Irodaszerek

Nyomtatás a cloudből

Biztosan találkozott már a Cloud(felhő) vagy Cloud tároló kifejezéssel. Az utóbbi években ez a kifejezés a felhasználók tudatosságáig terjedt ki, nem csak a tárolással, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokkal és feladatokkal kapcsolatban is. A nyomtatókkal kapcsolatos egyik feladat a felhőből történő nyomtatás vagy a felhőbe való szkennelés. Lehet, hogy felteszi a kérdést - egyáltalán szükséges ez? Természetesen meg lehet lenni a felhő nélkül is, de sok dolog kapcsolódik a felhőn keresztül az internethez és technológiákhoz, hogy megkönnyítse a felhasználók munkáját. A múltban az adatokat (fájlokat) elsősorban merevlemezeken vagy hordozható flash meghajtókon, memóriakártyákon tárolták.Ha tovább megyünk a múltba, akkor a CD-ken is volt tárolás. Mindent, amire szüksége volt valahova áthelyezni  vagy biztonsági másolat készíteni, azt a kemény adathordozóra tette. Természetesen voltak olyan e-mailek, amelyeket korlátozott méretű fájlok küldésére használhatott. Később az FTP protokoll szintén nagyon népszerű volt, amelyet fájlok FTP kliensen keresztül történő továbbítására használtak a kiszolgáló lemeztárolójára. Különösen a vállalatoknál használták fel a fájlmegosztásra a belső hálózaton belül. A felhő hozott valamit, ami a technológia fejlődésével és az internethasználat hirtelen növekedésével, az adatátviteli sebesség növelésével, egyre értelmesebbé vált. A felhasználók igényeire szabott virtuális teret kínáltak. Vessen egy pillantást arra, mi van valójában a felhő fogalma mögött , és hogy ez milyen előnyökkel jár a nyomtatók és a nyomtatási munkák számára.

 

Mi az a felhő tárolás

A felhő egy olyan internetes hely, amellyen a saját adatait tárolhatja. Az összes rendelkezésre álló kiterjesztés fájljait képes fogadni. Ezek lehetnek szöveges fájlok, fényképek, videók, zenefájlok, prezentációk vagy az eszköz biztonsági másolatához társított adatok, például a mobilkészülék vagy a számítógép biztonsági másolatai. A tárolás teljesen a beállításokkal együtt megy végbe. A felhő bizonyos szolgáltatásokhoz, és nem utolsó sorban, nyomtatási feladatokhoz is használható. Legfontosabb előnye a dinamikus tér és a csatlakozás lehetősége a világ bármely pontjáról, ahol elérhető az internet. A legnagyobb gyengeségük, az internet-kapcsolattól való függőség. Noha a Cloud egy internetes hely, fizikailag kijelölt hely a felhasználó számára a szolgáltató által kezelt szerveren. A felhasználó nem birtokolja a hozzá kapcsolódó hardvert és technológiát, hanem bérleti díjat fizet  az adatok tárolására szolgáló helyért. Természetesen kisebb formában is meglehet szerezni a saját hardver tárolóját (NAS szerver). Nagyon népszerűek a NAS meghajtók, amelyek az otthoni hálózat számítógépeinek csatlakoztatásakor, vagy a vállalati hozzáférést biztosítanak a hálózat összes csatlakoztatott számítógépéhez. Otthoni tárolásként a gyorsabb átvitel előnyei a legjelentősebbek. Ezt nem korlátozza az internetkapcsolat sebessége, hanem a használt adatvezetékek sebessége.

 

Hogyan lehet nyomtatni a cloudből

Hogyan használhatja a Cloudot a dokumentumok nyomtatásához, és mire van ehhez szüksége? Ha van többfunkciós nyomtatója LAN-kapcsolattal vagy Wi-Fi-támogatással, és valamelyik Cloud-tárolót használja, akkor a Cloud-ból nyomtathat. Egyes nyomtatóknak közvetlenül a készülék képernyőjén megjelenő menüben vannak beépített Cloud Services ikonjai. Ebben az esetben csak az LAN-kapcsolaton vagy a Wi-Fi útválasztón keresztül kell elérnie az internetet. A felhőbe való bejelentkezés után válasszon ki egy dokumentumot, és erősítse meg a nyomtatást. A nyomtató kinyomtat egy dokumentumot vagy fényképet, amelyet a Cloud Storage-ban tárol.Ez a nyomtatási módszer egyszerű. A második lehetőség, hogy nyomtasson mobiltelefonjáról, táblagépéről, laptopjáról vagy bizonyos esetekben a fényképezőgépről. Csak csatlakozzon az internethez Wi-Fi-n keresztül, és válassza ki a dokumentumot, a fényképet és a nyomtatást a csatlakoztatott nyomtatóról közvetlenül a Cloud Mobile alkalmazásból. Természetesen ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz kell csatlakozni. Csak keresse meg a nyomtatót, válassza ki a megfelelőt, ha több is van a hálózaton, és erősítse meg a választást. Nincs szüksége dokumentumokra vagy fényképekre a készüléken. A felhőből történő nyomtatáshoz internetkapcsolatra és bejelentkezésre van szüksége a Cloud szolgáltatáshoz a mobil eszköz webes felületén vagy alkalmazásán keresztül. Ha többfunkciós készüléke van egy integrált szkennerrel, akkor a Cloud Scan funkciót is használhatja egyes modelleken. Ez a lehetőség kibővítette a szkennelés kínálatát e-mailre, FTP-re vagy közvetlenül egy mobil eszközre. 

 

Előnyök

- távolról is elérheti a fájlokat a felhőben bárhol is legyen

- nem kell állandóan a fájljait a készüléken (számítógépen, táblagépen, mobilon, külső merevlemezen stb.) tartania

- fájlméret

- korlátozott méretű ingyenes tárhely használatának lehetősége

- a tárhely növelésének lehetősége (fizetett szolgáltatás)

- felhőszolgáltatások kiválasztása

- az adatok biztonsági mentése, amelyeket elveszíthet a készülék elvesztése vagy meghibásodása esetén

- fejlett szolgáltatások, amelyeket a Cloud támogat

- fájlmegosztás

- támogatás a felhőből származó nyomtatási feladatokhoz

 

Hátrányai

- internetkapcsolat-függőség

- az internet sebessége befolyásolja a feltöltési és letöltési sebességeket

- az Ön adatait a Cloud szolgáltató kezeli

- lehetséges biztonsági kockázatok

- havi fizetések a szolgáltatás igénybevételéért

 

Első a biztonság

Bár az előnyök meghaladják a hátrányokat, ezek közül kettő kellemetlenné teheti a felhasználó életét. Az első a felhő és az internet közötti kapcsolat. Bár az internet szinte bárhol elérhető, akár vezetékes, vezeték nélküli, akár egy mobilszolgáltató adatszolgáltatása formájában, csatlakozás nélkül nem tud hozzáférni a felhőben található fájlokhoz. Egy másik a biztonság, mivel a tárolt adatok különböző országok külső szerverein vannak. Még mindig vannak olyan felhasználók, akik aggódnak a Cloud Services adatbázis szivárgása miatt. Tehát biztonságos e ez a rendszer olyan személyes vagy üzleti fájlok tárolására, amelyek érzékeny adatokat tartalmazhatnak?

 

 

A különféle szolgáltatók felhőalapú szolgáltatásainak mindenekelőtt a megbízott fájlok biztonságát kell biztosítaniuk. Ez a prioritásuk. Az ezekben az adatközpontokban szereplő adatok sokkal jobb védelmet élveznek, mint amit az otthoni számítógépen és gyakran a vállalati hálózaton beállíthatnának. A szerver biztonságának és a forgalom titkosításának több szintje van. A felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó vállalatok befektetéseik nagy részét a biztonságba fektetik be. Manapság az ilyen szolgáltatók nagy száma elegendő  a Cloud szolgáltató megváltoztatásához, ha kétségeik vannak az adatok biztonságával kapcsolatban. Magának az adatok szivárgásának nyilvánosságra hozatala szó szerint romboló hatású lehet. A felhőszolgáltatásoknak meg kell felelniük a szigorú ISO tanúsítványoknak és rendszeresen ellenőrizni kell őket. Itt van azonban a másik fél, a felhasználó. Először is, készüléke jól védett legyen a felhőtől. Egy másik tényező, amely veszélyeztetheti az Ön adatait, a gyenge jelszó. Ezért egy erős jelszót kell választania a Cloud Service eléréséhez, és ha lehetséges, a többtényezős hitelesítéssel.

 

A Cloud tárolások és szolgáltatások ajánlata

Ha a felhőből történő nyomtatásról beszélünk, akkor nyomtatóra vagy többfunkciós eszközre van szüksége. A nyomtatógyártók gyorsan megértették a felhőalapú szolgáltatások fontosságát, és megkezdték az eszközök, a saját felhőalapú szolgáltatásaik és a támogató alkalmazások kínálatát. Az eszköz megvásárlása és a regisztráció után az ügyfél egy bizonyos mennyiségű adatot felhasználhat a Cloud tároló keretén belül. A HP, a Canon, a Brother, az Epson, a Xerox, az OKI, a Ricoh felhőalapú kapcsolódási szolgáltatásokat kínál. A felhasználó nem csak a webes felületen, a mobil alkalmazáson keresztül, hanem közvetlenül a nyomtató kijelzőjén keresztül is elérheti és használhatja ezeket a szolgáltatásokat. Ezen felül a legtöbb nyomtatógyártó támogatja a Google Cloud Print szolgáltatást. Ez a szolgáltatás egy Google-fiókhoz, Android-eszközhöz vagy bármilyen eszközhöz kapcsolódik, amelyre a Chrome van telepítve. IOS eszközökhöz Apple AirPrint és iCloud megoldások érhetők el. Különbséget kell tenni a Cloud Storage, ahol a fájlokat véglegesen tárolják, kivéve, ha nem Ön törli ki őket, és a CloudPrint szolgáltatások között. Itt a nyomtatásra kész dokumentumot csak a felhőben tárolja, amíg kinyomtatja, majd a nyomtatás után törlődik. Így működik, például a Google Cloud Print. Egyéb felhőalapú szolgáltatások, amelyeket integrálhatnak a nyomtató menükbe, vagy dokumentumokat kinyomtathatnak egy mobil alkalmazásból vagy webes felületről: Evernote, Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive vagy Box. A szolgáltató szerint az ingyenes verzió 2-15 GB ingyenes tárhelyet tartalmaz. Ha ez a hely nem elég, nagyobb adatmennyiségért külön fizethet a prémium verzióért, vagy vásárolhat egy csomagot, amelynek meghatározott térfogata TB (terabyte) lehet.

A felhőalapú szolgáltatások mellett a közösségi hálózatokat szintén hasonló rendszerrel tervezték. Könnyedén kinyomtathat egy fényképet a Facebookról vagy az Instagramról.

A felhőalapú szolgáltatások használatának fő okai a felhasználói kényelem és a magas biztonság. A nyomtatók számára egyértelmű előnye van annak, ha gyorsan nyomtatási feladatokat hajtanak végre egy munkacsoportban. Sürgősen ki kell nyomtatnia vagy letöltenie egy olyan dokumentumot, amely nincs magánál? Csatlakozzon a saját Cloud Storage oldalához , és nyomtassa ki vagy töltse le a dokumentumot a mobiljára. Sürgősen be kell szkennelnie egy többoldalas dokumentumot? Szkennelje be közvetlenül a felhőbe, és nem fog helyet foglalni a mobil eszközön. A felhőből történő nyomtatás egyértelműen pozitív, és a kockázatok elkerülése érdekében biztosítsa azon eszközök biztonságát, amelyekről a Cloud Storage szolgáltatást használja.