Irodaszerek és iskola

Nyomtatóra van szüksége, vagy többfunkciós készülékre?

A nyomtató kiválasztásakor gyakran olyan helyzetbe kerül, amikor habozik a prioritás megadásában. Szüksége van egy nyomtatóra, és hirtelen dilemmája merül fel a boltban. Vásároljon klasszikus nyomtatót, azaz egy nyomtatási funkcióval rendelkező eszközt vagy többfunkciós eszközt? A nyomtató mellett ez egy másolót, szkennert és faxot is tartalmaz.

 

Bármi extra számít

Ismeri a klasszikus mondást, hogy ami otthon van az a miénk, ami számít, vagy ami extra az előny. Természetesen, igen, ha megfelelően kihasználja. Ezen felül nemcsak kiegészítő szolgáltatások vannak, hanem áremelkedések is. És itt visszatér a tétovázó helyzetbe, függetlenül attól, hogy megéri-e fizetni külön a szolgáltatásokért és így hozzájutni a többfunkciós készülékhez a klasszikus nyomtató helyett.

 

Miért és mikor egy nyomtatót?

Először nézzük meg közelebbről a nyomtatóeszközt, az egycélú nyomtatót. Legyen szó tintasugaras, lézer vagy kevésbé széles körben használt pontmátrix nyomtatóról, mindig elsősorban nyomtatásra szolgál. Egyfunkció, különféle technológiák és lehetőségek a fekete-fehér vagy színes nyomtatáshoz. Ha prioritása a nagy mennyiségben történő minőségi nyomtatás, akkor feltétlenül válasszon egyet a jó hírű gyártók egyikétől a minőségi nyomtatók közül.  Ezen kívül még választhat a tintasugaras nyomtató és a lézernyomtató között. Ezek közül az első a jó választás, ha különféle dokumentumokat nyomtat grafikával, fényképekkel és kis vagy közepes méretű nyomtatott szöveggel. Ebben az esetben a színes tintasugaras nyomtató megfelelő. Ha inkább a jobban érdekli a minőségi fényképek nyomtatása, akkor jó minőségű tintasugaras fotónyomtatókat is talál.

A tintasugaras nyomtatók ára 35 eurótól kezdődnek az egyszerűbb modellek esetén. Az ilyen megfizethető eszközök fő előnye az egyszerű kezelés és az alacsony energiafogyasztás. Ezeknél kicsit  baj van a zajjal, a nyomtatási sebességgel és a patronok árával. A nyomtató alacsony ára nem feltétlenül jelenti az eredeti tintapatronok alacsony árát is. Ha azonban kissé kevesebbet  nyomtat, egy kissé alacsonyabb sebesség biztosan nem fogja zavarni. Azonban egy kiváló minőségű, gyors színes nyomtató nagy kapacitású papírtálcával, amely kezeli az A3 színes nyomtatást, hat vagy akár kilenc nagykapacitású elválasztott tintapatronnal, árban az egyszerű nyomtató többszörösébe kerülhet. Az ár akár 500 euróra is felkapaszkodhat. A nyomtatómodell segítségével fényképeket, promóciós anyagokat vagy plakátokat nyomtathat.

A klasszikus színes nyomtató újratöltésének ára a modell típusától függően kb. 25 €-tól magasabb lesz. Megtakaríthat, ha alternatív nyomtatóval kompatibilis patronokat vásárol. Ha nagy mennyiségű fekete-fehér nyomtatást kell a lehető legrövidebb idő alatt kinyomtatnia, feltétlenül keressen lézer-fekete-fehér nyomtatót. Az ára a háztartások számára is elérhető, és gyors, kiváló minőségű nyomtatást biztosít Önnek. Különösen a diákok fogják értékelni a nyomtatási sebességet és a minőséget. Az árak 40 € -tól kezdődnek az alapmodelleknél. A valódi fekete toner legalább 55 euróba kerül. Alternatív megoldás prémium és alternatív festékkazetták formájában az ár 60–70% -át takaríthatja meg.

 

Miért és mikor egy többfunkciós eszközt?

Ha a nyomtatás mellett alkalmanként másol és szkennel is, akkor a többfunkciós eszköz a jobb választás az Ön számára. Elmúltak azok a napok, amikor más nyomtatóhoz szkennert külön  vásárolt. Sokkal megfelelőbb megoldás egy többfunkciós eszköz vásárlása. A kompakt eszközben nyomtató, fénymásoló és szkenner található. A faxot tartalmazó modellek szintén már csak ritkán találhatók a piacon. A tintasugaras multifunkciós készülékek gyors nyomtatást, másolást és kiváló minőségű dokumentum szkennelést kínálnak. Ezek a fő előnyei az egyszerű nyomtatókkal szemben. Az ár azonban egy kicsit magasabb.

Ha összehasonlítjuk az árat és a szolgáltatásokat, akkor az alapmodellek esetében az egycélú tintasugaras nyomtató és a tintasugaras multifunkciós készülék közötti árkülönbség meghaladja a 15 eurót. Az ár-teljesítmény arány szempontjából a multifunkcionális készülék vásárlása kifizetődőbb. A középső és felsőbb osztályi minőségben az árkülönbég már több tíz euró is lehet. Ezért, ha csak nyomtatóra van szüksége , nem kell külön fizetnie azokért a szolgáltatásokért, amelyeket nem fog használni. Ha nagyobb beszerzési költségvetése van,  befektethet egy fekete-fehér lézernyomtatóba, amely kiváló minőségű gyors nyomtatással és alacsony nyomtatási költségekkel jár.

A lézerkészülékeknél az árkülönbség sokkal észrevehetőbb. Míg a fekete-fehér lézernyomtató alapmodellje 40-50 euróba kerül, a középső osztályba pedig 150-200 euróba, addig a többfunkciós lézernyomtató készülékek ára az alapmodelleknél 70-80 eurótól kezdődnek. A középosztályban sokkal többet fizet. Ezek azok az árak, amelyeket az eszközökért fizetünk  egy háztartás vagy egy kisebb cég számára.

Mielőtt vásárolna, a legjobb módja a választásnak az, ha eldönti, milyen célra használja majd a nyomtatót. Csak nyomtatást, vagy másolást és szkennelést is használ majd? Mind a nyomtatónak, mind a többfunkciós készüléknek más tulajdonságai vannak, amelyekkel a modellek különböznek egymástól. Ilyen a kétoldalas nyomtatás, a papír széléig történő nyomtatás, közvetlen nyomtatás a fényképezőgépről, a tintapatronok száma, a bemeneti és a kimeneti papírtálca kapacitása. A hálózathoz vagy vezeték nélkül történő csatlakozás lehetőségei szintén nem elhanyagolhatóak. Tehát higgye el, a nyomtató és a többfunkciós készülék közötti választásnak még messze nincs vége.