Irodaszerek és iskola

Otthoni fotónyomtató

Ha szereti a fotózást, és szeretné, hogy a fényképek fizikai formában és ne csak digitális formában maradjanak meg, előbb vagy utóbb egy jó nyomtató után érdeklődik. Nincs szüksége professzionális fotónyomtatóra otthonában, de a rajta kinyomtatott fényképeknek jó minőségűnek kell lenniük. A választáskor lehet, hogy befolyásolja Önt a fényképek nyomtatásának ára, az eszköz kialakítása és ára. Végül, de nem utolsó sorban meglepődhet az eszköz technikai típusán. Tintasugaras, lézeres vagy festék-szublimációs nyomtatót válasszon? Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Megnéztük az otthoni fotónyomtatók legkelendőbb modelljeit.

 

Tintasugaras nyomtatók

A tintasugaras nyomtatók esetében a legnagyobb előny a fényképnyomtatás minősége. Ez különösen igaz a megfizethető fotónyomtatókra, amelyek nem csak a négy alap CMYK színrendszerrel működnek. Egyes modellek fotófestéket, de lágyabb szürke, bíbor vagy cián árnyalatot is tartalmaznak. Vannak olyan modellek is, amelyek 10-12 tintával rendelkeznek. Mi azonban továbbra is ragaszkodunk az átlagfelhasználó számára kedvező árhoz.

A népszerű modellek közé tartozik a Canon PIXMA TS5350 tintasugaras multifunkciós készülék. 100 euró alatti megfizethető áron három az egyben készüléket kap színes és fekete-fehér nyomtatáshoz. A készülék automatikus kétoldalas nyomtatást, szegély nélküli nyomtatást, gazdag csatlakozást tartalmaz, beleértve az USB-t, a Wi-Fi-t és a Bluetooth-ot. Nem hiányzik az AirPrint és a Google Print támogatás sem. A nyomtatási felbontás 4800 x 1200 dpi. A fényképnyomtatás minősége nagyon jó, és megfizethető áron megbízható nyomtatót kap, egyszerű kezelhetőséggel. A nyomtató 2 tintapatront használ a Canon PG-560 fekete tintával és a Canon PG-561 közös patront a színes tintához (normál és nagy kapacitású változatok) a nyomtatáshoz.

 

 

Az igényesebb felhasználó számára itt van az Epson Expression Premium XP 600 modell. Az ára 100 euró felett van, ami továbbra is elfogadható az otthoni felhasználók számára. Ez egy színes multifunkció, amely modern, ergonomikus kialakítással és kompakt mérettel rendelkezik. Pozitívum az egyszerű kezelhetőség a kezelőpanel segítségével, amely szép grafikus kijelzővel és vezérlőgombokkal rendelkezik. Ismétlem, a három teljes értékű szolgáltatáson kívül (nyomtatás, másolás, szkennelés) automatikus kétoldalas nyomtatást, szegély nélküli nyomtatást, valamint az AirPrint és a Google Print támogatását kínálja. Az Epson Expression Premium XP 600 modell képes lenyomatot átvinni a CD/ DVD adathordozókra is, a fényképek nyomtatásához pedig használhatja a PictBridge interfészt és az SD -kártyanyílást. Természetesen van itt nyomtatás mobileszközökről a Wi-Fi vezeték nélküli kapcsolat használatával. A fényképek nagy felbontású, 5 760 x 1440 Dpi nyomtatása kivételesen jó minőségű fényképeket biztosít a felhasználónak. Ez a multifunkciós készülék négy különálló fekete, ciánkék, bíbor és sárga tintapatront tartalmaz, Epson 202 Claria Premium jelöléssel.

 

 

Azoknak a felhasználóknak, akiknek több fényképet kell nyomtatniuk, ajánljuk a nagy felbontású tintasugaras nyomtatót  tintatartály-rendszerrel. Ez csökkenti az árat a nyomtatási költségek tekintetében. Érdekes áron, 200 euró alatt egy színes multifunkciós készülék tintatartály-rendszerrel található a piacon, ez az Epson EcoTank L3160 modell. Ez a modell is teljes körű nyomtatást, másolást, szkennelést és az AirPrint, valamint a Google Print támogatását is kínálja. Lehetővé teszi a nyomtatást mobil eszközökről Wi-Fi-n keresztül. Az érintőgombokkal kényelmesen kezelhető. Van itt egy áttekinthető grafikus kijelző. A fénykép 5760 x 1440 dpi felbontással nyomtatható. Az Epson 103 EcoTank jelölésű fekete, ciánkék, bíbor és sárga tintapatronoknak köszönhetően magas nyomtatási minőség és alacsony nyomtatási költségek állnak rendelkezésre.

Természetesen sok jó tintasugaras és megfizethető otthoni fotónyomtató létezik. Kiválasztottuk piacunk legkelendőbb modelleit. A jó eredmény érdekében kiváló minőségű fotópapírt is kell használni.

 

Lézernyomtatók

Bár a lézernyomtatókat nem elsősorban fényképek nyomtatására szánták, ma is nagyon jó minőségű fényképeket nyomtathat velük. Jó példa erre az új OKI C650 modell. Ez egy nagy teljesítményű színes nyomtató, amely sokféle hordozóra és anyagra képes nyomtatni. A4 -es formátumban nyomtat, LED technológia segítségével, 1200 x 1200 dpi felbontással. A nyomtatáshoz négy fekete, bíbor, ciánkék és sárga festékkazettát használ. A nyomtató ára magasabb, és azt olyan felhasználó fogja használni, akinek nemcsak fényképeket, hanem főleg promóciós és reklámanyagokat is ki kell nyomtatnia a vállalkozásához.

Festék-szublimációs nyomtatók

A hordozható festék-szublimációs nyomtatók nagyon népszerűvé váltak a fényképnyomtatásban. A sikeresek az apró zsebméretű fotónyomtatók az eredeti fényképek gyors nyomtatásához. Míg tintasugaras és lézernyomtatási technológiával fényképeket, valamint egyszerű szöveges vagy grafikus dokumentumokat nyomtathat, a festék-szublimációs nyomtatókat (hőátvitel) a fényképek nyomtatására tervezték. Az egyik legkeresettebb ilyen típusú nyomtató a Canon SELPHY CP1300, de régebbi verziója is, a Canon SELPHY CP1000. A többi hordozható fotónyomtatóval szemben nagy előny a klasszikus 10 x 15 cm -es fotóformátum támogatása. Nyomtathat Wi-Fi-n keresztül, de SD-kártyáról is. Szegély nélküli nyomtatás és AirPrint támogatás áll rendelkezésre. A vezérlés kényelmes, és nagy billenthető LCD kijelzőt használnak a nyomtatás előtti előnézethez. 300 x 300 dpi felbontással gyönyörű fényképeket kaphat. Az otthoni felhasználók szeretik ezt a modellt.

 

 

Ez valóban egy egyedülálló fotónyomtató. Ha valami kisebbet keres, éppen zsebbe valót, akkor rengeteg kis festék-szublimációs fotónyomtató van a piacon. Érdemes megemlíteni a HP Sprocket, a Canon Zoemini, de a Kodak Printer Mini vagy a Polaroid modelleket is.

 

Van néhány nagyon jó eszköz a fényképek otthoni felhasználók számára történő nyomtatására. Ez csak attól függ, hogy pontosan mit vár el a fotónyomtatótól, milyen árat hajlandó fizetni.