Irodaszerek és iskola

Nyomtató vezeték nélküli kapcsolattal

A nyomtató vagy a multifunkciós készülék a számítógéphez egy olyan kiegészítő, amely nyomtatást, másolást, szkennelést és néha faxolást is nyújt. A nyomtató működéséhez először azt a forrást kell csatlakoztatni, ahonnan a nyomtatási feladatokat közlik. Az alapvető és leghosszabb ideje használt csatlakozási módszer a vezetékes kapcsolat a számítógépről a nyomtatóra. Ha visszatérnénk néhány évvel, vagy egy évtizeddel a múltba, hiába keresnénk az USB-kábeleket a nyomtatókhoz. Az interfésznek ez a módja az idő folyamán fejlődött ki. A múltban a nyomtatókat kábellel és egy párhuzamos porttal, más néven LPT néven csatlakoztatták a számítógépekhez, amely röviden a "lineprinter" volt. Mivel ez az interfész idővel elégtelenné vált, és különösen a grafikus nyomtatókat korlátozta, a gyártók a fejlesztésnek köszönhetően váltottak a soros portra. Csak később, a szabványosított USB interfész bevezetésével kezdték el a nyomtatókat csatlakoztatni a számítógéphez USB kábellel.

 

Konektivitás - a nyomtató csatlakoztatásának módjai

A konektivitás szó a nyomtató csatlakozási módszereinek a neve. Manapság még az alacsony árú alapmodellek is kibővített csatlakoztatással rendelkeznek. Az USB-kábellel ellátott klasszikus vezetékes csatlakozáson kívül a vezeték nélküli kapcsolatot is támogatják a Wi-Fi-n keresztül. A drágább modellek esetében az összeköttetést az Ethernet-kábel és a LAN-csatlakozás is gazdagítja. Elvileg azonban minden modellnek szabványosnak kell lennie az első kábelcsatlakozásnak, a többi csatlakoztatási módszer az eszköz típusától függ.

 

Mi a vezeték nélküli kapcsolat?

Ma egy nagyon népszerű csatlakozási módszer a vezeték nélküli. Ebben az esetben a nyomtató vagy a többfunkciós készülék csatlakozik a Wi-Fi hálózathoz a beépített Wi-Fi modulnak köszönhetően, majd a nyomtató feladatokat is beviheti a mobil eszközökről. A vezeték nélküli kapcsolatnak többféle módja és interfésze van.

 

Milyen vezeték nélküli módszereket ismerünk

 

Wi-Fi   

A Wi-Fi a Wireless Fidelity kifejezés rövidítése, amely a vezeték nélküli adatátviteli technológiára utal. Mikrohullámokat használ a megadott sávban az átvitelhez. Ezt a szabályozó hatóság határozza meg. Az amerikai FFC szabályozó és az Európai ETSI Intézet a 2,4 GHz-es sávot fenntartotta az ilyen típusú átvitelhez. Ezt a rádiósávot mikrohullámú sütőkhöz és mobiltelefonokhoz is használták. Később a vezeték nélküli hálózatok és hálózati elemek gyártói használták. Az egységes jogszabályok fenntartása érdekében a sáv különféle technológiáit egységesítették és egy szabványt dolgoztak ki. Az IEEE Szabványügyi Intézet 1997-ben adta ki az ISM sávban, 802.11 szám alatt.

Ezt a számot továbbra is használják alapformátumában az új változat betűjének hozzáadásával. Az első csatlakozások sebessége 2 Mb / s volt. A következő új verziók már magasabb sebességet is kínáltak, és 802.11a és 802.11b jelöléssel voltak ismertek. A különbség a sebességben volt. Míg a 802.11b sebessége 11 Mb / s volt, a 802.11a szabvány elérte az 54 Mb / s-ot, és az 5 GHz-es sávban használták. Míg az Egyesült Államokban ingyenes volt, Európában ezért fizetni kellett. 2000-es év után jött az új 802.11g szabvány, amelyet a 2,4 GHz-es sávban sugároztak, de ugyanolyan sebességet értek el, mint a 800.11a szabvány.

A Wi-Fi vezeték nélküli hálózat nagymértékű bővülése és növekvő népszerűsége után 2003-ban megalakult a Wi-Fi Alliance. Maga a Wi-Fi-t az 1990-es évek elején az NCR Corporation-ban fejlesztették ki, és Vic Hayes találmánya volt, aki szintén részt vett a 802.11 b / a / g szabványok kidolgozásában. Jelenleg számos szabványosított előírást ismerünk. Mindegyiknek van bizonyos sebessége, sávszélessége és visszamenőleges kompatibilitása.

A 802.11a 54 Mbit / s sebességet kínál az 5 GHz-es sávban, és kompatibilis

A 802.11b 11 Mbit / s sebességet kínál a 2,4 GHz-es sávban, és kompatibilis (b)

A 802.11g 54 Mbit / s sebességet kínál a 2,4 GHz-es sávban, és kompatibilis (b, g)

A 802.11n 600 Mb / s (4 x 150 Mbit / s) sebességet kínál a 2,4 GHz és 5 GHz sávokban, és kompatibilis (b, g, n)

A 802.11ac 1 300 Mbit / s (1,3 GBit / s) sebességet kínál az 5 GHz-es sávban, és kompatibilis (a, n)

A 802.11ad 7000 Mbit / s sebességgel a 2,4 -5 - 60 GHz sávban, kompatibilitás (a, b, g, n, ac)

A 802.11ah egy új, Wi-Fi szabvány kódolt jellel-  HaLow , amelyet a Wi-Fi Alliance hagyott jóvá. Az ezt támogató eszközök a 900 MHz-es sávban fognak működni. Ez növeli az elérhetőséget és csökkenti az energiafogyasztást. Az új szabvány kompatibilis lesz az összes meglévő Wi-Fi protokollal.

A Wi-Fi-kapcsolatot támogató nyomtatók speciális funkciókat használhatnak különféle nyomtatási feladatokhoz. Az alap egy integrált Wi-Fi modul. Csatlakozzon otthoni vagy munkahelyi Wi-Fi hálózathoz a nyomtató beállításaiban, ha jelszót kell megadnia. Ez lehetővé teszi a dokumentumok felhőtárolóból történő nyomtatását közvetlenül a képernyőre, ha támogatja ezt a funkciót, vagy mobil eszközökről történő nyomtatást. Nem kell a számítógépet bekapcsolni, vagy a mobiltelefont kábellel csatlakoztatni, itt minden vezeték nélkül megy. Ennek a kapcsolatnak az előnye a biztonsági beállítások, az útválasztó és a Wi-Fi hálózat, amelyhez csatlakozik, jelszóval biztosítható (manapság erre szükség van). Maga az útválasztó rendelkezik saját speciális biztonsági beállításokkal és titkosítási módszerrel.

 

Wi-Fi Direct   

A Wi-Fi direct a Wi-Fi szabvány hitelesített megnevezése, amely lehetővé teszi több eszköz egyszerű csatlakoztatását hozzáférési pont létrehozása nélkül. A hasonló Bluetooth technológiához képest nagyobb sebességet, jobb hatótávolságot és biztonságot kínál. Ezt a technológiát új nyomtatómodellek támogatják, még alacsonyabb áron is.

NFC  

Valószínűleg hallott már az NFC-ről a mobillal való fizetéssel kapcsolatban. Az NFC a közeli  kommunikációt jelenti, amely érintés nélküli, rövid hatótávolságú, nagy frekvenciájú kapcsolat. Ennek a kapcsolatnak a távolsága csak néhány cm, ez a távolság kell ahhoz, hogy a kártya az NFC chippel vagy mobil eszközzel érintkezésbe kerüljön az NFC olvasóval. Ennek a technológiának a kezdete 2003-ra nyúlik vissza, amikor megkezdték a kiterjesztett ISO / IEC 14443 szabványú RFID-kártyák megjelenését. Ennek a technológiának az úttörői a Nokia, a Philips és a Sony voltak.

Az NFC technológia kétirányú adatátvitelre épül, rövid távolságra. Az NFC négy adatátviteli sebességet támogat (106, 212, 424 és 848 kbit / s), amelyek nem kompatibilisek az ISO / IEC 18092-vel. Az adatsebességtől és az információ küldési módjától függően különbséget kell tenni az adatkódolás között. Az NFC-nek két átviteli  módja van: passzív kommunikációs mód és aktív kommunikációs mód.

A nyomtatókban az NFC technológiát gyakrabban használják a termékeknél vállalati szférában. Cégeknél biztonsági funkcióként a nyomtató NFC olvasóját használják. A kártyák segítségével a felhasználók engedélyezhetik és bejelentkezhetnek a nyomtatóba biztonságos nyomtatási feladatok elvégzéséhez. Vannak nyomtató vagy többfunkciós modellek a piacon, amelyek integrált olvasóval rendelkeznek, de olyan modellek is vannak, amelyek NFC készen állnak. Ilyenhez kiegészítő tartozékként is megvásárolható az NFC. Az NFC használatával azonban a párosítás után közvetlenül a mobil eszközről is beírhatja a nyomtatási parancsokat.

 

Bluetooth 

Nem szabad megfeledkeznünk a Bluetooth technológiáról, amelyet vezeték nélküli szolgáltatásunkban is ajánlunk. Találkozhatunk  vele néhány nyomtatónál. Manapság szinte minden okostelefonon Bluetooth is található, így a mobiltelefon és a nyomtató párosítása egyszerű. A Bluetooth technológia valamikor nagyon népszerű volt, nem csak az adatátvitelhez, hanem főleg más eszközök csatlakoztatásához. Manapság trend a hordozható Bluetooth hangszórók. A Bluetooth technológiát az IEEE 802.15.1 szabvány határozza meg, és a 2,4 GHz-es sávban működik, pontosabban a 2402 MHz - 2450 MHz vagy a 2480 MHz - 2483,5 MHz frekvenciatartományban, beleértve a védett sávot 2 MHz - 3,5 MHz frekvencián. Az FHSS módszert használja az adatátvitelhez.

A Bluetooth vezeték nélküli technológia szintén fejlődésen ment át, és manapság a leggyakrabban használt Bluetooth szabvány a 4.2-es verzió és a legújabb Bluetooth 5.0. A Bluetooth-ot általában kicsi hordozható fotónyomtatók használják, amelyek csatlakoznak egy mobil eszközhöz. Megemlíthetjük például a HP Sprocket zsebfénynyomtatókat.

 

A vezeték nélküli nyomtatás előnyei

A nyomtatóhoz történő vezeték nélküli csatlakoztatás nem biztosítja a nyomtató nagyobb teljesítményét vagy sebességét, de bizonyos kényelmet nyújt a kezelésnél. Gyorsan beírhat nyomtatási megrendeléseket a mobil eszközökről, és nyomtathat dokumentumokat a felhőtárolóból, a számítógép bekapcsolása nélkül. A legnagyobb előnye a kényelmes üzemeltetés, a gyors hozzáférés és ez a magas munka-hatékonysággal jár.

A kábel eltávolítása a nyomtatóból helyet ad az eszköz jobb kinézetének. Ellenőrizze azonban, hogy a nyomtatónak nincs e szüksége az illesztőprogramok első beállítására és letöltésére csatlakoztatott USB-kábellel. Ezután leválaszthatja a kábelt, és csak a vezeték nélküli csatlakozást használja.

Egyes nyomtatók és többfunkciós eszközök nem rendelkeznek integrált Wi-Fi modullal, de LAN-kapcsolatot kínálnak. Használhat vezeték nélküli nyomtatást mobil eszközökről is, ha beállítja és csatlakoztatja az útválasztót. Vannak olyan nyomtatómodellek is, amelyek nem tartalmaznak alapértelmezés szerint a Wi-Fi kapcsolatot, ám a készülékhez az opcionális Wi-Fi kiterjesztés segítségével hozzáadhat Wi-Fi támogatást.