Irodaszerek és iskola

Régebbi modellek nyomtatópatronjai

Előszedtük azokat a régi nyomtatómodelleket, amelyeket alapvetően már nem használunk és megpróbáltuk megtalálni ezeknek az eszközöknek a kompatibilis patronjait. Találhatunk még tintapatronokat és festékeket több éves nyomtatókhoz? Talán még mindig van egy régi modellje valahol otthon, amelyet már félretett. Gondolja, hogy egy ilyen nyomtató már nem lenne használható? Mi a nagyobb probléma a megfelelő utántöltő eszközök megtalálása vagy az eszköz üzemeltetése szempontjából?

 

Beporosodott nyomtatók

Találtunk 3 nyomtatót, amelyeket évekkel ezelőtt már félretettek. Az Epson Stylus SX218 színes többfunkciós készüléket, egy nagyon stílusos HP Deskjet F4180 többfunkciós nyomtatót és a Konica Minolta PagePro 1350E monokróm lézernyomtatót. Mindezek a modellek 10 évvel ezelőtt voltak forgalomban a hírnevük csúcsán, amikor az üzletekben árulták őket. Ma hiába keresné őket az ajánlatokban. Még van néhány darab a bazárban, melynek az ára 15 - 30 € körül van. Milyen modellekről van szó?

 

Epson Stylus SX218

Az Epson vállalat és a Stylus modell-sora számos olyan modellt tartalmazott, amelyek nagyon jól eladhatók voltak. Az Epson Stylus SX218 multifunkciós készülék színes tintasugaras nyomtatást kínált 5760 x 1 440 dpi felbontással. Egy perc alatt a nyomtató 34 oldalt képes monokróm módban vagy 15 oldalra színesben kinyomtatni. A készülék képes volt fotót kiváló minőségű fényes fotópapírra kinyomtatni 10 x 15 cm-es mérettel, kevesebb, mint 72 másodperc alatt. A nyomtatás mellett 1200 x 2400 dpi felbontással is másolhat és szkennelhet. A csatlakoztathatóságot a számítógéphez vagy a laptophoz egy  USB-kábel segítségével valósították meg. Az xD-Picture Card memóriakártya nyílásba helyezésével is nyomtathatott. Az előnye az volt, hogy előnézeti képet láthatott a kártyáról a készülék színes kijelzőjén. A papírt a 120 lapos adagoló hátuljába töltötték. Ez a modell 4 különálló tintapatronnal, CMYK rendszerrel  nyomtatott. A nyomtatóhoz mellékelve volt egy CD szoftverrel. Rajta programokkal: ABBYY FineReader Sprint 8.0 (MacOS), ABBYY FineReader Sprint 9.0 (Windows), Epson Easy Photo Print és Epson Event Manager. Még mindig telepíthetőek a Windows10-re, de ezek a programok régi verziói.

HP Deskjet F4180 (többfunkciós készülék)

2007 körül egy szép, stílusos kialakítású HP modell került értékesítésre a piacon. A többfunkciós nyomtatók modellvonalához tartozott. A színes többfunkciós készülékben egy kompakt eszközben nyomtató, fénymásoló és lapolvasó volt található. A nyomtatás 4800 x 1200 dpi felbontással történt. Képes volt 20 A4-es oldal nyomtatására monokróm módban vagy 14 színes oldalt percenként nyomtatni. Csatlakoztatása a klasszikus módon USB-kábellel történt (természetesen a régebbi USB 2.0 interfészén). 2 tintapatront használt a nyomtatáshoz: feketét és háromszínűt. A vásárláskor mindenki kapott egy szoftver CD-t ehhez a modellhez. Ezek a programok voltak a HP Photosmart Essential szoftver és a ReadIris OCR szoftver.

Konica Minolta PagePro 1350E

A Konica Minolta az üzleti nyomtatók közül a legismertebb. A piacon megtalálhatók a Bizhub kiegészítő névvel, amely ezekre az eszközökre jellemző. A Konica Minolta PagePro 1350E nyomtató a piacra 2010-ben került. Fekete-fehér, egycélú nyomtató volt, amely 1200 x 1 200 Dpi felbontású lézer technológiával nyomtatott. Párhuzamos porton vagy USB 2.0-n keresztül csatlakozik. Képes volt percenként 20 oldalt kinyomtatni. A papírkapacitás a bemeneten 250 lap, a kimeneten 150 lap volt. Abban az időben ez egy gyors nyomtatónak számított, amely kevesebb, mint 13 másodperc alatt kinyomtatta az első oldalt, és a következő technológiákkal dicsekedhetett: Minolta FineArt + Super Fine Micro Toning. Az ajánlott havi kihasználtság körülbelül 15 000 oldal volt.

 

Nyomtatópatronokat keresünk

Az első Epson Stylus SX218 multifunkciós modellhez több mint 40 kereskedőt is találtunk, akik továbbra is kínálnak patronokat ehhez a nyomtatóhoz. Az eredeti nyomtatópatronokat vagy az alternatív utántöltőket továbbra is árulják. Nem probléma ehhez a modellhez ma kompatibilis patronokat vásárolni jó áron. A tintapatronok Epson T0715 jelzéssel vannak ellátva, és kényelmes 4 x 15 ml-es többcsomagolásban is vásárolhatja (fekete, ciánkék, bíborvörös, sárga).

A HP Deskjet F4180 All-in-One egy színes multifunkciós készülék volt, amely 2 tintapatron segíségével nyomtatott. Az egyik fekete HP 21 jelöléssel, a másik szín tricolor HP 22 jelöléssel rendelkezik. Még ebben a modellben is, több mint 10 év elteltével, az eredeti vagy alternatív patronok teljesen kompatibilisek. Választhat még a szabványos és a nagy kapacitású XL patronok között is.A multipack csomagban található egy készlet, amely mindkét újratöltő anyagot jó áron tartalmazza.

A Minica PagePro 1300 Series nevű fekete tonerkazettát kerestük a Konica Minolta PagePro 1350E készülékhez. Még ebben az esetben sem észleltük rendellenességet az utántöltők bebiztosításában a kereskedők részéről. Lézernyomtató patront találhat eredeti tonerként, 3000 vagy 6000 oldalas nyomtatással, valamint alternatív kompatibilis tonerként hihetetlenül alacsony áron, vagy márkás tonerként, gyártótól függetlenül.

 

A probléma nem a patronokban, hanem a kiszáradt fúvókákban rejlik

Miután sikeresen csatlakoztattuk a nyomtatókat, és alternatív patronokat és festéket vásároltunk a régebbi modellekhez, hozzáfogtunk a nyomtatáshoz. Az Epson multifunkciós készülékkel problémát tapasztaltunk a gyártó illesztőprogramjával kapcsolatban. Több próbálkozás után a nyomtatót sikerült üzembe helyezni. A nyomtatás előtt megtisztítottuk a fúvókákat, és a tesztelés előtt a karbantartást szoftverrel végeztettük el,  amely ellenőrizte a fúvókákat, megtisztította és beállította a nyomtatófejet. Ez a művelet viszonylag nagy mennyiségű tintát fogyasztott a patronokból, de a végén eljutottunk a színes nyomtatáshoz, ahol nagyon kielégítő eredményt tapasztaltunk. Az Epson Stylus SX218 még 10 év után is nagyon jól használható. A készüléket időről időre használták, ami azt is elősegítette, hogy a fúvókák ne teljesen száradjanak ki.

Nem voltunk ilyen szerencsések a második modellel. Noha tisztítottuk és sikeresen telepítettük a nyomtatót, a nyomtatás nem indult el. A készülék üres patronokat jelentett. Megpróbáltuk kiválasztani és újra beilleszteni őket, de nem tudtuk elindítani a készüléket. Feltételezzük, hogy a nyomtatót már nem használták nagyon régóta, ami a fúvókák kiszáradását okozta.

A Konica Minolta lézernyomtató megkezdte a nyomtatást, amint új festéket kapott és telepítettük a megfelelő nyomtató szoftvert. Még a fekete-fehér nyomtatást is nagyon jónak értékeljük, az eszköz kora ellenére.

 

Minden jó, ha vége jó

Szóval hogyan értékeljük a 10 éves nyomtatóinkat? Olyan nyomtatási minőség volt-e, amelynél be kell hunynia a szemét, vagy még mindig nem lehet felismerni, hogy ezek a nyomtatók jobb éveiket már maguk mögött tudják? A nyomtatási minőség legalább két olyan eszköznél, amelyre képesek voltunk csatlakozni, meglehetősen jó volt. Még ma is probléma nélkül nyomtathat otthon dokumentumokat és fényképeket. Az egyetlen dolog, amely korlátozhatja Önt, a rossz csatlakoztathatóság, és alapvetően nincs támogatás a mobil eszközökről történő nyomtatáshoz. A legfontosabb dolog, amit meg akartunk találni, az volt, hogy vannak-e még nyomtatópatronok az idősebb nyomtatókhoz.  Az összes modellhez az eredeti vagy alternatív utántöltő kínálat gazdag számos kereskedőnél. Más nyomtatók és többfunkciós eszközök, amelyek már több mint 10 éve vannak forgalomban, szintén nem jelentenek problémát.