Irodaszerek és iskola

Open Data

Biztosan találkozott már az Open Data lefordítva nyílt adatok kifejezéssel. Ezek nyilvánosan hozzáférhető adatok és információk, amelyekhez mindenki azonos feltételek mellett férhet hozzá. Nemcsak az interneten való hozzáférhetőségük előny strukturált formában, további tömeges megmunkáláshoz, hanem a felhasználás lehetősége is. Ez nem áll szerzői jogvédelem alatt. Az ilyen típusú adatok ismételten felhasználhatók bármilyen kereskedelmi vagy nem kereskedelmi célra. A nyílt adatok fő célja a strukturált közigazgatási adathalmazként történő közzététel.

Összefoglalva néhány pontban, a nyílt adatoknak több feltételnek kell megfelelniük.

 

Hozzáférés és elérhetőség

Minden ilyen adatnak teljes egészében hozzáférhetőnek kell lennie, ahol lehetséges, ésszerű költséggel a reprodukálásukhoz. Ennek a legideálisabb módja az interneten keresztül történő hozzáférés és letöltés. Az adatoknak szabványos, szerkeszthető formában is rendelkezésre kell állniuk.

 

Újrafelhasználhatóság és redisztribúció (újramegosztás) lehetősége

Az adatokat olyan feltételek mellett kell szolgáltatni, amelyek nem akadályozzák az újrafelhasználást és  a megosztást, beleértve a más adathalmazokkal való egyesítést (interoperabilitás).

Az interoperabilitás a rendszerek és szervezetek együttműködési képessége. Ebben az esetben a különböző adatkészletek keverésének képessége.

 

Sokoldalúság

Mindenki azon képessége, hogy képes legyen újra felhasználni és újra nyilvánosságra hozni, megosztani az adatokat. Nem szabad megkülönböztetni az erőfeszítések területeit, illetve személyeket vagy csoportokat. Nem engedélyezettek azok a nem kereskedelmi korlátozások, amelyek akadályozzák kereskedelmi felhasználásukat, vagy korlátozások bizonyos szigorúan fenntartott célokra.

 

Adathalmazok

Megfogalmazhatjuk őket úgy, mint egymáshoz kapcsolódó és összefüggő  adatok, információk teljes és egymástól függetlenül használható csoportjaiként. Ezeket meghatározott célból és ugyanazon séma szerint hozzák létre, figyelik és kezelik.

 

Milyen adatokat és információkat tesznek közzé nyílt adatok formájában

A nyílt adatok és az azokhoz való hozzáférés az érintett közigazgatási szervezetek által létrehozott és kezelt teljes adatokra vonatkozik, kivéve azokat az adatokat, amelyeket bizonyos jogszabályok miatt nem lehet közzétenni (ez vonatkozik a személyes adatokra és a különböző titkosított információkra stb.).

 

Nyílt adatok összefüggésben a közigazgatással képviselik

- az adatforrások közzétételét és hozzáférhetővé tételét, beleértve az egyes szervezetek alapvető leírását

- proaktív ingyenes hozzáférést ezekhez az adatokhoz korlátlan számú érdekelt fél számára

- az adatok rendelkezésre bocsátását olyan formában, amely lehetővé teszi a további automatizált feldolgozást, amelyet a megállapított technológiai szabványok betartásával érnek el, nyílt és technológiai szempontból semleges megoldások felhasználásával

- nincs jogi akadálya az adatok további felhasználásának (ez az adatok feldolgozását, közzétételét, megosztását és más adatokkal való összekapcsolását jelenti)

 

Szlovákiának van egy data.gov.sk portálja a nyílt adatokhoz, Csehországnak pedig data.gov.cz. Ez kezdeményezésként jött létre azzal a céllal, hogy javítsa a nyitott irányítást, valamint növelje az átláthatóságot, a hatékonyságot és az elszámoltathatóságot. A tartalom a Szlovák Köztársaság kötelezett személyeinek adatkészleteit tartalmazza. A felelős személy bejelentkezése a portálra és az adathalmazok közzétételének engedélyezése bizonyos feltételekhez, vagy inkább egy bizonyos eljárás teljesítéséhez van kötve.

Ezt a kérelmező csak elektronikus úton teheti meg. A jogosult személy vagy alkalmazott, aki rendelkezik eID -vel (személyazonosító igazolvány chip-pel), vagy állami hatóság által felhatalmazott személy, tehet közzé adatkészleteket. Miután behelyezte a személyi igazolványt az olvasóba, beír egy 6 számjegyű személyi kódot. A kommunikáció a kártya és a szerver között folytatódik. Miután bejelentkezett az őt képviselő hatóság nevében, kitölti és ellenőrzi az elektronikus alkalmazás adatait. Javítás lehetséges egy adott, de egy másik természetes személy esetében is (név, vezetéknév és születési szám megadásával). A kérelmet nem kell aláírni, csak el kell küldeni. A kérelmet 5 munkanapon belül feldolgozzák. Ezt a lépést és az alkalmazás jóváhagyását követően a javított személy bejelentkezhet a portálra, és közzétehet adatkészleteket.

A nyílt adatok előnyt jelentenek különböző területeken, és használatuk nemcsak a nyilvánosság, hanem a magánszféra területén is megnyílik. Az államok mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszik a nyílt adatokat szabványos formátumban és strukturált formában. Ennek a trendnek emelkedő tendenciája van, bár Szlovákia még mindig a maga  körülbelül 205 megbízott adathalmazával valahol a sor végén helyezkedik el. Az Egyesült Államok eddig több mint 80 000 adathalmazt tett közzé. Anglia valahol a 17.000 adathalmaz szintjén van. A hozzáférhető nyílt adatok használatának hatalmas lehetőségei elősegítik az átláthatóságot. A nyilvánosság így ellenőrizheti a közforrások felhasználását.

Az Open Data segítségével az egészségügyben nyomon követhetjük az egészségügyi költségeket, feldolgozhatjuk az orvosi ellátásra vonatkozó számlákat, valamint az orvosokkal kapcsolatos információkat. Más felhasználási területeik vannak az ingatlanügyekben, a pénzügyekben, a környezetvédelemben és természetesen az oktatásban. Nemcsak az emberek, a vállalatok, hanem az állam is profitálhat a nyílt adatokból. Mindez azonban attól függ, hogy a szervezetek hajlandóak -e ilyen adatokat közzétenni, és milyen formátumban teszik közzé azokat.