Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Nyomtató vezeték nélküli kapcsolattal

A nyomtató vagy a multifunkciós készülék a számítógéphez egy olyan kiegészítő, amely nyomtatást, másolást, szkennelést és néha faxolást is nyújt. A nyomtató működéséhez először azt a forrást kell csatlakoztatni, ahonnan a nyomtatási feladatokat közlik. Az alapvető és leghosszabb ideje használt csatlakozási módszer a vezetékes kapcsolat a számítógépről a nyomtatóra. Ha visszatérnénk néhány évvel, vagy egy évtizeddel a múltba, hiába keresnénk az USB-kábeleket a nyomtatókhoz. Az interfésznek ez a módja az idő folyamán fejlődött ki. A múltban a nyomtatókat kábellel és egy párhuzamos porttal, más néven LPT néven csatlakoztatták a számítógépekhez, amely röviden a "lineprinter" volt. Mivel ez az interfész idővel elégtelenné vált, és különösen a grafikus nyomtatókat korlátozta, a gyártók a fejlesztésnek köszönhetően váltottak a soros portra. Csak később, a szabványosított USB interfész bevezetésével kezdték el a nyomtatókat csatlakoztatni a számítógéphez USB kábellel.

 

Konektivitás - a nyomtató csatlakoztatásának módjai

A konektivitás szó a nyomtató csatlakozási módszereinek a neve. Manapság még az alacsony árú alapmodellek is kibővített csatlakoztatással rendelkeznek. Az USB-kábellel ellátott klasszikus vezetékes csatlakozáson kívül a vezeték nélküli kapcsolatot is támogatják a Wi-Fi-n keresztül. A drágább modellek esetében az összeköttetést az Ethernet-kábel és a LAN-csatlakozás is gazdagítja. Elvileg azonban minden modellnek szabványosnak kell lennie az első kábelcsatlakozásnak, a többi csatlakoztatási módszer az eszköz típusától függ.

 

Mi a vezeték nélküli kapcsolat?

Ma egy nagyon népszerű csatlakozási módszer a vezeték nélküli. Ebben az esetben a nyomtató vagy a többfunkciós készülék csatlakozik a Wi-Fi hálózathoz a beépített Wi-Fi modulnak köszönhetően, majd a nyomtató feladatokat is beviheti a mobil eszközökről. A vezeték nélküli kapcsolatnak többféle módja és interfésze van.

 

Milyen vezeték nélküli módszereket ismerünk

 

Wi-Fi   

A Wi-Fi a Wireless Fidelity kifejezés rövidítése, amely a vezeték nélküli adatátviteli technológiára utal. Mikrohullámokat használ a megadott sávban az átvitelhez. Ezt a szabályozó hatóság határozza meg. Az amerikai FFC szabályozó és az Európai ETSI Intézet a 2,4 GHz-es sávot fenntartotta az ilyen típusú átvitelhez. Ezt a rádiósávot mikrohullámú sütőkhöz és mobiltelefonokhoz is használták. Később a vezeték nélküli hálózatok és hálózati elemek gyártói használták. Az egységes jogszabályok fenntartása érdekében a sáv különféle technológiáit egységesítették és egy szabványt dolgoztak ki. Az IEEE Szabványügyi Intézet 1997-ben adta ki az ISM sávban, 802.11 szám alatt.

Ezt a számot továbbra is használják alapformátumában az új változat betűjének hozzáadásával. Az első csatlakozások sebessége 2 Mb / s volt. A következő új verziók már magasabb sebességet is kínáltak, és 802.11a és 802.11b jelöléssel voltak ismertek. A különbség a sebességben volt. Míg a 802.11b sebessége 11 Mb / s volt, a 802.11a szabvány elérte az 54 Mb / s-ot, és az 5 GHz-es sávban használták. Míg az Egyesült Államokban ingyenes volt, Európában ezért fizetni kellett. 2000-es év után jött az új 802.11g szabvány, amelyet a 2,4 GHz-es sávban sugároztak, de ugyanolyan sebességet értek el, mint a 800.11a szabvány.

A Wi-Fi vezeték nélküli hálózat nagymértékű bővülése és növekvő népszerűsége után 2003-ban megalakult a Wi-Fi Alliance. Maga a Wi-Fi-t az 1990-es évek elején az NCR Corporation-ban fejlesztették ki, és Vic Hayes találmánya volt, aki szintén részt vett a 802.11 b / a / g szabványok kidolgozásában. Jelenleg számos szabványosított előírást ismerünk. Mindegyiknek van bizonyos sebessége, sávszélessége és visszamenőleges kompatibilitása.

A 802.11a 54 Mbit / s sebességet kínál az 5 GHz-es sávban, és kompatibilis

A 802.11b 11 Mbit / s sebességet kínál a 2,4 GHz-es sávban, és kompatibilis (b)

A 802.11g 54 Mbit / s sebességet kínál a 2,4 GHz-es sávban, és kompatibilis (b, g)

A 802.11n 600 Mb / s (4 x 150 Mbit / s) sebességet kínál a 2,4 GHz és 5 GHz sávokban, és kompatibilis (b, g, n)

A 802.11ac 1 300 Mbit / s (1,3 GBit / s) sebességet kínál az 5 GHz-es sávban, és kompatibilis (a, n)

A 802.11ad 7000 Mbit / s sebességgel a 2,4 -5 - 60 GHz sávban, kompatibilitás (a, b, g, n, ac)

A 802.11ah egy új, Wi-Fi szabvány kódolt jellel-  HaLow , amelyet a Wi-Fi Alliance hagyott jóvá. Az ezt támogató eszközök a 900 MHz-es sávban fognak működni. Ez növeli az elérhetőséget és csökkenti az energiafogyasztást. Az új szabvány kompatibilis lesz az összes meglévő Wi-Fi protokollal.

A Wi-Fi-kapcsolatot támogató nyomtatók speciális funkciókat használhatnak különféle nyomtatási feladatokhoz. Az alap egy integrált Wi-Fi modul. Csatlakozzon otthoni vagy munkahelyi Wi-Fi hálózathoz a nyomtató beállításaiban, ha jelszót kell megadnia. Ez lehetővé teszi a dokumentumok felhőtárolóból történő nyomtatását közvetlenül a képernyőre, ha támogatja ezt a funkciót, vagy mobil eszközökről történő nyomtatást. Nem kell a számítógépet bekapcsolni, vagy a mobiltelefont kábellel csatlakoztatni, itt minden vezeték nélkül megy. Ennek a kapcsolatnak az előnye a biztonsági beállítások, az útválasztó és a Wi-Fi hálózat, amelyhez csatlakozik, jelszóval biztosítható (manapság erre szükség van). Maga az útválasztó rendelkezik saját speciális biztonsági beállításokkal és titkosítási módszerrel.

 

Wi-Fi Direct   

A Wi-Fi direct a Wi-Fi szabvány hitelesített megnevezése, amely lehetővé teszi több eszköz egyszerű csatlakoztatását hozzáférési pont létrehozása nélkül. A hasonló Bluetooth technológiához képest nagyobb sebességet, jobb hatótávolságot és biztonságot kínál. Ezt a technológiát új nyomtatómodellek támogatják, még alacsonyabb áron is.

NFC  

Valószínűleg hallott már az NFC-ről a mobillal való fizetéssel kapcsolatban. Az NFC a közeli  kommunikációt jelenti, amely érintés nélküli, rövid hatótávolságú, nagy frekvenciájú kapcsolat. Ennek a kapcsolatnak a távolsága csak néhány cm, ez a távolság kell ahhoz, hogy a kártya az NFC chippel vagy mobil eszközzel érintkezésbe kerüljön az NFC olvasóval. Ennek a technológiának a kezdete 2003-ra nyúlik vissza, amikor megkezdték a kiterjesztett ISO / IEC 14443 szabványú RFID-kártyák megjelenését. Ennek a technológiának az úttörői a Nokia, a Philips és a Sony voltak.

Az NFC technológia kétirányú adatátvitelre épül, rövid távolságra. Az NFC négy adatátviteli sebességet támogat (106, 212, 424 és 848 kbit / s), amelyek nem kompatibilisek az ISO / IEC 18092-vel. Az adatsebességtől és az információ küldési módjától függően különbséget kell tenni az adatkódolás között. Az NFC-nek két átviteli  módja van: passzív kommunikációs mód és aktív kommunikációs mód.

A nyomtatókban az NFC technológiát gyakrabban használják a termékeknél vállalati szférában. Cégeknél biztonsági funkcióként a nyomtató NFC olvasóját használják. A kártyák segítségével a felhasználók engedélyezhetik és bejelentkezhetnek a nyomtatóba biztonságos nyomtatási feladatok elvégzéséhez. Vannak nyomtató vagy többfunkciós modellek a piacon, amelyek integrált olvasóval rendelkeznek, de olyan modellek is vannak, amelyek NFC készen állnak. Ilyenhez kiegészítő tartozékként is megvásárolható az NFC. Az NFC használatával azonban a párosítás után közvetlenül a mobil eszközről is beírhatja a nyomtatási parancsokat.

 

Bluetooth 

Nem szabad megfeledkeznünk a Bluetooth technológiáról, amelyet vezeték nélküli szolgáltatásunkban is ajánlunk. Találkozhatunk  vele néhány nyomtatónál. Manapság szinte minden okostelefonon Bluetooth is található, így a mobiltelefon és a nyomtató párosítása egyszerű. A Bluetooth technológia valamikor nagyon népszerű volt, nem csak az adatátvitelhez, hanem főleg más eszközök csatlakoztatásához. Manapság trend a hordozható Bluetooth hangszórók. A Bluetooth technológiát az IEEE 802.15.1 szabvány határozza meg, és a 2,4 GHz-es sávban működik, pontosabban a 2402 MHz - 2450 MHz vagy a 2480 MHz - 2483,5 MHz frekvenciatartományban, beleértve a védett sávot 2 MHz - 3,5 MHz frekvencián. Az FHSS módszert használja az adatátvitelhez.

A Bluetooth vezeték nélküli technológia szintén fejlődésen ment át, és manapság a leggyakrabban használt Bluetooth szabvány a 4.2-es verzió és a legújabb Bluetooth 5.0. A Bluetooth-ot általában kicsi hordozható fotónyomtatók használják, amelyek csatlakoznak egy mobil eszközhöz. Megemlíthetjük például a HP Sprocket zsebfénynyomtatókat.

 

A vezeték nélküli nyomtatás előnyei

A nyomtatóhoz történő vezeték nélküli csatlakoztatás nem biztosítja a nyomtató nagyobb teljesítményét vagy sebességét, de bizonyos kényelmet nyújt a kezelésnél. Gyorsan beírhat nyomtatási megrendeléseket a mobil eszközökről, és nyomtathat dokumentumokat a felhőtárolóból, a számítógép bekapcsolása nélkül. A legnagyobb előnye a kényelmes üzemeltetés, a gyors hozzáférés és ez a magas munka-hatékonysággal jár.

A kábel eltávolítása a nyomtatóból helyet ad az eszköz jobb kinézetének. Ellenőrizze azonban, hogy a nyomtatónak nincs e szüksége az illesztőprogramok első beállítására és letöltésére csatlakoztatott USB-kábellel. Ezután leválaszthatja a kábelt, és csak a vezeték nélküli csatlakozást használja.

Egyes nyomtatók és többfunkciós eszközök nem rendelkeznek integrált Wi-Fi modullal, de LAN-kapcsolatot kínálnak. Használhat vezeték nélküli nyomtatást mobil eszközökről is, ha beállítja és csatlakoztatja az útválasztót. Vannak olyan nyomtatómodellek is, amelyek nem tartalmaznak alapértelmezés szerint a Wi-Fi kapcsolatot, ám a készülékhez az opcionális Wi-Fi kiterjesztés segítségével hozzáadhat Wi-Fi támogatást.