Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Otthoni iroda méretre készítve

A jelenjegi világjárvány helyzet biztonsági előírásainak köszönhetően sok vállalat arra kényszerült, hogy változtasson az egyes munkafolyamatokon. Egyes vállalatok lehetővé tették alkalmazottaik számára, hogy otthonról végezzék el munkájukat, ez az úgynevezett Home Office, vagyis az otthoni iroda. Ez a vállalati kultúra standard modellje az informatikai vállalatok túlnyomó többsége számára. Munkavállalóik gyakran használták az otthoni munkavégzési rendszert juttatásként bizonyos munkanapokon, már a járvány kitörése előtt is. Ez a munkamodell nemcsak a munkaadók, hanem a munkavállalók körében is népszerű és nagyon kedvelt. Az otthoni munka kényelmét számos ember használja ki, akik szó szerint bárhol dolgozhatnak, ahol hozzáférnek az internethez. Mi a fontos ebben a működési módban, és mi az a Home Office? Milyen feltételeket teremtsen annak érdekében, hogy produktív legyen és hatékonyan dolgozzon otthona kényelméből is? Mik az otthoni munka előnyei és hátrányai?

 

Mi az a Home Office?

Ez egy otthoni iroda vagy másképpen munkavégzés otthonról. A munkavállaló egy bizonyos típusú munkához kihasználhatja az otthoni helységeit, ugyanúgy egy kávézót vagy bárhol dolgozhat, ahol ez neki megfelel. Számos vállalatnak nincs saját helyisége  munkavállalói számára vagy külső munkatársaknak irodák formájában, de a Home Office ideális megoldás mindannyiuk számára. A vállalat így megtakarítja a helyiségek és berendezések bérleti költségeit. Az otthoni munka egy alternatívája, ha a munkavállalónak túl messzire kellene utaznia a munkába, ugyanakkor ez egy választási lehetőség is, ha valamilyen okból otthon kell maradnia, de otthonról is el tudja végezni a munkát. Az otthoni iroda az elmúlt években nagyon széles körben elterjedt, elsősorban az informatikai szektorban, de a bloggazdákat és a szerkesztőket is beleértve. Különböző telefonközpontok üzemeltetői is használják.

 

Hogyan dolgozzunk otthonról, hogy bele ne bolonduljunk?

A jelenlegi helyzet, amelyben a társadalom talaálható egy biztonsági megoldás, a Covid19 koronavírus járvány miatt. Általánosságban elmondható, hogy ha már úgy döntött, hogy otthonról dolgozik, vagy a munkáltató felkérte erre, akkor érdemes megismernie az alapszabályokat. Ezek segítségével az induláskor könnyebben dolgozhat, amíg meg nem találja a saját bevált rendszerét. Íme néhány tipp.

 

Készítsen kényelmes feltételeket

Ha az a feladata, hogy főként számítógépen dolgozzon, akkor mondhatná, hogy nekem másra nincs is szükségem. Leülök a kanapéra, vagy a biztonság kedvéért fel sem kelek és magamhoz veszem a laptopom. Ily módon ezt sokáig nem bírná ki. Ezért jó kijelölni egy helyet, ahol dolgozni fog. Ha nincs saját szobája, hozzon létre egy teret, amely a munkazónája lesz.

 

 

Munkazóna

Ennek alapja egy íróasztal és hozzá egy  megfelelő szék. Manapság minden háztartásban található PC-sarok, ahol irodai vagy számítógépes íróasztal, irodai szék vagy PC-szék van. Ha a hely megengedi, akkor inkább a minimalizmust részesítse előnyben. Minél kevesebb szükségtelen dolog legyen az asztalon, hogy semmi se vonja el a figyelmét a munkától. Fontos a jó megvilágítás és a zavaró körülmények kiszűrése. Nincs annál rosszabb, mint amikor az ajtó a háta mögött fog nyílni. Ha tudja, hogy  hosszabb ideig fog otthoni munkát végezni ügyeljen a berendezés ergonómiájára is. Nem csak az ülőhelyek, a megfelelő asztalmagasság, a monitor elhelyezése, a billentyűzet és az egér, hanem a világítás és a megfelelő kábelkezelés is segíthet abban, hogy kényelmesebben érezze magát.

 

Zene a szomszéd szobából

A munka szempontjából fontos, hogy kevesebb zavaró hang vagy akár zaj üsse meg a fülünket.  Nem mindig lehetséges teljes csendben dolgozni, ha nem vagyunk otthon egyedül. Ezért kérje meg családját, partnerét és szobatársait, hogy ügyeljenek a csendre.Néha segít  a"ne zavarj" felitatú tábla is. Ha csendre van szüksége a koncentrációhoz, próbáljon ki aktív zajszűrő fejhallgatót. Tökéletesen kiküszöbölik a környező zajt. Személy szerint az AirPods Pro-t használom, amelyek aktív zajcsökkentő funkcióval rendelkeznek.

 

PC és internet

Az otthoni munkavégzés folyamán kapcsolatba kell lépni más csapattagokkal vagy a felettesével is. A jó állapotú számítógép mellett stabil internet-kapcsolatra, vagy telefon- és adatszolgáltatásra van szüksége. Ha többen vannak a háztartásban, figyelmeztesse  őket, hogy ne terheljék túl az internetkapcsolatukat. Előfordulhat, hogy még ötödszörre sem sikerül  elküldeni az e-mailt melléklettel, mert valaki streaming vagy online játékot játszik a szomszéd szobában.

 

PC tartozékok – perifériák

A számítógépén kívül további kiegészítőkre is szükség lehet, például szkennerre vagy webkamerára. Ellenőrizze a kiegészítőit és perifériáit, hogy minden működik-e, és szükség esetén használhatja.

 

Hozzon létre munka szokásokat

Az otthoni környezetben az ember hajlamos kissé lustaságra és kisebb koncentrációra. Hozzon létre munka szokásokat úgy, mintha irodában dolgozna egy vállalatnál. Keljen fel ugyanabban az időben, tartson fenn bizonyos munkakultúrát és ne dolgozzon egész nap  pizsamában. Ne egyen  közvetlenül a billentyűzet felett, bár néha kávéra  szüksége lehet. Ügyeljen azonban arra, hogy ne follyon ki a kávé a készülékre.  Néhány billentyűzet a baleset után elnémul és a munkát így befejezte. Mindenekelőtt biztosítsa , hogy feleslegesen ne zavarják apró dolgokkal, hogy folyamatosan tudjon dolgozni. Magyarázza el családjának, partnerének vagy szobatársának, hogy dolgozik, és nem akarja, hogy zavarják.  Az otthoni munkavégzés szintén fegyelmet igényel minden családtag részéről.

 

Hogyan osszuk be az időt?

Ha otthon dolgozik be kell osztani az időt, munkára ahol teljes koncentrációval kell dolgozni és rövid szüneteket kell tartani a pihenésre. Akkor elfogyaszthat egy kávét, ehet, vagy átmehet egy másik szobába pihenni. Vigyázzon, hogy ne legyen sok ilyen szünet, mert a végén rájön, hogy szinte semmit nem végzett el a munkájából. Ez vonatkozik a közösségi hálózatokra is, amelyek zavaróan hatnak. Jó ötlet kikapcsolni a nem munkával kapcsolatos értesítéseket. Hozzon létre struktúrát a munkafeladatokhoz, mintha az irodában lenne a vállalatnál. Váltson váltakozva időt munkára  és a rövid szünetekre. Az otthoni munkavégzés gyakran magában foglalja a hosszú ideig tartó számítógépes munkát, ezért szünetre van szükség mind a szem, mind a hátgerinc számára. Határozza meg a munkaidő kezdetét és annak a végét.

 

A munka és az otthon, ahol gyerekek vannak, időnként nagyon leterheli az idegrendszert. Ezért előzetesen tisztázzon néhány szabályt a partnerével. Különösen magyarázza el a kisgyermekeknek, hogy dolgoznia kell egy ideig, de később majd foglalkozik velük.

Egy másik eset az, ha elveszíti az időérzékét, és kora reggel elkezd dolgozni és késő esti órákban fejezi be.  Ez nem járható  út, hosszú távon ezt nem lehet sokáig csinálni.

 

A rendelkezésre álló technológiák használata

Ha otthoni munkát végez, használhat vagy szó szerint megkövetelhet bizonyos technológiákat, amelyek megkönnyítik és gyorsabbá teszik a munkát. A felhőalapú szolgáltatások megfelelő beállítása, a dokumentumok megosztása elősegíti a hatékony munkavégzést egy munkacsoportban. Csapat alkalmazásokat vagy csoportos beszélgetéseket, videohívásokat egy munkacsoporton belül is gyakran használnak. Minden, ami megkönnyíti a munkáját, üdvözlendő.

 

Magam ura vagyok, de felelősségteljesen

Még ha az otthoni munka az első pillantásra  kényelmesn látványnak tűnik, a munkáltató elvár bizonyos eredményeket. Ezért viselkedjen felelősségteljesen. Az Ön munkája gyakran kapcsolódik más kollégák munkájához és a késedelem befolyásolhatja az ő munkájukat. Hozza létre a lehető legjobb feltételeket, amelyekkel hatékonyan fog dolgozni. Kerülje a felesleges stresszt, ossza be idejét, végezze el munkáját határidőre, hogy felettesének ne kelljen figyelmeztetnie bizonyos késések miatt.