Irodaszerek és iskola

Ön névjegykártyákat is nyomtathat (last minute)

A maximális kreativitás és a technikai önellátás idejét éljük. Azok az évek, amikor még a nyomtatás, fax és másolás miatt a másolóközpontokba jártunk, véget ért, és ugyanez vonatkozik a különféle promóciós anyagok, meghívók és névjegykártyák nyomtatására is. A névjegykártyák minden modern ember életének a részévé váltak. Már nemcsak a vállalkozók és a nagyvállalatok, vagy a bankügynökök számára tett fenntartások. Ma a kapcsolatok cseréjének iránya egy szép névjegykártya felkínálása, elérhetőségekkel. Ön is tervezhet és önállóan nyomtathat ki egy érdekes névjegykártyát. Gyakran akkor választjuk ezt az alternatívát, ha sürgősen szükségünk van névjegykártyákra, és az utolsó pillanat (last minute) egyetlen módja a "csináld magad" lehetőség.

 

Hogyan csináljuk

A névjegykártya létrehozása két műveletből áll. Az első az, hogy létrehozzuk valamelyik erre a célra készült programban, vagy egyszerűbb megoldás az Open Office-ban történő létrehozás. Ez a Microsoft Office ingyenes alternatívája. A második rész már a megfelelő papír kiválasztásával történő nyomtatásból áll.

A kialakítás előkészítése

Az Open Office egy irodai alkalmazáscsomag, amely tartalmazza a Writer, a Calc, a Draw, az Impress és a Base szolgáltatást. Ezek közül az első nagyon jól használható névjegykártyák tervezésekor. Csak válassza ki a fájlt, egy új dokumentumot, és válassza ki a névjegykártyát. Mindenki tudja kezelni az egyes lépéseket. Kiválasztja a formátumot, amelyben megadja a névjegykártya méretét. Európában a leggyakrabban használt méret a szabványos 90 x 50 mm. Előfordulhat azonban, hogy nagyobb méretű is, 95 x 55 mm, vagy kisebb, 85 x 55 mm. Ha Microsoft Office-t használ, a névjegykártya kialakítása majdnem hasonló az Open Office kialakításához. A Word alkalmazásban egy fájlt, egy új dokumentumot választ. A rendelkezésre álló sablonok a jobb oldalon jelennek meg. Ezt megkönnyítheti, ha beírja a "névjegykártyákat" a keresőmezőbe. A Word három egyszerű sablont kínál névjegykártyák létrehozásához.

 

A megfelelő betűtípus kiválasztása

Választhat egy vagy több betűtípust a  névjegykártya létrehozásakor. A névjegykártya általános kialakítását és az egyes betűkészletek alkalmasságát azonban figyelembe kell venni. A jó eredmény nem jelenti azt, hogy minden egyes információhoz más betűtípust használ. Előfordulhat, hogy a betűméret kombinációja vagy a kiemelés más színnel vagy árnyalattal segít a tervezésben.

 

Ne vigyük túlzásba a kialakítást

Ha hozzáteszi a vállalkozásához közeli logót vagy motívumot, névjegykártyáját kellemesen élénkítheti. Túlságosan sok grafikai elem viszont sértheti az egész nézetet.

 

Sok információ a névjegykártyán

 A névjegykártya az Önről vagy a vállalkozásáról szóló információit szolgálja. Ezért a következő információkat kell tartalmaznia:

- cégnév és logó (ha nincs logója, akkor elegendő a név)

- név és beosztás (ha személyes névjegykártya) - elérhetőség (cím, telefon, faxszám)

- email cím

- honlap címe

Manapság a modern névjegykártyák már tartalmaznak QR-kódot az okostelefon használatával történő egyszerű szkenneléshez, linkre mutatva egy weboldalt vagy a közösségi profilokat (Facebook, Twitter, Linkedid, Google+, Instagram).

 

Névjegykártya nyomtatás

Ha már készen áll a névjegykártyája, akkor ideje őket felosztani egy A4-es papír formátumra, amely még tartalmazza a szegések menetét is.

 

A megfelelő papír kiválasztása

Névjegykártyák készítéséhez a legvastagabb papír a legalkalmasabb, amelyre a nyomtatója képes nyomtatni. Ideális a nagy fehérségű és 200–300 gramm súlyú papír. A modern lézernyomtatóknak nincs probléma a 220 gramm papírra nyomtatni. A problémák elkerülése érdekében ellenőrizze a készülék maximális papírtömegét.

A lézernyomtatók, mint például a Samsung SL-M2625D vagy a Samsung SL-M3820ND, a sok olyan nyomtató között vannak, amelyek vastagabb papírra tudnak nyomtatni. Mindkettő képes kezelni a 220 grammos papírt. A tintasugaras nyomtatókból származó Canon Pixma iP7250 számára nem jelent problémát a 300 g-os fotópapírokra való nyomtatás sem. Az Epson WorkForce AL-M300DN akár 216 gramm papírt képes kezelni, ezt az értéket a Xerox Phaser 6600DN is elérheti. A piacon lévő olyan nyomtatók száma, amelyek vastagabb papírra történő nyomtatáskor nem fognak csalódást okozni, elég nagy. Ha nem biztos abban, hogy a nyomtató alkalmas-e ilyen nyomtatáshoz, akkor nézze meg a modell dokumentációját vagy a gyártó webhelyét.

 

Hogyan nyomtathat még nagyszámú névjegykártyát alacsony költségekkel

Névjegykártyák nyomtatásakor feltételezzük, hogy nagyobb darabszámot fog kinyomtatni, és a papíron túl a tinta vagy festékfogyasztás is növekszik. Annak érdekében, hogy az ilyen otthoni nyomtatás nem sokkal többe kerül, mint egy profi nyomtatónál, csökkentheti a költségeket, ha alternatív színes tintapatronokat vagy lézerfestékeket vásárol, a nyomtató típusától függően.

A névjegykártya nyomtatása alapvetően meglehetősen egyszerű, feltéve, hogy egy kis időt áldoz a névjegykártya létrehozására a nyomtatás előtt. Ha a megfelelő méretet választja, megjelöli a darabokat a szegésekre,  ha megfelelő papírt választ  az eredmény nem okozhat csalódást.