontosan az NFT. A nem helyettesíthető tokenek hasonlóak a bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz, egy kulcsfontosságú különbséggel: Amíg minden bitcoin cserélhető egymással, ezek pedig nem. Ahogy a neve is sugallja, a nem helyettesíthető tokenek egyediek. A tokenek virtuális okiratkánt működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát testesítik meg. Egy digitális főkönyvbe töltődnek fel, ahol a legfontosabb információkat tárolják róluk: a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és kinek. Olyan, mint az eszköz vagy alkotás digitális útlevele, amely lehetővé teszi hitelességének megalapozását.

Mint tudjuk nem helyes összehasonlítani az NFT -t egy virtuális valutával, például Bitcoin vagy Ethereum. Itt nem áll fenn az egyediség elve, mert cserélhetőek. Alapvetően arról van szó, hogy birtokolhat valamit, amelynek értéke a jövőben növekedhet. A fő tulajdonság a Blockchain, az online tér decentralizált hálózata. Míg például a Bitcoin, amely szintén megtalálható a digitális blokklánc adatbázisában, egységenként azonos értékkel helyettesíthető, az NFT -k nem helyettesíthető tokenek. Az egyediség pontosan egy adott dolog egyediségét adja számukra. Minden ilyen, a Blockchainben írt dolog kétségkívül hiteles. A mai digitális korban a digitális formátumok kockázatos csoportot jelentenek a másoláshoz, megosztáshoz és reprodukáláshoz, ahol nehezebb eredeti címkét rendelni egyetlen fájlhoz. Az NFT tokenek ezt a problémát úgy oldják meg, hogy hitelesítik a digitális fájlt, amely igazi eredetiként írja alá.

Az NFT token megvásárlásakor a tulajdonos regisztrálva van a Blockchain -en, és így hozzáférést és tulajdonosi jogokat szerez a digitális objektumhoz. Ez alapvetően bármilyen fájl lehet digitális formátumban. A leggyakoribbak a jpg., pdf formátumok, amelyek a digitális művészetet képviselik. Természetesen lehetnek különféle virtuális objektumok is, de egy valódi fizikai dolog digitális felvétele is.

 

NFT tokenek létrehozása

Az ilyen típusú kereskedelmi lehetőségek említései 2017 -ben jelentek meg. A CryptoKitties és a CryptoPunks gondoskodott erről.

 

 larvalabs.com

 

CryptoPunks

Lényegében ők voltak az első vagy az első NFT-k (nem helyettesíthető tokenek) az Ethereum Blockchain hálózatában. A projekt mögött az amerikai Larva Labs stúdió áll, amely Matt Hall és John Watkinson kanadai fejlesztőkből áll. A Larva Labs portfóliója 8 bites játékokat és különféle szoftvereket tartalmaz, amelyekben részt vettek. A Blockchaine témájú művészeti projekttel felhívták a figyelmet a digitális művészetre. Az egyedi CryptoPunks gyűjtői tokeneken kívül a Meebits 3D -s karaktereket is tartalmaz műhelyükből. Jelenleg 10 000 egyedi CryptoPunks gyűjtő token rendelkezik a Blockchaine tulajdonjogával. A CryptoPunks bevezetésének idején megszerzésük az Ethereum pénztárcától függött. Ingyenesen használhatta őket a virtuális pénztárca tulajdonosa. Ma már piacképes digitális cikk, amelyet eladhat és vásárolhat.

 

  cryptokittes.co

 

CryptoKitties

Ezeket a Dapper Labs stúdió fejlesztette ki, amely egyedi virtuális macskákat forgalmazott. 2017 végén a CryptoKitties nagy népszerűségre tett szert. Ezek egyedi formájú, színű és karakterű cicák. Jelenleg már körülbelül 20. macskageneráció van a kínálatban, amelyek keresztezhetők, párosíthatók és eladhatók. Digitális formában léteznek a decentralizált Blockchain hálózaton. Minden kriptomacska saját genommal (256 bites terjedelemmel) és sajátos jellemzőkkel rendelkezik. Némelyiknek van közös vonása másokkal. Minél kevésbé gyakori a cica tulajdonsága, annál értékesebb. A CryptoKitties tulajdonjogát egy intelligens kód fejezi ki, és nem helyettesíthető token formájában jelenik meg. A CryptoKitties legdrágább eladása 246.9255 ETH -t hozott, ami 724 585 euró (850 826 dollár).

 

Tőzsdei és aukciós kereskedhetőség

A Binance Exchange egy kereskedési helyszín, ahol a népszerű kriptovaluták egy kvantumával kereskedhet. Az NFT piactér 2021. június 24 -én indult, éppen a digitális NFT tokenek kereskedelme céljából. Az új NFT szekció lehetőséget ad NFT tokenek és számos érdekes nyeremény vásárlására is a kereskedőktől. Az Ethereumhoz képest a Binance NFT on Binch Smart Chain's Blockchain alacsonyabb tranzakciós díjat kínál.

 

A Blockchain új lehetőségei

A digitális művészet létrehozásának gyengesége, hogy az ilyen típusú digitális formában könnyen másolható. Ez a Blockchain nagy lehetősége. Növelheti a digitális művészet értékét azáltal, hogy egyedivé és összetéveszthetetlenné teszi az eredeti digitális aláírásával. A tulajdonos elérhető nyilvántartással rendelkezik a decentralizált Blockchaine hálózaton, amely megerősíti a digitális objektum tulajdonjogát. A Blockchain nyilvántartást vezet az összes tranzakcióról.

 

Felejtse el az ökológiát

Az NFT, valamint a kriptovaluták kritikai hullámmal néznek szembe. Ez az ökológiai háttérre vonatkozik, különösen az Ethereum szénlábnyomára. A kriptovaluták és így az Ethereuma kinyerése során megnövekedett az áramfogyasztás. A bányászat grafikus kártya vagy processzor segítségével történik. Az NFT a technológia legigényesebb alkalmazása. Az NFT művészeti aukcióinak oka a nagy kereslet. Ennek a helyzetnek meg kell változnia az Ethereum 2.0 hálózatra való áttérés után, amely a Proff of Stake rendszeren működik, és az energiafogyasztást összehasonlítva a ver. 1.0 elhanyagolható lesz. Ez a lépés nagyban segíti a digitális művészeket.

 

Nem helyettesíthető NFT token befektetésként

Néhány NFT jogkivonat a digitális űrlapon kívül egy fizikai objektumot is tartalmaz. Ez vonatkozik egyes művészekre, akik a digitális kép mellett elküldik a fizikai képet  az új tulajdonosnak. Egy egyedi gyűjtői darab nagyon jó befektetésnek bizonyulhat a jövőben. A művészetbe való befektetésnek az NFT formájában számos előnye van. Nem kell tárolással, biztosítással, szállítással foglalkoznia, vagy egy bizonyos idő elteltével a restaurálással sem. Az aukciók szempontjából a befektető sokkal alacsonyabb jutalékot fizet. Az NFT -vel 3 és 15 százalék között mozog. Az aukciós csarnokok és galériák 10, 20 esetenként 50 % -os díjat számítanak fel. Ha szeretne találkozni digitális művészettel NFT formájában Szlovákiában, akkor ez a lehetőség a Fehér Éjszaka alatt. Ez az NFT elismert szlovák művész, Vladimír Havrill digitalizált művészeti gyűjteményét tartalmazza, aki a digitális művészet úttörője Szlovákiában. Támogatást kapott a 356. banktól és az ART FOND gyűjteménytől. Az OpenSea piactéren megtekintheti Vladimír Havrill 20 műből álló gyűjteményét is.