Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Nyomtatás a cloudből

Biztosan találkozott már a Cloud(felhő) vagy Cloud tároló kifejezéssel. Az utóbbi években ez a kifejezés a felhasználók tudatosságáig terjedt ki, nem csak a tárolással, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokkal és feladatokkal kapcsolatban is. A nyomtatókkal kapcsolatos egyik feladat a felhőből történő nyomtatás vagy a felhőbe való szkennelés. Lehet, hogy felteszi a kérdést - egyáltalán szükséges ez? Természetesen meg lehet lenni a felhő nélkül is, de sok dolog kapcsolódik a felhőn keresztül az internethez és technológiákhoz, hogy megkönnyítse a felhasználók munkáját. A múltban az adatokat (fájlokat) elsősorban merevlemezeken vagy hordozható flash meghajtókon, memóriakártyákon tárolták.Ha tovább megyünk a múltba, akkor a CD-ken is volt tárolás. Mindent, amire szüksége volt valahova áthelyezni  vagy biztonsági másolat készíteni, azt a kemény adathordozóra tette. Természetesen voltak olyan e-mailek, amelyeket korlátozott méretű fájlok küldésére használhatott. Később az FTP protokoll szintén nagyon népszerű volt, amelyet fájlok FTP kliensen keresztül történő továbbítására használtak a kiszolgáló lemeztárolójára. Különösen a vállalatoknál használták fel a fájlmegosztásra a belső hálózaton belül. A felhő hozott valamit, ami a technológia fejlődésével és az internethasználat hirtelen növekedésével, az adatátviteli sebesség növelésével, egyre értelmesebbé vált. A felhasználók igényeire szabott virtuális teret kínáltak. Vessen egy pillantást arra, mi van valójában a felhő fogalma mögött , és hogy ez milyen előnyökkel jár a nyomtatók és a nyomtatási munkák számára.

 

Mi az a felhő tárolás

A felhő egy olyan internetes hely, amellyen a saját adatait tárolhatja. Az összes rendelkezésre álló kiterjesztés fájljait képes fogadni. Ezek lehetnek szöveges fájlok, fényképek, videók, zenefájlok, prezentációk vagy az eszköz biztonsági másolatához társított adatok, például a mobilkészülék vagy a számítógép biztonsági másolatai. A tárolás teljesen a beállításokkal együtt megy végbe. A felhő bizonyos szolgáltatásokhoz, és nem utolsó sorban, nyomtatási feladatokhoz is használható. Legfontosabb előnye a dinamikus tér és a csatlakozás lehetősége a világ bármely pontjáról, ahol elérhető az internet. A legnagyobb gyengeségük, az internet-kapcsolattól való függőség. Noha a Cloud egy internetes hely, fizikailag kijelölt hely a felhasználó számára a szolgáltató által kezelt szerveren. A felhasználó nem birtokolja a hozzá kapcsolódó hardvert és technológiát, hanem bérleti díjat fizet  az adatok tárolására szolgáló helyért. Természetesen kisebb formában is meglehet szerezni a saját hardver tárolóját (NAS szerver). Nagyon népszerűek a NAS meghajtók, amelyek az otthoni hálózat számítógépeinek csatlakoztatásakor, vagy a vállalati hozzáférést biztosítanak a hálózat összes csatlakoztatott számítógépéhez. Otthoni tárolásként a gyorsabb átvitel előnyei a legjelentősebbek. Ezt nem korlátozza az internetkapcsolat sebessége, hanem a használt adatvezetékek sebessége.

 

Hogyan lehet nyomtatni a cloudből

Hogyan használhatja a Cloudot a dokumentumok nyomtatásához, és mire van ehhez szüksége? Ha van többfunkciós nyomtatója LAN-kapcsolattal vagy Wi-Fi-támogatással, és valamelyik Cloud-tárolót használja, akkor a Cloud-ból nyomtathat. Egyes nyomtatóknak közvetlenül a készülék képernyőjén megjelenő menüben vannak beépített Cloud Services ikonjai. Ebben az esetben csak az LAN-kapcsolaton vagy a Wi-Fi útválasztón keresztül kell elérnie az internetet. A felhőbe való bejelentkezés után válasszon ki egy dokumentumot, és erősítse meg a nyomtatást. A nyomtató kinyomtat egy dokumentumot vagy fényképet, amelyet a Cloud Storage-ban tárol.Ez a nyomtatási módszer egyszerű. A második lehetőség, hogy nyomtasson mobiltelefonjáról, táblagépéről, laptopjáról vagy bizonyos esetekben a fényképezőgépről. Csak csatlakozzon az internethez Wi-Fi-n keresztül, és válassza ki a dokumentumot, a fényképet és a nyomtatást a csatlakoztatott nyomtatóról közvetlenül a Cloud Mobile alkalmazásból. Természetesen ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz kell csatlakozni. Csak keresse meg a nyomtatót, válassza ki a megfelelőt, ha több is van a hálózaton, és erősítse meg a választást. Nincs szüksége dokumentumokra vagy fényképekre a készüléken. A felhőből történő nyomtatáshoz internetkapcsolatra és bejelentkezésre van szüksége a Cloud szolgáltatáshoz a mobil eszköz webes felületén vagy alkalmazásán keresztül. Ha többfunkciós készüléke van egy integrált szkennerrel, akkor a Cloud Scan funkciót is használhatja egyes modelleken. Ez a lehetőség kibővítette a szkennelés kínálatát e-mailre, FTP-re vagy közvetlenül egy mobil eszközre. 

 

Előnyök

- távolról is elérheti a fájlokat a felhőben bárhol is legyen

- nem kell állandóan a fájljait a készüléken (számítógépen, táblagépen, mobilon, külső merevlemezen stb.) tartania

- fájlméret

- korlátozott méretű ingyenes tárhely használatának lehetősége

- a tárhely növelésének lehetősége (fizetett szolgáltatás)

- felhőszolgáltatások kiválasztása

- az adatok biztonsági mentése, amelyeket elveszíthet a készülék elvesztése vagy meghibásodása esetén

- fejlett szolgáltatások, amelyeket a Cloud támogat

- fájlmegosztás

- támogatás a felhőből származó nyomtatási feladatokhoz

 

Hátrányai

- internetkapcsolat-függőség

- az internet sebessége befolyásolja a feltöltési és letöltési sebességeket

- az Ön adatait a Cloud szolgáltató kezeli

- lehetséges biztonsági kockázatok

- havi fizetések a szolgáltatás igénybevételéért

 

Első a biztonság

Bár az előnyök meghaladják a hátrányokat, ezek közül kettő kellemetlenné teheti a felhasználó életét. Az első a felhő és az internet közötti kapcsolat. Bár az internet szinte bárhol elérhető, akár vezetékes, vezeték nélküli, akár egy mobilszolgáltató adatszolgáltatása formájában, csatlakozás nélkül nem tud hozzáférni a felhőben található fájlokhoz. Egy másik a biztonság, mivel a tárolt adatok különböző országok külső szerverein vannak. Még mindig vannak olyan felhasználók, akik aggódnak a Cloud Services adatbázis szivárgása miatt. Tehát biztonságos e ez a rendszer olyan személyes vagy üzleti fájlok tárolására, amelyek érzékeny adatokat tartalmazhatnak?

 

 

A különféle szolgáltatók felhőalapú szolgáltatásainak mindenekelőtt a megbízott fájlok biztonságát kell biztosítaniuk. Ez a prioritásuk. Az ezekben az adatközpontokban szereplő adatok sokkal jobb védelmet élveznek, mint amit az otthoni számítógépen és gyakran a vállalati hálózaton beállíthatnának. A szerver biztonságának és a forgalom titkosításának több szintje van. A felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó vállalatok befektetéseik nagy részét a biztonságba fektetik be. Manapság az ilyen szolgáltatók nagy száma elegendő  a Cloud szolgáltató megváltoztatásához, ha kétségeik vannak az adatok biztonságával kapcsolatban. Magának az adatok szivárgásának nyilvánosságra hozatala szó szerint romboló hatású lehet. A felhőszolgáltatásoknak meg kell felelniük a szigorú ISO tanúsítványoknak és rendszeresen ellenőrizni kell őket. Itt van azonban a másik fél, a felhasználó. Először is, készüléke jól védett legyen a felhőtől. Egy másik tényező, amely veszélyeztetheti az Ön adatait, a gyenge jelszó. Ezért egy erős jelszót kell választania a Cloud Service eléréséhez, és ha lehetséges, a többtényezős hitelesítéssel.

 

A Cloud tárolások és szolgáltatások ajánlata

Ha a felhőből történő nyomtatásról beszélünk, akkor nyomtatóra vagy többfunkciós eszközre van szüksége. A nyomtatógyártók gyorsan megértették a felhőalapú szolgáltatások fontosságát, és megkezdték az eszközök, a saját felhőalapú szolgáltatásaik és a támogató alkalmazások kínálatát. Az eszköz megvásárlása és a regisztráció után az ügyfél egy bizonyos mennyiségű adatot felhasználhat a Cloud tároló keretén belül. A HP, a Canon, a Brother, az Epson, a Xerox, az OKI, a Ricoh felhőalapú kapcsolódási szolgáltatásokat kínál. A felhasználó nem csak a webes felületen, a mobil alkalmazáson keresztül, hanem közvetlenül a nyomtató kijelzőjén keresztül is elérheti és használhatja ezeket a szolgáltatásokat. Ezen felül a legtöbb nyomtatógyártó támogatja a Google Cloud Print szolgáltatást. Ez a szolgáltatás egy Google-fiókhoz, Android-eszközhöz vagy bármilyen eszközhöz kapcsolódik, amelyre a Chrome van telepítve. IOS eszközökhöz Apple AirPrint és iCloud megoldások érhetők el. Különbséget kell tenni a Cloud Storage, ahol a fájlokat véglegesen tárolják, kivéve, ha nem Ön törli ki őket, és a CloudPrint szolgáltatások között. Itt a nyomtatásra kész dokumentumot csak a felhőben tárolja, amíg kinyomtatja, majd a nyomtatás után törlődik. Így működik, például a Google Cloud Print. Egyéb felhőalapú szolgáltatások, amelyeket integrálhatnak a nyomtató menükbe, vagy dokumentumokat kinyomtathatnak egy mobil alkalmazásból vagy webes felületről: Evernote, Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive vagy Box. A szolgáltató szerint az ingyenes verzió 2-15 GB ingyenes tárhelyet tartalmaz. Ha ez a hely nem elég, nagyobb adatmennyiségért külön fizethet a prémium verzióért, vagy vásárolhat egy csomagot, amelynek meghatározott térfogata TB (terabyte) lehet.

A felhőalapú szolgáltatások mellett a közösségi hálózatokat szintén hasonló rendszerrel tervezték. Könnyedén kinyomtathat egy fényképet a Facebookról vagy az Instagramról.

A felhőalapú szolgáltatások használatának fő okai a felhasználói kényelem és a magas biztonság. A nyomtatók számára egyértelmű előnye van annak, ha gyorsan nyomtatási feladatokat hajtanak végre egy munkacsoportban. Sürgősen ki kell nyomtatnia vagy letöltenie egy olyan dokumentumot, amely nincs magánál? Csatlakozzon a saját Cloud Storage oldalához , és nyomtassa ki vagy töltse le a dokumentumot a mobiljára. Sürgősen be kell szkennelnie egy többoldalas dokumentumot? Szkennelje be közvetlenül a felhőbe, és nem fog helyet foglalni a mobil eszközön. A felhőből történő nyomtatás egyértelműen pozitív, és a kockázatok elkerülése érdekében biztosítsa azon eszközök biztonságát, amelyekről a Cloud Storage szolgáltatást használja.