Irodaszerek

Ofszetnyomtatás

Biztosan találkozott már az ofszet nyomtatás kifejezéssel, és az első dolog, ami az eszébe jutott, a magazinokkal és könyvekkel való kapcsolat volt. Még ha nem is a nyomtatott médiával folytat üzleti tevékenységet, nem könyvkiadó, néhány esetben mégis találkozhat ofszet nyomtatással. Akkor, ha több kézikönyvet, prospektust, plakátot vagy más borítást szeretne kinyomtatni. Mindazt, amire a digitális nyomtatás nem képes, vagy anyagilag nem térül meg. És ez eljuttat minket oda, hogy milyen nyomtatást ismerünk, és mi a különbség közöttük.

 

Digitális vs ofszet nyomtatás

Mi a különbség az ofszet és a digitális nyomtatás között? Mondhatnánk azt is, hogy nyomtatás az nyomtatás? De ez nem egészen van így. Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a két nyomtatási módot, miben különböznek egymástól, és milyen esetben van értelme az egyiket vagy a másikat választani egy bizonyos nyomtatási projekthez.

 

Ofszetnyomtatás

Az ofszetnyomtatási technológia általában alumíniumból készült vékony lemezeket (fóliákat) használ, amelyekkel az eredeti dokumentum tartalmát egy gumihengerre viszik át, majd tekeréssel a papírlapra továbbítják. Ezt az eljárást  offszetnek nevezzük, mert a tinta nem kerül közvetlenül a papírra. A színes nyomtatáshoz négy sík (alumínium fólia)  szükséges minden színhez egy sík (fekete, cián, bíbor és sárga). Az ofszetnyomtató rendelkezhet egy hengerrel vagy 4 hengerrel a színes nyomtatáshoz. A lemezeket úgy tervezték, hogy az olajfestékek csak a lemez azon részeihez tapadjanak, amelyek képeket és szöveget tartalmaznak. A víz vékony rétege a szövegmentes helyeken  taszítja az olaj alapú festékeket. A lemezeken lévő tintát először gumírozott hengerbe viszik át. A festék akkor kerül a papírra, amikor a festőhenger gördüléssel a papírra kerül.

 Mielőtt a nyomtatási feladat nyomtatásra kerül, a számítógépen létrehozott oldalsablonokat el kell választani az egyes oldalak létrehozásához használt tinták típusától. Ezt követi a színnel elválasztott filmek fényérzékeny lemezekre vésésének folyamata. Ma már gyakoribbak a CTP rendszerek, amelyek digitális vezérlésű lézergravírozó rendszereket használnak a képadatok digitális fájlokból alumíniumlemezekre történő maratásához. Ez jelentősen csökkenti az ofszet nyomtatási feladatok beállításával járó költségeket és időt. Megemlíthetjük azt is, hogy a 4 alapszín mellett (fekete, bíborvörös, cián, sárga) néha meghatározott Pantone bevonatszíneket is használnak. Az ofszet festékek növényi olajokat, például szójaolajat vagy lenmagolajat használhatnak a pigment átadásához, vagy szintetikus vegyi keverékekből készült víztaszító folyadékokat.

 

 

Az ofszetnyomtatás különböző nyomtatási eszközökön,  különböző módon végezhető. Hideg ofszet nyomtatásnál a tintát a papírba történő abszorpcióval rögzítik. Magas hőmérsékletű ofszetnyomás esetén a tintát úgy rögzítik, hogy abszorbeálja a papírba, majd magas hőmérsékleten nem párolog el. A fűtőegységgel ellátott ofszetnyomók többször gyorsabbak, mint a lapos sajtók, és általában inline hajtogató eszközt tartalmaznak.

A működési hossztól és az aljzat (nyomtatási sablon) követelményeitől függően a lemezek (alumínium fóliák), a lemezek és a tinta különböző változatait használják. Minden a nyomtatási mennyiségtől függ. Némelyek 250 nagy lapot tudnak kinyomtatni és többoldalas brosúrákká válhatnak, más eszközöket újságok és magazinok millióihoz terveztek.

Az ofszetnyomási folyamat külön lemezek és hengerek gyártását igényli az egyes felhasznált tintaszínekhez. Előnye, hogy pontos színvisszaadást és éles, professzionális megjelenést biztosít. Az ofszet nyomtatás vastagabb nyomatokhoz is alkalmas. Mivel az ofszetnyomók közvetlenül a beállítás után hatékonyan működnek, az offszet nyomtatás a legjobb választás, nagyobb nyomtatási mennyiség mellett. Ez azt jelenti, hogy az egyes munkák offszet nyomtatásra való felállításának fix költségei miatt az egyes példányok 250 példány nagyságrendű költségei magasabbak lesznek, mint egy 10 000 példányos projekt minden egyes darabjának költségei. Ezért gazdaságosabb a nyomtatás a 10 000 feletti és annál nagyobb nyomatok esetén.

Az ofszetnyomtatás is újításokon megy keresztül, és ennek köszönhetően ma már sokféle sima és texturált papírra, különféle típusú csomagolódobozokra, laminált és műanyag fóliákra lehet nyomtatni. Ez alól a fémmel laminált papírok arany és ezüst fóliákkal bevonva sem kivételek.

A befejező műveletek magukban foglalják a papír vágásához,  vagy a nyomtatott lapok hajtogatásához, kötéséhez, lyukasztásához, lakkozásához, laminálásához vagy lyukasztásához szükséges berendezéseket. A nyomatok fóliával bélyegezhetők, perforáltak, dombornyomottak, ragaszthatók vagy postai úton küldhető borítékokban helyezhetők el. Egyes befejező eszközök lehetővé teszik olyan tinták felvitelét, amelyek az UV-sugárzás által megkeményednek, ezáltal ellelállóbbá válnak a tartósság vagy a dekoratív hatások növelése érdekében.

 

Ofszetnyomtatás előnyei

- Nagy mennyiségeket hatékonyabban lehet kinyomtatni

- Minél többet nyomtat, annál olcsóbb az ár darabonként

- Szükség szerint sokféle bevonatos papírt használhat

- Speciális egyedi festékek, például fémfesték és Pantone színek állnak rendelkezésre

- A lehető legjobb nyomtatási minőség, nagyobb részletességgel és színhűséggel

 

Digitális nyomtatás

Az ofszet nyomtatással ellentétben a digitális nyomtatás nem lemezeket használ, hanem festéket (lézernyomtatók) vagy tintát (nagy formátumú nyomtatók) használ. A digitális nyomtatás akkor előnyös, ha kisebb nyomtatási mennyiségre van szükség. A digitális nyomtatás előnye a változó adatkapacitás. Kisebb mennyiségekkel gyorsabban módosíthatja az eredetiket és az adatokat. Ha több ezer kiadványt vagy röpcédulát kell nagy mennyiségben kinyomtatnia, gazdaságilag előnyösebb, ha ofszetnyomtatással nyomtatja. Ha Ön kisvállalkozó, akinek néhány száz szórólapot kell kinyomtatnia, a digitális nyomtatás jó megoldás. Ma nagyszámú lézer- és LED-nyomtatót talál a piacon.

 

A digitális nyomtatás előnyei

- A telepítési költségek alacsonyabbak a rövid távú projekteknél

- Ha szükséges, csak a kellő mennyiséget nyomtassa ki

- Alacsonyabb minimális mennyiségek

- Olcsó fekete-fehér digitális nyomtatás

- Változó adatopciók (nevek, címek, kódok vagy számozás könnyen megvalósítható)

- A továbbfejlesztett technológiának köszönhetően a digitális minőség elfogadható többféle felhasználásra

 

Összegzés

Mind az ofszet, mind a digitális nyomtatási módszer indokolt. Mindegyiküknek vannak bizonyos előnyei az ügyfél igényeitől függően. Ha nagy projektje van, és több százat vagy ezret kell nyomtatnia, vagy egy adott Pantone márkára összpontosító bevonatszínt használ, akkor az ofszetnyomás a legjobb választás. Ebben az esetben a papírok és a speciális festékek (fémes vagy fluoreszkáló) sokkal szélesebb választékát használhatja. Ha kisebb nyomtatási mennyiségre van szükség, 100-as vagy annál nagyobb sorrendben, vagy ha szükség van az egyes adatok megváltoztatására, a digitális nyomtatás jobb megoldás. Itt valóban a saját igényeitől és a nyomtatási költségek gazdasági előnyének megközelítésétől függ.

 

Tudta, hogy...

Egy Angliában gyártott készülék az első rotációs ofszet litográfiai gép. 1875-ben Robert Barcalay szabadalmaztatta. Ez a 19. század közepétől származó transzfernyomtatási technológia és egy bizonyos Richard March Hoe 1843-as forgó nyomdájának kombinációja volt. Tartalmazott egy sajtolót, amely lapos kő helyett fémhengert használt. Az ofszet hengernek speciálisan módosított bevonata volt, amely nyomtatott képet sík kőről átvitte a fém felületére. Csak később változott az ofszett henger kartonrétege gumivá.