Irodaszerek

Ökológiai ablak - ökológiai nyom

Nyomtatók és a karbonnyom

Az elmúlt években az ökológia olyan ágazatokban is kiemelkedő szerepet kapott, ahol már régóta kevésbé vagy nagyobb mértékben figyelmen kívül hagyták. Ez már nem csak az aktivisták érdekkörében van jelen. A nagyvállalatok sokkal szigorúbb megközelítést alkalmaznak a környezetre, a termelési folyamatokra és azoknak a környezetre való hatásuk szempontjából. A gyártási folyamatoknál figyelembe veszik és az első helyre kerül a környezetvédelem, a hulladékot és a melléktermékeket pedig újrahasznosítják. Megvizsgáltunk néhány nagyvállalatot, amelyek nyomtatókat gyártanak, hogy milyen az ő hozzáállásuk a környezetvédelemhez. A karbon nyomot a legnagyobb gyártók kritizálják leginkább.

 

Mi az a karbonnyom?

A karbonnyom az ökológiai lenyomat részét képezi. Ez meghatározható az emberi tevékenységek komplex környezeti hatásának mérhető részeként. Ezzel azon gázok kibocsátásának mennyiségét értjük, amelyek hatással vannak az éghajlatra. A karbonnyom kiszámításához nemcsak az üvegházhatást okozó gázokat, hanem a szén-dioxidot, a metánt vagy dinitrogén-oxidot tartalmazó egyéb gázokat is figyelembe vesszük. Nem csak a legismertebb tényezők, mint például a személygépkocsik és más szállítóeszközök  gázkibocsátása, fűtés, az elfogyasztott energia mennyisége, hanem a gyártás során a gyárakban található különféle hulladékanyagok is szennyezik a környezetet. A kockázati tényezők magukban foglalják a szarvasmarhák által termelt gázokat a metánt is. A karbonnyom, annak formájától és meghatározásától függetlenül alapvetően egy módszer a tevékenységek környezeti hatásának mérésére.

A nyomtatógyártók öko-programjai

A nyomtatógyártók egyre inkább aggódnak a környezet romlása miatt, és hatékony intézkedéseket tesznek. Megvizsgáltuk, hogy az egyes termelők hogyan járnak el öko-programjaikban.

 

Hewlett Packard - Figyelmeztet a nyomtatás káros környezeti hatásainak csökkentésére

A nyomtatóipar részeként a HP vállalat tájékoztatja a potenciális vásárlókat és a webhelyen található felhasználókat arról, hogy milyen nyomtatókkal csökkenthetik radikálisan a karbonnyomukat. Maga a gyártó már hosszú ideje elkötelezett az innovatív, energiahatékony termékek fejlesztése mellett, amelyek csökkentik az irodanyomtatás karbonnyom kibocsátását. Kiválasztott modelljeivel garantálja az energiamegtakarítást és a hulladék mennyiségének csökkentését a hagyományos színes lézernyomtatókhoz képest. A HP termékeivel nagy figyelmet fordít az energiahatékonyságra, a termékekben felhasznált kevesebb károsanyag mennyiségre  és az újrahasznosításra. Egy másik tényező, amellyel a vállalat törődik, a fogyóeszközök újrahasznosítása, beleértve az eredeti patronokat és a festékkazettákat a használat után. A vállalat növelte a tintapatron méretét a választható XL mérethez a ritkább csere érdekében. Számos eredeti patront újrahasznosított műanyag felhasználásával terveztek. Annak biztosítása érdekében, hogy az üres patronok ne kerüljenek hulladéklerakókba, a HP Planet Partners ezt a programot használja. A felhasználók a felesleges üres patronokat ingyenesen újrahasznosíthatják a világ több mint 48 országában. A vállalat zártkörű  újrahasznosítási program révén újrahasznosítja patronjait, ahol a műanyagot ismét nyersanyagként használják fel új patronok előállításához. A HP nem csak a kellékeket hanem a hardvereket is újrahasznosítja. Ez a program Szlovákiában is működik.

 

A Brother ezt a szlogen-t követi: "Egy jobb környezet érdekében dolgozunk Önnel".

A második társaság, amelynek egyértelmű környezetvédelmi irányelve van, a japán Brother társaság. Hasonlóképpen, a társaság a weboldalán kijelentette, hogyan járul hozzá a nyomtatók és fogyóeszközök gyártásának környezeti hatásainak minimalizálásához. A folyamatba aktívan bevonja ügyfeleit is, akik ingyenesen elküldhetik a kilelölt helyre az üres elhasznált patronaikat újrahasznosítás céljából.  Ez vonatkozik az összes üres festékkazettára, valamint a tintapatronra is. A következő lépés a nyomtatók újrahasznosítása. Ezeket az egész világon olyan gyűjtőhelyeken gyűjtik, amelyek Brother partnerek a szigorú európai jogszabályoknak, valamint az elektromos és elektronikus berendezések hulladékáról szóló irányelvnek megfelelően újrahasznosítják.Ez az irányelv a szlovák jogszabályokra is érvényes. A Brother még tovább megy az öko-programjában. A Cool Earth Alapítvánnyal együttműködve  bolygónk ökoszisztémája és a  biológiai sokféleségének védelme érdekében 2008- tól együtt járulnak hozzá az esőerdők megmentéséhez. A Brother-nek környezetvédelmi programja is van Európában, és egész Európában környezetvédelmi projektekben vesz részt. Az egyik projekt az „Ültess egy fát” program volt a szlovák Tátrában 2015-ben. Ennek fő célja az volt, hogy új fák ültetését támogassa egy olyan területen, ahol erős  szél 2004 - ben az erdő nagy részét elpusztította. A környezetvédelemhez való hozzájárulással kapcsolatos projektekről a Click for Earth linkre kattintva olvashat bővebben.

Néhány a sok közül

Ez csak kettő vállalat a sok nyomtatógyártó és a környezetvédelmi programjaik közül. A nyomtatópatronok és a festékkazetták előállításához használt műanyagok a hosszú lebomlás (450-1000 év) problémájával küzdenek, amelyet minden gyártó megkísérel megoldani az öko-gondozási programok segítségével. Az eredeti patronok és festékek kb. négyszer újrafelhasználhatók. Élettartamuk végén a környezetbarát újrahasznosítás gyűjtőhelyein végzik, akár a gyártó saját programjában, akár az ilyen hulladékok újrahasznosításra alkalmas hagyományos hulladékgyűjtő udvarán.